Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kary za znęcanie się nad zwierzętami  (Przeczytany 4639 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Kary za znęcanie się nad zwierzętami
    « Odpowiedź #15 dnia: Marca 15, 2016, 20:31:06 »
    Właśnie chodzi o to aby było ciche przyzwolenie na interwencje obywatelską.

Tak jak kiedyś jak wioska dorwała pedofila i mu nakopała do dupy to sąd odraczał sprawę stwierdzając, iż było to pożyteczne społecznie. Wystarczy odpowiednio skonstruować i uprościć prawo.

Bo nawalanie przepisów i enigmatycznych kontrol na zakłady i ludzi i tak nie ma sensu..

Offline Mongol

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • For the Horde
    « Odpowiedź #16 dnia: Marca 15, 2016, 20:37:16 »
    Właśnie chodzi o to aby było ciche przyzwolenie na interwencje obywatelską.

Tak jak kiedyś jak wioska dorwała pedofila i mu nakopała do dupy to sąd odraczał sprawę stwierdzając, iż było to pożyteczne społecznie. Wystarczy odpowiednio skonstruować i uprościć prawo.

Bo nawalanie przepisów i enigmatycznych kontrol na zakłady i ludzi i tak nie ma sensu..
    Jednak nie zawsze jest możliwość zebrania "ekipy" czy innej "milicji".
    Nie raz koniecznością jest wezwanie panów policjantów albo ostatecznie pokazanie nagrania z kamery w sądzie. Ja widząc znęcanie nad zwierzętami nie zamierzam się przyglądać bezczynnie, a już na pewno odpuścić.

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #17 dnia: Marca 15, 2016, 20:40:20 »
    Uboje rytualne absolutnie potępiam

--Historia z życia wzięta--
    Jako że w mojej rodzinie uwielbiamy wędkować często chodzimy nad jakieś jezioro ze sprzętem, więc wypowiem się w tym temacie w kontekście ryb. Jak mi ktoś powie że zwierzę które nie jest człowiekiem nie odczuwa bólu (a takowe argumenty często się pojawiają) - jest to bzdura, odczuwa co mogę potwierdzić własnym doświadczeniem. Ale w tym konkretnym poście chcę poruszyć kwestię naszych pływających przyjaciół. Tia, jak kogoś te "pływające brzydale" nie interesują to czytanie mojego posta może sobie odpuścić. Ryby w moich oczach są piękne. Chociażby ten karp niewinnie pływający sobie przy dnie chwyta mnie za serduszko.

Mówimy o znęcaniu się nad zwierzętami, tak? Przed wigilią (Chciałbym w tym miejscu zaznaczyć że nie mam żadnych uprzedzeń religijnych, opisywany problem dotyczy traktowania zwierząt a nie święta) nie chodzę do supermarketów, omijam je szerokim łukiem. Nie wytrzymałbym psychicznie patrząc na to co zapewne wyskoczy wam po wpisaniu "living carps in supermarket" w google grafice albo na youtube. Postrzępione, ledwo żywe biedactwa upchnięte w ciasnym pojemniku czekając na śmierć przez uduszenie (w najlepszym wypadku, może się okazać że jakiś popapraniec w swojej kuchni spróbuje zakończyć życie ryby nożem i po drodze "coś" mu pójdzie nie tak.). Bo przecież jak biedaka wyjmą z wody to zamiast ukrócić cierpienia i po prostu go wykończyć ładują go żywego do reklamówki. Taka podskakująca na taśmie przy kasie (btw, ta taśma na której wykłada się towary kasjerowi jakieś swoje nazewnictwo?) reklamówka wprowadza mnie w dużego dołka ilekroć ją widzę.
    Jakiś cwaniaczek zapyta pewnie "skąd wiesz że ryba czuje jak człowiek, w jaki sposób to zaargumentujesz"? Albo jeszcze lepiej, "skoro tak 'uwielbiasz' te stworzenia to dlaczego je mordujesz wędkując?"
    Wędkuję dla sportu i pasji. Nigdy nie zabiłem żadnej ryby i przewaliłem w swoim życiu ogromne pieniądze na środki odkażająco-gojące którymi smaruje się miejsce gdzie ryba była przebita. Trzymając w rękach rybę której ciało spotka się ze środkiem dezynfekującym można odczuć dokładnie ten sam impuls co w przypadku człowieka. Przez całe jej ciało przechodzi po prostu mocny dreszcz.
    --Koniec historii z życia wziętej--

Po co to napisałem? W sumie sam do końca nie wiem. Żeby wnieść coś ciekawego do tematu. Uświadomić Wam rzecz o której ogromna ilość osób nie wie, zazwyczaj jakieś złe warunki na które skazane są zwierzęta kojarzymy głównie ze ssakami żyjącymi w bliskości człowieka, szczególnie z psami i kotami. W przyrodzie jednak nie ma równiejszych.
    Również absolutnie potępiam uboje rytualne, ale w odniesieniu do tego co napisałem wcześniej musimy zwrócić uwagę na fakt iż (uwaga, śmiałe słowa) jest to zjawisko powszechne, otaczające nas nawet kiedy nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę. Jakbyś chciał karać każdego kto w jakikolwiek sposób skrzywdzi zwierzę (oprócz wspomnianej obrony własnej) to musiałbyś rozdać naprawdę ogromną ilość tych kar, bo przytoczone przeze mnie ryby to tak naprawdę kropla w morzu.

Na koniec, nie ciągnąc już tematu ryb muszę powiedzieć iż słyszałem (być może ktoś z was również) o tym iż w ubojniach zwierzęta przygotowywane do śmierci słuchają muzyki relaksacyjnej. Ponoć przynosi to efekt w postaci łagodniejszej śmierci.
    Zszedłem trochę z tematu głównego który odnosił się do prywatnych psychopatów a nie przemysłu spożywczego, aczkolwiek kwestia masowego uboju zwierząt na potrzeby przemysłu to następna o której moglibyśmy podyskutować gdy ten temat się przedawni.

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Marca 19, 2016, 14:27:43 wysłana przez Eltarek »
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Marca 15, 2016, 20:44:41 »
    No ja już pisałem właśnie o tabu.

Dlatego nie jestem za sankcjonowaniem tego min. z powodów wskazanych przez Ciebie Eltarek.

Co innego ciche przyzwolenie na interwencję obywatelską. Każdy sędzia w swoim duchu sam by stwierdził czy przyzwala na takie coś czy nie.

Z kolejnej strony sadystami można nazwać też tych co zagłaskują te psy na śmierć i praktycznie nie wypuszczają z domu. To nie jest wszystko takie oczywiste i wszystko zależy od indywidualnego podejścia. Jakby nie patrzeć to nadal zwierzęta i natura nam poddana. W naturze też między sobą gatunki nie wyżynają się w sposób bezbolesny..

W dżungli amazońskiej spożywają np. małpy. Wyobrażacie sobie wszamywać zupę z małpy z której wystają poskręcane rączki niczym rączki niemowlaka? U nich to normalne..

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #19 dnia: Marca 15, 2016, 21:03:03 »
    Z kolejnej strony sadystami można nazwać też tych co zagłaskują te psy na śmierć i praktycznie nie wypuszczają z domu.

W tym momencie poruszyłeś bardzo ciekawą kwestię, bo to jest odchylenie od normy w drugą stronę. UBRANKA DLA PIESKÓW to też rodzaj sadyzmu. Szybka ciekawostka! Pies wydala pot za pomocą poduszek umieszczonych na spodzie łapy! Te buciki sprawiają więc że ten pies również się męczy nie mając po prostu możliwości pozbycia się tegoż potu. Psy z rasy Yorkshire, którym pod wystawy zapuszcza się włosy długie na kilkanaście centymetrów. Idąc dalej, jakieś ubranka ograniczające możliwości ruchu łap, branie ras pokroju Husky które potrzebują przestrzeni i przynajmniej kilku godzin spaceru dziennie do kawalerki, traktowanie zwierząt jak zabawki które 2 tygodnie od adopcji ze schroniska można tam zwrócić, w tym przypadku pomimo że zwierzę fizycznie ma się dobrze to cierpi jego psychika, i tak dalej, i tak dalej...
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Mongol

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • For the Horde
    « Odpowiedź #20 dnia: Marca 15, 2016, 21:08:51 »
    --Historia z życia wzięta--
    Oczywiście że ryby czują ból i nie wiem jakim idiotą albo oszustem własnego sumienia trzeba być żeby twierdzić inaczej.

A co do sytuacji karpi przed wigilią - ja również tego nie popieram i powinno się dokonać jakichś regulacji prawnych w tym zagadnieniu. Z resztą przed ostatnią wigilią ten temat poruszono w mediach a to już coś.
    Ja osobiście karpia nie lubię i wolę sobie kupić łososia. Łososia sprzedają martwego w postaci gotowego już mięsa, karpia też by się dało, tylko oczywiście ktoś na tym straci i w tym problem.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #21 dnia: Marca 15, 2016, 21:27:04 »
    Ja sobie jak najbardziej wyobrażam zjedzenia małpy, czy psa. Jeżeli coś jest nieodłącznym elementem kultury, jestem w stanie zaakceptować też zwierzęce ofiary na tle kulturowym lub wyznaniowym. Mogę ocenić inną kulturę lub tradycję, ale nie w mojej gestii leży interweniowanie w jej sprawie. Zwiedzając inne kraje oraz poznając inne kultury, jadę tam i robię to, aby daną kulturę zrozumieć w swej prawdziwej postaci- nie poprzez pryzmat moich własnych uwarunkowań społecznych, czy kulturowych. Dlatego jeżeli byłbym w innym kraju, gdzie kuchnia opiera się na psach lub małpach, czy wężach, czy bananach, to poczęstowany nie odmówiłbym i z chęcią bym spróbował. Czy by mi zasmakowało, to już jest zupełnie inna sprawa. Jednak żyjąc tu gdzie żyję, w takim, a nie innym społeczeństwie o takim, a nie innym podłożu kulturowym i swoich własnych zasadach moralnych, etycznych, społecznych- to wszystko wywiera na mnie wpływ i chcąc nie chcąc te zasady są we mnie zakorzenione, więc dlatego nie potrafię świadomie zaakceptować znęcania się nad zwierzętami domowymi. Specjalnie podkreślam domowymi, ponieważ zwierzęta hodowane tylko na ubój, czy w innych konkretnie wyznaczonych celach zwyczajnie musza umrzeć i tego nie nazwę przemocą. Tak samo, jak nie nazwę przemocą zabijania zwierzyny łowieckiej, czy ryb które się łowi. Sam zabiłem kilka zwierząt w swoim życiu, zawsze mając w tym konkretny cel. Nie dla przyjemności, nie w złości, lecz właśnie aby je zjeść, bo to jest naturalna kolej rzeczy dla ludzi będących na szczycie łańcucha pokarmowego. Rozumiem również łowienie oraz polowanie dla sportu, czy masowe tępienie szkodników, nie tylko szczurów czy karaluchów, ale też dzików jak to ma miejsce chociażby w Stanach- ale trzeba pamiętać zabicie nie równa się przemocy. Jeżeli ktoś zabija zwierze brutalnie i boleśnie tylko dlatego że jest zbyt chciwy lub leniwy by zadbać o odpowiednie warunki, to wtedy uznaję to za akt przemocy i nie zgadzam się z nim. Jeżeli ktoś musi zabijać zwierzęta, zwierzęta te nie umierają humanitarnie i ten człowiek choćby chciał to nie ma innej możliwości, to trudno. Jak nie ma, to nie ma i wtedy jestem w stanie to zrozumieć.

Mimo wszystko skłaniam się ku pewnym twardym regulacjom prawnym, ponieważ to o czym piszesz Ive opiera się na zwykłej uznaniowości. Jeden sędzia przyzwoli na lincz- inny nie. A to ma niewiele wspólnego z prawem. Oczywiście zasady można łamać, jeżeli prawo nie potrafi o człowieka lub zwierze zadbać, to człowiek zawsze może się kierować swoimi wewnętrznymi zasadami bądź poczuciem obowiązku, ale to też może się spotkać z konsekwencjami, niekoniecznie pozytywnymi. Wedle moich zasad, jeżeli nie podjąłbym działania w opisanej powyżej sytuacji czułbym się równie winny. Co więcej taki śmieć uszedłby bez kary i na to pozwolić nie mogłem. Ale w innych przypadkach mogę nie czuć takiej samej konieczności, jeżeli według swojej analizy coś nie jest warte uwagi, czy interwencji. Ktoś może mieć z goła odwrotne zdanie i na przykład nie interweniować na widok znęcania się nad zwierzętami. Sam znam takie osoby, które najchętniej widziałyby wszystkie psy i koty otrute na ulicy. Moje groźby, czy stosowanie siły wobec takich osób też może w końcu obrócić się przeciwko mnie, bo chcąc lub nie działam tylko i wyłącznie z osobistych pobudek, wbrew prawu, a moje czyny mają też niewiele wspólnego z jakąś tam moralnością, czy etyką. To tylko osobiste pobudki i preferencje. I jestem tego świadom, dlatego mimo wszystko pewne regulacje prawne odnośnie kar oraz możliwości interwencji w takich sprawach są potrzebne moim zdaniem. Mówiąc wprost: nie zainterweniujesz, to zwierze będzie cierpiało. Pobijesz nic nie wartego śmiecia, a pójdziesz siedzieć jak za człowieka. Rozumiesz?
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Rumcajs z Galapagos

• Użytkownik
    • Piwa: 14
    « Odpowiedź #22 dnia: Marca 15, 2016, 21:49:17 »
    "jestem w stanie zaakceptować też zwierzęce ofiary na tle kulturowym lub wyznaniowym"
    Jak dla mnie zabjianie zwierząt dla celu innego niż dla pożywienia jest głupie.
    Ktoś wspomni ,o futrach czy skórze - myślę że ludzie znają wiele innych sposobów aby uzyskać np. ubranie że nie potrzeba koniecznie zabijać do tego celu zwierząt.
    Jeżeli ktoś bez zastanowienia, współczucia czy też zawachania znęca się nad zwierzęciem dla zabawy lub czegoś podobnego jest po prostu pier@#$%^&* sadystą.
    Gdy dowiaduje się ,o kolejnych przypadkach takich "ludzi" na prawdę waham się czy ludzkość aby na pewno została obdarzona w inteligencję.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #23 dnia: Marca 15, 2016, 21:59:01 »
    Jak dla mnie zabjianie zwierząt dla celu innego niż dla pożywienia jest głupie.
    Ktoś wspomni ,o futrach czy skórze - myślę że ludzie znają wiele innych sposobów aby uzyskać np. ubranie że nie potrzeba koniecznie zabijać do tego celu zwierząt.
    Jeżeli ktoś bez zastanowienia, współczucia czy też zawachania znęca się nad zwierzęciem dla zabawy lub czegoś podobnego jest po prostu pier@#$%^&* sadystą.
    Gdy dowiaduje się ,o kolejnych przypadkach takich "ludzi" na prawdę waham się czy ludzkość aby na pewno została obdarzona w inteligencję.

Odskakując nieco od tematu, to właśnie umiejętność zabijania bez instynktownego powodu, na przykład dla przyjemności lub satysfakcji jest jedną z najwyraźniejszych oznak ewolucyjnej inteligencji człowieka oraz świadczy o wysoce rozwiniętej świadomości i umyśle, wyraźnie odróżniając nas od zwierząt. Zupełnie tak samo jak nasze opinie na ten temat, pozytywne jak i negatywne.

EDIT do poniższego: I właśnie dzięki tak rozwiniętej świadomości niektórzy znęcają się nad zwierzętami, a inni mają możliwość się temu sprzeciwić.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Rumcajs z Galapagos

• Użytkownik
    • Piwa: 14
    « Odpowiedź #24 dnia: Marca 15, 2016, 22:06:19 »
    Odskakując nieco od tematu, to właśnie umiejętność zabijania bez instynktownego powodu, na przykład dla przyjemności lub satysfakcji jest jedną z najwyraźniejszych oznak ewolucyjnej inteligencji człowieka oraz świadczy o wysoce rozwiniętej świadomości i umyśle, wyraźnie odróżniając nas od zwierząt. Zupełnie tak samo jak nasze opinie na ten temat, pozytywne jak i negatywne.
    Ta inteligencja powinna podpowiadać że takie znęcanie się, jest bez sensowne i złe.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #25 dnia: Marca 16, 2016, 01:33:25 »

Akurat większa część skór to "pochodne" uboju na pożywienie.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Dragan

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -14
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 13, 2016, 06:45:02 »
    Również absolutnie potępiam uboje rytualne, ale w odniesieniu do tego co napisałem wcześniej musimy zwrócić uwagę na fakt iż (uwaga, śmiałe słowa) jest to zjawisko powszechne, otaczające nas nawet kiedy nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę.

Uboje rytualne są zakazane w całej UE, mimo to ta chora tradycja trwa dalej. Nie wiem, czemu.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 13, 2016, 09:22:44 »
    Zawsze jakiś proceder będzie trwał mimo prawa to oczywiste. Można co najwyżej wyciągać konsekwencję. Dla mnie zakaz uboju rytualnego nie ma żadnego sensu. Po prostu się branża przeniesie gdzie indziej. Zwierzęta też będą cierpieć czy też nie. Czym jednak jest to cierpienie skoro natura sama sobie zadaje cierpienia i zwierzęta cierpią i nikt nie piłuje zęby tygrysom w sawannie. Dla mnie to zawsze bełkot.

Swoją drogą co sądzicie o zakazu dla występowania cyrków w związku z rzekomym znęcaniem się nad zwierzętami. JE homoś Biedroń wpadł na ten genialny pomysł za którym masowo polecieli inni włodarze miast.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 13, 2016, 12:22:37 »
    IvE, owszem, przeniesie się. Pewnie do krajów w których obowiązuje halal/koszer. My natomiast niemusimy legitymizować uboju rodem z epoki brązu.
    A rzekome znęcanie się nad zwierzętami w cyrkach nie jest rzekome. Świetną i rzeczową notkę na ten temat popełnił swego czasu animalus - http://animalus.blog.pl/2016/01/14/tresura-w-cyrkach/
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 13, 2016, 12:28:18 »
    Na pewno jakieś znęcanie występuje zawsze się znajdą ekstrema a teraz wyobraźmy sobie konsekwencje tego:

Afrykańscy kupcy nie sprzedadzą dzikich zwierząt do Europy aby występowały w cyrkach? Dadzą do wyrżnięcia dla kłusowników za futra i inne. Nie ma czegoś takiego jak próźnia i zwierzątka nie będą latać sobie odtąd wesoło po afrykańskiej łące. Do tego sprawa jest dyskusyjna co jest lepsze aby zwierzę zostało zarżnięte przez inne lub zabite przez kłusownika czy aby występowało w cyrku? Komu o tym decydować i kto dał takie prawo?  W cyrku wbrew pozorom zwierzę to kapitał o który trzeba dbać. Kto o nie należycie nie dba jest po prostu kretynem i sam na tym traci. Do tego jeśli zakazujemy tresowania zwierząt na potrzeby cyrku to czemu nie zakażemy tresowania psów na pokazy? Czym to się różni? No i najważniejsze po prostu cyrk zmieni lokalizację albo będzie musiał zabić lub uśpić te zwierzęta. No niestety takie myślenie to ślepa uliczka.