Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Herb/Godło Arnoru  (Przeczytany 12297 razy)

Opis tematu: Dyskusja na temat zgodności z twórczością Tolkiena

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    Odp: Herb/Godło Arnoru
    « Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 16, 2015, 20:33:57 »
    Sprawdzilem screeny :D. Ten symbol według obecnej symboliki jest pentagramem białym bo ma wierzchołek na górze, a on symbolizuje Siłę Boską i 5 zmysłów człowieka lub żywioły. Dodatkowo ten pentagram jest w kole co jest juz innym symbolem i to nie jest pentagram tylko pentakl. Symbolizuje on Ziemię łączącą się z żywiołami. Sataniści używają odwróconego pentagramu w podwójnym okręgu. Mam nadzieję, że uspokoiłem :D

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 16, 2015, 23:31:18 »
    ty dalej nie rozumiesz tego, że to nie ma takiej symboliki, bo to nie świat realny, a świat Środziemia... Sprawdź co to jest kontekst...
    I to, co jest w grze, to tzw. ujęcie artystyczne danego symbolu i szczerze mówiąc wcale nie wygląda jak typowy pentagram, a jak bogato zdobione godło Arnoru, a to, że przypomina jakąś figurę, to inna sprawa, bo liczy się kontekst, a nie twoje skojarzenia i czepialstwo.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 16, 2015, 23:54:46 »
    Jeśli to do mnie to zdaje sobie sprawę z tego że to może być taki sobie wymysł tworcow . Osobiście w życiu z symboli zazwyczaj niewiele sobie robię, bo traktuje je takimi  jakimi są. Zakładam że twórcy nie myśleli jaką to ma symbolikę w realnym życiu bo po prostu nie musieli i absolutnie to rozumiem. Jednakże opisałem ten symbol tak szczegółowo tylko i wyłącznie dlatego że twórcę tematu przerażały potencjalne znaki satanistów w tym modzie. Żeby wytłumaczyć że to nie są znaki satanistów musiałem po prostu podać co one oznaczają, więc opisałem w miarę dokładnie ich znacznie. Nawet gdyby tam był ten znak satanistów to miałbym to w powazaniu traktując to jako zwykły obrazek, gdyż tak jak napisałem wcześniej symbole i rzeczy traktuje tak jak je widzę. Inna sprawa że miałem dość upierdliwego wykładowcę, który uważał pentagramy za ideały, więc bardzo możliwe że można było te wnioski skrócić :) .

Offline huth

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 17, 2015, 00:08:37 »
    W sumie było to do założyciela wątku, ale jakoś twoim postem się zasugerowalem tez, bo w sumie wpisuje się w rozumowanie Magnata.
    Ale jestem pod wrażeniem, że tak mu to tlumaczysz, początkowo zamierzałem, ale stwierdziłem, że jak ktoś widzi pentagram u Tolkiena i nie podoba mu się wizja twórców, to nie ma sensu drążyć.
    Ale w sumie dziwi mnie, że jak już ktoś się czepia takich spraw, to zawsze idzie to w stronę wierzeń, a nie - jak mogłoby być w tym przypadku - laickich i przyziemnych skojarzeń, np. że gwiazda jak lotnictwie US albo że jakieś nawiązania do komunizmu...

Offline Magnat

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 17, 2015, 09:04:46 »
    Sprawdzilem screeny :D. Ten symbol według obecnej symboliki jest pentagramem białym bo ma wierzchołek na górze, a on symbolizuje Siłę Boską i 5 zmysłów człowieka lub żywioły. Dodatkowo ten pentagram jest w kole co jest juz innym symbolem i to nie jest pentagram tylko pentakl. Symbolizuje on Ziemię łączącą się z żywiołami. Sataniści używają odwróconego pentagramu w podwójnym okręgu. Mam nadzieję, że uspokoiłem :D
    A czy przypadkiem biały pentagram i pentakl to nie to samo? Zresztą nie ufam podziałom na czarne i białe, które zostały stworzone przez okultystę. Lepiej sam to zamaluję i nie będę nikomu zawracał już tym głowy. Dziękuję wszystkim za dyskusję.

Edit: Mam 2 problemy:
    1. Na razie nie mogę znaleźć odpowiedniego pliku w TLD/textures/...
    2. GIMP "nie widzi" plików o rozszerzeniu .dds
    Edit2: Już sobie radzę. Jak skończę wszystko to może dam na jakiś download. Może komuś się przyda.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2015, 09:17:43 wysłana przez Magnat »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 17, 2015, 09:22:30 »
    Musisz ściągnąć plugin do Gimpa pozwalający otwierać pliki .dds, zapomniałem dodać bo sam korzystam z Paint.NETa, który bezproblemowo otwiera te pliki.
    Jeśli wiesz w jakim pliku .brf są zbroje, które mają tę teksturę, możesz ściągnąć OpenBRF, otworzyć dany .brf i sprawdzić jak nazywa się konkretna tekstura.

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 17, 2015, 09:59:09 »
    Wcześniej to zrobiłem, mogłeś już nie pisać. Jedna zbroja zrobiona. Zobaczę jak to w grze wygląda. Pewnie do dupy, ale...

Edit: Jednak nic nie zobaczę, chyba trzeba od nowa.
    Edit2: Tak wygląda w grze:

Wiem, że to jest okropne. Może jak będę regularnie psuł kolejne tekstury, to dojdę do wprawy i w końcu będzie wyglądać normalnie
    W sumie niepotrzebnie dawałem tak dużą gwiazdę.
    Edit3: Następna:

Chciałem skopiować teksturę z pleców i nałożyć na przód, a potem dać gwiazdę. Niestety nie wyszło.
    Edit4: Nie mogę znaleźć jeszcze jednej tekstury. Chodzi mi o pancerz, który nosi ten Arnorczyk z Obozu Rivendell. Chodzi o tego, który siedzi w obozie gdzieś koło Elronda. Nazywa się jakoś na "H".
    Znalazłem jedną zbroję, która nie ma pentagramu. Ona jest używana w grze?

Edit5: Chodzi o Arnorską Wspaniałą Zbroję. Nie znalazłem jej w TLD\Textures. Wie ktoś gdzie mogę ją znaleźć? Tylko ją muszę jeszcze podmalować.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2015, 20:00:28 wysłana przez Magnat »

Offline huth

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 17, 2015, 22:50:12 »
    No to teraz masz Capitan America w modzie :P

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 18, 2015, 09:14:21 »
    Tutaj to wygląda komicznie, ale w walce całkiem znośnie. Szkoda, że nie mogę znaleźć Wspaniałej Arnorskiej Zbroi. Ją też bym zmienił.

Hmm... Mam pewien pomysł. W którym pliku/folderze jest dopisane uzbrojenie do poszczególnych postaci/wojsk? Zależy mi tylko na tym, żeby sprawdzić gdzie jest ta durna zbroja i jak ją nazwali.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 18, 2015, 09:24:05 »
    W troops.txt
    Aby uzyskać do niego dostęp musisz z kolei ściągnąć Morgh's Editor albo Troop Editor.

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 18, 2015, 09:59:31 »
    Dzięki, znalazłem Troop Editorem.
    Teraz muszę wyszukać:
    itm_arnor_armor_a  Wydaje mi się, że już jest zmieniony, ale lepiej sprawdzę.
    itm_arnor_armor_f   I to o ten pancerz chodziło. Teraz go poszukam.

Edit: Coś znaleźć nie mogę w tych teksturach.
    Eh... Nic nie mogę znaleźć.  Oprócz zmienionych przeze mnie jest heraldic_armor_d_arnor_specular, który nie ma tego znaku. Właściwie to nigdy tej tekstury w grze nie widziałem
    Edit2: Chyba znalazłem coś w folderze Resource. Plik nosi nazwę arnor.brf. Jakim programem da się to przekonwertować?
    Edit3: Dobra, znalazłem BRF Edit.
    Edit4: Ta zbroja jest w costumes_arnor.brfcostumes_arnor.dds*. Problem w tym, że Gimp prawie w ogóle nie czyta jej tekstur(za to BRF Editor tak, tylko że w nim nie mogę edytować zbroi).
    Tak to wygląda w BRF Editorze:
    (click to show/hide)
    A tak w Gimpie:
    (click to show/hide)
    Może mi ktoś powiedzieć w jaki sposób mam zamalować tu ten znaczek?

*Edit5: Wcześniej napisałem złe rozszerzenie. Stąd te nieporozumienie poniżej.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2015, 16:53:55 wysłana przez Magnat »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 18, 2015, 15:37:27 »
    Pisałem wyżej - ściągasz OpenBRF/BRFedit  po to, żeby w środku sprawdzić jak nazywa się tekstura konkretnego modelu. Pliki .brf to nie są tekstury.

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 18, 2015, 16:52:04 »
    Chyba nie do końca wcześniej wyjaśniłem.

Pobrałem BRF Editor. W folderze Resource, w arnor.brf znalazłem plik costumes_arnor.dds(screen pierwszy z poprzedniego posta), w którym była ta zbroja. Później otworzyłem ten sam plik w Textures za pomocą GIMPA(drugi screen).

Edit: Dałem sobie radę. Wystarczyło przekonwertować costumes_arnor z .dds na .bmp za pomocą DXTbmp, zmodyfikować przez GIMP, zapisać gdziekolwiek i wyeksportować do Textures jako plik .dds. Mogłem konwertować na inne rozszerzenie niż .bmp, bo jakość na tym utraciła, ale ostatecznie mam to, o co mi chodziło.
    Arnorska Wspaniała Zbroja:
    (click to show/hide)

Edit: Na karwaszach skórzni dunedainów też są te znaki. Zajmę się tym.
    Edit2: Na płaszczu, na takim kawałku skóry też jest.
    Edit3: Już chyba wytępiłem te plugastwo. Poprawiłem również pierwszą zbroję Arnoru, pancerze Dunedainów, wspaniałą Arnoru. Może potem coś wrzucę tu.

Edit4: Wie ktoś jak odwzorowano materiał na tych pancerzach? Chodzi mi o te "paski" na tunice.  W grze może tego nie z bardzo nie widać, ale jestem ciekaw jak się robi takie coś.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2015, 08:32:42 wysłana przez Magnat »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 24, 2015, 19:28:18 »
    Łał, dawno nie widziałem na tym forum krucjaty prowadzonej z takim zacięciem. Chyba tylko moje pogromy banowe osiągały podobny stopień zaciekłości.
    Żeby nie było że zupełnie offtopuję. Abstrahując od ogólnej sztuczności, paintowości i badziewności nowej gwiazdy to gdzieś przy konwersji uciekły ci kanały przeźroczystości odpowiadające za jasności odbić. Przez to tracisz całą fakturę materiału i cała zbroja błyszczy się jak świeżo wypolerowany reflektor.
    PS. Z taką gwiazdą ci biedni rycerze wyglądają jakby zderzył się z nimi amerykański jeep, albo jakby byli dostarczani w ramach programu Lend Lease.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2015, 20:09:25 wysłana przez Mat Berserker »

Offline huth

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 24, 2015, 19:54:31 »
    PS. Z taką gwiazdą ci biedni rycerze wyglądają jakby zderzył się z nimi amerykański jeep, albo jakby byli dostarczani w ramach programu Land Lease.
    Ciiii... to jest jedyna słuszna i prawilna pięcioramienna gwiazda arnorska, a nie jakieś pentagramusy pentaklowe szatańskie