Czy Tunezja nie jest rządzona przez silną władzę + parlament, i z wiosną arabskich ludów sobie jednak poradziło? + był fajny artykuł na gazecie wyborczej o ich parlamencie i są dość dobrze skonsolidowani jako naród. Turcja to samo, trzeba pamiętać, jaką czcią darzony jest tam Ataturk, więc u nich to akurat w mentalności zmieniło się bardziej i większość społeczeństwa chce oddziału religii od władzy, której nie czasami strzeże wojsko? Chociaż Erdogan też ma swoje aspiracje i chciałby większej roli islamu w ich polityce, na całe szczęscie lud ma trochę inne wspomnienia z tym i tego nie chce. Na całe szczęście żyją w Europie już trochę lat, emigrowali już chyba za czasów Imperium Osmańskiego i nie są wielkim zagrożeniem sami w sobie, ale obecność innych narodów, w których zazwyczaj częściej czają się radykałowie, może zaburzyć trochę porządek.
Kurdowie przeprowadzają zamachy w Turcji, tak samo jak IRA robiła to w UK, po prostu w imię niezależności, a nie w żadnego allaha, jezusa czy buddy.
Kolejny raz jednak powtarzam - nie traktuje muzułmanów jako zło, które trzeba deportować itd. Każdy ma swoje życie, plany. Po prostu dla mnie głupim jest ta polityka proimigracyjna, że trzeba pomóc wszystkim potrzebującym. Nie, nie musimy tego robić, należało przyjmować tylko sprawdzonych ludzi, którzy mają swoją przeszłość, wiemy kim są i ich sprawdzać podczas jedynie czasowego pobytu. Jak to jest, jak ja chcę lecieć do innego kraju i nie wyglądam na domniemanego terroryste to muszę odbyć różne procedury na lotnisku i nie robię nic jako kompletnie anonimowy człowiek, a gdy jakaś osoba z krajów słabo rozwiniętych przybywa do UE na pontonie nie posiadając żadnych dokumentów, to jest zapraszana do środka i w żaden sposób nie da się sprawdzić jej wiarygodności.
+ co według mnie powinna zrobić Francja teraz, żeby nie ucierpiała cała ludność muzułmańska? Ruszyć służby bezpieczeństwa, policję i aresztować islamskich radykałów, którzy przejawiają przesłanki na próby działania na szkodę kraju. Wysłać ich w odosobnione miejsce, razem z rodziną jeśli przejawiają taką chęć i próbować zlikwidować domniemane grupki terrorystyczne. Działanie zapobiegawcze lepsze niż możliwość przelania kolejnej krwi według mnie.