Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Powszechny dostęp do broni palnej

Jestem za
    Jestem przeciw

Autor Wątek: Prawo do posiadania broni  (Przeczytany 27929 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lysy890

• Użytkownik
    • Piwa: 43
    Odp: Prawo do posiadania broni
    « Odpowiedź #210 dnia: Czerwca 07, 2017, 16:50:22 »
    Pewnie tak ale działania policji i to czego policjantów się uczy też by się zmieniło. Spory minus, że pewnie mielibyśmy tak jak w USA, wystarczy podejrzenie posiadania broni i niefortunny ruch ręką żeby cię podziurawili. Nowy sposób popełniania samobójstwa.

Polskie społeczeństwo nie jest po prostu gotowe na wprowadzenie czegoś takiego.
    Samo to, że gdy zatrzymuję Cię policja to zamiast trzymać ręce na widoku to typek macha nimi, grzebię w samochodzie i ch*j wie co chcę zrobić. Zero świadomości.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2017, 16:52:43 wysłana przez lysy890 »
    lysy890: Dzisiaj rekruci mają ten sprawdzian na fiz?
    [5pp]aroslaw46: ta
    [5pp]aroslaw46: ale ty masz fiza przecież
    lysy890: Bo wlaśnie vister ćwiczy ku chwale ojczyzny od tygodnia
    [5pp]aroslaw46: xD

O MNIE: Wielokrotny zdobywca podium na Cav Gf'ach, były podoficer 14pk, były oficer 13ph (starego), założyciel 10ph, na piechocie były członek m.in. 5pp. Reprezentant Polski na cav i inf. Dumny ojciec.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #211 dnia: Czerwca 07, 2017, 16:51:20 »
    bardzo prosze nie przeklinać bo nie czyta się tego przyjemnie

edit./ dziękuję
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2017, 16:55:24 wysłana przez Kamillo18 »

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #212 dnia: Czerwca 07, 2017, 16:58:52 »
    Polskie społeczeństwo nie jest po prostu gotowe na wprowadzenie czegoś takiego.
    Samo to, że gdy zatrzymuję Cię policja to zamiast trzymać ręce na widoku to typek macha nimi, grzebię w samochodzie i ch*j wie co chcę zrobić. Zero świadomości.

Do mnie ten argument w ogóle nie przemawia i uważam go za durny, po prostu. A słyszałem go xxxx razy. To tak jakby na początku lat '90 napisać, że nasze społeczeństwo nie jest przygotowane do d***kracji, bo za czasów PRL jej nie było...

I proszę, nie pisz że była przed PRL... Bo praktycznie zawsze równolegle z nią był swobodny dostęp do broni. Czy to za czasów I Rp, czy na początku II.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #213 dnia: Czerwca 07, 2017, 18:08:57 »
    Ale tu się pojawia problem, że jak przestępca będzie chciał kupić nielegalnie broń to ją kupi (o ile nie jest amebą umysłową) a zdrowy na umyśle i uczciwy obywatel nie...

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #214 dnia: Czerwca 07, 2017, 18:42:21 »
    Nie mam zbytnio czasu pisać, więc podrzucę bardzo ciekawą stronkę, która obala wiele mitów odnośnie bron palneji: https://www.hoplofobia.info/ . Miłej lektury!

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #215 dnia: Czerwca 07, 2017, 18:55:02 »
    Lysy a jak chcesz oswoić społeczeństwo z bronią bez liberalizacji przepisów?
    Swoją drogą, w Anglii nie kupisz noża jeśli masz mniej niż 18 lat. Nie wolno wwozić noży na Wyspy, nie wolno chodzić z nożem lub scyzorykiem (nawet w kieszeni czy w plecaku) po ulicy. Na ile sensowne jest to prawo widać po wydarzeniach w Londynie...
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline lysy890

• Użytkownik
    « Odpowiedź #216 dnia: Czerwca 07, 2017, 18:58:35 »
    Ale tu się pojawia problem, że jak przestępca będzie chciał kupić nielegalnie broń to ją kupi (o ile nie jest amebą umysłową) a zdrowy na umyśle i uczciwy obywatel nie...

Obecnie bez problemu może kupić broń czarnoprochową. Lecz spora część społeczeństwa po prostu o tym nie wie, lub uważa tą broń za coś "useless".
    Tak jak napisałem prędzej, jako zwykły szary obywatel jestem jak najbardziej za.

Co do Twojej odpowiedzi Kradus.
    Tak ten argument jest jak najbardziej zasadny. W USA duża większość osób, które są zatrzymywane do kontroli od razu wyciąga ręce przed siebie, aby policjant mógł mieć pewność, że nie zamierza zrobić czegoś niebezpiecznego. W Polsce niestety mimo tego, że tak się powinno robić (wszyscy pasażerowie ręce na widoku przy kontroli) to jednak ludzie tego nie robią, ba większość nawet o tym nie wie.
    Jeżeli już naprawdę miałoby dojść do zezwolenia to najpierw należy uświadomić ludzi, jak się mają zachowywać. Bo przy obecnym stanie rzeczy, bardzo często słyszelibyśmy o przypadkach postrzelenia czy zabicia obywatela przez policjanta, który np. zatrzymał go do kontroli, a postrzelił go bo zachowywał się podejrzanie.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2017, 19:03:14 wysłana przez lysy890 »

O MNIE: Wielokrotny zdobywca podium na Cav Gf'ach, były podoficer 14pk, były oficer 13ph (starego), założyciel 10ph, na piechocie były członek m.in. 5pp. Reprezentant Polski na cav i inf. Dumny ojciec.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #217 dnia: Czerwca 07, 2017, 19:07:12 »
    (...) W Polsce niestety mimo tego, że tak się powinno robić (wszyscy pasażerowie ręce na widoku przy kontroli) to jednak ludzie tego nie robią, ba większość nawet o tym nie wie.
    (...)
    Może przekracza to możliwości poznawcze szarego posterunkowego (bez urazy- taki mamy stereotyp i umyślnie go tu przywołuję) ale kto inny jak nie "szanowny pan władza" ma uświadomić kontrolowanego obywatela jak ma się zachować podczas kontroli? Ja do tej pory nie spotkałem się z takim poleceniem a pewnie jak większość, najpierw bym się zastosował, potem przyzwyczaił, że trzeba tak zawsze...

A poważnie pisząc, nie chcę obrażać Polskiej Policji, mam do Panów w mundurach spory szacunek. Niestety akurat w ich ustach argument o braku edukacji w zakresie szeroko pojętego bezpieczeństwa, za którą sami są odpowiedzialni, jest strzałem w stopę.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #218 dnia: Czerwca 07, 2017, 19:11:06 »
    Jeżeli już naprawdę miałoby dojść do zezwolenia to najpierw należy uświadomić ludzi, jak się mają zachowywać. Bo przy obecnym stanie rzeczy, bardzo często słyszelibyśmy o przypadkach postrzelenia czy zabicia obywatela przez policjanta, który np. zatrzymał go do kontroli, a postrzelił go bo zachowywał się podejrzanie.

Tej, nie rozumiem. A czy ktoś z Nas popierających ten dostęp twierdzi, że czegoś takiego by nie było? Jedno nie wyklucza drugiego.

Edit*

Ba, powiem więcej. Jakby była kasa, to wszystkich policjantów wyposażyć w kamerki i jednocześnie dać im więcej praw i "immunitetu" względem niektórych zachowań. Plus oczywiście szkolenia, szkolenia i jeszcze raz szkolenia... A nie, żeby się powtarzały sytuacje (bodajże z Łodzi?), gdzie dwoje policjantów wystrzelało kilkadziesiąt pocisków zanim "pacjent" się uspokoił (część podobno poszła ostrzegawczych w niebo, ale większość próbowali kolesiowi w nogę, bo miał jakiś tam niebezpieczny przedmiot).

*: Plus, nikt nie twierdzi, że te pozwolenia mają być na lewo i prawo rozdawane. Albo, że od razu to wprowadzić bez żadnej "ewolucji zachowań". To powinien być długotrwały proces, jednak powinien on się kiedyś zacząć by mógł się pozytywnie skończyć. To co Banshi powiedziała - ludzi nie nauczysz "niczym". Zresztą, o tym już było x razy gadane w tym temacie i nie ma potrzeby się powtarzania :p
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2017, 19:16:46 wysłana przez Kradus »

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #219 dnia: Czerwca 07, 2017, 19:22:01 »

To chyba o tą interwencję ci chodzi...

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #220 dnia: Czerwca 07, 2017, 19:53:44 »

Jasne, rozdajmy ludziom broń.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #221 dnia: Czerwca 07, 2017, 20:55:53 »
    Octavian, to akurat kiepski przykład. Manson karierę przestępczą zaczął już w dzieciństwie. Nikt nie postuluje aby rozdawać broń na lewo i prawo. Ale dorosły (ustalmy nawet granicę wieku na 25 czy 27 lat), zdrowy psychicznie i niekarany obywatel powinien móc nabyć broń bez większych problemów.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline lysy890

• Użytkownik
    « Odpowiedź #222 dnia: Czerwca 07, 2017, 21:05:06 »
    Octavian, to akurat kiepski przykład. Manson karierę przestępczą zaczął już w dzieciństwie. Nikt nie postuluje aby rozdawać broń na lewo i prawo. Ale dorosły (ustalmy nawet granicę wieku na 25 czy 27 lat), zdrowy psychicznie i niekarany obywatel powinien móc nabyć broń bez większych problemów.

Zdrowy, ogarnięty, potrafiący się obchodzić z bronią obywatel jak najbardziej.
    Tylko tutaj pojawia się pytanie, jak przekonać rząd (skoro nie chcą xD) i żeby samo szkolenie była na przynajmniej jakimś poziomie.

A nie jak tutaj xD

Polecam 6:39 i jej palce.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #223 dnia: Czerwca 07, 2017, 22:05:15 »
    No to zgadzam się. Pozostaje tylko oddzielić czubków od normalnych.

Offline wiktor001

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -6
    « Odpowiedź #224 dnia: Lipca 06, 2017, 13:05:01 »
    obecnie u naszych sasiadow Cechach weszlo prawo ze nie tylko mozna posiadac bron ale rowniez mozan strzelac do terrorystow w trakcie zagrozenia