Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Brexit  (Przeczytany 5568 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Brexit
    « dnia: Czerwca 22, 2016, 15:21:22 »
    Dla niezorientowanych:

Br
    (Britain) Exit (wyjście)

Co sądzicie w tym temacie? To dla nas zagrożenie, czy dobra moneta? Wstawiam tez ciekawy film opowiadający o Unii Europejskiej opisujący jej zepsucie:

https://www.youtube.com/watch?v=UTMxfAkxfQ0

Ciekawe informacje z filmu:

-UE posiada wiele instytucji w tym tylko parlament jest wybieralny, członkowie parlamentu nie mogą jednak zgłaszać żadnych inicjatyw (głosują tylko za częścia legislacji)
    -Szereg instytucji w tym komisje, które tworzą europejskie prawo (sprawa krzywizn banana i innych) są całkowicie niewybieralne.
    -To łakomy kąsek dla spadochroniarzy z partii poszczególnych krajów (1/5 urzędasów unijnych w Brukselii czyli 10 000 zarabia więcej niż premier Wielkiej Brytanii - Cameron)

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    Odp: Brexit
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 22, 2016, 18:14:57 »
    1. Wyjście UK z UE zdestabilizuje Unię, a przez to rozbudzi ambicje neofaszystowskiej prawicy w całej Europie (jakby nam mało było AfD, FN, PiSu i reszty tego draństwa).
    2. Zjednoczone Królestwo jest jednym z głównych płatników w UE. Nie muszę chyba tłumaczyć, dlaczego zatem wyjście zmniejszy inwestycje UE w Polsce?
    3. Wyjście pociągnie za sobą podobne ambicje PiSu w Polsce, a przez to staniemy się peryferiami Europy (w najlepszym wypadku), a nie największym beneficjentem pomocy (jak dziś).
    4. Im słabsza Unia, tym mniejsza jej kontrola nad poczynaniami obecnego tzw. Rządu RP. Jeśli koniecznie chcecie dyktatury w Polsce - kibicujcie Anglikom.
    Tyle o tym, jakie efekty odczujemy my. Teraz UK:
    1. Załamanie się brytyjskiej gospodarki (która jest silnie zintegrowana z europejską, a do tego City nastawione jest na partnerów europejskich. UK wychodzi - City przenosi się do Frankfurtu a.M.).
    2. Rozpad UK (proeuropejska Szkocja).
    Mała uwaga IvE: filmiki z YT to nędzne i mało wiarygodne źródło informacji.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 22, 2016, 18:24:37 »
    Wybacz adriankowaty, ale źródła, z których ty czerpiesz informacje i budujesz światopogląd są jeszcze nędzniejsze, niż filmiki IvEgo. Neofaszyści? Naprawdę? Wyjdź ty kiedyś z domu i sam oceń, czy żyjesz w faszystowskim państwie. Ogólnie polecam samemu budować swoje poglądy, a nie powtarzać z podnieceniem to, co usłyszało się od innych.

Na ten temat się nie wypowiem, bo nie siedzę w nim, a nie chcę udawać specjalisty.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 22, 2016, 18:50:02 »
    Jakby ta prawica była czymś złym pf. Naprawde, wrzucanie wszystkich NSów do worka z ONRem to zły pomysł. Przy nich wystarczy wspomniec o NSach zeby dostac w morde, takze radze stosunkowac sie bardziej jednostkowo Adriankowaty. Dodatkowo, co Cie tak Unia obchodzi? Polska jest tak polozona, ze zawsze ktos nas bedzie doil i tyle. Tego sie nie zmieni. A jak chcesz zmieniac, to wyjdz w niedziele na marsz :V

Edit: PiS neofaszystowska prawica coo xD

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 22, 2016, 19:17:33 »
    Przypuszczam, że za moment będzie już po krzyku i dalej bedzie stabilnie...

1. Wyjście UK z UE zdestabilizuje Unię, a przez to rozbudzi ambicje neofaszystowskiej prawicy w całej Europie (jakby nam mało było AfD, FN, PiSu i reszty tego draństwa).
    No i wojna jeszcze bedzie.
    2. Zjednoczone Królestwo jest jednym z głównych płatników w UE. Nie muszę chyba tłumaczyć, dlaczego zatem wyjście zmniejszy inwestycje UE w Polsce?
    Postaw się na ich miejscu. Poza tym masz może jakieś dane na ten temat? Zresztą UK też korzysta z programów unijnych, to działa w dwie strony, tylko że UE to nie jedyne rozwiązanie dla nich.
    3. Wyjście pociągnie za sobą podobne ambicje PiSu w Polsce, a przez to staniemy się peryferiami Europy (w najlepszym wypadku), a nie największym beneficjentem pomocy (jak dziś)
    Uważasz Kaczyńskiego za idiotę? W ogóle uważasz, że u nas ludzie by chcieli wyjść z unii? :D
    4. Im słabsza Unia, tym mniejsza jej kontrola nad poczynaniami obecnego tzw. Rządu RP. Jeśli koniecznie chcecie dyktatury w Polsce - kibicujcie Anglikom.
    Dupło ci na dekiel z dyktaturą.
    1. Załamanie się brytyjskiej gospodarki (która jest silnie zintegrowana z europejską, a do tego City nastawione jest na partnerów europejskich. UK wychodzi - City przenosi się do Frankfurtu a.M.).
    No a Norwegia jest biednym nieunijnym krajem... Zresztą ile my wiemy na temat relacji wielkiego biznesu i finansjery z urzędami unii, lobbystami itd.? Czy bycie w EU jest im potrzebne do robienia jeszcze wiekszej kasy?
    No tu mają problem

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 23, 2016, 09:12:33 »
    Nie rozumiem, co mają do siebie faszyzm i prawica...
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 23, 2016, 09:33:15 »
    adriankowaty to wesołek czytający z zapałem frondę i wyborczą. Bardzo dobrze, że dyskutuję bo jest inny punkt widzenia w dyskusji. Bełkot bo bełkot no ale zawsze inny cenny punkt widzenia.

A co jest złego w destabilizacji Unii? I w czym pomoże to w ambicjach neofaszystów (pośród tych partii co wymieniłeś nie ma żadnej formacji neofaszystowskiej)

Owszem to prawda UK to jeden z głównych płatników.

W jaki sposób UE inwestuje niby w Polsce? Co najwyżej zagraniczni przedsiębiorcy a nie UE, UE może dać co najwyżej dotację. A i tak więcej wpłacamy niż dostajemy. A korzystanie ze środków jest obarczone absurdalnymi przepisami i trzeba brać kredyty bo nie są to pełne kwoty a więc i tak tracimy.

3. Wyjście pociągnie za sobą podobne ambicje PiSu w Polsce, a przez to staniemy się peryferiami Europy (w najlepszym wypadku), a nie największym beneficjentem pomocy (jak dziś)
    Szczerzę niestety wątpie, żeby tak było. A chciałbym aby PiS miał takie ambicje. PiS jest jednak partią całkowicie pro-unijną ich członkowie głosowali masowo za traktatem lizbońskim (W tym Szydło i Kaczyński) postulowali stworzenie armii europejskiej, a premier ich rządy grzecznie poleciała się tłumaczyć tumanom z Brukseli jak uczennica na dywaniku.

To, że ich retoryka jest unio-sceptyczna o niczym nie świadczy. PO też było niby partią wolnościową.

Jeśli uważasz, że Polska nie ma być niepodległym państwem - z Twojej punktu widzenia to prawda.

Co do dyktatury w Polsce rząd został wybrany całkowicie demokratycznie. A więc nie wiem gdzie tutaj dyktatura.

Stanie się dokładnie odwrotnie. Brytyjska gospodarka uwolni się od kretyńskich regulacji i wystrzeli do przodu.

No i co z tego?

Mała uwaga IvE: filmiki z YT to nędzne i mało wiarygodne źródło informacji.

No to obal te tezy, przedstaw swoje, oraz podaj swoje źródła informacji. Na początku może chociaż się ustosunkuj do nich.

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 23, 2016, 13:07:02 »
    Niedługo Kaczyński drugim Che będzie nazwany. A nasi bracia Ukraińcy są kochani. Dlaczego Adriankowaty martwisz się Unia, Szkocja i Brytanią, zamiast Polska?

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 23, 2016, 13:46:27 »
    a przez to rozbudzi ambicje neofaszystowskiej prawicy w całej Europie (jakby nam mało było AfD, FN, PiSu i reszty tego draństwa)

Kiedyś bym się po prostu śmiał z takiego toku rozumowania. Ale teraz jestem zaniepokojony. Nazywanie prawicy w Europie "neofaszystowską" w tym PiSu (sic!) nosi znamię fanatyzmu (w tym przypadku lewicowego) lub szaleństwa w najlepszym przypadku. A fanatyzm jest zły, czy lewy czy prawy, z fanatykami się nie rozmawia, do fanatyków się strzela nim oni będą strzelać do ciebie. Dodatkowo vtz zwrócił uwagę na bardzo ważną rzecz, mianowicie "Nie rozumiem, co mają do siebie faszyzm i prawica... ". Prawica =/= faszyzm, jeżeli twierdzić inaczej to tak jakby powiedzieć, że Austriacki Akwarelista był prawicowy, tylko dlatego, że był nacjonalistą. Paradoksalnie dzisiaj coraz częściej lewica (skrajna oczywiście, feministki, LGBTQWERTY itd.) staje się strasznie faszystowska pomimo, że "walczy z faszyzmem", straszna hipokryzja. Co do Brexitu... nie należę do zwolenników UE, aczkolwiek uważam, że WB powinna zostać. Żeby zniszczyć Unię, trzeba to zrobić od razu, natychmiast. Jeżeli WB wyjdzie, to wzmocni to Niemcy i Francję, co dla nas jest niekorzystne. Fakt, może niektóre państwa też będą chciały wyjść z UE, ale kto to będzie? Czechy? Słowacja? Z całym szacunkiem do naszych słowiańskich braci i sióstr, ale te państwa na arenie międzynarodowej zbytnio się nie liczą.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 23, 2016, 14:33:07 »
    Mogę być w błędzie, ale z tego, co się orientuję, to głównymi cechami faszyzmu są nacjonalizm, który faktycznie jest prawicowy, oraz totalitaryzm, którego nie można jednoznacznie przypisać ani do prawicy, ani do lewicy.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 23, 2016, 14:37:03 »
    Nacjonalizmu też nie można jednoznacznie do prawicy przypisać. Fakt, bardzo często się łączy, ale w historii mieliśmy już "narodowy socjalizm".
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 23, 2016, 14:51:23 »

To mnie szczególnie zabolało. W Europie pełnimy funkcję koziołka ofiarnego któremu nie można pozwolić na rozwój żeby nie stał się zbyt silny (patrz: limity produkcyjne).
    Dotacje? Nazywajmy rzeczy po imieniu, to są kredyty które kiedyś trzeba będzie spłacić i to z nawiązką.
    I oczywiście trafiają się ludzie którzy chcą tego bronić, bo inaczej "dyktatura". To że rząd został legalnie i demokratycznie wybrany przez społeczeństwo jakoś wszystkim nagle umknęło.

Skąd wniosek że każda dyktatura musi być zła? Nawet na Tawernie mamy swojego Dyktatora i jakoś wszyscy żyjemy ;)

Odpowiadając na pytanie; tak, chcę w Polsce dyktatury. Demokracja to nie jest dobry ustrój, i nawet już nie mówię o przykładzie "Dwóch meneli spod monopolowego > Jeden wykształcony i mądry człowiek", ale obejrzyj ty sobie czasem obrady sejmu.
    Ci ludzie, którzy biorą niesamowicie wysokie pieniądze, przychodzą się tam bawić i sobie wzajemnie "pocisnąć" tekstami które na poczekaniu wymyślili - a nie rządzić krajem.
    I dopóki ta demokracja trwa, nic się nie zmieni. Jedyna droga do zmiany prawa prowadzi przez tych właśnie ludzi, myślisz że sami sobie każą pracować i zmniejszą swoje pensje jednocześnie kończąc ten sejmowy kabaret? Pff, sporo w Tobie optymizmu, jeśli tak.

Przykład? Proszę.
    https://www.youtube.com/watch?v=MpSNMoO1J1k

Jedyne światło w przyszłości to jakiś naprawdę mądry i patriotycznie myślący człowiek, który wyprowadzi nas z tego szamba w którym obecnie się znajdujemy.
    Czasu zostało niewiele, bo świat zmierza w bardzo nieciekawą stronę.

Poza tym na tym etapie skutki Brexitu możesz tylko przewidywać. Mnie śmieszy fakt że niemieccy analitycy wiedzą więcej o skali potencjalnych strat Brytyjczyków niż oni sami, niemieccy analitycy ogólnie wiedzą najwyraźniej co dobre dla wszystkich.
    Nikt też nie powiedział że tak się stanie, póki co sondaże nie pokazują zdecydowanej przewagi jednej opcji nad drugą, Gretixem też straszono, że kasę tam trzeba pchać, że jak odejdą to bieda bo tyle już tam wpakowaliśmy, że pomagać, że blablabla. I co? I nic.

Nie będę nawet poruszał pozostałych punktów bo nie starczy mi dnia, a Wam sił żeby to doczytać. Wrzucę po prostu na koniec cytat pewnego mądrego człowieka.
    "W historii Europy nie przetrwała do tej pory żadna Unia, nie przetrwa i ta. To tylko kwestia czasu."

A najgłośniej przeciwko to krzyczą urzędasy europejskie, bo Brexit może spowodować kolejne exity. A wtedy to oni dostaną po dupach.

Chciałbym dorzucić jedną rzecz.
    A nasi bracia Ukraińcy są kochani.

Pomimo oczywistego sarkazmu, nie mogę się powstrzymać przed wrzuceniem tego obrazka:
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2016, 15:10:02 wysłana przez Eltarek »
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 23, 2016, 22:15:51 »

Chciałbym dorzucić jedną rzecz.
    Pomimo oczywistego sarkazmu, nie mogę się powstrzymać przed wrzuceniem tego obrazka:
    (click to show/hide)
    Ojej wszyscy Ukraińcy są więc źli! Cały naród spiskuje przeciw biednym Polakom! Każdy Ukrainiec ma portret Bandery na ścianie.
    Oceniać cały naród na podstawie kilku debili i próbowanie dyktowania polityki emocjami narodowymi nakierowanymi w niezbyt mądrych ludzi jest raczej kiepskim pomysłem. Politykę międzynarodową trzeba prowadzić na zasadzie chłodnej kalkulacji a nie "bo oni bandere majom". Polska przejechała się już na "emocjonalnej" i "honorowej" polityce nieraz.

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 23, 2016, 22:27:32 »
    Nie chce mi się zaczynać debaty na ten temat, powiem tyle; Niemcy rozliczyli się ze swoją przeszłością, Ruscy również. A u Ukrów? Bandera zostaje bohaterem narodowym, manifestacje i nastroje probanderowskie trwają w najlepsze. Przepraszają nas za Wołyń stawiając cały szereg wymagań "w zamian", krótko potem polski dziennikarz który siedzi tam już jakiś czas, więc wie więcej niż my obaj razem wzięci, pisze że skala nienawiści wobec Polaków i robienia sobie jaj z '43 albo myślenia na zasadzie "zasłużyli" jest przerażająca zarówno wśród starszych, jak i młodzieży (młodzieży szczególnie). No to sorry, ale nie. Po prostu nie.

Złą politykę wobec nich to my już prowadzimy, i nie ma to nic wspólnego z emocjami czy honorem (chyba że wmawianie ludziom iż to nasi bracia w potrzebie podczepisz pod te dwie rzeczy, wtedy tak).
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 23, 2016, 23:29:44 »
    Nie chce mi się zaczynać debaty na ten temat, powiem tyle; Niemcy rozliczyli się ze swoją przeszłością, Ruscy również. A u Ukrów? Bandera zostaje bohaterem narodowym, manifestacje i nastroje probanderowskie trwają w najlepsze. Przepraszają nas za Wołyń stawiając cały szereg wymagań "w zamian", krótko potem polski dziennikarz który siedzi tam już jakiś czas, więc wie więcej niż my obaj razem wzięci, pisze że skala nienawiści wobec Polaków i robienia sobie jaj z '43 albo myślenia na zasadzie "zasłużyli" jest przerażająca zarówno wśród starszych, jak i młodzieży (młodzieży szczególnie). No to sorry, ale nie. Po prostu nie.
    W pełni się zgadzam z tobą Eltarek. To na pewno spisek żydowsko-ukraińsko-europejski mający na celu zniszczenia Polski. Wszyscy ci Ukraińcy pewnie przyjeżdżają do Polski, żeby sabotować nasz sady, zamiast zbierać z nich plony. Tak samo jak ukraińskie sprzątaczki, które zamiast sprzątać,okradają nasze domy...

A tak na serio, to nie rozumiem jak można rzucać takimi ogólnikami. Ilu Ukraińców miałeś okazje mniej lub bardziej poznać? W Polsce jest całkiem sporo Ukraińców i ja nigdy nie widziałem, żeby były z nimi jakieś problemy. Jak do nas wjedzie jakiś zachodni homoś dziennikarz i trafi na marsz ONRu, to pewnie też nie zostanie mile przywitany. Czy oznacza to, że wszyscy Polacy źli i skrajnie prawicowi ? NIE.W takim razie wytłumacz mi po co gadać takie głupoty. Wszystko zależy od tego gdzie się znajdujesz i tyle.

A co do Brexit'u, to ciekaw jestem jak takie wyjście z unii wpłynęłoby na kurs euro i co za tym idzie na kurs naszej waluty.