Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Herb/Godło Arnoru  (Przeczytany 12294 razy)

Opis tematu: Dyskusja na temat zgodności z twórczością Tolkiena

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Magnat

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Herb/Godło Arnoru
    « dnia: Sierpnia 16, 2015, 13:18:08 »
    Może mi ktoś powiedzieć co robi pentagram na zbrojach Arnoru? Z tego, co mi wiadomo godłem Arnoru była pięcioramienna gwiazda, a nie ten plugawy znak. Czy twórcy naprawdę nie pomyśleli o tym, że mogą urazić czyjeś uczucia? Proszę o wasze opinie na ten temat.

Tolkien był katolikiem, nie wprowadzał w LOTR żadnych elementów okultyzmu i wątpię, żeby tak wyobrażał sobie Arnorskie pancerze.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Herb/Godło Arnoru
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 16, 2015, 13:28:08 »
    Proszę o wasze opinie na ten temat.

Tak mi przykro.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 16, 2015, 13:32:20 »
    Pentagram historycznie nie jest plugawym znakiem tylko został przez ludzi "mniej lotnych" (ograniczonych) uznany znakiem szatana albo różnych "praktyk magicznych" (okultyzm). Pierwsze znaczenie tego symbolu (historyczne) to życie oraz zdrowie. Starożytnych fascynował ten znak bo był według nich idealny. Zakładam, że jesteś katolikiem (gdyż to najpopularniejsza religia w naszym państwie i to katolicyzm na przestrzeni wieków wspiera ogłupianie społeczeństwa :) ale mniejsza z tym i z moimi opiniami...) a dla pierwszych chrześcijan ten znak oznaczał 5 ran Chrystusa. Po za tym według katolicyzmu są dwa rodzaje pentagramu: sacrum(wierzchołek do góry) i profanum (wierzchołek w dol).
    Reasumując jeśli twoje uczucia są urażone to wynika to tylko i wyłącznie z twojego ograniczenia i braku wiedzy...

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 16, 2015, 13:53:08 »
    Nie rozmawiajmy o moim braku wiedzy czy ograniczeniach, tylko o zgodności z twórczością Tolkiena. Skąd pomysł otoczenia okręgiem pięcioramiennej gwiazdy Arnoru?

Faktycznie był to znak używany przez chrześcijan, ale później sataniści go "przejęli". Na zbrojach Arnoru jest tzw. czarny pentagram, czyli jak go nazwał kolega wyżej "profanum", a więc znak satanistyczny. Skupmy się jednak na kwestii zgodności z LOTR.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2015, 18:25:05 wysłana przez Magnat »

Offline Bojar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 16, 2015, 14:07:30 »
    Przepraszam bardzo ale kto powiedział, że mod ma być odwzorowany w 100% tak jak książka, jakoś mało kto się oburzał na nieścisłości między filmem a książką... Oni mają swobodę w tym co robią. Po drugie sataniści nie przejęli tego znaku tylko został on im wciśnięty przez kościół katolicki w XV albo XIV wieku. Po trzecie "czarny pentagram" to pentagram z wierzchołkiem w dół a ten pentagram to pentagram "profanum", a jeśli jest tam pentagram sacrum (wierzchołek do góry) to ten znak jest w katolicyzmie od XVIII wieku (albo XIX) jest symbolem Siły Boskiej i jest to Pentagram Biały. Ten pentagram jest bez wątpienia pozytywnym symbolem...

Offline ZefirKefir

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 16, 2015, 14:08:48 »

czarny pentagram, czyli jak go nazwał kolega wyżej "sacrum", a więc znak satanistyczny.
    czarny pentagram to profanum chyba

Offline Bojar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 16, 2015, 14:10:20 »
    Dokładnie :P To wynika z łaciny... Sacrum czyli sfera boska, nieziemska a profanum czyli wszystko to co grzeszne i złe :P

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 16, 2015, 16:27:03 »
    Mój błąd. Tak czy siak, na zbrojach Arnoru jest czarny pentagram. Chciałbym jednak zauważyć, że ten podział został wprowadzony przez okultystę. Pentagram został uznany za symbol zła przez Inkwizycję z nieznanych(przynajmniej jak mi wiadomo) przyczyn.

Nie da się w 100% odwzorować niczego, ale czemu miałoby służyć zmienianie godła Arnoru?

Offline Bojar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 16, 2015, 17:39:17 »
    Inkwizycja wydała też "Malleus Maleficarum" (z łaciny "Młot na czarownice"), gdzie pokazywał jak tropić czarownice(kobiety myślące) oraz jak je w najskuteczniejszy sposób  przesłuchiwać, torturować i zabijać... Radzę przeczytać, bo daje sporo do myślenia o stanie intelektualnym ówczesnego kościoła(takie średniowieczne KGB tropiące tych, którzy myślą inaczej). Więc nie jestem do końca pewien czy inkwizytorzy sprzed 500 lat są najlepszym wzorcem i radziłbym nie podawać ich jako autorytetu, bo byli po prostu cholernymi zbrodniarzami. A czemu uznali, że pentagram jest zły i jest symbolem szatana... bo przypominał im głowę kozła albo barana jeśli dobrze pamiętam. Już filozofowie greccy mieli więcej do powiedzenia na temat świata niż oni ponad 1000 lat później. Ale mniejsza z tym godło arnoru to 5 ramienna gwiazda na czarnym tle taka jak tu http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Arnor?file=800px-Flag_of_Arnor.png. Nie mogłem znaleźć screena z gry w internecie z arnorem, a moda nie mam na laptopie zainstalowanego, ale sprawdzę to jutro jak wróce. Tak czy inaczej podejrzewam, że flaga arnoru wygląda tak jak ta ze screena tylko jest po prostu nie wypełniona. Jeśli tak to podejrzewam, że jest to zabieg artystyczny w celu zwiekszenia zainteresowania, i byłby to wtedy Pentagram Biały. Możliwe, że ta gwiazda jest odwrócona, ale podejrzewam, że byłby to błąd w interpretacji ich flagi. Albo twórcy moda nie mieli wystarczającej wiedzy i "walnęli" pierwszy lepszy symbol. Aczkolwiek w divide and conquer TW też na tarczach niekórych żołnierzy można było zobaczyć symbole nie zawarte w książce jak chociażby uroboros.
    A co do tematu samego pentagramu to radzę się nie obrażać, bo symbol ten nie obraża wartości religijnych katolika, gdyż jest po prostu symbolem zła (ten odwrócony). Po za tym symbole tylko cos oznaczają a nie tym są. Tęcza jest po prostu zjawiskiem pogodowym, a została uznana jako symbol homoseksualistów albo równości (zdania są podzielone :P ), ale ja osobiście i tak mam to w poważaniu i traktuje tęcze jako coś co pojawia się po prostu po deszczu... Swoją drogą w Pentagram jest niesamowity patrząc z punktu widzenia matematyki, ze względu na zachodzące proporcje pomiędzy bokami, których stosunek jest równy fi. Wynosi ona 1.61... i według wielu ludzi jest boską liczbą, ponieważ można ją dostrzec w przyrodzie. Np. w 2008 udowodniono, że fi jest podstawą cyklu fal mózgowych. Część z tych teorii jest trochę na siłę robiona(tylko po to, żeby potwierdzić tezę), ale część  jest prawdziwa i udowodniona. Radziłbym, więc przyjąć pentagram jako zwykłą figurę geometryczną taką jak kwadrat czy koło ( Przy okazji pytanie: jeśli najukochańsza inkwizycja powiedziałaby 500 lat temu, że koło jest złe to byś się go bał teraz? ), bo w ekonomii i matematyce wykorzystuje się ten symbol i proporcje w nim i nikogo nie będzie obchodzić(przykładowo na studiach ekonomicznych), ze masz jakies obiekcje :P. Zrobił mi się offtopic trochę, ale mam nadzieję, że trochę wytłumaczyłem :P

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 16, 2015, 18:11:34 »
    Napisałeś, że KK uznał plugawość pentagramu. Chciałem to uzupełnić. Nie wszystkie działania inkwizycji popieram. Przez nią nauka wiele straciła, za co przepraszał św. Jan Paweł II. Święty Piotr napisał: „Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła” 1Tes 5,22
    To tak dla wyjaśnienia moich obaw.

W modzie są to przekątne pięciokąta foremnego, których wierzchołki są styczne z jednym okręgiem, a  boki przecinają się z drugim okręgiem w środku. Przynajmniej tak to zapamiętałem. Wygląda to jak czarny pentagram z dodatkowym okręgiem z środku.

http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=5204.msg3012156#msg3012156 W tym temacie na 512 stronie jest jeden z pancerzy. Nie podaję bezpośredniego linka, bo nie wiem czy dobrze bym zrobił.
    Bez sensu. Nawalone jakichś krzywych prostych i okręgów. Jakby nie mogli dodać zwykłej gwiazdki szeryfa zgodnej z książką...
    A popatrzmy na to z innej strony: jeżeli to nie pentagram, to gwiazda Dawidowa z kilkoma okręgami. Żydzi też mogliby się uznać urażeni.
    « Ostatnia zmiana: Marca 10, 2016, 21:33:14 wysłana przez Magnat »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 16, 2015, 18:44:34 »
    ludzie, przecież to jest gwiazda po prostu(której symbolika jest powiązana z uniwersum Śródziemia, a nie z realnością i naszymi religiami, itp.), jeśli ktoś w tym zobaczył jakieś pogańskie czy satanistyczne symbole, to proponuję się mocno uderzyć dłonią w czoło... Bo widzieć w tym 'zły' pentagram, to tak jakby drzewo na zbrojach gondorskich uznać za menorę.

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 16, 2015, 18:55:58 »
    Może przesadzam, ale nie do tego stopnia żeby nie zobaczyć okręgu stycznego do "gwiazdy", która w rzeczywistości jest przekątnymi pięciokąta foremnego. Godło Arnoru powinno wyglądać zupełnie inaczej.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 16, 2015, 19:03:30 »
    Normalnie kwestia życia i śmierci XD
    Ja jestem katolikiem i w ogóle mi się to tak nie skojarzyło - w końcu kiedy jesteś w uni Tolkiena, to jesteś w uni Tolkiena, a nie w rzeczywistości. Jeśli tak bardzo kuje cię to w oczy, napisz do devsów, może zmienią to... a może to oleją - mają do tego prawo.

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 16, 2015, 19:16:35 »
    Normalnie kwestia życia i śmierci XD
    Ja jestem katolikiem i w ogóle mi się to tak nie skojarzyło - w końcu kiedy jesteś w uni Tolkiena, to jesteś w uni Tolkiena, a nie w rzeczywistości. Jeśli tak bardzo kuje cię to w oczy, napisz do devsów, może zmienią to... a może to oleją - mają do tego prawo.
    No właśnie. Skoro mam być w Tolkienowskim uniwersum, to czemu twórcy przerabiają godło Arnoru na jakieś dziwadła?
    Jeżeli wypuścili do moda ten znak, to mają go gdzieś. Skoro tak, to nic nie zmienią.
    Nie rozumiem, po co ktoś dodał to do moda, skoro mógł użyć zwykłej pięcioramienną gwiazdę, która byłaby zgodna z LOTR.

Przy okazji: czy ktoś znający się na modelingu 2d mógłby zamalować pentagram na pancerzach arnoru lub ew. zastąpić go najzwyczajniejszą pięcioramienną gwiazdą? Jeżeli nie, to co musiałbym zrobić aby uczynić to samemu?
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2015, 19:31:16 wysłana przez Magnat »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 16, 2015, 20:03:20 »
    Szukasz w folderze Textures w folderze moda pliku w którym jest ta tekstura i edytujesz ją, może być np. Gimp.