Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Porada odnośnie oblężeń Nordów  (Przeczytany 3445 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TxXonek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Porada odnośnie oblężeń Nordów
    « dnia: Stycznia 07, 2016, 17:57:21 »
                Witam, jestem tu nowy. Założyłem własne państwo (aktualnie 1 miasto i 2 zamki 4wsie oraz 4 wasali) Prowadzę wojne z nordami. Nordom zostały 3 zamki Curin, Chalbek i podajże Hrus. Na polu bitwy radzę sobie z nimi spokojnie, lecz gdy przychodzi mi do przejmowania jednego z tych zamków, to nie udaje mi się. W każdym z zamków (bez jarli) jest ok. 210-250 garnizonu.
             I stoję w miejscu praktycznie bo mimo zwycieskich bitew nie mogę przejmować ich zamków. Mam ten problem już ze 200 dni. Pokój z Nordami nie jest mi na ręke, bo miałem już z nimi 3 razy lecz wraz z jego końcem odrazu wypowiadają wojnę. (W czasie pokoju zbierają wojsko i werbują nowych wasali i każdy z jarli ma ponad 100 jednostek , dlatego chcę się ich pozbyć jak najszybciej.Jarli i tak już nie zwerbuje bo mnie nienawidzą).Tym bardziej że żadno z innych państw nie ma z nimi wojny ani pokoju od początku mojego konfliktu z nimi.  Dodam że próbowałem już ich wytępić różnymi kombinacjami wojska bądź wojska najemnego (btw. nie piszcie mi żebym nie szedł kawalerią na zamki bo tak nie robie xdd)  Ale zawsze zostaje mi około 100 żołnierzy w zamku przeciwnika. Mój najlepszy aktualny wynik ilu zostało to 51.TERAZ NAJWAŻNIEJSZA INFORMACJA (przez którą może nadal borykam się z nordami) Otóż gram na zwiększonym limicie jednostek (podajże 600 czy 700 bo lubię po prostu epickie bitwy z dużą ilością wojska)

Ale do rzeczy jakie wojsko jest najskuteczniejsze do wyrwania tych chwastów z zamku? Jakie jednostki polecacie i dlaczego  ( Oni nie mają żadnych sztosów. typu huskarl) lecz zazwyczaj łucznicy weterani , wojownicy szkolone piechury maksymalnie. Koszt żołdu nie gra roli ponieważ dorobiłem się niezłej sumki z podatków i polowaniach na Ragnara. W moim oddziale mogę mieć na chwilę obecną 130 żołnierzy. lecz do tego dojdą wojska z mojego "Pospolitego ruszenia" więc myślę że ze 350-400 wyjdzie. Jestem w stanie zaopatrzyć w te jednostki także wasali.
           Także poradźcie mi jakie jednostki i dlaczego oraz jeśli możecie podajcie mniej więcej liczbę tych jednostek. Będe wdzięczny za szczegółowe informacje ;)

PS: Takie pytanko może trochę głupie ale czy podczas szturmu lepiej iść jako pierwszy i ułatwiać robotę piechocie do opanowania zamku, czy lepiej najpierw wystrzelać całą kuszę w łuczników a potem próbować dopchać się do wroga i pomóc swoim?

Pozdrawiam TxXonek

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Porada odnośnie oblężeń Nordów
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 08, 2016, 08:43:54 »
    Moja rada jako gracza z 2,5K godzin to jest zrekrutowanie i wyszkolenie około 50-60 Rhodockich kuszników i wystawienie ich pod murem by kąt nie przeszkadzał im z trafieniem wroga. O wrogich łuczników się nie martwię bo kusznicy zabijają ich praktycznie w pierwszej minucie (nie licząc posiłków). Rhodoccy kusznicy są o tyle uniwersalni, że dobrze sprawują się jako średnia piechota i fenomenalnie jako strzelcy, więc podsumowując. Nie ma lepszych jednostek na tyle uniwersalnych jak Rhodoccy Kusznicy. Polecam Ci sprawdzić.

@Edit 1

Jeśli chcesz uniknąć ostrzału, każ im przełączyć się na broń do walki wręcz i przeczekaj salwy, gdyż ich pawęże wytrzymają naprawdę sporo. Jako dokończenie dzieła wytrenuj do fulla Sierżantów, a mało co oprze się tej sile zarówno w polu jak i przy oblężeniach.

Offline Torsten

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 08, 2016, 08:54:40 »
    Na piechotę.możesz robić huskarli, tylko będę Ci spadały morale i będą odchodzili, bo walczyliby ze swoimi. Możesz zrobić rhodocką piechotę, na pewno przyda się na przyszłość ;) i potrafi zrobić konkretne zamieszanie, a jak jeszcze wedrzesz się na mury i ustawisz tam kusznikow... każda twierdza Twoja ;) możesz jeszcze porozmawiać z wladcami tych zamków i przekonać ich na przejście na twoją stronę. Porozmawiaj ze wszystkim i jak któryś dojdzie to myślę że następny będzie już wiedział że wojna przegrana

Offline Peterov

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 08, 2016, 09:05:58 »
    Z tego co wiem to głównie liczebność twojego oddziału + perswazja + stosunek z lordem daje Ci największe bonusy/kary.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 08, 2016, 15:02:43 »
    Nic nie wiecie panowie. Najlepsza jest ciężka kawaleria. Jeśli weźmiesz ze sobą dużą ilość Swadiańskich rycerzy, to mimo walki bez koni poradzą sobie z Nordami znakomicie. Do przejścia tej gry wystarczą ci manufaktury, które będą dostarczać ci pieniądze i Swadiańscy Rycerze, najlepsze jednostki w grze. Bitwy staną się jednak mało zabawne jeśli będziesz wygrywał każdą z nich.

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 08, 2016, 15:20:44 »
    Jakkolwiek preferuję Swadię i ich heavy cav, muszę polemizować z tym że w walce na murach są najlepsi (huskarle Nordów i sierżanty Rhodoków są lepsi).

Offline Peterov

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 08, 2016, 15:34:41 »
    W sumie można powiedzieć że najlepszy to jesteś Ty a nie jakieś tam Swadie czy Rhodoki.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 08, 2016, 15:36:19 »
    No tak, to akurat prawda :D

Offline TxXonek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 08, 2016, 17:16:42 »
    Okej postaram się dzisiaj zwerbować rhodoków, dam wam znać jak mi poszło ;)

A tak btw. Co się dzieje z królem gdy frakcja upada? znika z gry? czy dołącza do innej frakcji?

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 08, 2016, 18:40:55 »
    Co się dzieje z królem gdy frakcja upada? znika z gry? czy dołącza do innej frakcji?

Znika z gry, tzn. "opuszcza Calradię".

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Torsten

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 09, 2016, 11:46:57 »
    Jakkolwiek preferuję Swadię i ich heavy cav, muszę polemizować z tym że w walce na murach są najlepsi (huskarle Nordów i sierżanty Rhodoków są lepsi).

Dokładnie. Ja nigdy nie robiłem piechoty specjalnie pod oblężenia, może trochę łuczników albo kuszników. Zawsze swadianskich rycerzy i dzięki temu miałem sporo kawalerii i dobrych wojów do szturmow na mury. Mimo to jak walczyłem z Nordami czy Rhodokami, gdzie na murach było sporo huskarli czy sierżantów to zwycięstwo było bardzo drogo kupione.

A tak btw. Co się dzieje z królem gdy frakcja upada? znika z gry? czy dołącza do innej frakcji?

Opuszcza Calradię, w drugą stronę jak Ty, ponieważ z początkiem gry Ty do niej przybywasz i dołączasz do karawany zmierzającej do...

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 10, 2016, 15:17:29 »
    Na Twoim miejscu nie szarzowalbym na zamki nordow. Zaczalbym od utrzymania z nimi pokoju, ew. samej defensywy. Vaegirowie sa slabsi, ale uwazaj na ich lucznikow.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline TxXonek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 10, 2016, 17:51:28 »
    Dzisiaj właśnie odebrałem nordom zamek ciężko było ale najważniejszy jest skutek. Dzięki za porady ;)
    A odnośnie Nordów to oni wiecznie mnie prowokują , mimo że mają małe terytorium to wczoraj naliczyłem u nich 25 lordów xd
    Powoli ich "wypędzam" z mojej okolicy, jednak ci zainteresowali się ekspansją na odległe tereny, jeszcze chwila i zaczną sobie stroić zamki u Sułtana, więc zapowiada się ciekawa rozgrywka ;)

Offline Peterov

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 12, 2016, 15:51:21 »
    Wątpię by nordowie wygrali z Sułtanatem. Akurat na większości map, jakie rozgrywałem oni dominowali.

Offline maciejdontek92

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 12, 2016, 15:42:09 »
    Według mnie bierz rhodów, tak jak wyżej koledzy pisali. Ja zawsze wbijam się pierwszy, robię miejsce moim kamratom, po czym znajduję ustronne miejsce do wyczerpania zapasów amunicji.
    Poznaj najbardziej modne sukienki na wesele!