Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Turcja  (Przeczytany 6993 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    Turcja
    « dnia: Lipca 16, 2016, 07:13:06 »
    Słyszeliście co się dzieje w Turcji?
    DANCE OR GET BANNED

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Turcja
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 16, 2016, 08:59:32 »
    Tak i opanowali sytuację. Erdogan rozprawi się z opozycją i rozejdzie się pewnie po kościach.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 16, 2016, 09:35:22 »
    Ktoś się mocno przeliczył atakując porządek który popiera większość Turków. Nawet cywile wychodzili przeciwko zamachowi stanu. Mega fail.
    Za samą śmierć 90 osób niech przywódcy tego żałosnego przewrotu zgniją w pace. Świnie gotowe dla własnych ambicji posłać innych na śmierć i strzelać do cywilów.

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 16, 2016, 10:21:35 »
    Ja mam z kolei pytanie, nie jestem znawcą w tej kategorii, ale czy określenie "wojskowy zamach stanu" którego używają teraz wszystkie media jest poprawne? Takie coś w ogóle istnieje?

Brzmi to tak jakby wojsko dokonało zamachu stanu, a to idiotyczne, patrząc na karty historii określenie "zamach stanu" z reguły jest stosowane przy sytuacji gdzie na życie przywódcy czyha wysoki rangą wojskowy, więc określenie "zamach stanu" spokojnie by wystarczyło.
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 16, 2016, 10:23:24 »
    Jak dla mnie to działanie Erdogana, teraz powsadza kolejnych oficeród do więzień bez dowodów, jak to już miało miejsce. Rozprawie się przy okazji z opozycją i po raz kolejny ograniczy prawa armii, a kraj skieruje się w stronę autorytaryzmu.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 16, 2016, 10:31:34 »
    Już pojawiają się teorie spiskowe? Serio? Myślisz że Erdogan posunąłby się do czegoś takiego rozpętując fałszywy zamach stanu i mini-bitwy w dwóch największych miastach Turcji, każąc fałszywym puczystom strzelać do cywilów? To wszystko robiłby prezydent który cieszy się dużym poparciem a opozycja wobec niego w większym stopniu działa nielegalnie bo nie może liczyć nawet na ułamek poparcia jakie ma rząd...
    Boże, ja wiem że ludzie lubią kręcić i wymyślać dziwne teorie jako proste wytłumaczenia na coś czego nie rozumieją ale błagam niech ma to jakikolwiek sens.
    Erdogan nie potrzebuje aż tak przypałowych akcji do skutecznej walki z opozycją, co nie zmienia faktu że puczyści być może wyrządzili mu przysługę.

Offline SuchaSzmata

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • If your profile picture is from an anime, your opi
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 16, 2016, 10:40:22 »
    Republika Turcji została założona w roku 1923 prze Mustafę Kemala Ataturka. Podług jego wizji, Turcja miała być krajem świeckim (szariat jest zakazany przez Konstytucję, oraz wszystkie grupy wyznaniowe mają równe prawa), zaś armia miała stanowić gwarancję tej świeckości. W razie zbytniego wzrostu wpływu religii na politykę kraju, armia miała obalić sprawców takiej sytuacji. Koniec lekcji historii.

Teraz dzień dzisiejszy. Erdogan to typowy konserwatysta, który uważa że religia powinna mieć silne miejsce w społeczeństwie i w czasie sprawowanych rządów, ciągle zwiększał wpływ religii na politykę formalnie świeckiego kraju. To co się stało w Turcji to wcielenie zasad kemalizmu w życie - armia dokonała zamachu stanu, celem obalenia pro-religijnej władzy, która za nic miała świeckie tradycje państwa.
    Tylko że pucz upadł. Dlaczego? Armia miała w Turcji prawnie zapewnione silne wpływy polityczne, Erdogan zaś przez cały okres swojego urzędu odbierał im te prawa, zwalniał kemalistycznych dowódców i obsadzał ich miejsca lojalnymi mu minionami. Teraz po upadku puczu, Erdogan usunie pozostałości oporu w strukturach wojskowych i będzie mieć wolną rękę w islamizowaniu kraju.

Tekst nie mojego autorstwa ale brzmi sensownie.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 16, 2016, 10:46:44 »
    Raczej nie jest to rządowa prowokacja, lecz i tak pewnie zostanie wykorzystana by dalej ograniczać prawa wojska oraz powoli podbudowywać władzę autorytarną. Erdo powiedział że rozliczy się z przeciwnikiem. Jeśli lud go popiera to nikt nie będzie o to piłował mordy - i dobrze, jeśli ktoś rzuca siły tak po prostu bez rozeznania o szansach. I tak o to Turcja oddala się od 21 wieku, a rusza dalej w kierunku islamizacji. GG. To prawdopodobnie była ostatnia szansa nim wojsko już nie będzie miało nic do powiedzrnia

Teraz można tylko pomyślec jak dobrze że do czegoś takiego nie doszło w '89

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 16, 2016, 10:51:23 »
    Przepraszam, przecież tylko ty możesz mieć rację, niczym alfa i omega. Erdogan nie będzie robił nic w stosunku do armii czy też opozycji, jedynie ty masz wiedzę na temat porządku na świecie i zakulisowych zdarzeń. Chapeau bas.

Republika Turcji została założona w roku 1923 prze Mustafę Kemala Ataturka. Podług jego wizji, Turcja miała być krajem świeckim (szariat jest zakazany przez Konstytucję, oraz wszystkie grupy wyznaniowe mają równe prawa), zaś armia miała stanowić gwarancję tej świeckości. W razie zbytniego wzrostu wpływu religii na politykę kraju, armia miała obalić sprawców takiej sytuacji. Koniec lekcji historii.

Teraz dzień dzisiejszy. Erdogan to typowy konserwatysta, który uważa że religia powinna mieć silne miejsce w społeczeństwie i w czasie sprawowanych rządów, ciągle zwiększał wpływ religii na politykę formalnie świeckiego kraju. To co się stało w Turcji to wcielenie zasad kemalizmu w życie - armia dokonała zamachu stanu, celem obalenia pro-religijnej władzy, która za nic miała świeckie tradycje państwa.
    Tylko że pucz upadł. Dlaczego? Armia miała w Turcji prawnie zapewnione silne wpływy polityczne, Erdogan zaś przez cały okres swojego urzędu odbierał im te prawa, zwalniał kemalistycznych dowódców i obsadzał ich miejsca lojalnymi mu minionami. Teraz po upadku puczu, Erdogan usunie pozostałości oporu w strukturach wojskowych i będzie mieć wolną rękę w islamizowaniu kraju.

Tekst nie mojego autorstwa ale brzmi sensownie.
    Ale głupoty ktoś napisał, Trebron powinien to szybko zweryfikować i dać swoje poprawki. Czekamy, bo głupi lud tawerniany nie może czytać takich herezji.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Dragan

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -14
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 16, 2016, 10:53:40 »
    Kiepski kabaret w reżyserii pana Erdogana trwa. Trzeba być naprawdę ślepym, aby uwierzyć, że w Turcji miał miejsce "pucz". To jest tak grubymi nićmi szyte, że aż w oczy kłuje. Muslim o dyktatorskich zapędach realizuje konsekwentnie swój plan pozbawienia armii roli strażnika świeckości państwa. Mówią, że Erdogan to wybitny polityk. A to jest zwykły prymityw rządny nieograniczonej władzy. Cały ten niby pucz to po prostu prostackie zagranie pana prezydenta. Smutne jest jednak to, że ludzie na całym świecie w to uwierzyli. Erdogan osiągnął cel i zyskał jeszcze okazję do wymordowania swoich politycznych przeciwników, w dodatku przy wtórze oklasków. Turcy szybko zrozumieją ale będzie być może za późno na "żale".

Offline Hieronim114

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • bd w pułku
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 16, 2016, 11:16:32 »
    Po co ciągnąć temat? Zamachowcy poddali się i przegrali no co, poradził sobie.
    "Kite plane hit steel must"

Dzieci z Georgem Bushem przed zamachem z 11 września 2001 roku

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 16, 2016, 11:22:59 »
       Trebron: Erdogan, zniósł immunitety posłom, a potem wielu z nich trafiło przed sąd. Mimo to, nie zdobył większości konstytucyjnej. A on jej bardzo chce.
    Z drugiej strony, w armii duch Ataturka jest bardzo żywy, silniejszy niż w innych zawodach, więc faktycznie to mógł być prawdziwy pucz, którego celem było przywrócenie demokracji.
        Z drugiej strony, Turcy popierają Erdogana. Na tej samej zasadzie co Francuzi Napoleona, czy Niemcy Hitlera w 1940 roku. Skoro odnosi sukcesy, sprawnie rządzi krajem, no to co z tego, że Tyran.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 16, 2016, 11:38:23 »
    Przepraszam, przecież tylko ty możesz mieć rację, niczym alfa i omega. Erdogan nie będzie robił nic w stosunku do armii czy też opozycji, jedynie ty masz wiedzę na temat porządku na świecie i zakulisowych zdarzeń. Chapeau bas.
    Ale głupoty ktoś napisał, Trebron powinien to szybko zweryfikować i dać swoje poprawki. Czekamy, bo głupi lud tawerniany nie może czytać takich herezji.
    To tylko potwierdza że mam rację. Pucz był prawdziwy i upadł przez nikłe poparcie. I daruj sobie tą marną pseudo-ironię i śmieszkowanie na poziomie wykopu.
    No ale że teorie spiskowe są dziś modne to ich fani mają monopol na prawdę.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 16, 2016, 11:51:35 »
    O czym Wy ludzie bredzicie powtarzacie jakieś papkowate brednie rodem z TVN czy niezależnej.

Pucz był realny a pogrążanie się w islamizmie? Erdogan cały czas konsekwentnie  brnie w stronę Unii Europejskiej a nie w stronę islamskiego państwa. Jakie niby reformy wprowadziły, które przekształcają Turcję w islamskie państwo? Jakiś szariacik, noszenie burek? Podatek dla niewiernych? Gdzie? Potraficie wymienić chociaż jedną? Bo jak dla mnie to tylko powielacie jakąś medialną papkę z niewiadomego mi źródła.

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 16, 2016, 11:51:56 »
    Pleciesz głupoty, dobrze na tę sytuację patrzy Warder, Dragan czy Sucha Szmata i nie mam zamiaru pisać tego kolejny raz, pucz jest na ręke Erdoganowi, który będzie mógł zrobić kolejne czystki w armii i w opozycji, przy okazji ważne stanowiska obsadzając ważnymi ludźmi.
    A twój post można skwitować jednym wielkim xD, lepiej do szkoły się uczyć byś ją skończył w ogóle, a przepraszam, pan już w rządzie siedzi i jest od rozpracowywania innych państw i ich sytuacji geopolitycznych xD

Mam już dwa hasła które krzyczy Trebron i które podświadomie określają osobę - WSZĘDZIE SPISKI WĘSZĄ / CEBULACY xD