Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kary za znęcanie się nad zwierzętami  (Przeczytany 4654 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Kary za znęcanie się nad zwierzętami
    « Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 13, 2016, 13:03:10 »
    Obecnie zwierzęta cyrkowe nie są odławiane w naturze a hodowane do tego celu.
    No i jest ogromna różnica między tresowaniem zwierzęcia dzikiego a udomowionego.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 13, 2016, 13:26:57 »
    Nadal nic się nie wyklucza. Do tego to wszystko co napisałem. Nie rozumiem, czemu niektórzy ludzie uparcie wciskają swoje świstki papieru, które i tak nie mają żadnego sensu i nic nie zmienią. Mogą tylko jeszcze bardziej zaszkodzić. Zwierzęta się uśpi lub przeznaczy do wybijania przez kłusowników lub hodować się bedzię dla skór. Do tego i tak rzekome cierpienia, które są oczywistym marginesem ale obecnym  (tendecyjny blog opisujący wydarzenia sprzed 100 lat)  będą trwać gdzie indziej. A i tak nie zmienia faktu, że zdecydowana większość cyrkowców dba i kocha swoje zwierzęta bo to dla nich kapitał i się przywiązują. Identycznie ma się sprawa z hodowcami psów. Na ogół kochają a też zdarzą się szaleńcy poddający ich morderczym rytuałom aby wygrały pokaz. Do tego warto przytoczyć stare przysłowie "daj palec a dadzą całą rękę" Już teraz wzięli się za dorożki konne, i hodowle. Tylko czekać aż wezmą się za wyścigi konne czy inne sporty z udziałem zwierząt. A dalej? No cóż wyobraźnia lewicowych fanatyków jest nieograniczona i pewnie wezmą się za zwierzęta domowe.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 13, 2016, 13:38:37 »
    Mam wrażenie, że nie przeczytałeś tego wpisu. A jak przeczytałeś, to bez zrozumienia.
    Mam wrażenie, że 200 czy 300 lat temu tak wyglądała dyskusja o zakazaniu niewolnictwa: owszem, my zakażemy posiadania niewolników, ale co to zmieni skoro w państwie X jest to nadal legalne więc niewolnictwo nadal będzie istniało.
    I tak - w cyrkach "dba" się o zwierzęta. Przynajmniej na tyle, zeby nie zdechły z głodu albo chorób. Ale to też nie wyklucza okrucieństwa. Hodowcy psów do walk też przecież o nie dbają.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 13, 2016, 14:16:00 »
    Cierpienie tak samo jak niewola były są i będą. Nie ma sensu tego sankcjonować. Ludzie wtrącający się zarówno w cierpienie jak i wolność ludzi tylko tracą. Bo nigdy nie wyeliminują danego zjawiska. To jest proste i oczywiste. A niewolnictwo zniesiono bo przyniosło to korzyści, taka różnica. System oparty na niewolnikach jest przestarzały. Dlatego nigdzie praktycznie nie ma niewolnictwa na taką skalę jak kiedyś. Do tego warto wspomnieć, że i tak ludzie mają tendecję do popadania w niewole mimo rzekomej wolności. Dlatego mamy tzw. nowoczesne niewolnictwo. Nic w tym dziwnego i szokującego - większość ludzi woli mieć święty spokój i poczucie bezpieczeństwa nawet za cenę decydowania o sobie. Wystarczy się rozejrzeć.

No ale do meritum zasakcjonujemy cierpienie zwierząt cyrkowych i co? No to teraz czas ustawowo znieść cierpienie zwierząt tak samo jak ustawowo próbował jeden tuz znieść ubóstwo. Analogia jak najbardziej trafna. Nie dość, że zjawisko nadal będzie ( o tym pisałem) To na dodatek nie osiągniemy żadnej korzyści i samego celu. Do tego moralnie według mnie jest zostawić te cyrki gdzie te nękanie to margines zamiast skazywać zwierzaki na uśpienie czy rozpoczęcia hodowli dla futra. Wtrącanie się w naturalną kolej rzeczy nigdy nie kończy się dobrze.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 14, 2016, 00:53:01 »
    Idąc Twoim tokiem rozumowania, powinniśmy znieść kary za znęcanie się nad zwierzętami. Bo przecież i tak się znajdą tacy, co się znęcają. Znieśmy też kary za morderstwa. Bo i tak mordują.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 14, 2016, 23:08:57 »
    Idąc Twoim tokiem rozumowania, powinniśmy znieść kary za znęcanie się nad zwierzętami. Bo przecież i tak się znajdą tacy, co się znęcają. Znieśmy też kary za morderstwa. Bo i tak mordują.

Zakazywać trzeba gdy ma to sens. Morderca, który jest szkodliwy społeczny zasługuje tylko na stryczek. O cyrkach nie będę się już powtarzał - to nie to samo.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 15, 2016, 00:16:06 »
    Co więc jest bezsensownego w takim zakazie? Brak zgody na krzywdzenie zwierząt?