Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 685829 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mevin

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #3120 dnia: Sierpnia 29, 2011, 12:25:21 »
    No szkoliłem tego zarządce 2 razy i już więcej nie mogę go szkolić ma inżynierie na 5 i jest więcej budowli do postawienia ale niema obozu szkoleniowego

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #3121 dnia: Sierpnia 29, 2011, 12:49:41 »
    To jeżeli ten łuk z kopalni można dostać od boga to czy można dostać też inne rzeczy z kopalni od innych bogów?
    Z tego co się orientuję, to niestety nie. Czasem się odzywają przy pewnych okolicznościach, ale nie pamiętam, żebym coś dostał...
    Aha, co do tego łuku od boga, to został on ci dany po to, żeby pokonać armię Wolfbode'a, więc jak to zrobisz, to nagle wyparuje ci z ekwipunku, w związku z tym najlepiej na bitwę dać go jakiemuś towarzyszowi.

No szkoliłem tego zarządce 2 razy i już więcej nie mogę go szkolić ma inżynierie na 5 i jest więcej budowli do postawienia ale niema obozu szkoleniowego
    Training grounds wymagają u zarządcy 4 w szkoleniu i 5 w weapon master(zapomniałem jak to po polsku było :P).
    hmm, może też być tak, że jest tyle dostępnych budynków, że nie wszystkie są widoczne(z dołu listy), ten bug chyba w wersji na M&B jest. Na WB nie wiem...

Offline Lunarion

• Obserwator
    • Użytkownik
    • Piwa: 12
    « Odpowiedź #3122 dnia: Sierpnia 29, 2011, 13:21:13 »
    O dzięki za ostrzeżenie co do tego łuku. Czyli jak dam na czas bitwy ten łuk komuś z towarzyszy to po bitwie on zostanie i nadal będę mógł go używać?

Offline huth

« Odpowiedź #3123 dnia: Sierpnia 29, 2011, 13:41:59 »
    To jest chyba sprawdzane zaraz po bitwie Wolfbodem czy masz łuk, więc potem już nie powinien znikać.

Offline Lunarion

• Obserwator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3124 dnia: Sierpnia 29, 2011, 16:10:41 »
    Aha. HUtH, napisałeś że w wersji 4.0 będą nowe zakony. Wiesz może coś więcej na temat nowego PoP-a?  Tak się zastanawiam czy nie zrobić sobie nowej postaci, pakować wszystko w int i szkolenie żeby szybciej szkolić jednostki. Dobry pomysł czy raczej nie opłaca się tak robić?
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2011, 16:51:17 wysłana przez Lunarion »

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3125 dnia: Sierpnia 29, 2011, 18:06:02 »
    @up wszystko to sie nie oplaca, ja zawsze szkole jakiegos npca na trenera. (im wiekszy lvl tym lepiej szkoli)

Offline Lunarion

• Obserwator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3126 dnia: Sierpnia 29, 2011, 18:16:18 »
    A jakiego NPCa polecasz szkolić w int i trening?

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #3127 dnia: Sierpnia 29, 2011, 18:44:37 »
    Ja osobiscie na swojej wlasnej postaci mam 10 trenera, wiekszosc moich npcow zresza tez ma w tym wysoki poziom, zawsze ich wszystkich w tym szkole, bo to sie kumuluje i szkolenie idzie naprawde szybko.

Offline huth

« Odpowiedź #3128 dnia: Sierpnia 29, 2011, 20:20:10 »
    Aha. HUtH, napisałeś że w wersji 4.0 będą nowe zakony. Wiesz może coś więcej na temat nowego PoP-a?  Tak się zastanawiam czy nie zrobić sobie nowej postaci, pakować wszystko w int i szkolenie żeby szybciej szkolić jednostki. Dobry pomysł czy raczej nie opłaca się tak robić?
    Co do PoPa 4, to wszystko jest w tym wątku, nowa historia, opisy, previews... tyle, że po angielsku.

Co do szkolenia jednostek - tutaj zdolność gracza w tym nie jest aż tak istotna, ponieważ punkty tej cechy są sumowane ze wszystkich twoich towarzyszy(a nie tak jak w innych cechach, gdzie liczy się ta postać, która ma najwyższą wartość). Więc musisz pojeździć po karczmach i zebrać towarzyszy... stabilne układy towarzyszy masz we FAQu.
    Generalnie trudniej jest z postacią, która nie potrafi dobrze walczyć na początku, bo to taki etap gry, kiedy walka liczy się najbardziej... ale można to sobie trochę zrekompensować inwestowaniem w łupienie i liczeniem na uzyskanie dobrych przedmiotów. Schemat rozgrywki podpowiada, żeby mieć od początku postać w miarę dobrze radzącą sobie w boju, a w miarę zdbywania lvlów, kasy, renomy itd. kierować się w inteligencję i charyzmę, które są potrzebne do utrzymania dużej armii oraz w zarządzaniu królestwem.
    Według mnie nie warto też zostawiać tych strategicznych umiejętności towarzyszom, bo o wiele większy pożytek będzie z nich w boju, z rozwiniętymi umiejętnościami bitewnymi. Tym bardziej, że kiedy gracz sam ma wysoką wartość jakiejś umiejętności, to bonus od gracza-przywódcy pokazany w nawiasie w panelu drużyny(naliczany chyba co każde 2 punkty, ale nie jest pewien), również jest wyższy, niż w sytuacji w której nie mamy bohatera w tym kierunku rozwiniętego.
    Ja sam zawsze staram się zrobić postać i ładować ile się da w łupienie, poruszanie na mapie i chirurgię. Potem w miarę grania również w inżynierię, inne umiejętności medyczne, ekwipunek, jeńców i dowodzenie i czasem perswazję(choć w PoPie na M&B ona nie jest tak istotna jak w WB). Taktykę, szkolenie, tropienie, zasięg widzenia i handel zostawiam towarzyszom, bo ci najdrożsi i tak od razu mają to na 5-6 punktów.
    Nigdy nie mam postaci, która wymiata w walce :P
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2011, 20:23:31 wysłana przez HUtH »

Offline Lunarion

• Obserwator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3129 dnia: Sierpnia 30, 2011, 21:12:23 »
    Za formacje bojowe są odpowiedzialne skrypty?

Offline Haazheel

• Użytkownik
    • Piwa: 17
    « Odpowiedź #3130 dnia: Sierpnia 30, 2011, 21:35:10 »
    Jakby to określić jestem nie czasie z modem...czy PoPa 4 jest na podstawkę czy warblanda?
     A bym zapomniał znalazłem pewien kamień w Rane i dalęm go za mapę do ukrytej kopalni, czy jest jeszcze jeden taki kamień?
    I ostatnie pytanie o co chodzi temu jednemu o jakimś artefakcie i co mam zrobić z tym drugim bo ciągle chce wina i nic nowego nie wychodzi.

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3131 dnia: Sierpnia 30, 2011, 21:37:24 »
    Tak, tych kamieni jest duzo (pozostale mozesz znalezc lapiac przywodcow armii, wiecej o tym w FAQ!!!)
    U jednego goscia wymieniasz gema za bron, a u drugiego tą bron ulepszasz, proste.

To wszystko jest w FAQ....

Offline huth

« Odpowiedź #3132 dnia: Sierpnia 30, 2011, 21:47:46 »
    Za formacje bojowe są odpowiedzialne skrypty?
    No... chyba tak, ja się na tym nie znam, ale to co jest w kodzie, co odpowiada za formacje, można chyba nazwać skryptem, bo kiedy naciskamy dany klawisz, to się tworzy dana formacja... nie wiem po co o to pytasz w ogóle.. Formacje są opisane we FAQu, w części dotyczącej WB... no właśnie, bo przecież w PoPie na M&B nie ma formacji...(czy się mylę, bo już zapomniałem, lol? :P)

Jakby to określić jestem nie czasie z modem...czy PoPa 4 jest na podstawkę czy warblanda?
     A bym zapomniał znalazłem pewien kamień w Rane i dalęm go za mapę do ukrytej kopalni, czy jest jeszcze jeden taki kamień?
    I ostatnie pytanie o co chodzi temu jednemu o jakimś artefakcie i co mam zrobić z tym drugim bo ciągle chce wina i nic nowego nie wychodzi.
    PoP 4 to będzie kolejna wersja moda. Obecna najnowsza wersja na M&B 1.011 to 3.011, a na WB 1.143 to 3.411 + hotfix z 25 sierpnia.
    Te kamienie, czyli Qualis Gem'y, mogą być zdobyte i wykorzystane różnie, po więcej informacji odsyłam do FAQ, punkt 18(link w mojej sygnaturce)
    Co do tego artefaktu... nie lubię pisać o tym, bo gracz sam powinien do tego dojść czytając co NPCe do niego mówią, z plotek i z własnego myślenia, no ale mogę naprowadzić... jeden człowiek w kopalni chce Qualisa i dostajesz wtedy od niego Dziwną runiczną broń(do wyboru 5 rodzajów), i tę runiczną broń może ulepszyć w szafirową, rubinową lub szmaragdową ten pijak, który chce wina... oraz kolejnego Qualisa. Na pierwszą taką broń potrzeba 3 qualisy(bo jeden idzie na odkrycie "mapy" do kopalni), a potem już po 2.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2011, 21:51:55 wysłana przez HUtH »

Offline Mevin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3133 dnia: Sierpnia 31, 2011, 00:13:13 »
    Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rekrutów szlachetnie urodzonych co trzeba zrobić aby można było ich rekrutować ? mam miasto Sarlen niedawno podbite muszę zbudować obóz szkoleniowy ale niema go w budynkach do zbudowania więc sądzę że już zbudowany jest relacje mam z miastem 6 i nie wiem co mam robić czy czekać aż ktoś się zgłosi czy co ?

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3134 dnia: Sierpnia 31, 2011, 00:48:46 »
    Wszelkie zbudowane budynki masz w "Kolejce budowania", czyli tam gdzie zlecasz budowe. Nie pamietam jak to sie w grze nazywa. I nikt sie nie zglosi, musisz pogadac z zarządcą (po tym, jak postawisz oboz szkoleniowy) przejsc do wojny i tam bedzie opcja z werbunkiem szlachty.
    Hmm, ale z tego co pamietam, to oni nie zawsze sa dostepni. Jesli spelniles wszystkie warunki idz sie powalesaj przez jakis czas po mapie, zdobadz jakis zamek czy cos i wtedy wroc i zobacz.