Nie lepiej zapytać na stronie moda? Informacje byłyby z pierwszej ręki? ;)
http://forums.taleworlds.net/index.php/board,117.0.htmlWitam. Odpowiem może na pare pytań...
w miastach i zamkach ( nie we wszystkich ) można budować specjalne budynki ( baraki, stajnie itp), po ich wybudowaniu u Marshala można podszkolić tych Peasantów* a potem już normalne szkolenie
Można budować we wszystkich miastach i zamkach.
Szkolenie nie odbywa się dalej normalnie. Moim zamierzeniem jest aby żołnierze nie przepoczwarzali się ot tak nagle w lepsze wersje. Od razu z całym wyposażeniem. Doświadczonego żołnierza trzeba zabać do zamku/miasta, uzbroić i przeszkolić.
W najnowszej wypuszczonej do testów dosłownie przed chwilą wersji wyposażanie wojska (upgradowanie) kosztuje dodatkowo pieniądze (Denary*Level plus 50% jeśli to kawaleria *2 jeśli to szlachta *4 jeśli to specjalne wojska świętych wojowników minus 50% jeśli ma się w zamku wybudowanego Blacksmitha)
Mówiąc o nowej wersji miasta i wioski mają teraz także populacje, która płaci podatki i może maleć bądź rosnąć.
Wiele postów traktuje o sposobie przydzielania własnej frakcji. Wydaje się, że wszyscy piszecie o starej wersji V3...
Otóż historia przedstawia się tak, że wasze państwo, w którym byliście wysoko postawioną figurą najechały legiony dowodzone przez Legata Gaiusa Mariusa. Wasze państwo zostało podbite a teraz wy jedziecie do Caladrii, która jest nota bene dużo mniejsza od waszego państwa przegrupować się i zebrać siły. Legiony jednak także planują atak na Caladrie. Macie 1 rok na przygotowanie się...
Na poczatku tworzenia postaci wybieracie państwo, z któego pochodzicie. Będziecie mogli szkolić wojska tego państwa. Będą one dostępne tylko dla was.
Na początku gry możecie rekrutować szkolić jedynie najemników (wszystkie wioski dadzą wam rekrutów, którzy mogą zostać przeszkoleni jedynie na najmitów). Także w tawernach oberżysta czy jak on się tam zwie w polskiej wersji da wam do wynajęcia Uchodźczynie Łowców Ludzi i Mieszczan (nie grałem w polonizację więc nie wiem jak się nazywają, strzelam).
Jeśli złożycie przysięgę jednemu z królów (co bardzo odradzam, mija się to kompletnie z celem tego moda, którym jest założenie własnego królestwa) możecie rekrutować i szkolić wojska tak jak w podstawowej wersji MnB.
Jeśli jednak sami założycie królestwo możecie szkolić chłopów w myśl doktryny wojennej waszej ojczyzny, którą wybraliście na początku gry.
Nie możecie trenować chłopów na rycerzy. Tylko szlachta może stać się rycerstwem. Żeby zdobyć arystokrację musicie budować zgromadzenia rycerskie, Knight Chapters w zamkach, albo w przypadku Burżuazyjnej Republiki Mariny Kongregacje w miastach.
Jeszcze a propos wojska to wiara jaką wybierzecie na początku gry pozwoli wam wyświęcić waszych najlepszych szlachciców na świętych wojowników różnego rodzaju.
Pamiętajcie także o możliwości tworzenia nowych regimentów wojsk. Zagadajcie do żołnierza i nakażcie mu aby sformułował Regiment.
Mod szału nie robi, w sumie można trochę pograć, ale nie miałem czegoś takiego, że wciągnął by mnie na dłużej. Ale może to tylko moje błędne odczucie?
Może kiedyś się przekonasz. Twoje niezadowolenie może wynikać właśnie z tego, że nie grałeś dłużej. Prawdziwa gra zaczyna się gdy Caladrię atakuje ponad 10 tysięczna armia Legionów. Jeśli dobrze się przygotujesz masz szanse na zwycięstwo, ale pierwszy rok gry to jedynie preludium.
Sporo nieprzewidzianych zdarzeń z którymi trzeba sięborykać jako władca (np.: bunt chłopów ze względu na niedobrych poborców podatkowych
Z przykrością stwierdzam, że nie jest ich sporo. Człowiek, który zgłosił się do mnie z propozycją pomocy w implementacji zdarzeń losowych nawalił na całej linii. Gdybym to wiedział sam zrobiłbym już ze 100 zdarzeń dawno temu. Niestety... Ale na dniach Twoje stwierdzenie będzie prawdziwe. Jutro jeśli czas pozwoli zakoduję wiele nowych zdarzeń.
Tak btw to widziałem na tym forum post odnoszący sie do moich zdarzeń losowych, w którym przedstawiacie swoje pomysły. Dobrze byłoby, gdybyście pomysły te przesyłali także do mnie. Zajrzyjcie subforum poświęcone Mieczowi Damoklesa. Jeśli nie władacie angielskim możecie założyć nowy temat po polsku.
http://forums.taleworlds.net/index.php/board,117.0.htmlPozdrawiam
P.S.
Postaram się sporządzić opis moda po polsku. Jeśli będzie zapotrzebowanie.