Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Invasion Version 4  (Przeczytany 14733 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vonmistont

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Sword of Damocles - Invasion Version 4
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 15, 2009, 02:06:26 »
    Nie lepiej zapytać na stronie moda? Informacje byłyby z pierwszej ręki? ;)
    http://forums.taleworlds.net/index.php/board,117.0.html

Witam. Odpowiem może na pare pytań...

w miastach i zamkach  ( nie we wszystkich ) można budować specjalne budynki ( baraki, stajnie itp), po ich wybudowaniu u Marshala można podszkolić  tych Peasantów*  a potem już normalne szkolenie

Można budować we wszystkich miastach i zamkach.
    Szkolenie nie odbywa się dalej normalnie. Moim zamierzeniem jest aby żołnierze nie przepoczwarzali się ot tak nagle w lepsze wersje. Od razu z całym wyposażeniem. Doświadczonego żołnierza trzeba zabać do zamku/miasta, uzbroić i przeszkolić.
    W najnowszej wypuszczonej do testów dosłownie przed chwilą wersji wyposażanie wojska (upgradowanie) kosztuje dodatkowo pieniądze (Denary*Level plus 50% jeśli to kawaleria *2 jeśli to szlachta *4 jeśli to specjalne wojska świętych wojowników minus 50% jeśli ma się w zamku wybudowanego Blacksmitha)

Mówiąc o nowej wersji miasta i wioski mają teraz także populacje, która płaci podatki i może maleć bądź rosnąć.

Wiele postów traktuje o sposobie przydzielania własnej frakcji. Wydaje się, że wszyscy piszecie o starej wersji V3...

Otóż historia przedstawia się tak, że wasze państwo, w którym byliście wysoko postawioną figurą najechały legiony dowodzone przez Legata Gaiusa Mariusa. Wasze państwo zostało podbite a teraz wy jedziecie do Caladrii, która jest nota bene dużo mniejsza od waszego państwa przegrupować się i zebrać siły. Legiony jednak także planują atak na Caladrie. Macie 1 rok na przygotowanie się...

Na poczatku tworzenia postaci wybieracie państwo, z któego pochodzicie. Będziecie mogli szkolić wojska tego państwa. Będą one dostępne tylko dla was.
    Na początku gry możecie rekrutować szkolić jedynie najemników (wszystkie wioski dadzą wam rekrutów, którzy mogą zostać przeszkoleni jedynie na najmitów). Także w tawernach oberżysta czy jak on się tam zwie w polskiej wersji da wam do wynajęcia Uchodźczynie Łowców Ludzi i Mieszczan (nie grałem w polonizację więc nie wiem jak się nazywają, strzelam).

Jeśli złożycie przysięgę jednemu z królów (co bardzo odradzam, mija się to kompletnie z celem tego moda, którym jest założenie własnego królestwa) możecie rekrutować i szkolić wojska tak jak w podstawowej wersji MnB.

Jeśli jednak sami założycie królestwo możecie szkolić chłopów w myśl doktryny wojennej waszej ojczyzny, którą wybraliście na początku gry.
    Nie możecie trenować chłopów na rycerzy. Tylko szlachta może stać się rycerstwem. Żeby zdobyć arystokrację musicie budować zgromadzenia rycerskie, Knight Chapters w zamkach, albo w przypadku Burżuazyjnej Republiki Mariny Kongregacje w miastach.

Jeszcze a propos wojska to wiara jaką wybierzecie na początku gry pozwoli wam wyświęcić waszych najlepszych szlachciców na świętych wojowników różnego rodzaju.

Pamiętajcie także o możliwości tworzenia nowych regimentów wojsk. Zagadajcie do żołnierza i nakażcie mu aby sformułował Regiment.

Mod szału nie robi, w sumie można trochę pograć, ale nie miałem czegoś takiego, że wciągnął by mnie na dłużej. Ale może to tylko moje błędne odczucie?
    Może kiedyś się przekonasz. Twoje niezadowolenie może wynikać właśnie z tego, że nie grałeś dłużej. Prawdziwa gra zaczyna się gdy Caladrię atakuje ponad 10 tysięczna armia Legionów. Jeśli dobrze się przygotujesz masz szanse na zwycięstwo, ale pierwszy rok gry to jedynie preludium.

Sporo nieprzewidzianych zdarzeń z którymi trzeba sięborykać jako władca (np.: bunt chłopów ze względu na niedobrych poborców podatkowych
    Z przykrością stwierdzam, że nie jest ich sporo. Człowiek, który zgłosił się do mnie z propozycją pomocy w implementacji zdarzeń losowych nawalił na całej linii. Gdybym to wiedział sam zrobiłbym już ze 100 zdarzeń dawno temu. Niestety... Ale na dniach Twoje stwierdzenie będzie prawdziwe. Jutro jeśli czas pozwoli zakoduję wiele nowych zdarzeń.

Tak btw to widziałem na tym forum post odnoszący sie do moich zdarzeń losowych, w którym przedstawiacie swoje pomysły. Dobrze byłoby, gdybyście pomysły te przesyłali także do mnie. Zajrzyjcie subforum poświęcone Mieczowi Damoklesa. Jeśli nie władacie angielskim możecie założyć nowy temat po polsku.
    Pozdrawiam

P.S.
    Postaram się sporządzić opis moda po polsku. Jeśli będzie zapotrzebowanie.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2009, 02:09:47 wysłana przez vonmistont »

Offline PioterC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 15, 2009, 07:39:27 »
    to ja teraz mam pytanie do jegomościa powyżej, który jak mniemam jest autorem tego moda...

Czy jeśli pobiorę z neta nowszą wersję, to muszę zaczynać grać od początku?

Offline afagddu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 15, 2009, 11:10:25 »
    Zasysam.
    Mam nadzieje że ilość wypadających itemów(po 1 bitwie wypadnie mi kilka armorów za 200k) i balans jednostek nie został skopany.

Offline lordyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 15, 2009, 13:18:31 »
    ja zacząłem grać w moda  postacią importowana  więc nie miałem możliwości wyboru nacji, religii itp- dobrze byłoby jednak taki wybór zrobić i dla takich postaci- chyba że jest taka możliwość a ja przeoczyłem?
    gram na wersji 4- tak jak w temacie

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 15, 2009, 13:26:35 »

Może kiedyś się przekonasz. Twoje niezadowolenie może wynikać właśnie z tego, że nie grałeś dłużej. Prawdziwa gra zaczyna się gdy Caladrię atakuje ponad 10 tysięczna armia Legionów. Jeśli dobrze się przygotujesz masz szanse na zwycięstwo, ale pierwszy rok gry to jedynie preludium.

Źle mnie zrozumiałeś, mod jak najbardziej jest solidnie zrobiony itp. i na pewno jetem z niego zadowolony do pewnego stopnia, chodziło mi o to że mod pozostawia spory niedosyt. A jeżeli chodzi o to drugie to długo przyjdzie mi na to poczekać, bo w M&B gram zazwyczaj tylko w piątek i sobotę bo brakuje mi czasu, na tą inwazję przyjdzie mi jeszcze poczekać, kto wie może nawet kilka miesięcy?. Życzę dalszych sukcesów w pracach nad tego typu modyfikacjami.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 15, 2009, 14:01:23 »
    PioterC> Trzeba zacząć nową grę.
    afagddu> Loot jest bardzo mały. Pare osób narzekało nawet, że za mały ;)
    lordyp> Ależ oczywiście, że każdy może wybrać pochodzenie i religię. Postać importujesz PO wyborze kiedy już rozpoczniesz nową grę. Podczas tworzenia postaci odpowiadasz przecież na rózne pytania prawdaż?

Proszę czytać co się wybiera. Przecież pierwsza opcja przy tworzeniu postaci to wybór kraju, druga, wybór religii. Może granie na spolszczeniu usuwa moje zmiany? Nie radzę grać ze spolszczeniem w takim razie.

Marat> Hehe. Dzięki. Ten niedosyt to właśnie dlatego, że prawdziwa gra rozpoczyna się trochę później. Początek przypomina Native niemal do złudzenia.

Offline lordyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 15, 2009, 15:43:03 »
    gram na spolszczeniu i właśnie teraz sprawdziłem- nie mam takiego wyboru

swoją drogą nie rozumiem czemu spolszczenie powoduje takie rozbieżności-jeśli coś jest nowego to po prostu nie przetłumaczone to jest, a tu widze że spolszczenie wprowadza istotne zmiany jak np inne państwa , kreacja bohatera itp- nie kapuje tego- czemu część jest po prostu nie przetłumaczona a część wprowadza jakieś zmiany?

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 15, 2009, 15:49:51 »
    Po 1 nieprzetłumaczone rzeczy są nowe i gra niema ich w plikach.
    Po 2 wprowadza zmiany dlatego ,że w tym miejscu ma zakodowane napisy takie a nie inne i je tam wprowadza usuwając tamte .
    Jak będziesz grał bez spolszczenia wszystko będzie ok

Offline PioterC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 15, 2009, 19:37:44 »
    vonmistont mam podobny problem jak ktoś kilka postów powyżej... Rozpocząłem właśnie nową grę, gdyż ściągnąłem najnowszą wersję tego moda... Nie mam pytań dotyczących religii ani państwa...

A teraz jeszcze jedno spostrzeżenie... Pytania zadawane są w języku polskim (jak tworzę postać) - może to ma wpływ na to? Jak mam zrobić, aby było po angielsku? Mam polską wersję M&B (oryginał),. a ten mod chyba przy instalacji kopiuje pewne rzeczy z nativa, więc siłą rzeczy kopiuje pewnie spolszczone... Jak zrobić, aby to było po angielsku?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 15, 2009, 20:23:33 »
    Otwórzcie plik "languages.txt" w głównym katalogu Mount&Blade i zmieńcie "pl" na "en", a gra będzie po angielsku.

Offline PioterC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 16, 2009, 09:59:22 »
    Otwórzcie plik "languages.txt" w głównym katalogu Mount&Blade i zmieńcie "pl" na "en", a gra będzie po angielsku.

Dzięki za info, ale rozumiem, że wtedy musze na nowo moda instalować, żeby przegrał angielskie pliki?

Nie. Wszystko będzie ok. Możliwe, że będziesz musiał co najwyżej zacząć nową grę, by wszystko było po angielsku.

Tyle, że zauważyłem w katalogu moda w podkatalogu Languagues (czy jakoś tak), że nie ma podkatalogu "en". Jest tylko "pl", "cz" oraz "hu"

Nie musi być, bo język angielski jest zahardkodowany. Następnym razem przy dopiskach nie używaj kolorów, których używa administracja forum.

Skasowałem moda, zmieniłem język gry na angielski, zainstalowałem moda i wszystko działa jak należy...
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2009, 10:13:32 wysłana przez PioterC »

Offline afagddu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 16, 2009, 11:26:10 »
    Polecam ten modzik jak na razie nie znalazłem minusów.
    - jest trudniej niż na native
    - drop liczny ale generalnie tani i nie dużo za niego dostaniemy, polecam parać się handlem stal i skóry od Vaegirów wieziemy do Rhodroków.
    - utrzymanie jednostek ok w stosunku do "zarobków"
    - brak dziwnych rzeczy(broń palna ;p, przepakowane zbroje czy oręż)

Zacząłem standardowo, nieco połupiłem bandziorów, korsarzy, potem zostałem najemnikiem i wasalem Vaegirów co by się przypakować i wyszkolić armię, potem pomyślę o własnym zameczku i państwie, chyba że przez moje wasalstwo coś skopałem w grze ;].
    (na początku identyczny problem z wyborem religii i państwa jak wyżej, też mam spolszczenie ;/)
    Generalnie polecam.

ps. Może twórca zamieściłby tu dokładny  opis i porady, żeby było wiadomo co i jak. Jak nadejdzie SPQR to stworzy własne państwo? Będzie mieć 100 lordów?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2009, 11:36:02 wysłana przez afagddu »

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 16, 2009, 14:21:15 »
    Instalator by zmniejszyć objętość pliku do ściągnięcia faktycznie kopiuje pliki z Nativa. Zamieńcie Nativa na angielskiego i będzie dobrze.

V4 na razie jest w wersji beta.
    Final pre release jest w fazie otwartych testów (na razie znaleziono tylko drobne błędy, więc da się grać).

Final release wypuszczę też spakowane normalnie rarem. Instalator niepotrzebnie jak mi się wydaje zrobiłem na prośbę graczy, którzy nie potrafili rozpakować archiwum. Niepotrzebnie, bo nie wydaje mi się, żeby ktoś kto nie potrafi użyć google do nauczenia się czegoś co wiedzieć powinien każdy użytkownik komputera dał radę przejść tego moda.

Poziom trudności jest dużo wyższy niż native jak mi się wydaje.

afagddu> Nie radzę się zaciągać do nikogo. W SoD możesz przekupić bandytów by się do Ciebie przyłączyli, zaciągnąć sporą armię najemników itp. na początku gry i szybko zdobyć własny zamek. Może się wydawać, że rok to dużo, ale Legion jest naprawdę potężny. Silne jednostki i 80 Centurionów zmiata komputer i nieprzygotowanego gracza z mapy. Bez kilkutysięcznej armii i sporego terytorium by ją utrzymać raczej nie ma co myśleć o zwycięstwie.

Zapraszam też tu>

Prawie 2000 postów na temat Sword of Damocles powinno odpowiedzieć na wszelkie pytania. Wszystko po angielsku, ale od czego jest google translate?

Jak znajdę trochę czasu zrobię tu opis SoD po polsku.

Offline afagddu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 20, 2009, 16:37:40 »
    Pograłem dłużej i stwierdzam świetna robota, oby tak dalej.
    Z niecierpliwością czekam na inwazję. (tylko SPQR jakoś mi nie pasi do realiów średniowiecza).
    Po zastanowieniu stwierdzam że pomysł z awansem jednostek jest świetny.

Co do nieprzyłączania się do nikogo. Więc mam zamek /własne państwo ale nie mogę zawrzeć pokoju, odpowiadają że jestem buntownikiem bez pana. Zająłem Nordom 2 zamki lecz raczej muszę się bronić niż atakować.

Co do lordów coś ich nie mogę rekrutować, mogę wioskę czy zamek dać jakiemuś rycerzowi ale wtedy zmienia ona kolor na biały./ już mam trzeba chwilke odczekać, jest komunikat że lord przechodzi na naszą stronę. Ja mam już 50 000 kasy i w sumie z 300 woja.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2009, 21:58:09 wysłana przez afagddu »

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 20, 2009, 21:21:06 »

Nie radzę się zaciągać do nikogo. W SoD możesz przekupić bandytów by się do Ciebie przyłączyli, zaciągnąć sporą armię najemników itp. na początku gry i szybko zdobyć własny zamek. Może się wydawać, że rok to dużo, ale Legion jest naprawdę potężny. Silne jednostki i 80 Centurionów zmiata komputer i nieprzygotowanego gracza z mapy. Bez kilkutysięcznej armii i sporego terytorium by ją utrzymać raczej nie ma co myśleć o zwycięstwie.

Nie wiem czy to jest mądry pomysł, a skąd weźmiesz na początku kasę na utrzymanie powiedzmy 100 żołnierzy + 90 w zamku jako garnizon?
    Może ja czegoś nie wiem, jak nabić sobie dużo kasy?, bo mi ledwo na żołd starcza i czasami na zbudowanie czegoś we wiosce.
    Przecież nie można wiecznie bawić się w kupca.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej