NO i właśnie takie ułatwienia dla mnie są bez sensu a sod jest dosyć nudny IMO grałem w niego trochę ale i tak uważam że jak na ten moment najlepszym modem jest PoP bo tylko na tym modzie spędziłem tyle czasu.
A co do bugów to jeszcze chyba żadnego nie zauważyłem xD.
To coś kiepsko grałeś skoro nie zauwazyles bardzo rzucajacego sie w oczy bledu. Zle podaje ilosc wojownikow ktorzy beda walczyc na planszy przed bitwą.
I jakie ulatwienia sa bez sensu? To ze poborcy podatkowi sami przynoszą ci kase i przez to nie musisz jak glupi biegac po calej mapie i zbierac kase zebys nie zbankrutowal? Przeciez to podstawa. Po co mam tracic czas na bieganie po wioskach. Poza tym SoD ma bardziej rozwiniete opcje zarzadzania krolestwem.
Nie przywiązywałem nigdy wagi do tych liczb bo wiedziałem że są źle podane ale nie uważam tego za rażący błąd który psuje w jakikolwiek sposób rozgrywkę.
Co do podatków to wolę pobiegać bo jest to bardziej realne. Co do zarządzania królestwem to z soda przydała by się tutaj mapka strategiczna taka lub lepsza niż w sod. Ogólnie czy bardziej rozbudowane zaarządzanie królestwem jest to uważam że jest porównywalne,
Tutaj masz więcej budynków do wybudowania więcej możliwości wpływu na rozwój miasta w SoD brakowało mi kilku aspektów i ogólnie w samej grze nic się nie działo czyli nuda nuda u jeszcze raz nuda. Jedyna rzecz która mi się bardzo spodobała to to że można było zlecić auto-rekrutacje wojsk w garnizonach.
Dla mnie PoP jest najciekawszym modem jaki powstał ze względu chociaż na to że tam są te specjalne armie które bardzo urozmaicają rozgrywkę cała gra została praktycznie zmieniona od mapy świata,poprzez zmianę nazw i możliwości miast, i do masy nowych fajnych itemków
Ps. Jest skrypt na to że wjeżdżając do swojej dowolnej wioski miasta czy zamku dostajesz podatki ze wszystkich miejscowości.
Oto link porada jest niby do Native ale możesz spróbować z PoP czy innym modem
http://www.gry-online.pl/S043.asp?ID=9258649