4. Im słabsza Unia, tym mniejsza jej kontrola nad poczynaniami obecnego tzw. Rządu RP. Jeśli koniecznie chcecie dyktatury w Polsce - kibicujcie Anglikom.
To mnie szczególnie zabolało. W Europie pełnimy funkcję koziołka ofiarnego któremu nie można pozwolić na rozwój żeby nie stał się zbyt silny (patrz: limity produkcyjne).
Dotacje? Nazywajmy rzeczy po imieniu, to są kredyty które kiedyś trzeba będzie spłacić i to z nawiązką.
I oczywiście trafiają się ludzie którzy chcą tego bronić, bo inaczej "dyktatura". To że rząd został legalnie i demokratycznie wybrany przez społeczeństwo jakoś wszystkim nagle umknęło.
Skąd wniosek że każda dyktatura musi być zła? Nawet na Tawernie mamy swojego Dyktatora i jakoś wszyscy żyjemy ;)
Odpowiadając na pytanie; tak, chcę w Polsce dyktatury. Demokracja to nie jest dobry ustrój, i nawet już nie mówię o przykładzie "Dwóch meneli spod monopolowego > Jeden wykształcony i mądry człowiek", ale obejrzyj ty sobie czasem obrady sejmu.
Ci ludzie, którzy biorą niesamowicie wysokie pieniądze, przychodzą się tam bawić i sobie wzajemnie "pocisnąć" tekstami które na poczekaniu wymyślili - a nie rządzić krajem.
I dopóki ta demokracja trwa, nic się nie zmieni. Jedyna droga do zmiany prawa prowadzi przez tych właśnie ludzi, myślisz że sami sobie każą pracować i zmniejszą swoje pensje jednocześnie kończąc ten sejmowy kabaret? Pff, sporo w Tobie optymizmu, jeśli tak.
Przykład? Proszę.
https://www.youtube.com/watch?v=MpSNMoO1J1kJedyne światło w przyszłości to jakiś naprawdę mądry i patriotycznie myślący człowiek, który wyprowadzi nas z tego szamba w którym obecnie się znajdujemy.
Czasu zostało niewiele, bo świat zmierza w bardzo nieciekawą stronę.
Poza tym na tym etapie skutki Brexitu możesz tylko przewidywać. Mnie śmieszy fakt że niemieccy analitycy wiedzą więcej o skali potencjalnych strat Brytyjczyków niż oni sami, niemieccy analitycy ogólnie wiedzą najwyraźniej co dobre dla wszystkich.
Nikt też nie powiedział że tak się stanie, póki co sondaże nie pokazują zdecydowanej przewagi jednej opcji nad drugą, Gretixem też straszono, że kasę tam trzeba pchać, że jak odejdą to bieda bo tyle już tam wpakowaliśmy, że pomagać, że blablabla. I co? I nic.
Nie będę nawet poruszał pozostałych punktów bo nie starczy mi dnia, a Wam sił żeby to doczytać. Wrzucę po prostu na koniec cytat pewnego mądrego człowieka.
"W historii Europy nie przetrwała do tej pory żadna Unia, nie przetrwa i ta. To tylko kwestia czasu."A najgłośniej przeciwko to krzyczą urzędasy europejskie, bo Brexit może spowodować kolejne exity. A wtedy to oni dostaną po dupach.
Chciałbym dorzucić jedną rzecz.
A nasi bracia Ukraińcy są kochani.
Pomimo oczywistego sarkazmu, nie mogę się powstrzymać przed wrzuceniem tego obrazka:

Zdjęcie zostało zrobione przedwczoraj, podczas meczu Polska-Ukraina. Tacy z nich bracia, tfu.