- Musisz zwracać uwagę na wszystko co nietypowe - odpowiedziała Olivia - wiem, że dziwnie to brzmi, ale to prawda. My Tremere mamy nosa do zagadek, tajemniczości, ukrytych dla zwykłych widzów rzeczy. Musisz przede wszystkim nauczyć się opanowywać swoje sny i koszmary Katherine. To one są głównym powodem naszej siły, ale i również słabości. Musisz nauczyć się je opanowywać i przekuwać je w swoją broń. Podobnie jak ty, ja również umiem Taumaturgię Płomienia. Kosztowało mnie to wiele, by poznać tę ścieżkę, ale warto było poświęcić nie tylko dobra materialne. Z czasem nauczysz się to opanowywać i przywoływać ogień ot tak. Jakich wrogów omijać? Przede wszystkim musisz mieć na uwadze swoje dobro, ale i również dobro przyjaciół. Jeżeli ktoś będzie w potrzebie, spróbuj go uratować. Zawsze warto zbierać we własnym gronie przysługi. Nigdy nie wiesz, kiedy będziesz potrzebować kogoś pomocy. Kogo traktować za sojusznika? Przede wszystkim szukaj ich we własnym klanie. Dopiero potem u innych, a na końcu szukaj jej w osobach będących poza Camarillą. Wiem, że nie powinnam tego mówić, ale wystrzegaj się Assamitów. Już to, że są tutaj w mieście jest podejrzane, bo nigdy nie wiesz czy przychodzi do Ciebie jako zabójca, czy jako przyjaciel - po czym puściła Cię i spojrzała Ci w oczy - Katherine, ja wiem że Seth Ci pomógł, i chwała mu za to. Ale nie potrafię zmienić o nim zdania. Może w przyszłości, jak faktycznie pokaże swoje dobre cechy to będę w stanie znów z nim normalnie rozmawiać. Za dużo złej krwi wylało się między nami,a sprawa jego zażyłości z Jane to nie był łatwy temat. Gdy go ujrzałam razem z tobą, pierwsze co wpadło mi do głowy, że już chciał wpakować się buciorami do twojego życia. Warto mieć go za przyjaciela, w najgorszym wypadku niech będzie do Ciebie neutralny. Jeżeli zrobisz sobie w nim wroga, to nie wiem czy sama zdołałabym Cię ochronić. Co jeszcze? Trzymaj się z dala od magów. Wiem, że występują w tym mieście i od czasu do czasu walczymy ze sobą. Jeżeli spotkasz takiego, natychmiast uciekaj. No i nie zapuszczaj się na obrzeża miasta bądź w tereny zalesione. Mamy informacje o występowaniu kilku grup wilkołaczych, ale to Gangrele są naszą tarczą przed nimi. No i unikaj kontaktu z Sabatem. Tutejsze grupy zostały wybite dzięki pomocy właśnie Setha, który koordynował uderzenie z Egzekutorem i oddziałami szturmowymi Brujahów i Torreadorów. Była spora rzeź, niektóre informacje wyciekły do wiadomości ludzkich, ale zrzuciło się je na terrorystów... Coś jeszcze, moja... moja córko?