Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Imigranci szturmują  (Przeczytany 43255 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Imigranci szturmują
    « Odpowiedź #210 dnia: Września 21, 2015, 01:00:26 »
    No dobrze, ale to niczego nie zweryfikuje. Stworzenie w miarę spójnej fałszywej przeszłości to kwestia, jak sam wspomniałeś- kilku godzin spędzonych w google. W dodatku rzecz nie do zweryfikowania, bo co z tego że zapytasz imigranta- do jakiej szkoły chodził. A on bez pyknięcia brewką odpowie- do 12 Szkoły Podstawowej im. kombatantów spod Hittin w Damaszku. Najbardziej lubiłem robić karmiki na technice. I co? Sprawdzisz że nie kłamie? Nie.
    Nie sprawdzisz też z jakiego miasta przyjechał- bezpiecznego czy ze strefy działań wojennych (paszporty nie mają rubryki "adres")
    I co gorsza- małe szanse aby sprawdzić czy to niewinny, uczciwy człowiek czy ktoś związany z ISIS.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #211 dnia: Września 21, 2015, 01:47:12 »
    No dobrze, ale to niczego nie zweryfikuje. Stworzenie w miarę spójnej fałszywej przeszłości to kwestia, jak sam wspomniałeś- kilku godzin spędzonych w google. W dodatku rzecz nie do zweryfikowania, bo co z tego że zapytasz imigranta- do jakiej szkoły chodził. A on bez pyknięcia brewką odpowie- do 12 Szkoły Podstawowej im. kombatantów spod Hittin w Damaszku. Najbardziej lubiłem robić karmiki na technice. I co? Sprawdzisz że nie kłamie? Nie.
    Nie sprawdzisz też z jakiego miasta przyjechał- bezpiecznego czy ze strefy działań wojennych (paszporty nie mają rubryki "adres")
    I co gorsza- małe szanse aby sprawdzić czy to niewinny, uczciwy człowiek czy ktoś związany z ISIS.
    To nie weryfikowany recytuje swój życiorys, tylko weryfikujący zadaje mu odpowiednie weryfikowalne pytania, na wszystkie nie da się przygotować. Poza tym zawsze jest kwestia języka i akcentu.

Masz racje, te metody są bardziej nastawione na odróżnienie imigranta zarobkowego od uchodźcy, przeciwko terrorystom mogą być mniej skuteczne.

Rzecz w tym, ze terroryści maja na na tyle samozaparcia i środków finansowych ze dostaną się do celu tak czy inaczej. Status uchodźcy nie jest im do niczego potrzebny.

Członek ISIS kupi saudyjski czy emiracki paszport (gotówki im nie brakuje) i przyleci do Europy pierwszą klasą. Nie będzie się targał pontonem i ryzykował wykrycia. Jeśli jest na tyle dobry by przebrnąć przez weryfikacje uchodźców, to i na lotnisku sobie poradzi bez problemu.

Poza tym, ISIS ma dostatecznie dużo członków europejskiego pochodzenia, którzy legalnie jeżdżą tam i z powrotem.
    Co jakiś czas wykrywa i likwiduje się pojedynczych Europejczyków którzy otwarcie brali udział w walkach (w UK więcej się o tym mówi), wielu jest niestety jest bardziej dyskretnych i unika wykrycia.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #212 dnia: Września 21, 2015, 16:24:03 »
    Wierz mi, że stworzenie spójnego życiorysu to kwestia kilku godzin i przemyślenia paru spraw. No i nadal nie masz szans sprawdzić, czy gościu mówi prawdę czy ściemnia. Bo tak jak podałeś wcześniej- urzędnik pyta jaki jest twój ulubiony klub piłkarski a ty odpalasz- FC Saladyn. Albo nie oglądasz piłki bo to nieislamskie. I jak sprawdzisz, czy gada prawdę? Zapytasz- ilu braci ma twoja matka. On odpowie- 17. I co? Zweryfikujesz? Padnie pytanie o nazwiska sąsiadów- Muhhamed ibn Ahmed i Yusuf ibn Tariq. Sprawdzisz czy nie kłamie? Jak?
    A co do terrorystów- te ziomki z ISIS wprost zapowiedziały że umieszczą terrorystów wśród imigrantów. W sumie to bezpieczniejsze. Bo na zielonej granicy nikt nie pyta o nazwisko, nie sprawdza papierów.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #213 dnia: Września 21, 2015, 18:12:17 »
    Wierz mi, że stworzenie spójnego życiorysu to kwestia kilku godzin i przemyślenia paru spraw.
    Powtarzam, tu nie chodzi o życiorys, tylko o różne fakty z danego regionu czy kraju.
    Spytam cie ile kosztuje kilogram cukru w Berlinie, albo do której otwarte są sklepy nocne i nie będziesz wiedzieć.

Nawet na podstawie pytania o nakrycia głowy kobiet można określić pochodzenie.

No i nadal nie masz szans sprawdzić, czy gościu mówi prawdę czy ściemnia.
    Będziesz wiedzieć, bo będziesz z góry znać prawidłowe odpowiedzi na pytania.

Bo tak jak podałeś wcześniej- urzędnik pyta jaki jest twój ulubiony klub piłkarski a ty odpalasz- FC Saladyn.
    No i urzędnik patrzy na przygotowaną wcześniej listę, sprawdza czy w danym regionie jest taki klub.
    A następnie zadaje pytanie, które miejsce ma w lidze? albo z kim wygrał w zeszłym roku? itd..

Albo nie oglądasz piłki bo to nieislamskie. I jak sprawdzisz, czy gada prawdę? Zapytasz- ilu braci ma twoja matka. On odpowie- 17. I co? Zweryfikujesz?
    Powtarzam urzędnik nie zadaje pytań na które nie zna odpowiedzi, albo nie może ich odpowiednio szybko zweryfikować.

Padnie pytanie o nazwiska sąsiadów- Muhhamed ibn Ahmed i Yusuf ibn Tariq. Sprawdzisz czy nie kłamie? Jak?
    Tą metodę stosowano już w czasie WWII, by weryfikować czy wśród uchodźców nie ma szpiegów.
    Bierzesz książkę telefoniczna i weryfikujesz nazwiska sąsiadów, totalna podstawa operacyjna.

Syria przed wojną, to był całkiem zaawansowany kraj, internet, telefony, spisy ludności, służby dysponują całą masą informacji. A do tego dochodzą takie źródła jak portale społecznościowe, mapy google i podobne.
    Wystarczy ze (jako młody mężczyzna/kobieta) powiesz służbom ze przed wojną nie miałeś konta na Facebooku ani telefonu komórkowego i od razu jesteś skierowany na listę podejrzanych, do dokładniejszego przesłuchania.

A co do terrorystów- te ziomki z ISIS wprost zapowiedziały że umieszczą terrorystów wśród imigrantów. W sumie to bezpieczniejsze. Bo na zielonej granicy nikt nie pyta o nazwisko, nie sprawdza papierów.
    No skoro ISIS tak zapowiedziało to musi być prawda.
    Jeśli planuje się coś takiego, to zwykle ogłasza się to całemu światu.
    Dla mnie sam fakt ze ISIS jest przeciwko przyjmowaniu uchodźców świadczy na ich korzyść.

"There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #214 dnia: Września 21, 2015, 20:12:14 »
    Waldzios, jesteśmy Polakami. Ludźmi, którzy mają konspirację we krwi. Powinieneś więc wiedzieć, że takie ogólnie dostępne fakty są dostępne nie tylko dla urzędnika w Polsce ale średnio ogarniętego imigranta z parciem na Europę. Ba- idę o zakład, że jestem w stanie w ciągu góra kilku dni stworzyć sobie syryjski image w pełni wiarygodny dla urzędasa.
    Nie śmiałabym się też z zapowiedzi ISIS. Jeżeli zapowiadają, że będą przemycać to należy to traktować poważnie. Nawet jeżeli miałaby to być ściema.
    A tak dla rozluźnienia atmosfery opowiem Ci, jak działają polskie urzędy ds. imigrantów. Jakiś czas temu moja koleżanka wyjechała do kraju Ameryki Południowej. Prowadziła tam jakieś badania nad ziemniakami czy coś takiego. Podczas pobytu tam poznała pana. Standardowa historia- on młody, ona młoda. Zakochali się i świata poza sobą nie widzieli. Więc postanowili się pobrać. Jakiś rok po ślubie ona stwierdziła, że dosyć ma już ziemniakó z Andyjskich zboczy a i on chętnie by do Eurpy przyjechał. Wizę dostał bez problemu, przylecieli wiec i się zaczęło. Urząd musiał przecież sprawdzić, czy aby na pewno się kochają i czy on nie ożenił się tylko po to aby do kraju mlekiem i miodem płynącym się dostać. Weryfikacja miała wyglądać mniej wiecej tak jak piszesz- z tą różnicą że oboje dostali takie same pytania, dotyczące głównie stosunków rodzinnych. Sprawdzali, czy on wie jak nazywa się jej babcia, czy ona wie jak nazywa się jej kuzyn od strony ciotki Stefanii itd. A wiesz co było w tym najzabawniejsze? Ja musiałam z nimi pojechać jako tłumacz. Serio. W urzędzie zajmującym się sprawami imigrantów mówiono tylko po polsku. On polski znał wtedy jeszcze dość słabo. Za to świetnie mówi po hiszpańsku, angielsku i niemiecku. Ale co z tego, skoro w urzędzie nawet tłumacza nie mieli...

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #215 dnia: Września 21, 2015, 21:33:18 »
    To ja wam coś opowiem - nie przeszedł bym żadnej weryfikacji jako ja.
    To znaczy, gdyby istniało podejrzenie, że jestem kimś kto zabił prawdziwego Oktawiana, albo udaje go w jakimś innym celu - kilka pytań i jednoznacznie jestem szpiegiem.
    Nie wiem ile lat jestem po ślubie, w którym miesiącu urodziły się moje dzieci, nie znam żadnych drużyn piłkarskich, nie mam bladego pojęcia ile kosztuje cukier, do której otwarte są sklepy.
    AUTENTYCZNIE - kiedyś w czasie zapisywania się do biblioteki kobieta poprosiła mnie o dowód, żeby spisać numer do karty, spytała mnie o nazwisko, a ja poprosiłem o dowód z powrotem, bo musiałem je przeczytać - bo zapomniałem swojego nazwiska. Kobieta zbaraniała. Co ja poradzę, że się zestresowałem.
    Zapominam nazwę ulicy na jakiej mieszkam, gdzie w ogóle jest północ, jaka jest najbliższa miejscowość, kto jest czyją rodziną - to już w ogóle, itp....
    Każdy urzędnik w ciągu sekundy dojdzie do wniosku, że udaje samego siebie. Musiałbym się do takiego testu przygotować, w sumie byłoby mi obojętne czy miałbym udawać kogoś innego, czy zapamiętać np. własny pesel, na jedno wyjdzie. Swój pesel już znam, uczyłem się go latami, teraz jestem dumny i odpowiadam po małej chwili z dumą w oczach.
    Natomiast inne kwestie, których z reguły ludzie nie dostrzegają, takie jak np. zjawiska optyczne czy mechanika w grach, mam dobrze opanowane.

Korwin pani z fundacji "Estera" dał stołek w parlamencie - miły gest. Więc ja będę na niego głosował.
    Przemówienie pani Kopacz nie porwało chyba narodu.
    Waldzios - tabelka wymiata.
    beanshee - oj, nikt nie jest idealny

Albo i nie będę głosował!
    (click to show/hide)
    http://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/syryjczyk-od-22-lat-w-polsce-sk%C4%85d-w-was-tyle-nienawi%C5%9Bci/ar-AAeyv9G?li=AAaGjkQ&ocid=UP97DHP#page=2
    « Ostatnia zmiana: Września 22, 2015, 13:52:27 wysłana przez Octavian »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #216 dnia: Września 22, 2015, 15:06:45 »
    No Waldzios w końcu coś ciekawego napisał. Dane o nakryciach głowy są ciekawe i po tym co widziałem, bardzo prawdopodoobne, że to prawda.. Ja się z nim zgadzam. Jednak nadal podtrzymuje zero wsparcia pieniężnego i bez budowania takiego czegoś:

Nadal sądzisz Panie Waldzios, że dziadiuś Mikke tylko śpi po parlamencie a Wipler tylko chleje po pubach warszawskich?

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Września 22, 2015, 17:26:20 »
    https://www.facebook.com/sila.obrazu
    Warto się zapoznać z tymi tekstami- Polski dziennikarz pojechał na Lesbos przekonać się na własne oczy, jak wygląda sytuacja.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #218 dnia: Września 22, 2015, 19:55:00 »
    Wygląda na to, że polski rząd wyruchał resztę grupy wyszehradzkiej w głosowaniu o przyjmowanie migrantów. Widać komu służą, psy.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #219 dnia: Września 22, 2015, 22:14:55 »
    Ja tam wszystkie grupy uważam za kretynizm. Powinno się głosować w swoim interesie a nie  być wierny jakieś wyimaginowanej grupie. Co nie zmienia faktu, że w tym konkretnym przypadku było w naszym interesie głosować jak reszta grupy wyszehradzkiej. Totalny kretynizm, a Ci ludzie powinni być pogardzani i wyklęci jak do Polski powróci normalność, w co głęboko wierze.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #220 dnia: Września 23, 2015, 09:32:52 »
    (click to show/hide)
    beanshee mnie ubiegła, miałem to wrzucić.
    Rafał Ziemkiewicz chyba jest osobą która mówi o problemie bez agresji, czy rasizmu. Odbiera inaczej też same argumenty, gdy ktoś je mówi, a nie się drze - inna bajka.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #221 dnia: Września 23, 2015, 09:48:36 »
    Jestem ciekaw co Pan, Panie Waldzios na to, że Wipler i Korwin byli w obozie uchodźców i tylko 10% ludzi tam to byli Syrijczycy. To tak apropo tego płaczliwego obrazka. Swoją drogą ciekawe, że Kurdyjskie kobiety potrafią walczyć a Ci tchórze uciekają zostawiając kobiety za sobą. Proszę jakieś inne argumenty i dane niż Korwin Mikke zdziadział a Wipler nachlał (oczywiście wyssane z palca, ale w Twoim stylu Panie Waldzios) Bo jest nawet filmik z tego obozu.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #222 dnia: Września 23, 2015, 17:55:26 »
    Jeśli ktoś ma czas - fajne.
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #223 dnia: Września 23, 2015, 19:31:51 »
    Ja tylko przypomnę rząd Ewy Kopacz przyjął narzucone kwoty imigrantów.

Bezpośrednio za to odpowiedzialny jest PiS, który ratyfikował Traktat Lizboński a poprzez niego prawo, którego teraz narzuca nam takie decyzje. Odpowiedzialny jest również Rząd Ewy Kopacz, który przyłożył rękę do ograbienia się z własnej suwerenności. Każdy głosujący za tymi dwiema partiami w najbliższych wyborach powinien się po prostu spalić ze wstydu.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #224 dnia: Września 23, 2015, 19:40:01 »
    Bezpośrednio za to odpowiedzialny jest PiS, który ratyfikował Traktat Lizboński a poprzez niego prawo, którego teraz narzuca nam takie decyzje. Odpowiedzialny jest również Rząd Ewy Kopacz, który przyłożył rękę do ograbienia się z własnej suwerenności. Każdy głosujący za tymi dwiema partiami w najbliższych wyborach powinien się po prostu spalić ze wstydu.

A wiec znowu opozycja jest odpowiedzialna za wszelkie szkody wyrządzone Polsce? Traktat Lizboński ratyfikował rząd PO (pierwszy rząd Donalda Tuska), nie rząd PiSu.
    Zresztą jakoś nie miało to znaczenia dla reszty grupy Wyszehradzkiej- pozostali odmówili narzucenia kwot uchodźców i ich przyjęcia.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)