Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 683641 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 1zielony1

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #900 dnia: Stycznia 28, 2010, 21:52:41 »
    Co do ruby axe - 65 dmg szkoda na nie ma w użyciu  jedno/dwuręczny poza tym dobre narzędzie pracy.

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #901 dnia: Stycznia 29, 2010, 14:59:32 »
    Tutaj  są charakterystyki wszystkich broni runicznych i ich wersji ulepszeń http://popmod.wetpaint.com/page/Rune+Weapons
    Jedyna rożnica z ver. 2.5, to zasięg miecza dwuręcznego( już runiczny, na dzień dobry, ma  zasięg 135).

Każdy musi sam spróbować co mu pasi, zależnie od  preferowanego stylu walki,okoliczności( przeciwnik,teren, ofensywa czy defensywa) i stopnia trudności.
    Ja np używam teraz w polu szmaragdowej glewi i rubinowego łuku.

Początkującym pendorystom polecam zdobycie  jako pierwszej Larii(zakon Clarion Call rządzi-mocni w zwarciu i świetni łucznicy).
    Po zdobyciu zamku/miasta należy porozmawiać z Kasztelanem(to chyba najwłaściwsza nazwa, choć w samym modzie róznie się tytułują).
    Tutaj lista wszystkich zakonów http://popmod.wetpaint.com/page/Knighthood+Orders+List

PS Nigdy dziadkowi w kopalni nie dawałem wina, a i tak robił ulepszenie, z tym winem to chyba tylko taka wkrętka fabularna.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2010, 15:03:04 wysłana przez Liveon »

Offline Huzi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #902 dnia: Stycznia 29, 2010, 16:29:59 »
    Nareszcie. Po ponad 460 dniach (gry) skończyłem wątek PoP. Z całą pewnością to jeden z najlepszych modów pod M&B.
    Jedna sprawa: kiedy już dostałem informację o tym, że spełniłem wszystkie warunki zwycięstwa, to po wybraniu opcji "retire from adventuring" w napisach końcowych było napisane, że nie udało mi się zjednoczyć królestwa Pendoru. Ponadto o mojej postaci zostało napisane, że nie jest królem, ale prawą ręką innego władcy. A jak wyglądało Wasze outro?
    Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2010, 16:31:41 wysłana przez Huzi »

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #903 dnia: Stycznia 30, 2010, 10:17:25 »
    Nie wiem jak to jest z tym winem ale mi bez wina nie ulepszał...Dawałem wino, szedł spać a jak drugi raz zagadywałem to wtedy przerabiał broń

Zresztą z cytatu (link do spisu broni runicznych wyżej)też tak wynika "You should bring 2 qualis gem (and 1 wine) to get a rune weapon. 1 for obtain the strange weapon, 1 for upgrade to rune weapon."
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2010, 10:20:32 wysłana przez ignatus »

Offline syo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #904 dnia: Stycznia 30, 2010, 14:24:35 »
    Francysh nie, jest to umiejętnośc dowódcy ale doda również umiejętnośc Rolanda tobie.
    Mądrym pomagać nie trzeba, głupim nie warto

Nie uciekaj przed snajperem, umrzesz zmęczony ;p

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #905 dnia: Stycznia 31, 2010, 19:37:07 »
     Wczoraj ściągnąłem. I tak mnie zajęła rozgrywka, że siedziałem do 1 w nocy. W czasie jednej z pierwszych bitew, zagrała melodia "First battle". Jak usłyszałem tą nutę, to aż się łezka w oku kręci. Bardzo wyraźnie nawiązuje do soundtracka dawnego Mounta, jak żywo, przypomniałem sobie tą mdłą, melancholijną nutę, która powitała mnie przed laty w Zendar. To tak powinien wyglądać M&B, a właściwie jego pełna wersja. Twórcy nie powinni pójść na taką komercję. W PoP mamy wszystko, co kochaliśmy w starszych wersjach! Fabuła, trudni przeciwnicy (bo kto mi powie, że walka sam na sam z Czarnym Khergitem albo Black Knightem należała do łatwych? Ba! Piechotą mógł nas czasem wyłoić! Tak powinna wyglądać walka!), rozbudowany świat, niezależni bohaterowie, tony dobrze wykonanych przedmiotów... Mógłbym jeszcze długo wymieniać. Na razie zaczynam poznawać świat i odkrywać rzeczy, które, według mnie powinny być wzorem dla twórców M&B, a nie odwrotnie. Pozdro!

EDIT:
     Mam parę pytań. Tak, wiem, odpowiedzi na nie były już w tym temacie ze sto razy, ale mam trochę mało czasu do wykorzystania (brat mnie już przegania ;p ), więc proszę o pomoc, a w zamian daję mozłiwość nabicia posta lub dwóch ;p

1. Jak dotrzeć do tego starca, który rzekomo, jak mi powiedziano mieszka w oazie na środku pustyni (szukałem na terenach Jatu, ale nic nie znalazłem) i gdzie indziej można jeszcze wydawać Gemy? (jak je zdobywać, jeden znalazłem w którymś z miast Ravensternu, chyba zrobionym z Rivacheg)
    2. Do czego służą "Various loot"? Takie dziwne paczki?
    3. Słyszałem, że na turniejach można zdobyć coś więcej, niż tylko kasę, ale także jakieś fajne graty. To prawda?
    4. Gdzie spawnują się grupy Noldorów? Jak są oznaczeni?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2010, 19:44:52 wysłana przez nizyn »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #906 dnia: Stycznia 31, 2010, 19:54:59 »
    1. Musisz kupić odkrycie lokalizacji u sprzedawcy książek - płacisz gemem. Jeden sprzedaje magiczne eliksiry, a drugi uaktualnia mapę.
    2. To złom, tylko na sprzedaż.
    3. Po niektórych turniejach oprócz kasy może Cię spotkać niespodzianka - w ekwipunku wyląduje fajny przedmiot. Jest to aspekt losowy.
    4. Las na wschodzie - Płn. Wsch. od Imperium, Płd. Wsch. od Sarleonu. Mają taki lekko zielonkawy kolor.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #907 dnia: Stycznia 31, 2010, 19:58:19 »
    1. Chodzi zapewne o kopalnie w której mozna kupic i ulepszyc runiczna bron- musisz kupic mape do kopalni za gema u jednego ze sprzedawców książek
    2.Z tego co wiem to tylko i wyłącznie do handlu-można je sprzedać
    3. Nic o tym nie wiem, nie trafilem na taki przypadek
    4. W takim wielkim lesie kolo jeziora-oznaczeni na zielono nie pamietam juz kolo jakich miast

Offline Rall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #908 dnia: Lutego 01, 2010, 14:34:53 »
    Właśnie wyczytałem wśród wymagań dla zakonu Gryfa, że jednym z warunków jest posiadanie w ekipie Sir Darlion - a nigdzie takiej postaci nie spotkałem. W innym zakonie jest napisane o Madame Ursuli i jej także nie spotkałem. Co to za ludzie? Czy ci NPCe są w wersji PoP 2.5? Gdzieś na zachodnich forach PoP widziałem jakąś wzmiankę o NPC, który kontaktuje się z nami po osiągnięciu bodajże 4 levelu? Czy to może chodzić o jedną z tych postaci? Ktoś coś o tym wie? Mogło mi to umknąć bo gram zaimportowaną postacią.

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #909 dnia: Lutego 01, 2010, 15:44:06 »
    Nareszcie. Po ponad 460 dniach (gry) skończyłem wątek PoP. Z całą pewnością to jeden z najlepszych modów pod M&B.
    Jedna sprawa: kiedy już dostałem informację o tym, że spełniłem wszystkie warunki zwycięstwa, to po wybraniu opcji "retire from adventuring" w napisach końcowych było napisane, że nie udało mi się zjednoczyć królestwa Pendoru. Ponadto o mojej postaci zostało napisane, że nie jest królem, ale prawą ręką innego władcy. A jak wyglądało Wasze outro?
    Pozdrawiam.

Ja mam 811 dzień na liczniku(wg kalendarza pendoriańskiego) i końca nie widać:), ale mnie się nie śpieszy, może za następne 2 lata, kto wie...

Nie wiem jak to jest z tym winem ale mi bez wina nie ulepszał...Dawałem wino, szedł spać a jak drugi raz zagadywałem to wtedy przerabiał broń

Zresztą z cytatu (link do spisu broni runicznych wyżej)też tak wynika "You should bring 2 qualis gem (and 1 wine) to get a rune weapon. 1 for obtain the strange weapon, 1 for upgrade to rune weapon."

Widocznie mam buga bezalkoholowego :)

To tak powinien wyglądać M&B, a właściwie jego pełna wersja.

Też gdybym dzisiaj komuś polecał M&B to odrazu w formie zmodowanej PoP-em.

Właśnie wyczytałem wśród wymagań dla zakonu Gryfa, że jednym z warunków jest posiadanie w ekipie Sir Darlion - a nigdzie takiej postaci nie spotkałem. W innym zakonie jest napisane o Madame Ursuli i jej także nie spotkałem. Co to za ludzie? Czy ci NPCe są w wersji PoP 2.5? Gdzieś na zachodnich forach PoP widziałem jakąś wzmiankę o NPC, który kontaktuje się z nami po osiągnięciu bodajże 4 levelu? Czy to może chodzić o jedną z tych postaci? Ktoś coś o tym wie? Mogło mi to umknąć bo gram zaimportowaną postacią.

To pretendenci do tronów- musiałbyś się 'zwasalizować', żeby mieć dostęp do tych zakonów, choć jest jeszcze alternatywny sposób pozyskania tych zakonów(vide: podany przeze mnie wcześniej link),choć przyznam się, że  zakonu Gryfa też nie mam odblokowanego.

Pozdrawiam wszystkich PoP-istów
    « Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2010, 15:46:26 wysłana przez Liveon »

Offline Redlucas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #910 dnia: Lutego 01, 2010, 17:19:26 »
    Nareszcie. Po ponad 460 dniach (gry) skończyłem ... A jak wyglądało Wasze outro?
    Pozdrawiam.

Ja mam 811 dzień na liczniku(wg kalendarza pendoriańskiego) i końca nie widać:), ale mnie się nie śpieszy, może za następne 2 lata, kto wie...

604 [edited] dzień i jak na razie połowa mapy moja. Trzy zakony (Ebony, Clarion Call i Gryfy) z każdego po 130 gotowych zakonników. W zasadzie mam siłę kończyć zabawę ale ja również się nie spieszę. Mam czas... poczekam na jakiś inny mod co mi zastąpi ten. Ani "AoT" ani "RotS" Deada nie jest gotowy.

Cytat: Liveon
    Cytat: ignatus
    Nie wiem jak to jest z tym winem ale mi bez wina nie ulepszał...

Widocznie mam buga bezalkoholowego :)

To u mnie rozpił się całkowicie. Bez trzech win nic nie zrobi... palcem nie ruszy.

Cytat: nizyn
    To tak powinien wyglądać M&B, a właściwie jego pełna wersja.

Też gdybym dzisiaj komuś polecał M&B to odrazu w formie zmodowanej PoP-em.

Prawda. Jednak dla niewtajemniczonych w M&B, PoP może być za trudny na początek. Ale w zasadzie... można obniżyć poziom trudności. Co nie zmienia faktu, że lanca i tak powali... nawet na 1/4 obrażeń.

Cytat: Rall
    Właśnie wyczytałem wśród wymagań dla zakonu Gryfa, że jednym z warunków jest posiadanie w ekipie Sir Darlion...

To pretendenci do tronów... choć przyznam się, że  zakonu Gryfa też nie mam odblokowanego.

Rall... tak jak Liveon napisał. To pretendenci do tronów... tzw. uzurpatorzy. Nie mają nic wspólnego z zakładaniem zakonów.

Z tego co zauważyłem, aby założyć zakon musisz posiadać [Ty jako gracz lub Królestwo Pendor (którym potencjalnie władasz w kulturze pendorskiej)] miasto umożliwiające powołanie takiego zakonu. Ale i tu są wyjątki lub nieścisłości skryptowe. Tego nie wiem. Możliwe, że za część zakonów odpowiadają zamki.

Ja posiadam miasta Laria, Marleons i Sarleon (wasale władają Ishkoman, Nal Tar, Avendor, Ethos i Senderfall). Zamki ciężko zliczyć i wymienić. Generalnie wszystkie sarleońskie i większość imperialnych + Evasolde).

W każdym razie... posiadając jako pierwsze miasto zdobytą Larie... okazało się, że Ranger of Clarion Call... mogłem powołać w Marleon czy Sarleon.

Ebony mogłem powołać praktycznie w każdym mieście.

Zakon Gryfa powołałem w Sarleon uprzednio likwidując w nim Zakon Lwa.

W nim miałem możliwość również powołać zakon Legion Cienia (co potwierdzałoby zależność od posiadanych miast przez królestwo - zakon zależny od Ethos lub któregoś z zamków imperialnych), Zakon Jednorożca, Zwiadowców Srebrnej Mgły i Zakon Lwa oczywiście.

Jeżeli Zakony zależne by były od NPC... to powinienem mieć możliwość powołania Zakonu Świtu (Sir Roland). Takiej możliwości nie miałem. Co prawda Zakon Jednorożca to Sir Timothy... i takowego posiadam w szeregach. Ale nie wydaje mi się aby tak to miało wyglądać.

Dla przetestowania pozabierałem wasalom wszystkie miasta, większość zamków... i lista zakonów nie wzrosła. Nadal ta sama.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #911 dnia: Lutego 01, 2010, 19:19:15 »
     Komu i gdzie mogę sprzedawać dobra handlowe Elfów? Jak zdobyć więcej gemów?

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #912 dnia: Lutego 01, 2010, 20:36:35 »
    Łap do niewoli liderów pomniejszych frakcji - będziesz mógł ich wypuścić za gema. A dobra handlowe Elfów? Chodzi Ci o "loot"?
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Redlucas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #913 dnia: Lutego 01, 2010, 21:04:37 »

Dobra handlowe to komukolwiek w mieście lub jednemu w Ravenstern (nie pamiętam imienia - możesz się dowiedzieć od NPC płacąc 10 denarów za informację... z czasem Ci podadzą jego imię).

Gemy możesz łapać na dowolnych uwięzionych bohaterach z Jatu, Noldorów, Łupieżców z Gór, Wężowych, Czerwonych Braci, Heretyków lub grasujących rycerzy, których armie są oznaczone bodajże kolorem zółtym. Na nich chyba jest najłatwiej tak nawiasem mówiąc. No i jeszcze na sarleońskim buntowniku (szary kolor)... jego armia jest liczna ale składa się głównie z sarleońskich dezerterów... jakby nie patrzeć taniego mięsa armatniego. Dobry i w miarę liczny (tak około 100) oddział strzelców i nawet nie dojdą.

Offline Kapsel146

• Użytkownik
    « Odpowiedź #914 dnia: Lutego 02, 2010, 15:27:29 »
    Może mi ktoś powiedzieć czy jest jakas historia po polsku opisująca całą historie w tym modzie. i czemu spolszczenie nie działa do najnowszego tego moda??