Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Invasion Version 4  (Przeczytany 14720 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PioterC

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Sword of Damocles - Invasion Version 4
    « Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 21, 2009, 11:24:43 »

Nie radzę się zaciągać do nikogo. W SoD możesz przekupić bandytów by się do Ciebie przyłączyli, zaciągnąć sporą armię najemników itp. na początku gry i szybko zdobyć własny zamek. Może się wydawać, że rok to dużo, ale Legion jest naprawdę potężny. Silne jednostki i 80 Centurionów zmiata komputer i nieprzygotowanego gracza z mapy. Bez kilkutysięcznej armii i sporego terytorium by ją utrzymać raczej nie ma co myśleć o zwycięstwie.

Nie wiem czy to jest mądry pomysł, a skąd weźmiesz na początku kasę na utrzymanie powiedzmy 100 żołnierzy + 90 w zamku jako garnizon?
    Może ja czegoś nie wiem, jak nabić sobie dużo kasy?, bo mi ledwo na żołd starcza i czasami na zbudowanie czegoś we wiosce.
    Przecież nie można wiecznie bawić się w kupca.

A kto Ci każe na samym początku zamek zdobywać? Ja najpierw jeździłem po turniejach (czasami wygrywałem, czasami nie), walczyłem na arenie, sprzedawałem wszystko co mi w łapki wpadło (choćby to grosze było warte)... Jak uzbierałem pewną ilość kasy, to dopiero wtedy tak naprawdę zacząłem rekrutować najemników (bo po co im płacić jak walczyłem na turniejach - miałem tylko kilku bohaterów w składzie, bodajże 5)... Walczyłem z mniejszymi grupkami bandytów (większe grypu mnie nie doganiały, więc mogłem spokojnie uciec)...

Teraz mam 2 miasta (Ichamur i Tulga) oraz 4 zamki (Malayurg czy jakoś tak, Ismirala, i jakieś tam dwa w okolicach moich miast)... Sobie zostawiłem pod opieką obydwa miasta i jeden zamek, resztę podzieliłem pomiędzy moich lordów... Woja mam dużo, chociaż trzon armii narazie tworzą najemnicy, bo wyrekrutować chłopów na woja, to trzeba trochę czasu na wybudowanie odpowiednich budynków poświęcić... Miasta i zamki zdobywałem zwołując wszystkich lordów (mają po jakieś 80-90 woja + moje prawie 100)... Teraz szykuję armię na kolejną kampanię i mam zamiar z marszu zdobyć jeden zamek i Halmar...

Wojnę mam tylko z Khergitami, reszta sama proponowała mi pokój, nawet SPQR...

Co do kasiory, to nadal walczę w turniejach jak akurat trafię żeby zarobić parę groszy, coś wpada z miast i wsi... W sumie jestem na malutkim plusiku, więc jeszcze nie dokładam... Czekam na wybudowanie odbpowiednich budynków, żeby awansować swoich chłopów, bo wojacy z mojego państwa będą tańsi aniżeli najemnicy i wtedy powinno być kaski jeszcze więcej...

Aha i dobra rada... Nie budujcie w zamkach (przynajmniej na początku) tych samych budynków - w jednym budujcie baraki żeby rekrutować piechotę, w innym stajnię - konnica, a w jeszcze innym budynek do szkolenia łuczników... Uważam że szkoda kasy, przynajmniej na początku, żeby budować wszędzie i wszystko... Potem owszem można rozwinąć do końca... Ja w sumie oddaję jak pisałem zamki pod opiekę lordom i oni się martwią o nie, ja tylko w razie nagłej ptrzeby idę z pomocą...
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2009, 11:31:41 wysłana przez PioterC »

Offline afagddu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 21, 2009, 20:01:20 »
    Polecam objeżdżać wioski u vaegirów można kupić stal i futra nawet po 40 i sprzedać na zachodzie z gigantycznym zyskiem.
    Kolecam też stawiać kuźnie bo dzięki niej ulepszymy jednostki ;p, czyli np baraki i kuznia...
    Ja zdobyłem miasto sam ;p miałem blisko zamek i po klęsce jechalem po świeże posiłki i tak do skutku ;].

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 21, 2009, 21:12:30 »
    W końcu udało mi się zdobyć zamek i założyć własne państwo.
    Dlatego mam trzy pytanka:
    1.Czy da się zmienić kulturę jaką reprezentuje nasze królestwo bo zacząłem grę na spolszczeniu i nie wybrałem tak jak teraz bym tego chciał, a szkoda mi postępu w grze, jeżeli się da to proszę o napisanie jak to zrobić?
    2. Jak zmienić swój sztandar?
    3. Miałem zamek i wioskę i dałem wioskę wasalowi którego jeszcze nie było, wioska nie należy teraz do nikogo, czy mogę ją odzyskać, jeżeli tak to w jaki sposób?
    Serdecznie dziękuje za udzielone odpowiedzi!
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline lordyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 21, 2009, 22:25:05 »
    1. jeśli grasz na spolszczonej wersji nie masz wyboru kultury, niemożna także jej zmieniać w trakcie gry
    2. nie spotkałem się nigdzie z opcją zmiany sztandaru- wybierasz go na początku gry
    3. idziesz do dowolnego zamku/miasta do komnat  i rozmawiasz z Chancellorem- opcja " I want to manage my fiefs" i tam masz wszystkie swoje miasta wsie itp i używasz albo opcji "belonging" ( odebrać) albo "assign" ( podarować)- przy czym jeśli przy jakimś zamku/wiosce dasz opcje "belonging" zaraz pojawi się opcja żeby tę miejscowość  "assign" komuś

czasami jest tak że zgłosiłeś chęć rekrutacji nowego lorda i jeśli wtedy przejdziesz do rozdzielania lenn to ten lord już jest tam widoczny, można już mu coś dać , lenno jest wtedy szare - niby  nie jest pod żadnym lordem , ale zaraz pojawia się wiadomość, że dany lord przyłączył się do ciebie i wtedy już  lenno jest w posiadaniu tego lorda
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2009, 22:30:11 wysłana przez lordyp »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 22, 2009, 11:51:04 »
    2. Jak zmienić swój sztandar?
    2. nie spotkałem się nigdzie z opcją zmiany sztandaru- wybierasz go na
    początku gry

A właśnie, że się da ja sobie zmieniam jak tylko mam chcice na nowe
    kolorki. Już wam powiem jak: ściągacie jakiś program np. ddconventer (czy
    jakoś tak) po czym exportujecie plik z teksturą sztandarów (pliki nazywają
    się banners_a, banners_b itd) zmieniacie jak chcecie wklejając swój banner
    i exportujecie zapisaną pracę spowrotem do ddsa. oczywiście zawsze róbcie
    kopie plików przy których coś kombinujecie. 5 min roboty. Pozdrawiam.

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 22, 2009, 12:28:40 »
    3. idziesz do dowolnego zamku/miasta do komnat  i rozmawiasz z Chancellorem- opcja " I want to manage my fiefs" i tam masz wszystkie swoje miasta wsie itp i używasz albo opcji "belonging" ( odebrać) albo "assign" ( podarować)- przy czym jeśli przy jakimś zamku/wiosce dasz opcje "belonging" zaraz pojawi się opcja żeby tę miejscowość  "assign" komuś

Tylko chodzi o to że jak zdobędziesz na początku zamek to pojawia się jakiś Rycerz po jakimś czasie co do ciebie się przyłącza, a ja tuż po zdobyciu zamku podarowałem mu lenno zanim jeszcze był moim wasalem(bo była taka opcja do wyboru) a teraz ten rycerz już jest i wioska nie należy do niego i w opcji zarządzania lennami jej nie ma.
    To jakiś błąd chyba! Chciał bym odzyskać tą wioskę bo grać tak to trochę lipa.

Edit.
    Może mi ktoś powiedzieć jak zawrzeć z jakimś królestwem pokój bo jak idę i rozmawiam z jakimś lordem to mówi że mam znaleźć sobie protektora bo jestem Lordem bez pana?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2009, 12:30:57 wysłana przez Marat »
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline PioterC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 22, 2009, 14:47:49 »

Tylko chodzi o to że jak zdobędziesz na początku zamek to pojawia się jakiś Rycerz po jakimś czasie co do ciebie się przyłącza, a ja tuż po zdobyciu zamku podarowałem mu lenno zanim jeszcze był moim wasalem(bo była taka opcja do wyboru) a teraz ten rycerz już jest i wioska nie należy do niego i w opcji zarządzania lennami jej nie ma.
    To jakiś błąd chyba! Chciał bym odzyskać tą wioskę bo grać tak to trochę lipa.

Edit.
    Może mi ktoś powiedzieć jak zawrzeć z jakimś królestwem pokój bo jak idę i rozmawiam z jakimś lordem to mówi że mam znaleźć sobie protektora bo jestem Lordem bez pana?

Też mam przypadek, że dałem wioskę zbyt szybko, lord się przyłączył i wioska dalej jest szara... czyli błąd w grze...
    A co do zawierania pokoju, to nikt nie bedzie chciał tego zrobić jak poprosisz o pokój. Jedyne wyjście, to jak oni Tobie go zaproponują... Ja w ten sposób mam pokój ze wszystkimi (łącznie z SPQR) oprócz Khergitów, których tępie... Ich kraj będzie moim krajem!!!

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 22, 2009, 20:38:09 »
    Wie ktoś do czego służy warsztat kowala wybudowany w zamku? Daje jednostką tam ulepszanym lepszą zbroje i bonie czy co? No i najważniejsze opłaca się go budować?

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 23, 2009, 02:56:15 »
    Final V4 Release właśnie wyszło:
    http://forums.taleworlds.net/index.php/board,117.0.html

Radzę poczytać subforum Sword of Damocles. Są tam odpowiedzi na niemal wszystkie pytania. Jeśli nie znacie angielskiego proponuję użyć google translator. Ostatnio czytałem chińskie forum przy jego użyciu. Niezła zabawka.

Parę odpowiedzi. Nie można przydzielać lenn wasalom, którzy jeszcze do nas nie dołączyli. Powoduje to opisane powyżej błędy z neutralnymi wioskami/miastami/zamkami. Cierpliwości :) Najlepiej zaczekać jeden dzień po rekrutacji, choć już po wyskoczeniu informacji o przyłączeniu się lorda jest to bezpieczne.

Blacksmith po pierwsze (ale nie najważniejsze) zmniejsza koszt utrzymania zamku o 50 denarów miesięcznie. Zamki bowiem KOSZTUJĄ 250 denarów w utrzymaniu.
    Po drugie pozwala upgradować wojska o połowę taniej.
    W przyszłości będzie także pozwalał na naprawę i ulepszanie broni oraz na wykuwanie broni specyficznych dla ojczyzny gracza.
    Tu kilka przykładów zbroi zrobionych przes Siofnę (Siofna) ekskluzywnie dla Sword of Damocles:

Dark Set

Dull Set

Brass Set

To strenghten apetite some exclusive screenshots of Villianese Nobles from marvelous Siofna's Noble Armory:

[/quote]

Villia Chief

Behold. Siofna's Condotieri:

Marina Mercenary

Marina Landsknecht

Offline PioterC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 23, 2009, 07:38:43 »
    qrcze... znów muszę zacząć grać od początku... bo fajne zmiany są... a takie ładne państwo już mam... 2 miasta i 4 zamki...

Offline Cris237

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 23, 2009, 13:23:55 »
    No mi osobiście beta się nie podobała nacja rzymiano podobna zupełnie nie potrzebna ponadt po zdobyciu zamku pojawia się opcja cheat która daje dostęp do wszystkich przedmiotów mam nadzieje że w wersji finalnej już tego nie ma

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 23, 2009, 13:54:23 »
    Parę odpowiedzi. Nie można przydzielać lenn wasalom, którzy jeszcze do nas nie dołączyli. Powoduje to opisane powyżej błędy z neutralnymi wioskami/miastami/zamkami. Cierpliwości :) Najlepiej zaczekać jeden dzień po rekrutacji, choć już po wyskoczeniu informacji o przyłączeniu się lorda jest to bezpieczne.

Z tego co wyczytałem, to korzystasz ze skryptu autorstwa Highlandera. Nie wiem czy zauważyłeś, ale jest tam jeden mały błąd, który w pewnych sytuacjach może narobić troszkę zamieszania. Otóż skrypt przy najmowaniu nowych lordów sprawdza ich ilość w naszym królestwie. Problem polega na tym, że sprawdza nie to, czy dany lord należy do naszej frakcji, tylko to:

(troop_slot_eq, ":lord", slot_troop_occupation, slto_kingdom_hero),

Wszystko jest ok dopóki ten lord wspiera nasze królestwo. Jednak gdy zdarzy się sytuacja, gdy wciąż mamy kilku lordów lecz stracimy wszystkie nasze lenna, to nasze państwo się rozlatuje (tak przynajmniej było w Native, nie wiem czy coś zmieniałeś w tej kwestii). Lordowie nas wtedy powinni opuścić (gdyż nasz państwo nie istnieje) i mogą przenieść się do innej frakcji. Po odbudowaniu naszego państwa może się okazać, że oto nie możemy nająć lordów, gdyż gra będzie nam pokazywała, że już mamy x lordów nas wspierających, podczas gdy ci lordowie będą działać dla innej frakcji (albo i nie, to akurat jest nieważne). Można to rozwiązać w prosty sposób, dodając sprawdzanie frakcji nowych lordów:

(store_troop_faction, ":lord_faction", ":lord"),
             (eq, ":lord_faction", "fac_player_supporters_faction"),

Wtedy jednak trzeba też dodać sprawdzanie czasu pomiędzy najmowaniem nowych lordów, gdyż lord po najęciu nie zmienia błyskawicznie frakcji, tylko robi to po paru godzinach  (ja mam odstęp ustawiony na 4 godziny, ale z tego co zdążyłem sprawdzić, to wystarczyłyby i 2).

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 23, 2009, 14:08:40 »
    No mi osobiście beta się nie podobała nacja rzymiano podobna zupełnie nie potrzebna ponadt po zdobyciu zamku pojawia się opcja cheat która daje dostęp do wszystkich przedmiotów mam nadzieje że w wersji finalnej już tego nie ma

Opcja Cheat nadal jest dostępna na dworze u Błazna. Nie widzę z nią problemu. Moi betatesterzy mają ułatwione życie, a przecież nikt nie każe z tego korzystać.
    A co do rzymian to na subforum dopraszam się już od dawna by ktoś wreszcie stworzył jakichś nowych najeźdźców. Niedługo wypuszczę wersję z najazdem barbarzyńców i nieumarłych (dla fanów fantasy). Jest jeszcze dostępna modyfikacja do SoD pod nazwą Dark Wars, która zmienia najeźdźców w Dark Knightów ale poza tym zmienia jeszcze parę rzeczy, które nie przypadły mi do gustu. Wybór jednak już jest a niedługo będzie większy.

Z tego co wyczytałem, to korzystasz ze skryptu autorstwa Highlandera. Nie wiem czy zauważyłeś, ale jest tam jeden mały błąd, który w pewnych sytuacjach może narobić troszkę zamieszania. Otóż skrypt przy najmowaniu nowych lordów sprawdza ich ilość w naszym królestwie. Problem polega na tym, że sprawdza nie to, czy dany lord należy do naszej frakcji, tylko to:

(troop_slot_eq, ":lord", slot_troop_occupation, slto_kingdom_hero),

Wszystko jest ok dopóki ten lord wspiera nasze królestwo. Jednak gdy zdarzy się sytuacja, gdy wciąż mamy kilku lordów lecz stracimy wszystkie nasze lenna, to nasze państwo się rozlatuje (tak przynajmniej było w Native, nie wiem czy coś zmieniałeś w tej kwestii). Lordowie nas wtedy powinni opuścić (gdyż nasz państwo nie istnieje) i mogą przenieść się do innej frakcji. Po odbudowaniu naszego państwa może się okazać, że oto nie możemy nająć lordów, gdyż gra będzie nam pokazywała, że już mamy x lordów nas wspierających, podczas gdy ci lordowie będą działać dla innej frakcji (albo i nie, to akurat jest nieważne). Można to rozwiązać w prosty sposób, dodając sprawdzanie frakcji nowych lordów:

(store_troop_faction, ":lord_faction", ":lord"),
             (eq, ":lord_faction", "fac_player_supporters_faction"),

Wtedy jednak trzeba też dodać sprawdzanie czasu pomiędzy najmowaniem nowych lordów, gdyż lord po najęciu nie zmienia błyskawicznie frakcji, tylko robi to po paru godzinach  (ja mam odstęp ustawiony na 4 godziny, ale z tego co zdążyłem sprawdzić, to wystarczyłyby i 2).
    Tak, korzystam z tego skryptu, ale wyłączyłem możliwość rozwiązania królestwa gracza. Raz założone trwa nawet po utracie lenn.
    Co do odliczania faktycznie może i warto byłoby to dodać. Co jakiś czas ktoś pisze, że przydzielił lenno zbyt szybko. Niecierpliwość zostaje w ten sposób ukarana ;)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 23, 2009, 14:22:04 »
    Chodzi o przydzielenie lenna, gdy lord tak naprawdę nie dołączył jeszcze do frakcji gracza? Jeśli tak, to powinno wystarczyć dodanie tych dwóch linijek sprawdzających frakcję przy każdej z trzech opcji w menu "manage_fiefs_2".

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 23, 2009, 14:27:14 »
    Chodzi o przydzielenie lenna, gdy lord tak naprawdę nie dołączył jeszcze do frakcji gracza? Jeśli tak, to powinno wystarczyć dodanie tych dwóch linijek sprawdzających frakcję przy każdej z trzech opcji w menu "manage_fiefs_2".
    Owszem. Naprawiłbym to byłem jednak zajęty innymi opcjami i na śmierć o tym zapomniałem, nigdy nie uznawałem tego za zbyt poważny błąd. Nie spodziewałem się, że dużo osób będzie tak od razu przydzielać lenna.
    Tak btw SoD co prawda korzysta z kodu Highlandera jako bazy ale troche ją przebudowuje. Teraz zarządzanie nie odbywa się już przez Camp Menu ale przez Dwór. 3 (4 z Błaznem) postaci, Chancellor, Marshall i Treasurer.