Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Korwinologia - wszystko o co chciałbyś zapytać a nie miałeś okazji  (Przeczytany 18051 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: offtop z Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #60 dnia: Listopada 02, 2015, 10:21:42 »
    Wszyscy macie rację. Problem tkwi jednak gdzie indziej. Nie chodzi o to czy rozwój i zmiany będą dobre, złe czy zostaną przeprowadzone z głową czy nie. Chodzi o to aby coś się w ogóle działo i aby ten rozwój realnie był. Ok ! Polska się rozwija ale w porównaniu do krajów z większym kapitalizmem to jest naprawdę rozwój marny w takim tempie budynek wyższy od Pałacu Stalina powstanie pewnie za 20 lat. A to tylko w Warszawie a gdzie inne regiony gdzie górować będą nadal kościoły?

A jak się rozwijać gdzie jest rozwój? Tam gdzie nie ma bzdurnego ustawodastwa i są niskie podatki. Bo chyba mi nie wmówicie, że rozwijamy się dzięki dotacjom. Mamy dotacje coś tam się z nich buduję ale koszta tego.. Kredyty,  podatki, durne ustawy. Ile rzeczy by powstało gdyby nie te dotacje i podatki to głowa mała. Te przykłady Chińskiego budowania mostów i wieżowców są aby pokazać, że można. To nie jest idealny miernik rozwoju ale to jest jeden z przykładów jak on może wyglądać i o to tutaj chodzi !

A w Polsce co? Państwo zajmuję się drożdzówkami, ostatnio zaś Policja po imprezie ganiała po lasach jak kryminalistę grupkę znajomych bo nie mieli kamizelki (wracali z buta z imprezy w terenie niezabudowanym) Płacimy absurdalne podatki na ZuS, który i tak zbankrutuje (swoją drogą Dyktator i inni wyborcy PiSu weźcie mi wytłumaczcie Wy wierzycie w ZuS? Bo PiS tylko to proponuje) Płacimy wysokie podatki, wszędzie panują bzdurne ustawy, nie postawisz sobie nawet stoiska z bułkami bez problemów, a ja nie mogę sobie nawet ze spokojem przejść przez ulicę jak nic nie jedzie

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #61 dnia: Listopada 02, 2015, 10:34:10 »
    IvE, nie próbuj zmienić czegoś z czym nie wygrasz. Europejczycy chcą mieszkać w domkach! Podobnie zresztą jak Amerykanie. Ci co mieszkają w blokach zazwyczaj nie mają innej możliwości. Mówię tu oczywiście o trendach, zawsze trafią się jakieś wyjątki. Tak więc u nas powstają tylko biurowce, na mieszkalne wysokościowce nie ma zapotrzebowania.

Wysokościowce aby były przestrzennie zjadliwe muszą powstawać albo na uboczu albo w sąsiedztwie innych wysokościowców. Czyli powinniśmy wyznaczać dzielnice biurowców żeby one powstawały. A jak kończy się wyznaczanie takich dzielnic najlepiej wiedzą w Paryżu... Na szczęście urbaniści uczą się na cudzych błędach.

Poza tym, nie jest tak naprawdę ważne jak miasto wygląda z daleka ale z perspektywy człowieka, jego mieszkańca- konsumenta przestrzeni jak tam powstała. Wkleją jeszcze raz zdjęcie, które dałem parę stron wcześniej.
    (click to show/hide)
    Chciałbyś w takich warunkach mieszkać? Ja nie, i przypuszczam, że większość z nas również. I dobrze, bo tam żyć normalnie się nie da. Nie z naszymi uwarunkowaniami kulturowymi, z przyzwyczajeniami i filozofią życia. Nie ma tu znaczenia ustrój gospodarczy.

A teraz z innej strony, zastanowiłeś się kiedyś dlaczego takie budynki nie powstają u nas masowo? Może dla tego, że nie ma na nie zapotrzebowania??? Polskie miasta mają tak duże zapasy terenów rozwojowych, że jeszcze przez dziesięciolecia nie będzie opłacalny rozwój wzwyż. A mimo tego przestrzeni biurowych przybywa. Przybywa bardzo dynamicznie. Łódź najlepszym przykładem. Zmień jednostkę z metrów nad poziom terenu na metry kwadratowe a pozytywnie się zaskoczysz...

PS. Ale masz rację w tym, że nasze prawodawstwo blokuje rozwój gospodarczy. Osobiście uważam, że w niektórych dziedzinach, jak planowanie przestrzenne na przykład, lepsze jest jednak blokowanie lub powolny rozwój, niż "wolna amerykanka". Tu błędów nie da się poprawić bezboleśnie...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #62 dnia: Listopada 02, 2015, 10:59:24 »
    Jesus Christ. Tu chodzi o to aby się budowały biurowce właśnie, nie żadne bloki mieszkalne. Nigdzie nawet nie napisałem o budowaniu tak wysokich bloków mieszkalnych toż to by była abstrakcja. Człowiek bogaty ma domek za miastem w biurowcu tylko pracuje. Wiadomo, że ludzie tylko z przymusu ekonomicznego tłoczą się w blokach. No ale u nas jest cienko z tym. Firmy wolą nawet być na Singapurze czy innym Tajwanie gdzie szaleją tajfuny niż tutaj u nas.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Listopada 02, 2015, 11:01:48 »
    Jedź do Paryża, zobaczysz jak wygląda dzielnica biurowców, jak straszy...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Listopada 02, 2015, 11:19:51 »
    Francja to kraj ultra-socjalistyczny z tabunami zamkniętych dzielnic dla imigrantów to nie dziwi mnie w ogóle, że panuje tam patola ;)

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #65 dnia: Listopada 02, 2015, 13:15:26 »
        Jednym z największych biurowców, w Warszawie jest Stadion Narodowy. 16 000 mkw. powierzchni biurowej, która została wynajęta praktycznie cała. Nie umywa się to do wieżowców, ale to pokazuje, że jakiś rozwój jest. Zbudowano piękny stadion, który służy teraz wielu firmom.
         Takie myślenie : w rozwiniętych krajach kapitalistycznych, jest dużo wieżowców. U nas mało. Znaczy się, że trzeba budować wieżowce - zwodzi na manowce. W Polsce, wieżowce będą pewnie za jakieś 60 lat, bardzo potrzebne. Wtedy, dla nowych biur zacznie brakować miejsca.
        Co do wieżowców mieszkalnych, tutaj różnie może być Luca. Decydujące zawsze będą ceny. Gdyby ktoś budował takie wielkie budynki w centrach miast a następnie sprzedawał/wynajmował je, za przystępną cenę, to byłoby to dla wielu o wiele bardziej korzystne, niż dojeżdżać godzinę 1 stronę w korku.   Tutaj, powiem, że wpierw państwo mogłoby się rzucić i wybudować trochę mieszkań, aby zbić ich ceny. Coś podobnego robią teraz bodajże we Francji.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Listopada 02, 2015, 13:34:02 »
    Najlepszy przykład popularności bloków masz w Stanach. Tam ludzie jak tylko mogą wyprowadzają się na przedmieścia, nawet koszem spędzania paru godzin dziennie w korkach. Europejczyk ma to w genach...

Francja to kraj ultra-socjalistyczny z tabunami zamkniętych dzielnic dla imigrantów to nie dziwi mnie w ogóle, że panuje tam patola ;)
    To nie żadna zamknięta dzielnica, nikt tam po prostu nie mieszka, po pracy wszyscy wyjeżdżają i zostaje miasto wymarłe. Dla przeciętnego Europejczyka jest tylko jeden optymalny rodzaj zabudowy śródmiejskiej- kamienica.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #67 dnia: Listopada 02, 2015, 13:55:45 »
    Jesus Christ. Tu chodzi o to aby się budowały biurowce właśnie, nie żadne bloki mieszkalne. Nigdzie nawet nie napisałem o budowaniu tak wysokich bloków mieszkalnych toż to by była abstrakcja. Człowiek bogaty ma domek za miastem w biurowcu tylko pracuje. Wiadomo, że ludzie tylko z przymusu ekonomicznego tłoczą się w blokach. No ale u nas jest cienko z tym. Firmy wolą nawet być na Singapurze czy innym Tajwanie gdzie szaleją tajfuny niż tutaj u nas.
    Może się czepiam ale ten screen który wrzuciłeś jako dowód że "nie tylko w centrum się buduje" to były praktycznie same bloki mieszkalne XD a te dwa przeszklone wieżowce to prędzej jakieś drogie hotele niż biura.
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Listopada 02, 2015, 14:30:09 »

Co na to wyborcy PiSu?

I to nie są bajki bo w Anglii widziałem takie patenty już ;)

@Trebron

Wiem to, po prostu chciałem podać kilka przykładów jak można budować do góry. Tam akurat mieszkają w takich dużych.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Listopada 02, 2015, 14:37:44 »
         Jak zaczną kombinować to i na to, znajdzie się sposób. Skoro w prawie, uznano, że na potrzeby danej ustawy rak jest rybą, a w UE aby jakoś tam objąć ślimaki, którąś tam regulacją, uznano, że i one zasługują na ten szlachetny tytuł ryby, to wierzę w to, że można kombinować tak długo, aż wreszcie tym sklepom się odechce.

EDIT.
    Poza tym, to też kwestia tego, że takie podziały odstraszą klientów.
    A nade wszystko, to problem naszej mentalności. Sklep, który w taki sposób, unika płacenia podatków, powinien być przez Polaków omijany. My jesteśmy państwem, które potrzebuje nowych dróg, połączeń kolejowych, sprawniejszej policji i długa lista się ciągnie. Sklep, który oszukuje, wywozi pieniądze za granice, działa przeciwko nam wszystkim. No bo potem, narzekamy, że droga wygląda jak ser szwajcarski. A z tych pieniędzy jakie te wszystkie sklepy, przez te wszystkie lata poukrywały, dałoby się spokojnie, wybudować autostradę. I te pieniądze nam się należą, bo jako państwo sobie taką stawkę wymyśliliśmy, za prowadzenie tutaj takiej działalności. Skoro się pobudowali, to niech grają fair, albo należy im się czerwona kartka.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Listopada 02, 2015, 14:41:43 »
         Jak zaczną kombinować to i na to, znajdzie się sposób. Skoro w prawie, uznano, że na potrzeby danej ustawy rak jest rybą, a w UE aby jakoś tam objąć ślimaki, którąś tam regulacją, uznano, że i one zasługują na ten szlachetny tytuł ryby, to wierzę w to, że można kombinować tak długo, aż wreszcie tym sklepom się odechce.

Aha, ręce załamuje po prostu :D

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Listopada 02, 2015, 14:49:30 »
       Dodałem drugą część wypowiedzi.
       Zachowujesz się teraz trochę jak czarni w RPA, w odniesieniu do ich drużyny Rugby, do obaleniu apartheidu i pucharu z 95 roku. Kibicowali każdemu rywalowi swojej reprezentacji, bo była ona oczkiem w głowie białej ludności.
       Tak samo wyborcy Korwina, trochę przesadzają z kibicowaniem tym sklepom, które unikają płacenia podatków. Sam Korwin, po aferze Luxleaks, mówił, że to w sumie dobrze, że sklepy te sobie płaciły gdzie indziej.
       Problem w tym, że czas na zmianę mentalności. Warto zrozumieć, że te podatki należą się wszystkim nam. Jak taka biedra chce tu sprzedawać, to niech płaci, bo za to pobudujemy sobie drogi, połączenia kolejowe itd. Wiem, że obecnie pieniądze w Polsce, są często trwonione. Ale, są też bardzo potrzebne, mam nadzieje, że nowa władza, zacznie je doceniać o wiele bardziej niż poprzednia.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #72 dnia: Listopada 02, 2015, 21:47:12 »
    Jedź do Paryża, zobaczysz jak wygląda dzielnica biurowców, jak straszy...
    Paryż jest idealnym przykładem jak to powinno wyglądać. Od nich się trzeba tego uczyć, nie od Angoli.
    W samym Paryżu są dwa wieżowce. Tour de Montparnasse i budynek hotelu Regency Hyatt. I finito. Potem tylko wieża Eiffla, kościół Inwalidów i Łuk Triumfalny. Za to jak wyjedzie się odrobinę za Paryż, wystarczająco daleko od centrum by go nie zeszczepić, ale na tyle blisko żeby szybko dojechać leży centrum La Defense, gdzie znajdują się wszystkie wieżowce w mieście. Najsłyniejszy z nich- nowy Łuk Triumfalny (po co on jest to nie wiem, ale fajnie wygląda). Nie ma misz-maszów, wieżowców obok katedr.

La Defense
    (click to show/hide)
    Plac Zgody
    (click to show/hide)
    Widok z przedmieść:
    (click to show/hide)

Co jak co ale planowanie Paryża im wyszło. Haussman może zrujnował Napoleona III, ale uratował turystykę Francji.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #73 dnia: Listopada 02, 2015, 22:15:07 »
    Idealnie... Myślisz, że co zrobi sklep typu Lidl jeśli mu dasz 2 % podatek? Podwyższy ceny o jakiś %. Niekoniecznie musi być to 2%, ale może być to 5%, bo elastyczność cenowa popytu na dobra niższego rzędu czy też na dobra normalne w dyskontach jest dość niska. Zbytnio też na tym nie ucierpią, bo i tak większość ludzi nadal będzie tam kupować bo będzie taniej i szybciej niż u Basi z warzywniaka. Niektórzy gadają, że jakość..., ale prawda jest taka, że sklepy te jakością nie odstają, bo większość firm spożywczych dostaje owoce, warzywa z tych samych źródeł, ale "sklepy wielkopowierzchniowe" dostają to po prostu taniej, bo hurtowo. Po za tym są efektywniejsze, bo mniej personelu jest potrzebne do obsługi i dlatego cena koncowa produktów jest niższa, a nie dlatego, że produkty są gorszej jakości. Innymi słowy każdy podatek pośrednio czy bezpośrednio uderzy w "mój portfel". A kapitał ma charakterystyczną cechę, że zazwyczaj w takiej czy innej formie wraca: gdy w danym miejscu jest za mało kapitału, to pojawiają się inwestorzy skłonni zapełnić lukę i odwrotnie... A mówienie, że kradną nasze pieniądze to totalna głupota, bo kapitał nie ma narodowości i posiadanie zbyt wysokiego kapitału wewnątrz państwa też niszczy gospodarkę, bo sprawia, że bardziej opłacalny jest import towarów niż rodzima produkcja, co skutkuje upadaniem firm i zwiększaniem się bezrobocia...

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #74 dnia: Listopada 02, 2015, 23:16:53 »
    Akurat warzywa i owoce to są w każdym warzywniaku taniej albo w tej samej cenie, co w dyskontach. Jedynie masowe zamówienia z akcją promocyjną wychodzą taniej. Natomiast produkty zapakowane w dużej mierze są tańsze(szczególnie nabiał, soki i wszelka produkcja pod brandem sieciówki - przynajmniej w Biedzie to polski producent, ale taki Lidl ma sporo zza granicy), oprócz wędlin, mięsa, także kosmetyków - to wszystko dostanę taniej w lokalnych sklepach(oczywiście nie wszystkich, przypuszczam, ze w miejszych miastach jest gorzej). A pieczywo to chyba ludzie bez kubków smakowych kupują w takich sklepach.
    Te sieci zarabiają tyle, że trzeba byłoby użyć wulgarnych słów... Więc podatek aż tak na nie nie wpłynie, żadnych skoków cenowych się nie spodziewam, przecież jest konkurencja między nimi i lokalnymi sklepami. Generalnie hajsu to te firmy mają na potęgę, dlatego też się tak agresywnie rozwijają - bo mają z czego i to generuje jeszcze większe wpływy, bo Polska nie jest aż tak przeorana tymi różnymi sieciami jak UK, gdzie raczej muszą myśleć nad nowymi rozwiązaniami(które trafią potem do nas), niż po prostu ekspansja i ekspansja.

Zresztą u mnie wcale lokalne sklepy masowo nie popadały mimo otwarcia Biedy, trochę dalej Lidla, wcześniej w podobnej odległości Carrefoura... pojedyncze przypadki, a były to i tak lokale gdzie często zmieniał się właściciel. Społemów i Żab też pełno. Jedynie tak sobie myślę, że w takim dwu- albo i trzykrotnie mniejszym Społemie pracuje chyba tyle samo ludzi ile w Biedzie czy Aldikach, nie mówiąc o chyba większych Lidlach czy Piotrach i Pawłach, gdzie wszędzie jest większy obrót. Aż tak to się na zarobki w tych sieciach nie przekłada, choć to jest sprytnie rozwiązane, rośnie etapowo wraz ze stażem pracy(więc zasuwasz bo wiesz po co) i są fajne kruczki typu, że np. jak nie bierzesz wolnego to masz dodatek :D(więc starasz się zasuwać stabilnie), do tego np. prywatne ubezpieczenie zdrowotne i inne małe powiedzmy 'zakładowe' bonusy. Ogólnie trzeba być choć trochę ogarniętym, żeby tam pracować, czego jakoś trudno mi zauważyć u pracowników mniejszych sklepów, społemów, itp., kwestia motywacji i szkoleń...