Cóż, ostatni post był dość dawno napisany, ale chciałbym wyrazić opinię na temat tego świetnego moda :)
Przede wszystkim zadziwia mnie jego dopracowanie i różnorodność. Sam Pendor jest zrobiony z niezwykłą dbałością. Mapa wygląda bardzo dobrze, zaś frakcje ją zapełniające są ciekawe. Ich kultury są bardzo różnorodne, co sprawia że ilekroć zacznie się grać, tylekroć rozgrywka dostarczy nowych wrażeń. Drzewka jednostek są też rozbudowane oraz co mi się niezmiernie podoba - nie można ze zwykłego chłopa zrobić rycerza. Rozwiązanie to jest bardzo dobre, trzeba długo czekać by móc przeciągnąć "narodowych" rycerzy na swą stronę co dodaje smaczku grze. Takich elitarnych wojowników się ceni i wiadomym jest, iż nie warto ich posyłać na śmierć.
Następna sprawa - zakony rycerskie. Tu też mnie spotkało zaskoczenie jak pierwszy raz grałem, jest ich bardzo dużo, zaś one same mają różne relacje między sobą, np. Legion Cienia nie darzy sympatią rycerzy Promiennego Krzyża czy Nieśmiertelnych i członkowie tych zakonów tłumaczą nawet dlaczego :) Również kiedy obejmiemy jakieś miasto w posiadanie, można się pokierować dzięki temu sympatią lub przeciwnie, podczas zakładania zakonu, gdy jego idea nam się podoba lub nie.
Postacie jakie spotykamy w tawernach też mają dość ciekawe historie, niektórzy są drodzy, ale warci swej ceny bo w przeciwieństwie do podstawki można znaleźć jakiegoś naprawdę dobrego wojownika.
Kolejnym ciekawym urozmaiceniem są armie niezależne od głównych frakcji np. Jatu czy Heretycy, oraz drużyny zazwyczaj wrogo nastawionych postaci jak np. Boris Kruk (o ile pamiętam tak się zwał, choć mogłem coś pokręcić). Dają oni duże wyzwania graczowi a jednocześnie korzyści w grze, w postaci sowitych łupów czasem nawet qualis gemów.
Oczywiście zarządzanie państwem zostało ciekawie odwzorowane, jest sporo różnych opcji, a sam system pozyskiwania lordów jest niezły.
No dobra, troszkę się rozpisałem, na sam koniec pragnę polecić tego zacnego moda graczom pragnącym sporych wyzwań i ogromnych urozmaiceń, bowiem ten mod je zawiera. Napisałem tu o samych pozytywach, gdyż według mnie zbyt dużych wad tu nie ma, co jest nie bez znaczenia.
Pozdrawiam!