Słynna rodzina "uchodźców" wraca do kraju - "paskudne jedzenie, brak pieniędzy i mieszkania" [pikio.pl] To się powoli zaczyna przekształcać w jakiś słaby kabaret. Ci ludzie nie przyjeżdżają tu uciekając przed wojną, oni tu najwyraźniej są po darmowe wakacje :V A ta najnowsza akcja 250 tys. jełro kary za każdego nieprzyjętego uchodźcę to dowód na upadek całej UE. Już sam fakt że ktoś w ogóle zaproponował tak bzdurny plan (bo o wdrożeniu póki co nic nie mówię) wprawia po prostu w przerażenie. Powinniśmy pozamykać granice i ustawić na nich wojsko zanim to tatałajstwo i do nas przylezie. Myślę, że to celowe działanie. Pewnej grupie państw, nie opłaca się to, by utrzymać UE w obecnym kształcie. Schemat jest taki:
- Możecie przyjąć naszą walutę...
- Wow, to teraz mogę brać kredyty w EBC na niespotykaną dotąd skalę?!
- Tak...a...ale? Co ty robisz...Grecja Sthap...Proszę... dobra koniec tego dobrego, masz ciąć wydatki ty %$%@%% bo wszyscy pobankrutujemy.
- Cooooo. Jestem suwerennym państwem!
Zderzenie państw, które chcą się bogacić, którym opłacałaby się wspólna polityka nie tylko monetarna ale i fiskalna (czyli gromadzenie, wydatkowanie. Gdyby jakaś instytucja Europejska mogła uznać nasz budżet za zły i nam skasować deficyt o połowę przykładowo.) z państwami, które chcą po prostu handlować z resztą Europy, czy w których ludzie chcą imigrować zarobkowo na zachód, jest po prostu trudne.
Dla Francji, Niemiec, Beneluxu, najlepiej by było, gdyby pod jakimś pretekstem pozbyły się 3/4 UE i stworzyły coś na kształt Federacji zachodniej Europy, której jedynym celem byłoby to by wprowadzić idealny wewnętrzny rynek i sfederalizować się do reszty. Jeśli tak się stanie, to kolejnym naturalnym krokiem, jest zamknięcie granic w stylu USA czyli "Jesteś lekarzem? Mhm. Mój przyjacielu, witamy na pokładzie. A ty? Erm. Liceum, kilka lat jako kelner. Dobra, dobra, oddzwonimy hehe.". Później relacje na linii nowa UE- stara UE wzorowane na tym:
Z drugiej strony, ratuje nas to, że UE to brak ceł. A więc to się dalej opłaca wielkim państwom, bo mogą zalewać nas swym towarem. To daje nam szansę na to, by jednak nawet w przypadku złego obrotu spraw, imigracja nie została ograniczona.