Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129469 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Petros

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #435 dnia: Lutego 06, 2009, 19:19:18 »
    Podaj jeszcze średnice  i energie kamienia to jakiś mądry fizyk Ci odpowie.

Ogólnie to o takich wynalazkach o których piszecie słyszę pierwszy raz i zbyt przebojowe nie są.
    Trudno mam sobie wyobrazić jak mój bohater strzela z procy do kuszników.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2009, 19:20:50 wysłana przez Petros »

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #436 dnia: Lutego 06, 2009, 19:23:40 »
    do kusznikow to pol biedy, ale jakby strzelal do kogos w zbroi plytowej to ja bym sie baaardzo zdziwil.

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #437 dnia: Lutego 06, 2009, 19:26:27 »
    O takiej broni mówili na discovery, ale prawda, do M&B to mi nie pasuje.
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #438 dnia: Lutego 06, 2009, 19:33:41 »
    Tak, tylko to miało nieco większą energie wystrzału niż rzut kamieniem.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #439 dnia: Lutego 06, 2009, 19:36:06 »
    A czy ktoś z was grałw Rome total war - Barbarian invasion? Jest tam nacja celtów, ich oddziały miotające składają się z procarzy, ale wam proca pewnie kojarzy się z duzym Y, a w średniowieczu gumy raczej nie było w europie, proca(przedstawiona w przypowieśći o Dawidzie pokonującego Goliata) była paskiem skóry lub rzemieniemz ze skórzanym kółkiem pośrodku tutaj  jest dokładny opis http://pl.wikipedia.org/wiki/Proca.

Arbalet jest troche zapomniana bronią, miał ten plus ze możan było strzelać z niego wszystkim co zmieściło się w "miseczce" ;), z kuszy tylko bełtami sie dało

Offline Zovi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #440 dnia: Lutego 06, 2009, 19:37:56 »
    Mam nadzieje ze nie chodzi wam o proce jakie teraz są (kijek w kształcie "Y" i gumka), wtedy były zupełnie inne proce tzn. Był rzemyk, a na środku rzemyka była taka kolebka ze skóry, w której znajdował się kamyk. Kręciło się taką procą i puszczało jeden koniec rzemyka, w ten sposób kamień uwalniał się.

EDIT. aaa, szybszy byłeś :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2009, 19:40:05 wysłana przez Zovi »

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #441 dnia: Lutego 06, 2009, 19:38:48 »
    Wiem co to proca :P

Mogła by byćfajna, ale nie do zrobienia pod względem technicznym. Podobna sytuacja co z korbaczem czy cepem.

Ale prawda jest taka, że nie ma żadnej broni obuchowej na odległość i ciężko nawet jakąś wymyślić.

Zovi: Messer przedstawił o jaką procę chodzi....

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #442 dnia: Lutego 06, 2009, 20:51:40 »
    Jeśli by zamieścić już te proce, to zamiast tych zwykłych kamyczków, co niektórzy bandyci (czy kto tam) rzucają nimi.
    A tak wogóle, to chciałem wrócić do tej mojej (za przeproszeniem) sprawy z drabinami. Grałem przed chwilą M&B i broniłem mojego zamku. Miałem 126 ludzi, wróg ponad 900. Oblegali zamek za pomocą drabiny i nawet nie dotarli przynajmniej dziesięcioma wojakami na mury. Moi ludzie świetnie sobie radzili z napierającym mięchem, na dodatek zdobywali teren schodząc po drabinie i wypychając z niej wroga. Przed bitwą pomyślałem, że mnie rozniosą w pył (a tu rozczarowanie :P). To nie było realistyczne, jak dla mnie i wyglądało beznadziejnie. To nie jest nawet ''300'', bo oni na końcu przynajmniej przegrywają. Gdyby dodać jeszcze jedną drabinkę, działo by się dużo więcej ( tak to nuda, stoimy i się gapimy, bo bez nas dają sobie radę).
    Jeśli chodzi nam tu o realizm ( bo chodzi), to warto by było dodać przynajmniej jeszcze jedną drabinę. Tak jak wspominałem wcześniej, zależało by to od punktów Inżynieryjnych.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2009, 20:54:29 wysłana przez Shrama90 »
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline Niebieskooki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #443 dnia: Lutego 06, 2009, 21:10:03 »
    Baa, nie dość że się zgodze z postem u góry, to jeszcze rzekł bym że totalnym hardcorem było by ustawienie drabin/wież z dwóch(lub więcej) stron zamku i  odpowiednie rozłożenie botów. Cokolwiek jednak, mimo wszysto w twojej walce było około 1 do 7 z kawałkiem, tytułowych "300" walczyło może w statystyce 1 do 50. Achh dodam do tego że historia zna przypadki gdzie były znacznie większe różnicę w liczbie posiadanych ludzi, a mimo to udawało się wygrywać z pozoru słabszej stronie - Ileż to nierównych, aczkolwiek wygranych, walk stoczyła nasza rodzima Husaria?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2009, 21:21:11 wysłana przez Niebieskooki »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #444 dnia: Lutego 06, 2009, 22:59:01 »
    Proszę zakończyć już ten offtop.

Edit: Prosiłem o zakończenie offtopu, ale Wy dalej swoje. Poleciały więc posty. Następnym razem polecą ostrzeżenia. Dyskusje na konkretne tematy (np. husaria, historyczność broni...) proszę prowadzić w wątkach do tego przeznaczonych.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2009, 12:33:13 wysłana przez Daedalus »

Offline lacha333

• Użytkownik
    « Odpowiedź #445 dnia: Lutego 08, 2009, 15:56:25 »
    a kiedy wyjdzie ten mod? ;p

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #446 dnia: Lutego 08, 2009, 18:07:57 »
    Mod wyjdzie zapewne kiedy Daedalus go skończy... nie gorączkuj się tak, nim dłużej będzie nad nim siedział, to będzie bardziej doskonały, tak sadzę...

Offline Gedus

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #447 dnia: Lutego 08, 2009, 19:16:21 »
    A można przez mapę strategiczną rozbudowywać swoje włości lub poczytać jakieś info o danej lokacji?

Tak... o czym już pisałem. ;P
    « Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2009, 16:17:58 wysłana przez Daedalus »

Offline Cezar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #448 dnia: Lutego 08, 2009, 19:51:20 »
    Przyszło mi do głowy że jeżeli możemy "z mapy" rozkazywać lordom to może rozkazy powinni oni otrzymywać następnego dnia...? Żeby dać czas posłańcowi z nimi (rozkazami) dotrzeć do owych lordów. Pozdrawiam twórcę... PS: ten mod to szaleństwo! :D Czekam niecierpliwie!

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #449 dnia: Lutego 09, 2009, 11:55:57 »
    Daedalus w pierwszym poście wspomniał o dodaniu kar dla strzelców, używających rękawic innych niż skórzane - to bardzo trafna zmiana.
    Ale poszedł bym z nią nieco dalej. Otóż, uważam, że podobne kary powinny znaleźć się również w hełmach, które mają jedynie szczeliny przez które postać widzi teren.
    Bo niby jak w hełmie rycerskim strzelec może ogarnąć spektrum terenu w celu dobrego przymierzenia się do celu?

Płytówki już nie powinny mieć kar w strzelectwie, zaś mogły by dawać kary do prędkości posługiwania się wszelaką bronią.
    Choć tutaj raczej stawiał bym na kary prędkości posługiwania się bronią do ciężaru pancerza, nie zaś do rodzaju. Czyli im lżejszy pancerz (lub suma elementów) tym szybsza reakcja.

No i chętnie zobaczył bym chociaż wersję ALFA tego moda. :oP

Mod wyjdzie zapewne kiedy Daedalus go skończy... nie gorączkuj się tak, nim dłużej będzie nad nim siedział, to będzie bardziej doskonały, tak sadzę...
    Albo się zniechęci w pewnym momencie jak ja przy polonizacji CEP 2.1 do NWN

A można przez mapę strategiczną rozbudowywać swoje włości lub poczytać jakieś info o danej lokacji?
    A nie sądzisz, że jeśli zbyt dużo elementów gry będziemy mieli okazję "obsługiwać" z mapy, to gra zacznie być nieco nudnawa i przestaniemy się po niej poruszać?
    Stanie się powoli czystą strategią planszową. Stawiał bym na mapy jako mapy, a nie przerabianie gry na planszówkę.

Baa, nie dość że się zgodze z postem u góry, to jeszcze rzekł bym że totalnym hardcorem było by ustawienie drabin/wież z dwóch(lub więcej) stron zamku i  odpowiednie rozłożenie botów. Cokolwiek jednak, mimo wszysto w twojej walce było około 1 do 7 z kawałkiem, tytułowych "300" walczyło może w statystyce 1 do 50. Achh dodam do tego że historia zna przypadki gdzie były znacznie większe różnicę w liczbie posiadanych ludzi, a mimo to udawało się wygrywać z pozoru słabszej stronie - Ileż to nierównych, aczkolwiek wygranych, walk stoczyła nasza rodzima Husaria?
    Tu już musiał byś bardzo poważnie przerobić grę. Pooglądałem sobie budowle zamków, które pokazują się w czasie bitwy i tak naprawdę to mają one dostępną tylko jedną ścianę, reszta zaś to scenografia tła. Trzeba było by przeprojektowywać zamki, a nie wiem czy Daedalus by miał na to ochotę.

O ile da się zaprojektować coś do tej gry w 3dsMaxie, to z przyjemnością pomogę (projektowałem swego czasu sporo obiektów dla zachodniej ekipy CTP), ale tak jak mówię, nie wiem czy właśnie z tego programu modele Mount & Blade "łyka", a nie chce mi się prawdę mówiąc uczyć obsługi kolejnego programu 3d.

Z tego, co wiem, to "łyka". Wystarczy wyeksportować model z 3dsMaxa jako plik .obj
    « Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2009, 16:20:54 wysłana przez Daedalus »