Inkwizycja wydała też "Malleus Maleficarum" (z łaciny "Młot na czarownice"), gdzie pokazywał jak tropić czarownice(kobiety myślące) oraz jak je w najskuteczniejszy sposób przesłuchiwać, torturować i zabijać... Radzę przeczytać, bo daje sporo do myślenia o stanie intelektualnym ówczesnego kościoła(takie średniowieczne KGB tropiące tych, którzy myślą inaczej). Więc nie jestem do końca pewien czy inkwizytorzy sprzed 500 lat są najlepszym wzorcem i radziłbym nie podawać ich jako autorytetu, bo byli po prostu cholernymi zbrodniarzami. A czemu uznali, że pentagram jest zły i jest symbolem szatana... bo przypominał im głowę kozła albo barana jeśli dobrze pamiętam. Już filozofowie greccy mieli więcej do powiedzenia na temat świata niż oni ponad 1000 lat później. Ale mniejsza z tym godło arnoru to 5 ramienna gwiazda na czarnym tle taka jak tu
http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Arnor?file=800px-Flag_of_Arnor.png. Nie mogłem znaleźć screena z gry w internecie z arnorem, a moda nie mam na laptopie zainstalowanego, ale sprawdzę to jutro jak wróce. Tak czy inaczej podejrzewam, że flaga arnoru wygląda tak jak ta ze screena tylko jest po prostu nie wypełniona. Jeśli tak to podejrzewam, że jest to zabieg artystyczny w celu zwiekszenia zainteresowania, i byłby to wtedy Pentagram Biały. Możliwe, że ta gwiazda jest odwrócona, ale podejrzewam, że byłby to błąd w interpretacji ich flagi. Albo twórcy moda nie mieli wystarczającej wiedzy i "walnęli" pierwszy lepszy symbol. Aczkolwiek w divide and conquer TW też na tarczach niekórych żołnierzy można było zobaczyć symbole nie zawarte w książce jak chociażby uroboros.
A co do tematu samego pentagramu to radzę się nie obrażać, bo symbol ten nie obraża wartości religijnych katolika, gdyż jest po prostu symbolem zła (ten odwrócony). Po za tym symbole tylko cos oznaczają a nie tym są. Tęcza jest po prostu zjawiskiem pogodowym, a została uznana jako symbol homoseksualistów albo równości (zdania są podzielone :P ), ale ja osobiście i tak mam to w poważaniu i traktuje tęcze jako coś co pojawia się po prostu po deszczu... Swoją drogą w Pentagram jest niesamowity patrząc z punktu widzenia matematyki, ze względu na zachodzące proporcje pomiędzy bokami, których stosunek jest równy fi. Wynosi ona 1.61... i według wielu ludzi jest boską liczbą, ponieważ można ją dostrzec w przyrodzie. Np. w 2008 udowodniono, że fi jest podstawą cyklu fal mózgowych. Część z tych teorii jest trochę na siłę robiona(tylko po to, żeby potwierdzić tezę), ale część jest prawdziwa i udowodniona. Radziłbym, więc przyjąć pentagram jako zwykłą figurę geometryczną taką jak kwadrat czy koło ( Przy okazji pytanie: jeśli najukochańsza inkwizycja powiedziałaby 500 lat temu, że koło jest złe to byś się go bał teraz? ), bo w ekonomii i matematyce wykorzystuje się ten symbol i proporcje w nim i nikogo nie będzie obchodzić(przykładowo na studiach ekonomicznych), ze masz jakies obiekcje :P. Zrobił mi się offtopic trochę, ale mam nadzieję, że trochę wytłumaczyłem :P