Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gotuj z Tawerną - nasze przepisy kulinarne  (Przeczytany 10031 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Gotuj z Tawerną - nasze przepisy kulinarne
    « dnia: Kwietnia 19, 2016, 12:35:30 »
    [Leń edyszyn] Omlet nerda - by ^IvE (trudność - łatwa)

(click to show/hide)

[Leń edyszyn] Pato jajecznia z serem mozarella i bazylią - By ^IvE (trudność - bardzo łatwa)

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2016, 14:44:03 wysłana przez ^IvE »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    Odp: Omlet nerda - gotuj z ^IvE!
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 19, 2016, 13:01:09 »
    Legendarny przepis Kradusa na leczo w następnym odcinku?

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    Odp: Omlet nerda - gotuj z ^IvE!
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2016, 13:17:10 »
    Legendarny przepis Kradusa na leczo w następnym odcinku?

Hmm ten przepis Kradusa został uproszczony i dopasowany do potrzeb. Jednak trzeba obierać w nim pyrki nie wiem czy komuś by się chciało tutaj.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    Odp: Gotuj z Tawerną - nasze przepisy kulinarne
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 19, 2016, 13:43:53 »
    Wyczuwam ciekawą wymianę doświadczeń. Mogę opowiedzieć Ci co nieco o fizyce i astronomii w zamian za przepisy dla kogoś, kto nie chce spędzać w kuchni dłużej niż 10 minut.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 19, 2016, 13:52:50 »
    Wyczuwam ciekawą wymianę doświadczeń. Mogę opowiedzieć Ci co nieco o fizyce i astronomii w zamian za przepisy dla kogoś, kto nie chce spędzać w kuchni dłużej niż 10 minut.

No takie przepisy to moja baza. Czasami mi się chcę siedzieć dłużej ale wiadomo jak jest :P

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 19, 2016, 14:10:24 »
    W weekend przysiądę i powrzucam przepisy... Uwielbiam gotować...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 19, 2016, 14:26:14 »
    Dobra to jedziemy z drugim patentem dla leniwych.

Pozornie wydaję się, że to jakaś ekskluzywna wariacja jajecznicy. Nic z tych rzeczy. Cały trik polega na kupieniu sera mozarella kupimy go chociażby by w biedrze. W ten sposób nasza jajeniczna będzie znacznie bardziej syta. Do tego kupujemy ciemny chleb, który będziemy jeść z masłem (i czymś dodatkowym na tym jak ktoś lubi) Nie dlatego, że chcemy być fit tylko chcemy się najeść.  Jasny chleb to typowy zapychacz nie warto go kupować. Ciemnym można się  znacznie bardziej dodatkowo najeść. Bazylię można pominąć jednak naprawdę w tym zestawie dobrze smakuje (działa to jednak tylko i wyłącznie z mrożoną bazylią, którą można kupić np. w Aldi) No i przede wszystkim czas Jak ktoś mocno upośledzony manualnie to i tak max z 5 minut mu to zajmie.

Potrzeba: patelnia, jajka, ser mozarella, łycha, miska, opcjonalnie mrożona bazylia (polecam), ciemny chlyb, masło lub olej/oliwa (bardziej patologiczne)

Zaczynamy standartowo. Rozbijamy sobie jaja (ja rozbijam 4 albo więcej) do jakieś michy. Wpieprzamy tam dużo sera mozarella i się nie przejmujemy niczym. Mozarella się roztopi i jajecznia będzie bardziej syta. Możemy też dodać tej mrożonej bazyli. Patelnia rozgrzana, mały ogień dodajemy masło, które się musi roztopić lub olej/oliewa (niepolecane) Wlewamy wszystko ścinamy najpierw białko, jak nie wyjdzie idealnie to trudno. Jak nam się zetnie mieszamy żółtko. Doprawiamy sobie też pieprzem i solą jak kto lubi. Ja osobiście bardzo dużo pieprzę. Czekamy na konsytencję jaką nam pasuję. Jedni wolą bardziej zbitą drugą mniej.

Spożywamy najlepiej mając obok posmarowane z 2-3 skibki chleba (polecam kupić ciemny razowy chleb, nie dlatego, że to jakieś fit tylko jest po prostu zdecydowanie bardziej syty a na tym zależy leniwemu) Jak ktoś lubi może sobie rosmarować jajeniczę między razowymi kromkami i w ten sposób zrobić swego rodzaju kanapkę. Jest to wersja do większego najedzenia się bo więcej spożyjemy chleba. Uważać tylko aby mordy sobie nie zapackać.

SMACZNEGO
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2016, 14:42:01 wysłana przez ^IvE »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 20, 2016, 04:52:29 »
    No ciekawy temat... Choć mi tam nietrudno trochę postać w kuchni, żeby coś pokroić, pomieszać itp., ale w sumie jedyne co robię długo to pizza.

A tak to do gara/patelni woda, tłuszcz /ok. 7 minut/ + ryż/makaron/kasza z przyprawami /ok. 7 minut/ do tego warzywa i ryba zwykle z mrożonek /do 10 minut/. Oczywiście wymaga to odpowiednich proporcji wody do reszty, żeby nie spalić, a żeby odparowało... Z robieniem na parze się nie bawiłem jeszcze, to pewnie eliminuje problem.
    Można jeść z garnka = oszczędność wody i czasu na zmywanie talerza! Choć ja tam wolę kulturalnie...
    Równie ekonomiczne są wszelkie zupy - ładujesz tanie mięcho, warzywa, makaron/kaszę/ew. kapuchę i przyprawy i... jest. Żur tyż dobry jak się ma zakwas = nieskończona zupa.

Btw od jajecznicy/omletu szybsze są płatki/owsianka z dodatkami zalane wrzątkiem. I patelni nie brudzisz(no chyba że nie zjesz, to musisz na niej odgrzać). Już jadłem ze wszystkim taką owsiankę. Ale trzeba mieć błyskawiczne, a nie górskie płatki. No i kubki smakowe nastawione na interesujące zestawienia.
    A jak ktoś chce normalne musli, to polecam Master Crumble z Lidla jak jest w promocji, taniej tak dobrej mieszanki nie ma. A jak się walnie do tego soku jabłkowego i w wersji dla bourgeoisie miodu i tłuszczu czy inne dodatki(of corz z promo jakiejś) i zrobi breję, rozłoży na blaszce i wysuszy w piekarniku, to ma się najtańszą granolę.

btw2 jak się już przejadła jajecznica, to polecam wątróbkę i inne podroby, robi się wszystko tak samo, tanio i pożywnie :P

Choć tak patrząc na moją dietę to żywię się kawą i rumiankiem, mlekiem i masłem(nie ma to jak masło), owsianką, ciemnym chlebem, białymi kajzerkami i drożdżówkami(bez sensu), masłem orzechowym(znów masło ale bez masła) i czekoladą... Biedra ostatnio wprowadziła czekoladę wawel z masłem orzechowym... i to za mniej niż 3 zeta... chcą mnie zabić.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 05, 2016, 19:44:20 »
    Dobra, skoro mój udoskonalony przepis z "Internetu" udał się raz enty, wart jest publikacji.

[Średnio-ogarniający edyszyn] "Leczo do ryżu" (trudność - średnia; czas: 40-50 min)
    (click to show/hide)

(click to show/hide)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 06, 2016, 00:02:32 »
    Demn, prawie godzina w kuchni? Przepis nie dla mnie :P
    Ale łap piwko za starania Kradusie i nadal liczę na twoje legendarne leczo, jeśli jest tak dobre jak słyszałem w opowieściach, to jestem w stanie dla niego spędzić nawet więcej czasu w kuchni.
    No i pytanie, gdzie te zapowiedziane przepisy Bojara.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 06, 2016, 08:32:31 »
    Bardzo fajny przepis. Ja mam jednak max 20 minut na gotowanie.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 06, 2016, 08:51:19 »
    Wiecie, ja tam czasem wolę spędzić niecałą godzinkę w kuchni i mieć żarło na dwa-trzy dni niż codziennie robić coś mniejszego :p Przy okazji mniej zmywania :D

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 18, 2017, 17:05:34 »
    Zainspirowany grą tawernianą, kupiłem schab, obsypałem go przyprawami i wrzuciłem do piekarnika razem z pieczarkami i cebulą.
    To taka moja wizja dania średniowiecznego, wiem że się mylę.
    A ktoś zna jakieś prawdziwe patenty z średniowiecza, które działają?
    Chodzi mi o coś innego niż ziemniaczki w stylu królewskim, skoro ich w średniowieczu nie było.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 18, 2017, 18:48:15 »
    I znów mnie naszła myśl - czy poza Europą i okolicami również używa się na ten okres terminu średniowiecze czy jakieś inne? Czy rozkwit i upadek państwa Majów to średniowiecze? Czy Chiny w tamtym czasie to średniowiecze? Albo Indie? Albo Afryka?
    Jak czasem najdzie mnie myśl, jak się można odżywiać, to trochę ulegam rozchwianiu, no bo tak np.: rano banan(pierwotnie płd-wsch Azja i Australia), czekolada(kakao) albo jakaś nutella(kakao, olej palmowy), płatki kukurydziane, potem można np. leczo(pomidor i papryka - Ameryka). Albo kartofle(Am.) z jakąś rybą oceaniczną. Albo jakąś fasolę na gęsto. Potem... kawa... w międzyczasie przekąsić można fistaszki. Jak się jeszcze zgłodnieje to może pomarańcza, bo zima.
    No i jak tu niby nazwać się Europejczykiem, jak atomy mego ciała pochodzą z drugiego końca świata?
    (oczywiście można rano owsiankę z mlekiem krowim i jabłkkiem, potem kaszę jakąś z rybą słodkowodną i jakąś tutejszą zieleniną/warzywem(bosze ja już nie wiem jakie to są!) albo pierogi jakieś z kapustą, bo ruskie mają kartofle(dlaczego?!), potem rumianek, potem jakieś powidło z chlebkiem albo wodziooooonka, wodzioooonka... Czy może ja się nie znam i jest większe bogactwo pochodzącego Europy i siłą rzeczy środkowej Azji pożywienia?)

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 18, 2017, 19:18:17 »
    Łeee, no pewnie, że jest średniowiecze Japonii, ale nie jestem pewien co do średniowiecza Australii.

Najlepiej problem średniowiecznej kuchni oddaje moja ulubiona scena z służebnicą Melindą :

(click to show/hide)

nie było sztućców, ale kola była i się nie czepiać.
    Ja bardzo, ale to bardzo lubię sushi. No strasznie i nawet umiem zrobić!
    Rzeczywiście, to jest problem jak np. jesz makaron - chiński, włoski?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2017, 19:30:36 wysłana przez Octavian »