Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129886 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #360 dnia: Lutego 01, 2009, 10:34:09 »
    Czemu nie do zrealizowania? Sam kiedyś(jak jeszcze nie było MS do nowej wersji) bawiłem się w dodawanie paru drabin i AI umiało je wykorzystać. Oblężenia stają się wtedy o wiele prostsze ale chyba ułatwienie rozgrywki nie jest zamiaremi Deadalusa.(wiem specjalnie)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #361 dnia: Lutego 01, 2009, 13:47:42 »
    Ano, jak najbardziej drabiny do zrealizowania. Wybór między wieżą a drabinami od biedy też (ale nierealny). Wymagałoby to jednak edycji wielu scen, a później dokładnego ich sprawdzenia, na co obecnie nie mam czasu. Zatem w pierwszym wydaniu moda na takie coś nie liczcie.

Od zeszłego tygodnia pracuję nad czymś specjalnym. Kiedyś miałem pewien pomysł na prezentację związaną z podglądem i szybkim dostępem do zarządzania własnymi lennami, jednak nie odważyłem się go realizować z racji niewielkich umiejętności w pisaniu skryptów. Niedawno vonmistond przedstawił mi pewien swój pomysł, ja przypomniałem sobie o moim, więc postanowiłem spróbować i zrealizować obydwa za jednym zamachem. Już teraz mogę powiedzieć, że się udało (z czego jestem cholernie dumny :P ) i że czegoś takiego w M&B jeszcze nie było. Bardzo fajna i użyteczna rzecz. Obecnie kod ma kilka tysięcy linijek (a i tak często pisałem kilka warunków w jednej linijce, by oszczędzić miejsce) i ciągle rośnie. Screenów na razie nie zamieszczam, by nie zapeszać. ;) Szczegóły podam za jakiś czas, gdy już odpowiednio dostosuję kod do swojego moda (to "coś" pojawi się też w modzie vonmistonda - Sword of Damocles, ale zapewne w nieco innej wersji i z innymi możliwościami, z racji różnic miedzy naszymi modami).
    « Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2009, 13:55:35 wysłana przez Daedalus »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #362 dnia: Lutego 01, 2009, 14:26:03 »
    Fajnie. Przylazł, narobił smaka i nie powiedział o co chodzi, typowy marketingowiec ;]

Offline slimak78

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #363 dnia: Lutego 01, 2009, 14:29:30 »
    Boże, Daedalus, bylebyś nie przekombinował, mistrzu :D

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #364 dnia: Lutego 01, 2009, 14:39:11 »
    Nie mogę się doczekać tego modu.Deadlus,według mnie jesteś mistrzem.

ps.Nie myśl że się podlizuje bo cię naprawdę podziwiam.(taki mod wźąśc na siebie)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2009, 14:46:31 wysłana przez Archimonde »
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Credo

• Użytkownik
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    « Odpowiedź #365 dnia: Lutego 01, 2009, 14:42:36 »
    D A E D A L U S ;x.
    Tylko na jaki temat ten kod? Bo mówisz, że napisałeś kod, a my nie wiemy ocb. :D
    Może zamiast tego skryptu Highlandera będzie się szło do jakiegoś NPC w zamku, jak w SOD'dzi i wtedy wyświetla nam się to okno/tablica/coś? :)
    Pozdrawiam.

A jak myślisz po co robiłem wszystkie te prezentacje, których screeny są na pierwszej stronie? Bo mi się nudziło? :P Ze skryptu Highlandera niewiele już zostało w moim modzie.
    Chciałem też zrobić zarządzanie królestwem poprzez rozmowy z poszczególnymi osobami, ale moje prezentacje nie działają prawidłowo, gdy są uruchamiane w jakiejś scenie (np. poprzez dialog) i muszą być odpalane z menu (np. menu obozu). Jeśli nie uda mi się tego poprawić - raczej małe szanse, bo próbowałem już chyba wszystkiego - to zarządzanie królestwem będzie się odbywało przez odpowiedniki rozmów z konkretnymi osobami. Znaczy - przygotowałem poszczególne menusy dla osób takich jak marszałek, seneszal i dyplomata (tak, będzie można wypowiadać wojny i zawierać pokój. Już to zrobiłem, tylko teraz muszę dodać odpowiednie ograniczenia dla zawierania pokoju). Poza tymi wirtualnymi "osobami-menusami" pojawią się normalne postacie takie jak poborca podatkowy i osoba odpowiedzialna za kulturę w państwie. Dla nich nie trzeba prezentacji, więc będzie się korzystać z ich usług poprzez zwykłą rozmowę.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2009, 15:22:15 wysłana przez Daedalus »
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.

Offline Diego

• Użytkownik
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #366 dnia: Lutego 01, 2009, 18:10:32 »
    Zawiłe jak wypowiedzi prezydenta ale zapowiada się ciekawie.

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline k.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #367 dnia: Lutego 01, 2009, 18:28:00 »
    (...)

(...)

Nikt tego nie zrobił dobrze, tak by wszystko działało sprawnie to raz, a dwa cholernie dużo roboty przy każdej scenie gdzie są walki "na drabiny".
    Poza tym, tyle lat modowania i czemu ciągle tego nie ma?
    I tyle, na wielodrabinowe systemy operacyjne poczekałbym w multi bądź mb2.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #368 dnia: Lutego 01, 2009, 18:38:11 »
    Ja sobie robiłem takiego moda i zrobiłem ok 10-15 zamków. Zamki były wielodrabinowe (2 lub 3) czasem zniszczony był kawałek muru itp. działało to bardzo ładnie Ai sobie radziło itp. Niestety miałem formata i nie chcaiło mi się zaczynać jeszcze raz tego minimoda.

Offline lordyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #369 dnia: Lutego 01, 2009, 19:50:29 »
    Daedalus ->
    pytanie odnośnie tego zawierania pokoju i wypowiadania wojen- ma nadzieję, że nie będzie to tak , że jak jesteśmy rebeliantami to nikt nie chce z nami negocjować - rozumiem negatywne podejście  kraju , któremu posłuszeństwo wypowiedzieliśmy, ale z resztą powinno dać się coś " załatwić"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #370 dnia: Lutego 01, 2009, 23:36:45 »
    Rebelii nie ruszałem, zmiany dotknęły na razie tylko własnego królestwa (gdy tworzymy je bez pretendenta).

Co się tyczy tej wcześniejszej niespodzianki... skoro vonmistond już wydał kolejny update do moda, to powiem, że chodzi o w pełni interaktywną strategiczną mapę Calradii. Widać na niej miasta i zamki oraz oddziały lordów. Mamy informację o tym co nasi lordowie robią i możemy im wydać rozkazy. Screen macie tutaj: http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,54436.msg1459086.html#msg1459086

Dzisiaj zacząłem dodawać do niej rzeczy związane ściśle z moim modem (do tej pory robiłem ją z myślą o możliwości integracji z innymi modami, teraz wklejam w nią części skryptów z RESa), integrować ją z innymi moimi pomysłami i mapka rozrosła się już o kilkaset linijek kodu (zapewne jutro dojdę do ok. 5 tys. ;) ). Jutro lub pojutrze dodam screenshoty, bo nabiera ona coraz lepszych kształtów i zyskuje na funkcjonalności.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2009, 23:42:18 wysłana przez Daedalus »

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #371 dnia: Lutego 02, 2009, 16:29:57 »
    A tak w ogóle to mod, z którą wersją gry będzie współpracował. Z tą nową 11-stką? :P. Czy może z jakimiś starszymi?
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #372 dnia: Lutego 02, 2009, 16:55:15 »
    To chyba logiczne ze skoro nowy mod to do nowej wersji nie?(chyba ze się mylę :D)

Offline Świeży

• Użytkownik
    « Odpowiedź #373 dnia: Lutego 02, 2009, 21:31:23 »
    Daedalusie czy mozliwe jest zrobienie nowej scenerii dla "napaści" bandytów w miastach?
    np. odpoczywasz w tawernie i pokazuje się napis ze ktos wchodzi do twojej komnaty i rozpoczyna się walka tylko w tawernie?

Oczywiście, że takie coś jest możliwe.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2009, 23:45:08 wysłana przez Daedalus »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #374 dnia: Lutego 03, 2009, 08:10:49 »
    Heh prawie jak w Morrowind:  Tribunal.

Co do mapy strategicznej to specjalnie ściągnąłem nowego SoD by ją przetestować i uważam, że pomysł jest genialny. Duuuuży krok naprzód- tego mi brakowało wcześniej! Chciałbym też zapytać jak z moją propozycją NPC? pozdrawiam