Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Herb/Godło Arnoru  (Przeczytany 12292 razy)

Opis tematu: Dyskusja na temat zgodności z twórczością Tolkiena

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Magnat

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Herb/Godło Arnoru
    « Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 29, 2015, 21:47:24 »
    Łał, dawno nie widziałem na tym forum krucjaty prowadzonej z takim zacięciem. Chyba tylko moje pogromy banowe osiągały podobny stopień zaciekłości.
    Żeby nie było że zupełnie offtopuję. Abstrahując od ogólnej sztuczności, paintowości i badziewności nowej gwiazdy to gdzieś przy konwersji uciekły ci kanały przeźroczystości odpowiadające za jasności odbić. Przez to tracisz całą fakturę materiału i cała zbroja błyszczy się jak świeżo wypolerowany reflektor.
    PS. Z taką gwiazdą ci biedni rycerze wyglądają jakby zderzył się z nimi amerykański jeep, albo jakby byli dostarczani w ramach programu Lend Lease.
    Przy konwersji ostatniej zbroi faktycznie coś nie wyszło. Później jednak zrobiłem wszystko od nowa było chyba/prawie normalnie. W Gimpie tego nie widać :P

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 10, 2015, 19:46:13 »
    Pozwolę sobie na umyślny odkop.

Znowu rusza krucjata przeciw plugastwu.

Uznałem jednak, że GIMP nadaje się tylko do zapisywania plików w .dds. Teksturę będę modyfikował w IrfanView. Niestety po wczytaniu tekstur mt_arnor_leather i mt_arnor_mail wydziałem jedynie jakieś tam karwasze i inne tam na czarnym tle. Mi to za bardzo nie przeszkadzało, wymazałem pentagramy. Niestety cały pancerz jest w czerni. Prosiłbym, jeżeli można, o upload w/w plików.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 10, 2015, 22:22:37 »
    "Znowu rusza krucjata przeciw plugastwu."

I znowu się włączę :P, nie dlatego, że mam zamiar coś pomóc (poszukam plików jak coś, ale chyba niestety mam nie najnowszego moda, więc mogą być nieaktulne) , tylko głownie dlatego, że szastasz pojęciami, których nie rozumiesz i czym były (krucjaty) oraz nazywasz pojęcia w sposób tak płytki (plugastwo) , że uznałem, że zasługuje to na mój komentarz.

A czy przypadkiem biały pentagram i pentakl to nie to samo? Zresztą nie ufam podziałom na czarne i białe, które zostały stworzone przez okultystę. Lepiej sam to zamaluję i nie będę nikomu zawracał już tym głowy. Dziękuję wszystkim za dyskusję.
    1. Nie to nie to samo. Pentagram biały to po prostu ten z wierzchołkiem do góry a ten "zły" to ten do dołu, a pentakl to jest ten pentaram "dobry" w kółku. Sataniści używają, pentagramu odwróconego w podwójnym okręgu...
    2) Primo z tego co wiem zajmował się częściowo taką tematyką, ale okultystą nie był i nie wywoływał duchów... Secundo ok nie wierzysz okultyście, ale wierzysz w książkę napisaną rzekomo 2 tysiące lat temu rzekomo przez 4 gości, towarzyszącym rzekomo chodzącemu po Ziemi Chrystusowi. Czemu rzekomo??? To, że Jezus istniał jest raczej 100% pewne, ale to, że był Bogiem już nie do końca. A czemuż to tak??? A bo za Boga został uznany ponad 300 lat po jego narodzinach? Jak to się stało, że za Boga uznano go dopiero podczas soboru nicejskiego podczas, którego właściwie tworzono chrześcijaństwo... Od wyznania wiary, po daty wszystkich świąt... A i co najśmieszniejsze nie było pełnej zgody, bo część biskupów się po prostu nie zgodziła. Ostatecznie zgodzili się wszyscy oprócz dwóch, a tych dwóch wygnano i pozbawiono urzędów... Co jeszcze jest w Biblii? Stary Testament... Przez lata nie spisany, poprzedzała to wieloletnia tradycja ustna i długotrwałe redagowanie tego... Ostatecznie t jak to wyglądało na początku, miało pewnie tyle wspólnego z tym końcowym co jajko z pasztetem, czyli oba podobne i nawet może się okazać, że pasztet drobiowy, ale koniec końców na tym się konczą podobieństwa.

Parę cytatów z biblii, bo na nią się powoływałeś kiedy napisałem, że pentagram jest takim problemem jak nic, ale osoba wierząca wedle biblii, nie tylko tego powinna się wystrzegać:

Kpł, 11, 9-12

"Istoty wodne
    9 Będziecie spożywali z tego wszystkiego, co jest w wodzie: wszystko, co ma płetwy i łuski - w wodach, w morzach i rzekach, będziecie to jedli. 10 Ale każda [istota wodna] w morzach i rzekach, która nie ma płetw ani łusek, spośród wszystkiego, co się roi w wodzie, i spośród wszystkich małych zwierząt wodnych, będzie dla was obrzydliwością. 11 Będą one dla was obrzydliwością, nie jedzcie ich mięsa i brzydźcie się ich padliną. 12 Wszystkie istoty wodne, które nie mają płetw albo łusek, będą dla was obrzydliwością."

Pwt 25, 11-12 11 Jeśli się bić będą mężczyźni, mężczyzna i jego brat, i zbliży się żona jednego z nich i - chcąc wyrwać męża z rąk bijącego - wyciągnie rękę i chwyci go za części wstydliwe, 12 odetniesz jej rękę, nie będzie twe oko miało litości.

Kpł 19, 27 27 Nie będziecie obcinać w kółko włosów na głowie. Nie będziesz golił włosów po bokach brody.

Wj 22, 17 17 Nie pozwolisz żyć czarownicy.

Pwt 13, 1 13 Jeśli usłyszysz w jednym z miast, które Pan, Bóg twój, daje ci na mieszkanie, 14 że wyszli spośród ciebie ludzie przewrotni i uwodzą mieszkańców swego miasta mówiąc: «Chodźmy, służmy obcym bogom!», których nie znacie - 15 przeprowadzisz dochodzenia, zbadasz, spytasz, czy to prawda. Jeśli okaże się prawdą, że taką obrzydliwość popełniono pośród ciebie, 16 mieszkańców tego miasta wybijesz ostrzem miecza, a samo miasto razem ze zwierzętami obłożysz klątwą. 17 Cały swój łup zgromadzisz na środku placu i spalisz ogniem - miasto i cały łup jako ofiarę ku czci Pana, Boga twego. Zostanie ono wiecznym zwaliskiem, już go nie odbudujesz. 18 Nie przylgnie do twojej ręki nic z rzeczy poddanych klątwie, aby Pan zaniechał zapalczywości swego gniewu, a okazał litość i miłosierdzie, rozmnażając cię, jak przysiągł twym przodkom, 19 jeśli będziesz słuchał głosu Pana, Boga swego, strzegąc poleceń, które ja ci dzisiaj nakazuję wykonywać, czyniąc to, co słuszne jest w oczach Pana, Boga twego.

I teraz chwila na zastanowienie, czy jako prawdziwy katolik nie powinieneś lepiej zamordować wróżbitki z TVN, gdyż o pentagramach tam właściwie nic nie ma. Ale o mordowaniu niewiernych jest. Pozdrawiam serdecznie :P

Edit: Niestety nie mam tych plików

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 11, 2015, 07:48:59 »
    Pliczki już sam pobrałem.

Starego Testamentu nie można przyjmować nazbyt dosłownie. Co prawda Chrystus nie zniósł Prawa, ale je wypełnił.

„Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła” 1Tes 5,22
    Nie chcę mi się dłużej pisać, czy to pentagram biały, różowy czy może jeszcze pomarańczowy. Wszystkie te znaki nie mają nic wspólnego z godłem Arnoru, a na pewno nie mają nic wspólnego z zamysłem Tolkiena.

Zastanawia mnie fakt, dlaczego programy graficzne, których używam nie radzą sobie z czytaniem niektórych plików .dds. Używam IrfanView, GIMPa i Paint.Net

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 11, 2015, 10:57:11 »
    Pewnie potrzebny jest jakiś plugin do pełnej obsługi ddsów. Przypuszczam, że problemy z kanałami alpha czy innymi takimi rzeczami.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 11, 2015, 11:58:12 »
    Nigdy nie miałem problemu z Paint.NETem, no ale ja go nie wykorzystywałem do usuwania szatańskich znaków z tekstur. To pewnie jakiś spisek.

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 11, 2015, 19:27:57 »
    Nigdy nie miałem problemu z Paint.NETem, no ale ja go nie wykorzystywałem do usuwania szatańskich znaków z tekstur. To pewnie jakiś spisek.
    Lew, liczyłem na twoją odpowiedź hehe
    Pewnie potrzebny jest jakiś plugin do pełnej obsługi ddsów. Przypuszczam, że problemy z kanałami alpha czy innymi takimi rzeczami.

Niby mam wszystkie pluginy, rozszerzenia etc. pobrane, ale i tak w przypadku niektórych plików to występuje. Mam na myśli: costumes_arnor.dds; mt_arnor_leather_01.dds; mt_arnor_maille_01.dds; mam nadzieję, że nie pomyliłem żadnych nazw. Zaś w przypadku heraldic_armor_d_arnor_blue.dds i heraldic_armor_d_arnor_brown.dds wszystko jest w porządku(oprócz mojego braku talentu artystycznego).

Edit:
    Dla pewności użyłem jeszcze XnConvert. Efekt jest bardzo podobny. Problem musi leżeć głębiej.

Na PW do Lwa wysyłałem screeny z programów tych programów z otworzonymi tymi plikami. Nie chce mi się wrzucać drugi raz, a tamtych linków już nie mam(ew. są gdzieś głęboko w historii przeglądarki).

Edit2: Udało się. Pliki otworzyły się poprawnie w DXTBmp. Potem z tego programu wysłałem je do GIMPie i tam przerobiłem. Krucjata skończona. 5-0 dla Magnata.

Gdyby kogoś to interesowało:
    https://mega.nz/#!6VlihDja!hjP8Jbx5iPGRAb652Dm_lqIFnjdfQcTtpyEMPjH 1kws
    Przerobiłem w sumie 5 tekstur(powyższe screeny są nieaktualne, teraz to wygląda lepiej): costumes_arnor.dds; heraldic_armor_d_arnor_blue.dds; heraldic_armor_d_arnor_brown.dds; mt_arnor_leather_01.dds i mt_arnor_maille_01.dds. Wszystkie powyższe posiadały pentagramy. Zastąpiłem je hmm... niczym oprócz koloru ze względu na kontrowersyjność moich beznadziejnych jankeskich gwiazd :D. Może w trakcie gry pyknę parę screenów jak to wygląda. 2 tekstury są używane przez arnorskie konie; a trzy - przez pancerze i broń arnoru.

Edit3: Uwaga! Pentagramy występują również na tarczach Arnoru. Dzielny Magnat jednak nie dał się oszukać mocom nieczystym i usunął owe plugastwo. Jednakowoż nie wrzucił on nowych arcydzieł na pobieralnik.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2016, 20:30:02 wysłana przez Magnat »