Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Brexit  (Przeczytany 5563 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    Odp: Brexit
    « Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 24, 2016, 08:41:23 »
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 24, 2016, 09:42:12 »
    Nie chce mi się zaczynać debaty na ten temat, powiem tyle; Niemcy rozliczyli się ze swoją przeszłością, Ruscy również. A u Ukrów? Bandera zostaje bohaterem narodowym, manifestacje i nastroje probanderowskie trwają w najlepsze. Przepraszają nas za Wołyń stawiając cały szereg wymagań "w zamian", krótko potem polski dziennikarz który siedzi tam już jakiś czas, więc wie więcej niż my obaj razem wzięci, pisze że skala nienawiści wobec Polaków i robienia sobie jaj z '43 albo myślenia na zasadzie "zasłużyli" jest przerażająca zarówno wśród starszych, jak i młodzieży (młodzieży szczególnie). No to sorry, ale nie. Po prostu nie.

Złą politykę wobec nich to my już prowadzimy, i nie ma to nic wspólnego z emocjami czy honorem (chyba że wmawianie ludziom iż to nasi bracia w potrzebie podczepisz pod te dwie rzeczy, wtedy tak).

Cała narodowo-ideologiczna otoczka w polityce jest skierowana do mało myślącego plebsu. Rzeczywista polityka toczy się w zamkniętych salonach gdzie wszyscy mają takie frazesy głęboko w poważaniu a przeważają czyste kalkulacje zysk-strata. Jeśli ty Eltarek chcesz kierować politykę wobec jakiegoś państwa na podstawie przesłanek narodowych, historycznych i uogólniania całych społeczeństw na zasadzie "oni nas nie lubjom" to gratuluję. W ogóle znasz jakiegoś Ukraińca? Wiesz że to ludzie praktycznie tacy sami jak my? Przychodzi ci to do głowy? No ale nie - ty widzisz wielki naród w wielkim spisku nienawiści do Polaków xD

Co do wyjścia UK z Unii. Albo Unia się wreszcie ocknie i pójdzie w dobrą stronę, porzuciwszy część siebie która się niezbyt integrowała albo powoli zacznie upadać. Na pewno wystąpił poważny kryzys zaufania.

Offline Mongol

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • For the Horde
    « Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 24, 2016, 10:15:28 »
    Bardzo dobrze się stało.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 24, 2016, 10:41:51 »
    Mam doprawdy mieszane uczucia. Jestem przeciwnikiem UE i obawiam się, że wyjście WB spowoduje wzrost potęgi Niemieckiej (i możliwie Francuskiej, aczkolwiek jej być może nic nie pomoże, na naszych oczach zamienia się w "Somalię Europy") i tym samym jeszcze bardziej to wydarzenie wciśnie nas pod but Berlina. Jednak nie przeszkodziło mi to krzyknąć z mieszkania w centrum Poznania na cały głos przy otwartym oknie Rule Britannia! :) jako iż jestem świadkiem jednak dosyć pięknego wydarzenia.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 24, 2016, 10:52:29 »
    Mam doprawdy mieszane uczucia. Jestem przeciwnikiem UE i obawiam się, że wyjście WB spowoduje wzrost potęgi Niemieckiej (i możliwie Francuskiej, aczkolwiek jej być może nic nie pomoże, na naszych oczach zamienia się w "Somalię Europy") i tym samym jeszcze bardziej to wydarzenie wciśnie nas pod but Berlina. Jednak nie przeszkodziło mi to krzyknąć z mieszkania w centrum Poznania na cały głos przy otwartym oknie Rule Britannia! :) jako iż jestem świadkiem jednak dosyć pięknego wydarzenia.

Dobrze powiedziane. Dla nas to nic dobrego, poważnie, natomiast gdybym sam urodził się w UK, gdybym tam żył, mieszkał i pracował ... też byłbym za.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 24, 2016, 11:51:24 »
    W sumie stało się dobrze. Nie uważam, że wzrośnie potęga Niemiec i Francji. To znaczy inaczej. Jeśli zaczną wykorzystywać swoją potęgę to raczej zacznie się lawina kolejnych referend. Kamień węgielny już został położony. Mit wielkiej Unii w której wszyscy chcą być właśnie upadł. I to nie wyszła jakaś tam Słowacja czy inna Polska, z której by się śmiano, że nie wiedzą co robią ciemaki tylko Wielka Brytania. Według mnie system się zacznie poważnie kruszyć. Jednak pokaże czas jaki kurs obiorą urzedasy eurokołchozu - łatwo nie będą mieć.

A z pragmatycznych rzeczy - ciekawe jak będzie z Polakami w UK.

Co do przykręcenia kurku z pieniędzmi z powodu wyjścia UK - bardzo dobrze, i tak już wpłacamy więcej i tracimy na tym, niech jeszcze bardziej uciążliwa stanie się nasza bytność w UE - tym lepiej i szybciej ludzie przejrzą na oczy.

Offline Dragan

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -14
    « Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 24, 2016, 12:48:39 »
    1. Wczorajsze wyniki "Exit poll" pokazywały zupełnie inny wynik niż referendum, co potwierdza że nie warto wierzyć sondażom.
    2. Czy UE pozwoli na wyjście Wielkiej Brytanii? Już teraz słychać głosy, że referendum należy powtórzyć albo że nie było ono wiążące bo to "taka po prostu ankieta"
    3. Soros masowo skupuje złoto, przygotujcie się na kryzys na giełdach za który odpowiedzialny będzie (według europejskich elit) Brexit.
    4. Petru i reszta tych nowoczesnych odmóżdżaczy na 95% powie, że referendum to temat zastępczy mający przykryć sprawę TK xD
    5. Rozpad UE staje się faktem, w innych krajach już podnoszą się głosy. O kolejnych exitach nie ma mowy (patrz pkt 9), ale kto wie czy nie wydarzy się coś na większą skalę?
    6. Czy dojdzie do Polexitu? Nie sądzę. Nasze społeczeństwo jest niesamowicie zmanipulowane i uważa, że bez UE nie da się żyć. Zgadzam się z nimi w 100%, przecież gołym okiem widać że tacy Norwedzy czy Szwajcarzy zdychają pod mostami w biedzie i cierpieniu.
    7. Ciekawe czy Brytyjczycy utworzą (w ramach obrony koryta i stołków demokracji) swój własny Committee for the Defence of Democracy?
    8. Apropo upadliny i powyższej dyskusji. Ktoś w ogóle zwraca jeszcze na to uwagę? Robili ze swojego kraju męczennika i ofiarę losu której trzeba pomagać w walce przeciwko złej i imperialnej Rosji (znowu wychodzi poziom zmanipulowania polaków-antyrosyjskich wojowników). Pod koniec 2015 próbowali desperacko zwracać na siebie uwagę, ale najwyraźniej nie wyszło. Zostawmy ten temat.
    9. Więcej exitów już raczej nie będzie. Wyłamanie się jednego kraju daje impuls do wyłamania się kolejnych, to fakt, ale unijni komisarze i ich mafia na to nie pozwolą. Co mogliśmy obserwować, w Wlk. Brytanii rzucono wszystkie siły na propagandę, ludziom pokazywano tylko pozytywne strony pozostania w UE. Gra na emocjach, zagrywka poniżej pasa na zasadzie "Zadbajcie o swoje dzieci, macie zostać w UE bo ona gwarantuje przyszłość i wam i im".
    Banalny do zmanipulowania lud Europy który kupi wszystko co "dobre", łyknie każdą głupotę jaką pokaże mu się w TV.
    10. Apropo innych exitów- jeżeli propaganda nie zadziała, zadziała manipulowanie głosami. Przykład Austrii gdzie wygrał kandydat FPO, natomiast po zliczeniu głosów krespondencyjnych które nic nie mogły zmienić bo zwyczajnie było ich za mało - co się okazało? - że wygrał przedstawiciel Zielonych, a frekwencja w niektórych landach przekroczyła 100%.
    11. Rysiek nie mógłby oczywiście wytrzymać tygodnia bez zorganizowania kabaretu na scenie międzynarodowej, próbował więc namawiać Polaków mieszkanących w UK do głosowania za unią.
    12. Jeżeli szanowna moderacja uzna ten post za zbyt obraźliwy lub agresywny, (albo  stwierdzi że użyłem zbyt wielu trudnych słów przez co dla większości bywalców będzie on niezrozumiały) proszę o kontakt. Mogę specjalnie dla Was dostosować go do Waszych standardów i tęczowej poprawności.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2016, 14:06:03 wysłana przez Dragan »

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 24, 2016, 13:15:19 »
    IvE, mógłbyś podać źródło, z którego wiesz, że Polska więcej do Unii wpłaca niż od niej dostaje?
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 24, 2016, 13:27:29 »
    IvE, mógłbyś podać źródło, z którego wiesz, że Polska więcej do Unii wpłaca niż od niej dostaje?

http://tomaszcukiernik.pl/artykuly/teksty-o-unii-europejskiej/prawda-i-falsz-o-dotacjach-z-ue/

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 24, 2016, 16:04:09 »
    Art. 2. 1. Ustala się, zgodnie z załącznikiem nr 3, łączną kwotę prognozowanych dochodów budżetu środków europejskich w wysokości 62 400 147 tys. zł.
    2. Ustala się, zgodnie z załącznikiem nr 4, łączną kwotę planowanych wydatków budżetu środków europejskich w wysokości 71 640 528 tys. zł.
    3. Wynik budżetu środków europejskich ustala się na kwotę -9 240 381 tys. zł.
       - Projekt Budżetu RP 2k16

Budżet środków europejskich (BŚE) jest rocznym planem dochodów i podlegających refundacji wydatków przeznaczonych na realizację programów finansowanych z udziałem środków europejskich, z wyłączeniem środków przeznaczonych na realizację projektów pomocy technicznej oraz środków, o których mowa w art. 5 ust. 3 pkt 4 lit. b tiret drugie [tj. niektórych środków na realizację WPR].

W budżecie środków europejskich ujmuje się:
    dochody z tytułu realizacji programów finansowanych z udziałem środków europejskich;
    wydatki na realizację programów finansowanych z udziałem środków europejskich w części podlegającej refundacji.

Dodatkowo faktycznie, część naszych wydatków to te na UE. Od PKB, Vatu, Ceł itd.

Tak czy siak, problem z UE jest taki, że powstała cała klika urzędnicza, że ludzie pokroju Schulza po prostu szukają tam władzy, gdzie być jej nie powinno. Ot kilka państw, zawiera traktat, aby uczynić ten świat lepszym. Bo handel, jest dobry, brak ceł oznacza tańsze produkty, możliwość pracy w Niemczech, Francji.  Tak czy inaczej, to wielka lekcja, dla nas wszystkich: że każdy naród jest inny, że taka mentalność "uuu europejskie społeczeństwo! Jestem Europejczykiem uuu!", okazała się, być zgubna.
    Ale dla Anglików będzie lepiej, jeśli ten kraj ocaleje w obecnym kształcie. Wielka Brytania to masterpiece, dzieło sztuki, które musimy chronić. Ludzie są punktualni, porządni, uczciwi, odpisują od razu na listy... Napływ rzeszy imigrantów by tę specyfikę rozwodnił. A i my byśmy stracili, nie mając z kogo brać przykładu. Ostatnio znajoma czekała u okulisty cztery godziny. Wszyscy w poczekalni byli obcokrajowcami.

UE nie da się już naprawić. Serio, bo po prostu każdy naród ma swoje cechy, a takie wtykanie na siłę, że Polacy z mentalnością "jakoś to będzie", Niemcy z "porządek musi być", mają tworzyć jedno społeczeństwo, to był absurd.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2016, 23:47:59 wysłana przez Warder »

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 25, 2016, 00:16:52 »
    Teraz Wielka Brytania ma dwie drogi. Mądrą i głupią.
    Głupia to ta, która pozwoli dojść do głosu nacjonalistom i populistom pokroju Farage'a, co może oznaczać deportacje dużej ilości imigrantów z Europy i zmknięcie rynku pracy. Co dla brytyjskiej gospodarki skończyłoby się katastrofą.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 25, 2016, 00:56:50 »
    Odpowiedź do Dragana
    1. W statystyce jest coś takiego jak poziom istotnosci czy też ufności (zależy od strony z której patrzysz ). Wpływa on na to z jakim prawdopodobieństwem hipoteza zerowa jest prawdziwa i czy musimy założyć hipotezę alternatywna. Wszystko zależy też od samej próby (liczebności)... Nie możesz więc wysuwać takich wniosków zwłaszcza, że wśród firm zajmujących się statystykach, sondazami jest duża konkurencja i gdyby wyszło że oszukują w sondażach to by wpadli po uszy.
    2. Raczej wyjdą... Co prawda w UE nie ma ustalonych procedur,, ale możliwość wyjścia istnieje.
     3. "Boże widzisz a nie grzmisz". Śmieszne jest podejście w Polsce do Sorosa... "Niemoralny", "wspiera globalizacje" itp.. On jest "graczem". Samo zakupienie przez niego złota nie spowoduje kryzysu ale jest reakcją i spekulacją na brexit... On ma nadzieję na kryzys i dlatego skupuje złoto... To jest tylko reakcja a nie przyczyna. Po za tym on nie ma aż takiego majątku żeby spowodować kryzys.
    4. Niskich lotów komentarz... Sytuacja UK jest bardzo interesujaca i nie musisz dowalac tu Petru, Jarka, Schetynę czy Beatkę, bo oni nie są w tym temacie aż tak istotni... Po za tym nie widziałem takiego komentarza z strony Petru.
    5. Podnoszą się głosy, ale czy tak się stanie to nie wiadomo. Czy wspólnota gospodarcza jest zła... W większości przypadków NIE... Czy wspólnota polityczna jest zła... Tu można się kłócić. Faktem jest że Unia Celna wspiera handel i rozwój gospodarczy krajów. A co do gry na emocjach to popatrz, że zwolennicy brexitu nie podawali żadnych danych oprócz tego że wpłacają tygodniowo 200 mln funtów do UE. Ale pamiętajmy że gdyby nie byli członkiem wspólnoty gospodarczej to 2x tyle płacili by za dostęp do rynku. Po za tym jeśli zechcą zachować schengen i sprzedawać swoje produkty do UE to nadal będą musieli spełniać bzdurne normy UE.
    6. Dwa przykłady z d**y... Norwegia państwo, ktore żyje z ropy i szwajcaria państwo, ktore wypracowało sobie unikalny na skalę świata system polityczny, ale też zupełnie inna świadomość. Po za tym mają swoją dość stabilna i uznaną walutę i renomę. Nie zapominaj też o funduszu norweskim i szwajcarskim.
    7. Durny komentarz i zupełnie inna sytuacja.
    8. ...
    9. Nie wiadomo. Ja osobiście obstawiam opuszczenie UE przez Holandię i Francję, ale to wrozenie z fusów.
    10. Źródło proszę bo doszukać się nie mogłem...
    11. Ma takie a nie inne poglądy i stara się wpływać na innych ludzi... Wow Nowość wśród polityków. O ile się nie mylę zarówno Chiny, USA, Indie i parę innych dużych krajów apelowaly do UK i mieszkańców o zostanie w UE a nie widzę żebyś hejtowal Obamę...
    12. Większość użytkowników tego forum jest naprawdę OK i wyzwiska czy też obelgi w kierunku innych są naprawdę "niskie" zwłaszcza że pisząc tego posta w jakiś sposób zabiegałeś o zainteresowanie... Nie ma więc sensu obrażanie ani moderacji, która robi dobrą robotę ani użytkowników zwłaszcza, że to do nich tego posta napisałeś.
    Pozdrawiam serdecznie

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 25, 2016, 09:33:21 »
    Co do punktu 10. to kojarzę mniej więcej, o co chodzi, bo opowiadałem o tym na WOSie. Widziałem o tym informację i w gazecie "Angora", i u Mariusza Kolonko.
    Sprawa wygląda tak, że w jednym z okręgów, według oficjalnych danych, frekwencja wyniosła 146%. Według komisji wyborczej, czy kto tam się organizacją wyborów zajmuje, jest to zwyczajny błąd, który nie miał wpływu na wynik.
    Druga rzecz, to fakt, że nie licząc głosów wysłanych pocztą, wygrywał kandydat Partii Wolności, a po policzeniu głosów korespondencyjnych, okazało się, że jednak wygrywa kandydat Zielonych. Niby nic dziwnego, gdyby nie to, że tych głosów było podobno 700 tysięcy, czyli podobno 3 razy więcej, niż 5 lat temu.
    Zaznaczam, że nie mam 100% potwierdzenia tych informacji, także polecam zbadać sprawę dogłębniej, jeśli ktoś chce mieć pewność.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 25, 2016, 13:12:05 »
    Nacjonalizmu też nie można jednoznacznie do prawicy przypisać. Fakt, bardzo często się łączy, ale w historii mieliśmy już "narodowy socjalizm".
    Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że faszyzm i narodowy socjalizm są ze sobą ściśle powiązane. To chyba w takim jednym wielkim kotle się ze sobą mieszało i dało nam nazizm...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 25, 2016, 13:24:48 »
    12. Jeżeli szanowna moderacja uzna ten post za zbyt obraźliwy lub agresywny, (albo  stwierdzi że użyłem zbyt wielu trudnych słów przez co dla większości bywalców będzie on niezrozumiały) proszę o kontakt. Mogę specjalnie dla Was dostosować go do Waszych standardów i tęczowej poprawności.
    To że się naczytałeś różnych "niezależnych" źródeł informacji i silisz się na "ynteligentny" język wmawiając sobie jaki to jesteś mądry nie oznacza że masz prawo bez potrzeby obrażać innych. Radziłbym się powstrzymać bo nikt cię tutaj nie prowokował do pisania takich głupot, pewnie pod koniec sobie pomyślałeś "ale im dowalę w ostatnim punkcie!111!1!". Wyjdź mentalnie z gimnazjum jak chcesz w takich tematach pisać.
    W ogóle zastanów się czy twoje poczucie wyższości nad innymi ma jakiekolwiek podstawy w realnym świecie.