Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Puchar Polski 2016 - temat ogólny  (Przeczytany 36358 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vizioner

• Użytkownik
    • Piwa: 103
    Odp: Puchar Polski 2016 - temat ogólny
    « Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 13, 2015, 02:04:59 »
    Możliwe, że system czy też podobny do niego, który był w ostatnim WNL, byłby dobry dla PP16. Również Warder podsunąłeś bardzo ciekawe rozwiązania, ale jak sam wspomniałeś zależy na co w tym turnieju zostanie postawione. Czy też można zrobić jak Lew napisał że każdy z każdym zagra. Zresztą nie ma co gdybać aktualnie nad systemem ligowym itp, gdy zapewne do realizacji PP16 ogrom czasu pozostało i nie wiemy dalej ile drużyn będzie. Bardziej można się zająć samą promocją czy też rozpowszechnianiem go u graczy z innych modułów.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2015, 02:22:15 wysłana przez Vizioner »
    IN THE END,
    WE ONLY
    REGRET 
    THE CHANCES
    WE DIDN'T
    TAKE.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 13, 2015, 09:22:24 »
    Sądzę, że da radę stworzyć parę drużyn. Na pewno 4. Po prostu jak będzie trzeba to potworzą się koalicję. SRC+THD, SRC+PE, PE+REF, HITMEN+BC, BC+LoR wymyślać można sporo ale jak będą chęci to gracze się znajdą. Potem to już tylko kwestia w jakim formacie zagrać turniej. Może na zasadzie dwumeczu, albo wyzywania danego teamu coś jak było na WNL ciul to wie. Coś ciekawego by trzeba wymyślić.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2015, 11:02:28 wysłana przez ^IvE »

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 13, 2015, 11:45:15 »
    Najpierw to trzeba będzie zobaczyć kto dokładnie zapisze się do turnieju, a nie tylko kto tak gada.
    Według mnie najlepszym formatem na pewnie ostatni PP powinna być liga. Ciężko mi się teraz rozpisywać więcej bo po pierwsze - dalej nie wiemy kto ma zamiar wziąć na pewno udział, a po drugie nie ma to wielkiego sensu, jeśli ma się to odbyć za parę miesięcy.
    8 lub więcej drużyn - 4 kolejki w rundzie zasadniczej, mające na celu rozstawienie ekip w fazie pucharowej, awansuje pierwsza 8, potem tak jak to zawsze jest gra 1vs8, 2vs7 etc Wprowadzić pick nighty, ale z racji takiej małej liczby drużyn, może jakieś ograniczenia żeby podczas 4 spotkań na przykład SRC nie spotkało się 2 razy z PE, jeden mecz pomiędzy ekipami w tej fazie rozgrywek, 2 to już duża liczba w porównaniu do 4, 50% :) Turniej trwa w tym momencie 7 tygodni co jest dobrym wynikiem, ostatni PP trwał 6 tygodni, ale tutaj jednakże w większości możemy mieć ciekawszy turniej, bo drużyny przez 4 kolejki walczą o jak najlepsze rozstawienie przez co mają szanse zagrać z drużynami na ich poziomie, wiedząc że nie są na straconej pozycji, tak samo jak będąc w grupie z 3 lepszymi ekipami i grając tam jedynie o honor.

6-7 drużyn biorących udział - 4-5 kolejek w fazie zasadniczej w formie ligi, co do formy wybierania przeciwników to już trzeba by było pomyśleć, po lidze pozostają jedynie półfinały oraz finał, czyli łącznie tak samo 6-7 meczy na cały turniej.

Bonus - radziłbym nie robić zapisów znowu na okres dwóch tygodni, wystarczy tydzień. Po prostu ogłosić na przykład miesiąc wcześniej, że tego i tego dnia rozpoczną i zakończą się zapisy, a po nich wystartuje turniej. Zainteresowani zrobią to szybko, nikt raczej nie będzie miał zamiaru siedzieć i patrzeć na wątek przez 10 dni i zrobić to w ostatnią godzinę. Zawsze długi termin zapisów, to również przeciaganie turnieju, a zapewne jak wszyscy chcemy zrobić to jak najszybciej. Przykład? W ostatniej edycji Harman otworzył zapisy 5 maja, miały potrwać do 16, a de facto turniej rozpoczął się aż ponad 3 tygodnie po ich rozpoczęciu. A wszystkie ekipy dokonały zapisu na turniej 10 maja, nikt potem nie dołączył do grona uczestników, w takim razie turniej przez to też przeciągnął się aż do wakacji.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 13, 2015, 12:26:25 »
      Po zastanowieniu, przespaniu nocy, jednak sugerowałbym system, w którym drużyny są dzielone na grupy, według 'skilla', a następnie do fazy pucharowej awansują cztery spośród nich (przy założeniu, że 8 teamów wystąpi czy nawet 10, ) ale, dwie z grupy lepszej, oraz najlepszy klan z grupy słabszej, a o ostatnim półfinaliście zadecyduje mecz barażowy między tymi którzy zajmą 3 miejsce w grupie A z drugimi z grupy B.
       To rozwiązanie można zastosować, nawet gdy zapisze się 12 drużyn, po prostu rozgrywki w dwóch grupach będą dłuższe. Przy zapisaniu się 16, można odejść na system 3 grup, znowu jedna dla silnych, dwie dla słabych, wtedy zakładając, że wyjdą 2 drużyny z grupy A, po jednej z grupy B i C z pierwszych miejsc.   

Ligę odradzam, bo po prostu trwa ona na tyle długo, że połowa klanów się wypisuje, psując wynik rozgrywek. Jedyną szansą, na zebranie większej liczby uczestników, jest zaś namówienie klanów z innych modów na zasadzie "Słuchajcie, zagracie z ludźmi na swoim poziomie, a jak wam pójdzie dobrze, to serio macie szansę na 3-4 miejsce".

Wielką zaletą tego rozwiązania jest to, że drużyny z native nie będą musiały grać meczy, z tymi które przychodzą pośmiać się i pograć dla rozluźnienia. No dokładnie, tak jak kiedyś były na kurniku organizowane turnieje, no to często ktoś tam zapisywał się dla żartu, a inni traktowali je dość poważnie. A, gdy obie drużyny mają szanse na zwycięstwo, albo co lepsze, jakieś dwie drużyny z tego samego moda na siebie natrafią np. Xpp z Ypp, to szanse na to, że podejdą do tematu poważnie, są duże. A, że ktoś tam odpadnie w fazie grupowej, no to cóż, życie, równie dobrze team który zasługuje na 3 miejsce, może trafić na drużynę o wiele lepszą w 1/8 i odpaść w nierównej walce z późniejszym triumfatorem.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 13, 2015, 12:33:53 »
    Mi się wszystko podoba pamiętajcie jednak, że więcej niż 8 drużyn no z dużą dozą przekonania jestem pewien, że nie będzie.

Podliczmy optymistyczny scenariusz:

PE
    SRC
    REF
    Independent
    HITMEN
    THD
    Prusak klan
    Jakiś pułk
    Jakiś pułk

To będzie max 9 klanów. Co i tak jest raczej naciągane i realnie trzeba myśleć o ok. 6

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 13, 2015, 12:55:30 »
    Moim zdaniem, z drużyn które wystąpią w grupie A, to będzie: SRC, PE, Hitmen+Ref, Independent. Ale, kilka drużyn z The Deluge czy NW, może się zapisze, a im większe szanse, że zagrają między sobą na innym module, a ominą ich spotkania, typu 16:0, tym lepiej.

Co do formatu meczy, idea, aby grać spawny na zasadzie FT3, jest fajna. Bo może być i 20 rund, jak kiedyś było, a jeśli drużyna przeważa to skraca to mecz do 12:0.

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 13, 2015, 13:37:05 »
    Ligę odradzam, bo po prostu trwa ona na tyle długo, że połowa klanów się wypisuje, psując wynik rozgrywek.
    Nie zgadzam się. Liga w takim formacie jak ja przedstawiłem trwa zaledwie o jeden tydzień dłużej niż poprzedni Puchar Polski. Klany również mają szansę na grę między sobą, zagrają może raz lub dwa maksimum z mocniejszym przeciwnikiem (sami będą dostawali szansę na dobieranie sobie przeciwnika), w takim razie nie widzę problemu, by miały grać z tylko przeciwnikami którzy mają ich bić i nic więcej. Faza pucharowa dopiero zweryfikuje to i niestety czy chcemy czy nie, ktoś będzie musiał dostać po dupie, no ale takimi prawami rządzą się takie zawody. Jak ktoś się boi porażki to niech pogra sobie treningi z Rycerzami Okrągłego Stołu, będą mieli szansę pograć z równymi, ale też mogą trafić na lepszych. Proste.

Ligę odradzam, bo po prostu trwa ona na tyle długo, że połowa klanów się wypisuje, psując wynik rozgrywek.
    W lidze gdy wypiszą się dwie ekipy to można je prosto ominąć, rok temu w Grupie A oraz B wypisały się ekipy i zaczęły się schody i trzeba było kombinować jak załatać dziurę. W końcu jednak w grupie B odbywały się mecze zgodnie z harmonogramem, ale w takiej A to jedynie 1 mecz na tydzień.

SRC, PE, Illuminati, Independent.
    Dałem małą edycję - dodałem trójkę pierwszych drużyn z ostatniego PP oraz jedyny, aktualnie żyjący klan na polskiej scenie. IW się rozwija, widać u nich progress, ale sorry, w takiej sytuacji wychodzi na to, że będzie ostre ich bicie przez pozostałą trójkę i IW niestety nie ugrywa żadnego meczu. Turniej też jest po coś, to nie tylko forma "a se pogram", tylko również jakaś chęć uzyskania dobrego miejsca. Niby to nie jest ważne, ale tak jak podałeś w przypadku NW - Bene czy tam Hiszpania zajęła 3 miejsce na turnieju i może napisać, że hehehe UK to nic nie dostało heheeh jesteśmy lepsi. Szanujmy się, bo na takiej zasadzie to możemy zrobić dwa puchary polski - PP 16 i jakąś paraolimpiade, dla drużyn które nie chcą dostać bęcków.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 13, 2015, 13:39:35 »
    System z dzieleniem na grupy według skilla i ogarnięcia ma pewną wadę. A mianowicie nigdy nie jesteś w stanie stwierdzić w 100%, że jakiś klan jest lepszy od drugiego, lub, że jakiś klan na pewno wygra z innym. Nawet ostatni WNL pokazał, że nie zawsze faworyci (meczu) wygrywają. Oczywiście możesz dzielić na tych co grają normalnie w NW czy Deluge i na tych co grają normalnie w native, ale to nie odzwierciedla umiejętności. Nie grałem na NW a w deluge i OiM bardzo powierzchownie, ale uważam, że niedocenianie tych graczy może być błędem, w końcu mody opierają się zazwyczaj na tych samych mechanikach co podstawka. W końcu jak gralismy jako ci masoni Ivego w tego deluge'a to jakiejś tragedii nie było choć część graczy na meczu grała w deluge pierwszy czy drugi raz, część grała od czasu do czasu a tylko kilku grało w to regularnie i wiedziało o co w tym chodzi :P

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że native to "trochę" bardziej skillowo wymagający moduł od stania w linii i strzelania z NW (proszę się nie obrażać gracze z NW... Wiem, że potraktowałem teraz ten moduł powierzchownie i nie tak jak na to zasługuje, ale tak widzę ten moduł z oglądania bitew liniowych), ale mimo wszystko gracze z innych modułów mogą coś powalczyć z native klanami zwłaszcza, że pewnie duża część obecnych graczy NW czy Deluge grała wcześniej w native'a.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 13, 2015, 13:40:36 »
    Mi się najbardziej podoba to rozwiązanie:
    8 lub więcej drużyn - 4 kolejki w rundzie zasadniczej, mające na celu rozstawienie ekip w fazie pucharowej, awansuje pierwsza 8, potem tak jak to zawsze jest gra 1vs8, 2vs7 etc Wprowadzić pick nighty, ale z racji takiej małej liczby drużyn, może jakieś ograniczenia żeby podczas 4 spotkań na przykład SRC nie spotkało się 2 razy z PE, jeden mecz pomiędzy ekipami w tej fazie rozgrywek, 2 to już duża liczba w porównaniu do 4, 50% :) Turniej trwa w tym momencie 7 tygodni co jest dobrym wynikiem, ostatni PP trwał 6 tygodni, ale tutaj jednakże w większości możemy mieć ciekawszy turniej, bo drużyny przez 4 kolejki walczą o jak najlepsze rozstawienie przez co mają szanse zagrać z drużynami na ich poziomie, wiedząc że nie są na straconej pozycji, tak samo jak będąc w grupie z 3 lepszymi ekipami i grając tam jedynie o honor.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 13, 2015, 13:47:53 »
    W lidze gdy wypiszą się dwie ekipy to można je prosto ominąć, rok temu w Grupie A oraz B wypisały się ekipy i zaczęły się schody i trzeba było kombinować jak załatać dziurę. W końcu jednak w grupie B odbywały się mecze zgodnie z harmonogramem, ale w takiej A to jedynie 1 mecz na tydzień.

Muszę skorygować pogrubione zdanie. Prawie zgodnie. Bo skończyło się tym, że Sadboys zagrało mecz mniej (i nie dostało wcale walkowera w ramach rekompensaty). Na szczęście był to na tyle mocny zespół, że doprowadził do sytuacji, w której i tak nie miało to znaczenia, bo zajął 1 miejsce i bez tego meczu. Ale gdyby to było powiedzmy w drugiej grupie- wtedy sytuacja stałaby się nieco bardziej skomplikowana.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 26, 2015, 16:29:48 »
    To może za w czasu sklaryfikujmy to. Kto byłby W OGÓLE chętny do organizacji PP16 na ten moment? Jest to tylko orientacyjnie, a chciałbym wiedzieć, czy ktoś się już może zapatrywał na to, szczególnie w przypadku, gdy NIE będzie to ostatni Puchar na Warbandzie (jeżeli jednak będzie, to bierzcie pod uwagę, że możecie nie być brani i tak pod uwagę). I nieważne, kto się zgłosi, proszę nikogo nie wyśmiewać, czy nie wyszydzać. Nie ma to żadnej zobowiązującej formy, a bardziej służy zapisaniu się w świadomości przyszłych uczestników. Łatwiej byłoby potem graczom oswoić się z myślą o kompletnie nowym admin teamie.

Ludzie niezainteresowani zostaniem adminami, ale zainteresowani po prostu udziałem w PP, mogliby zgłaszać kogo NOWEGO (czyli proszę nie wymieniać mnie, rome'a, czy ivego) chcieliby zobaczyć, czy zawierzyć organizację Pucharu. Też  ciekawie byłoby znać wasze zdania na ten temat (pamiętajcie, że wciąż mówimy o przypadku, gdyby nie był to ostatni PP warbandowy), a osoby przez was wymienione zapewne dostałyby dzięki temu trochę motywacji by przemyśleć sprawę przez najbliższe parę miesięcy.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 26, 2015, 17:26:14 »
    Mógłbym się tym zająć.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 26, 2015, 17:53:07 »

Ludzie niezainteresowani zostaniem adminami, ale zainteresowani po prostu udziałem w PP, mogliby zgłaszać kogo NOWEGO (czyli proszę nie wymieniać mnie, rome'a, czy ivego) chcieliby zobaczyć, czy zawierzyć organizację Pucharu.
    Dobrze. A więc pierwszą osobą, która przychodzi mi na myśl jest Teoiss. Niezwykle sumienny człowiek, który to jest gotów odłożyć sprawy prywatne na bok, aby w profesjonalny sposób przygotować turniej. A, że ma to być na jesień to lepiej, bo jeszcze ocen wtedy nie trzeba poprawiać, to Teo oleje ciepłym moczem naukę fizyki i matmy, a nadrobi w styczniu zaległości :)

Drugą osobą jest Lew. On się zgłosił wyżej. Również sumienna osoba.

Trzecią to na pewno Prusak. Pokazał on kunszt organizatora jak organizował już coś na tawernie (sorry, byłem wtedy inactive i nie pamiętam już co, ale ludzie to chwalili).

Czwartą osobą jest Krzyżak. Bardzo dobry organizator. Jak chciałem w lipcu wpaść do Poznania to załatwił mi nocleg, abym przespał się i odprężony oraz wypoczęty na drugi dzień wrócił do Wrocławia, a potem do siebie. Bardzo dobry organizator, tylko nie wiem jak u niego z czasem :(

Offline Krzyżak

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 26, 2015, 19:16:00 »
    Losowac juz grupy??

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 26, 2015, 19:25:13 »
    Czy to jest jakiś Puchar Polski challenge? Jeśli tak to przyjmuję nominację i sam nominuje użytkownika Mati44. Tak się tworzy admin team w 2015 roku.