Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?  (Przeczytany 89172 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DjKowalski

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?
    « Odpowiedź #405 dnia: Maja 20, 2012, 11:55:20 »
    Chant Khergiecki - to ludzie stepowi,wędrowcy, itp
    Nordowie - to piraci bardziej
    Veagierowie - to bardziej babarzyńcy
    Rdocy - to nie wiem
    Swadianie - to tak bardziej ludzie królestwa

Offline maxf10

• Użytkownik
    • Wasal królestwa Vaegirów
    « Odpowiedź #406 dnia: Maja 23, 2012, 17:53:29 »
    Od dawna korciło mnie, aby napisać w tym wątku. Gram w M&B od połowy roku. Walczyłem wszystkimi ze wszystkimi i doszedłem do wniosku, że aby wyeliminować dane królestwo z mapy Calradii należy wykorzystać słabe strony każdego z nich.

Swadia - Zachodnia Europa - na samym początku zacząłem grać właśnie nimi. Ucieszyłem się, że będę miał sposobność poprowadzenia do boju mężnych rycerzy. I co? Ci przesławni swiadiańscy rycerze może i fajnie walczą w polu, ale na oblężeniach - szkoda gadać. Ręce mi opadły kiedy co piąty z moich konnych kamratów nie schował nawet lancy -.- Zresztą Swadia ma takich kuszników ze pożal się Boże - nie potrafią trafić w cel z odległości 30 metrów -.-  A ciężka piechota pomimo tego że ich zbroje stanowią doskonałą ochronę, ich statystyki są zbyt niskie aby przydały się gdziekolwiek.

Vaegirowie - czyli Ruś - tutaj z kolei miałem nadzieję na znalezienie naszego Słowiańskiego ducha walki - bezskutecznie. Jazdę mają o wiele gorszą od swadiańskiej, trochę lepiej z piechotą. Początkowo byłem zachwycony skutecznością Mistrzów Łuku no ale samymi jednostkami dystansowymi całej mapy nie podbiję.

Nordowie - zaciekawili mnie ponieważ interesuję się trochę Skandynawią, runami itp. I tutaj zostałem miło zaskoczony skutecznością Huskarli - ci potrafią eliminować jednym uderzeniem większość innych jednostek. No ale "doborowi" łucznicy z biegłością łuków 110...to już lekka przesada. Jeszcze gorzej niż w przypadku swadiańskich Strzelców. Ale Nordowie nie mają szans w starciu z np. Chanatem (jeżeli mają dobrego dowódcę)

Khergici - czyli Mongołowie, Tatarzy - są najszybszą frakcją w grze. Ich zaletą jest duży potężny naciąg, oraz ogromna biegłość w łukach - ponad 200 w przypadku Doborowych Łuczników Konnych! Co daje gwarancję na to, że większosć naszych przeciwników oberwie śmiercionośną strzałą. No ale co po tym jak większość z naszych skośnookich przyjaciół ginie od uderzenia bronią dwuręczną? W dodatku wystarczy wydać im bitwę w pobliżu np. Zamku Sungetche aby dokonała się ich masakra.

Rhodokowie - Husyci (???) - frakcja przez większość graczy pogardzana. W sumie to ja również uważałem Rhodoków za słabeuszy obserwując ich uzbrojenie. Jednak zmieniłem swoje zdanie kiedy podczas 3 oblężeń zginąłem tą samą śmiercią - na drabinie/kładce ugodzony w hełm z kuszy oblężniczej. Poza tym są idealni na konnicę nieprzyjaciela. Potrafią zatrzymać szarżę i zakłuć rycerzy na śmierć. Poza tym zarówno Sierżanci jak i Strzelcy posiadają  bardzo wysokie statystyki i są wyszkoleni. Dlatego gram właśnie nimi. :)
    Piszę poprawnie w języku polskim.

Offline Hawks8PL

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #407 dnia: Czerwca 04, 2012, 12:24:10 »
    Ja zawsze atakowałem wpierw Królestwo Veagirów , ponieważ mieli bardzo fajne lodowate ziemie :) i nie byli aż takimi koxami :)

Offline Gryzli96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #408 dnia: Czerwca 06, 2012, 21:33:11 »
    racja, też zauważyłem że rhodokowie ostatnio* mają lepsze statystyki, bo w końcu dają radę swadii**,

ale mam pytanie:
    Czemu mimo iż już dawno podbiłem wszystkie zamki i miasta vaegirów państwo nie upada?
    Kiedyś państwo podbite przeze mnie upadało po góra 3 dniach, a teraz mam problem z vaegirami
    bo jeżdżą po moim państwie i mi wioski plądrują. A zdarza się że Lord nie ma nic wojska - sam okupuje moje włości
    a ja nie mam jak go dogonić!

*mam namyśli patch 1.143
    **jeden z NPC opowiadał o walnym zwycięstwie rhodockich pawężników nad swadiańską szarżą

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #409 dnia: Czerwca 07, 2012, 00:19:34 »
    Gryzli musisz tych vaegirskich lordów pokonać co do jednego.

Offline Gryzli96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #410 dnia: Czerwca 12, 2012, 13:36:33 »
    i wyłapać? &*^%&^ to nie będzie proste, ale cóż

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #411 dnia: Czerwca 24, 2012, 00:10:27 »
    Ja zawsze atakowałem wpierw Królestwo Veagirów , ponieważ mieli bardzo fajne lodowate ziemie :) i nie byli aż takimi koxami :)

Nie że coś mówię, ale na kodach to się nie dziwie.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline matsd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #412 dnia: Lipca 20, 2012, 19:24:49 »
    Ja zaczołem podbijać rodoków,teraz veagirów

Offline ThePlayBackPL

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Komentarze sztuką manipulacji, niektóre dominacji.
    « Odpowiedź #413 dnia: Lipca 27, 2012, 13:18:36 »
    Rhodocy - zdecydowanie łatwo jest ich pokonać, nie mają jazdy, a łatwo pokonać ich w polu, chodź na większym poziomie trudności, już z żadną frakcją nie jest łatwo i jeżeli chcesz pokonać jakąś frakcje, to musisz się poważnie zastanowić kiedy ją zaatakować i z odpowiednim wojskiem.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #414 dnia: Lipca 29, 2012, 15:10:46 »
    Rhodocy - zdecydowanie łatwo jest ich pokonać, nie mają jazdy, a łatwo pokonać ich w polu, chodź na większym poziomie trudności, już z żadną frakcją nie jest łatwo i jeżeli chcesz pokonać jakąś frakcje, to musisz się poważnie zastanowić kiedy ją zaatakować i z odpowiednim wojskiem.
    Zgadzam się w 100%. Zawsze jak grałem to rhodoków łatwo się pokonywało w zamkach, swadię w polu.... Ale jak przeszedłem na wyższy poziom to i tu i tu trudno.
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline SirKacpero

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #415 dnia: Lipca 30, 2012, 18:05:55 »
    też myślę że rhodoków

Offline Jaremaa!

• Użytkownik
    « Odpowiedź #416 dnia: Sierpnia 16, 2012, 00:51:19 »
    uuu, w 1M&B gram baaardzo długo;) zapewniam państwa że jeżeli chcecie szybka ekspansję tertyorialna, najłatwiejszy jest Chanat. Gdy oblegacie ich miasta, zamki, wystarczy wam hmmm 30 huskarli, bądź najlepszej jednostki piechoty innej frakcji (oraz troszke strzeleckich i inne) aby pokonac obsadzony nawet ponad 140 troopsami zamek. Chanat Khergicki jest beznadziejny w czasie oblezeń, jako spieszeni konni są śmieszni banalni do pokonania, mimo ich łuku, który tutaj nie jest atutem
    Sa dobrzy jedynie konno w polu, ale podbic ich ziemie wystaczy ci ok. 140 osobowa armia, złożona głownie z elitarnej piechoty (najlepiej huskarli)  i masz ziemie naszych skośnookich, gorzj z ganianiem za ich lordami, aby ich dobic, oraz mogącymi zaraz za tobą odzyskiwac twe świeżo podbite ziemie, ale polecam ich właśnie na start podboju
    Rhodocy, sa niezgorsi na siege, cięzka piechota, pawęze, kusze -nie polecam

Więc na Chanat
    pozdrawiam  Jarema

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #417 dnia: Sierpnia 20, 2012, 13:06:31 »
    W Warband chyba łatwiej się podbija zamki i walczy z Chanatem, no nie?

Offline MatTuk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #418 dnia: Kwietnia 02, 2013, 13:44:10 »
    Według mnie najtrudniej w walce wyeliminować khergitow ( może nie najtrudniej ale najdłużej ) ale już w zamku jest z nimi dość łatwo. Gram na poziomie średnim i mam 8 miast i 4 zamki więc nie mam raczej trudności z oblezeniami. Najłatwiej jest wyeliminować  Nordów. nawet w zamku No chyba ze maja chuskarli i duzo lodów.

Offline maxf10

• Użytkownik
    • Wasal królestwa Vaegirów
    « Odpowiedź #419 dnia: Kwietnia 23, 2013, 12:19:31 »
    Oczywiście, że Swadię :D Lordowie chyba nie mają kasy na utrzymanie Swadiańskich Rycerzy bo największą liczbą, z jaką się zmierzyłem to było 34 (Lord Grainwad). Poniosłem dość spore straty, ale wygrałem :) Poza tym swadianie za bardzo stawiają na kuszników, którzy są słabi jak Khergici. Większość z nich pada po uderzeniu berdyszem.

A na drugim miejscu chanat :) Są wkurzający w polu, ale na oblężeniach jest całkiem łatwo. Chyba że mają zbyt dużo Doborowych Łuczników Konnych to mogą dać popalić.

Piszę poprawnie w języku polskim.