Matuidi > Kante
Nie no rzeczywiście, widzę, że albo mamy tutaj z fanem PSG, który ich wiernie wspiera od 2011 roku, albo po prostu nie widziałeś Blaise`a ani Kante w akcji. Obaj Ci piłkarze mają zadania defensywne w swoich zespołach, Matuidi w P$G, Kante w Leicester. W reprezentacji ten pierwszy ma również zadania ofensywne i wczoraj pokazał, że się do nich nie nadaje. Kante jest bardzo dobrym defensywnym pomocnikiem, świetnie czyta grę, walczy, problemem może być tylko to, że ma 170 cm wzrostu. Matuidi z piłką przy nodze porusza się jakby był po jakimś paraliżu, dodatkowo jego podania ograniczają się głównie do krótkich piłek do kolegi, który stoi najbliżej. Nie czyta też tak dobrze gry jak pomocnik "Lisów". Wiem, że jestem jednak dosyć krytyczny do pomocnika grającego w Paryżu, gdyż PSG jest jednym z 4 klubów na świecie, których bardzo nie lubię, obok Realu Madryt, Chelsea i Legii :D Stąd jestem tak krytyczny dla Blaise`a niczym Hajto do Cionka :D
Premier League to dziś ekstraklasa deluxe.
Zgodzę się. Kluby Premier League od kilku lat grają kupę w europejskich pucharach (tzn. w Lidze Mistrzów, gdyż Liga Europy jest odpuszczana; wyjatem Liverpool w tym roku). Wiele osób mówi, że spowodowane jest to grafikiem, że 26.12 jest rozgrywana kolejka angielskiej ekstraklasy i dlatego piłkarze innych lig (z podkreśleniem na BBVA) są mniej zmęczeni niż ci grający w Barclays. To fakt, także 2 rodzaje krajowego pucharu nie pomagają ale... BPL jest ciekawa, jeśli chodzi o widowisko, bo takie Newcastle może rozbić Tottenham 5:1 będąc pewnym spadku. Jednak ten sezon pokazał wszystko o lidze angielskiej - wielomilionowe transfery, jak np. ManU, a ligę wygrywa.... Leicester :D