Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Karty kolekcjonerskie PP15  (Przeczytany 12618 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Karty kolekcjonerskie "Puchar Polski 2015"
    « Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 29, 2015, 22:27:46 »
    Wersja po lewej jest według mnie lepsza - motyw z Warbanda bądź co bądź tutaj pasuje. Jedyne co to trzeba poprawić laur z "trójką" bo jest minimalnie zbyt ciemny przez co zlewa się trochę z tłem.

A co do kart legendarnych - jeśli one mają się odnosić do tegorocznego turnieju, to moim zdaniem powinny one zostać dodane tylko z graczy którzy stanęli na podium - dajmy 12 takowych kart, żeby było sprawiedliwie to z racji zajętego miejsca 5 złoci medaliści, 4 srebrni i 3 od brązowych. No i oczywiście kapitanowie wytypowaliby swoje filary, każdy z nas ma swój rozum i nikt nie da jako karty gracza, który zagrał 1 spawn.

Coś w stylu
    SDB - Harman, Cristo, Error, Virus, Rayden
    IL - Prusak, Woj, Menethil, ktos tam jeszcze
    PE - Prince, Blackhawk, Firunien
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 29, 2015, 22:42:06 »
    A więc zdania podzielone (popytałem też niektórych na Steam). Jednak dla mnie wszystko już jasne. Ostateczną decyzję i wygląd kart zostawię już jako niespodziankę. Tylko ikonki trzeba jeszcze poprawić.

A co do kart legendarnych - jeśli one mają się odnosić do tegorocznego turnieju, to moim zdaniem powinny one zostać dodane tylko z graczy którzy stanęli na podium - dajmy 12 takowych kart, żeby było sprawiedliwie to z racji zajętego miejsca 5 złoci medaliści, 4 srebrni i 3 od brązowych. No i oczywiście kapitanowie wytypowaliby swoje filary, każdy z nas ma swój rozum i nikt nie da jako karty gracza, który zagrał 1 spawn.

Coś w stylu
    SDB - Harman, Cristo, Error, Virus, Rayden
    IL - Prusak, Woj, Menethil, ktos tam jeszcze
    PE - Prince, Blackhawk, Firunien

No nie wiem właśnie, czy w ten sposób to rozwiązywać. Przede wszystkim karty legendarne można by zarezerwować już tylko dla Polaków. Po drugie to seria podstawowa jest już dla tego roku. Przydałoby się w legendarnych zaangażować też staż, szczególnie, że podium i tak kolorystyką będzie wyróżnione już na podstawowych. No ale zgadzamy się, żeby rezerwować legendarne tylko dla podium ;)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Lipca 04, 2015, 03:28:24 »
    Kolekcja przybiera naprawdę fajny kształt. Niektóre screeny są czasem rozmazane przy powiększeniu, inne można by dopracować... ale przypominam, że po publikacji całości, będzie możliwość, by wszystko zmieniać. Wystarczy, że będziecie mi podsyłali nowe screeny. Ale najpierw muszą być jakiekolwiek, by całość opublikować, więc proszę o szybsze dosyłanie screenów! Na tą chwilę mam gotowych 84 karty z serii podstawowej. Gotowy jest też ostateczny szablon kart legendarnych z niesamowitymi nowymi ramkami autorstwa Prince'a (nawet huth będzie usatysfakcjonowany!). A oto przeciek:

(click to show/hide)

Wracając do kart legendarnych, przewidywana ilość sztuk to 22. Dostaną je administratorzy, kapitanowie zespołów, Prince (ich autor), a resztę wybiorą już sami kapitanowie. 1 miejsce z podium oznacza wybór trzech osób do kart legendarnych, 2 miejsce dwóch, 3 miejsce jednej. Dodatkowo każda z tych drużyn otrzyma dodatkowego "slota" na kartę legendarną za każdy rok  stażu w PP (licząc od 2010 do 2014 roku; nowe zespoły z pierwszej czwórki są liczone w ten sposób: Sadboys = spadkobiercy SRC, Illuminati = spadkobiercy 13AM).
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #48 dnia: Lipca 04, 2015, 19:45:44 »
    Wygląda dobrze (bo z daleka? :D:P)

Można dodawać do gum Turbo w Biedronce!

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    Odp: Karty kolekcjonerskie PP15 (nowa propozycja)
    « Odpowiedź #49 dnia: Lipca 09, 2015, 20:20:22 »
    Karty już w całości opublikowane zarówno na Tawernie i na Tale Worlds. Wszyscy zgodnie przyznają, że wyglądają świetnie. Będzie też z nich ładna pamiątka, no ale na nic więcej nie ma co liczyć jednak. Nie minie parę dni, a już zacznie się o nich zapominać (choć zawsze gdzieś się będzie przewijało to pewnie, czas na ich robienie też taki zupełnie stracony nie był, bo zawsze jest jakaś satysfakcja z robienia tego typu rzeczy, szczególnie, jak efekt końcowy znacznie przerośnie początkowe oczekiwania). Ja już nie planuję tego dalej rozwijać, dlatego pola oddaję wam.

Padały jakieś niejasne propozycje zrobienia z tego forumowej karcianki. Pomysł fajny, owszem (nawet zrobiłbym tutaj subforum na taką grę), ale potrzebne są jakieś konkrety. Sam mam niejasne wizje, ale żadna do niczego ostatecznie nie prowadzi, więc chwilowo przemilczę to, ale spróbujmy inaczej. Niech ten temat będzie burzą mózgów waszych pomysłów na taką forumową karciankę z użyciem tych kart (link do tematu w I poście). Piszcie pomysły, nawet gdy macie po jednym, małym rozwiązaniu, a z całości może coś się wyłoni. Może dojdziemy do jakiegoś efektu, a może nic z tego nie będzie- zobaczymy, warto jednak spróbować, bo nic nie tracimy na zwykłej dyskusji.

Jako przykład, sam zacznę i rzucę jakimś małym pomysłem. Każdy gracz mógłby mieć swój własny temat z talią kart. Zakładając, że nikomu się nie będzie chciało tylu kart edytować, to można by opracować jakiś tam drobny kod obok każdej karty, który przedstawiałby statystyki potrzebne do gry. Ot, drobny, nic nie wnoszący pomysł, który w połączeniu z innymi coś może dać. Teraz wasza kolej.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #50 dnia: Lipca 09, 2015, 21:00:56 »
    I to jest właśnie sens wizji ojca Klimuszko znanej jako "proroctwo dla Tawerny"!
    Przecież cały czas zachęcam do grania w Latrynę Nostradamusa, która mogła by utorować drogę dla karcianek na Tawernie.
    Ach, cóż teraz gdy stało się już tyle złego? Gdy tylu ignorantów zmarnowało szansę?
    Pozostaje nam jednak trwać w nadziej, karty PP 2015 zasługują na pełną grę z rozbudowanymi zasadami, będącą symulacją rozgrywek PP 2015!
    Pomimo braku praktyki musimy przygotować zasady właśnie takiej skomplikowanej gry, wzorując się chociażby na schematach już przez karcianki wypracowanych, czyli np. zagrywamy karty do określonych stref, wykonujemy na nich różne operacje, staramy się o wysoki poziom decyzyjności samej rozgrywki.
    Proroctwo ojca Klimuszko powinno być dla nas przestrogą, ale musimy działać.
    Uważam że Mistrzowie Kaijudo to właściwy punkt odniesienia, gdyż ideałem byłoby zaadoptowanie zasad gry Duel Masters.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #51 dnia: Lipca 09, 2015, 21:04:26 »
    Stopień skomplikowania zasad jest odwrotnie proporcjonalny do liczby ludzi chętnych do gry. Powinieneś to zauważyć po Latrynie.

Offline huth

« Odpowiedź #52 dnia: Lipca 09, 2015, 21:07:03 »
    Zrobienie z tego gry wymaga czasu, bo trzeba to wszystko przemyśleć jaka to w ogóle gra miałaby być, potem testować, zbalansować, testować i w ogóle, zrobić jeszcze więcej kart.... najprościej po prostu zrobić to na podstawie jakiejś innej gry.
    Właściwie równolegle trzeba by pomyśleć jak miałyby wyglądać turnieje i w jaki sposób same gry zostałyby rozwiązane. Oczywiście najsuperzajebiście byłoby mieć taką grę w wersji przeglądarkowej. Nie wiem czy takie coś doszłoby do urzeczywistnienia, choc są takie możliwości, jak np. Tabloro albo Vassal (no jest też soner :P), więc może trzeba byłoby znaleźć inną metodę, która byłaby najmniej problematyczna. Ciekawe byłoby też zrobienie moda do warbanda na serwer z taką grą :P

@ ^
    Latryna jest grą dla elity

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #53 dnia: Lipca 09, 2015, 21:15:15 »
    Proszę tutaj nie spamować, bo im więcej offtopujecie, tym mniej ludzi będzie tu pisało. A jak nie będą pisali, to gra nie powstanie, bo ja nie zamierzam tego ruszać. // Dykcio
    Mimo wszystko uważam, że tak proste rozwiązanie jak zaadoptowanie sprawdzonych rozwiązań może pociągnąć grę.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2015, 21:29:23 wysłana przez Octavian »

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Lipca 09, 2015, 22:13:31 »
    Mimo wszystko uważam, że tak proste rozwiązanie jak zaadoptowanie sprawdzonych rozwiązań może pociągnąć grę.

No dobrze, ale jakie dokładnie rozwiązania masz na myśli?

To może jeszcze podrzucę, co mi na myśl przychodzi.

1) Karty byłyby graczom regularnie w określone dni tygodnia losowane. Powiedzmy, że zarówno podstawowe, jak i legendarne wchodziłyby w grę, tylko że legendarne byłyby w jakiś sposób lepsze, przez co byłyby rzadziej losowane (losowałaby jakaś zaufana osoba, zwyczajnym generatorem liczb, a każda karta miałaby przypisaną swoją własną liczbę. Tyle że powiedzmy karty podstawowe miałyby 5 takich liczb, a legendarne tylko jedną, co przy 63 podstawowych i 22 legendarnych dałoby łącznie 337 liczb do losowania i tylko 22 z nich to byłyby legendarne). Na wymianę powtarzających się kart byłby osobny temat (powiedzmy "Rynek wymiany" między graczami)

2) Gracze mierzyliby się między sobą w symulowanych turniejach (powiedzmy formatu 5aside, czyli 5 kart na stronę). Można by nawet zrobić coś w stylu "trybu kariery", jaki to bywał kiedyś w niektórych grach, czyli w ciągu sesji odtwarzane by były te turnieje, które naprawdę miały miejsce na scenie.

3) Każda karta ma jakieś przypisane jednostki. Każdy miałby temat ze swoją własną talią, a przy kartach byłyby wpisane statystyki (tylko powiedzmy, że raz w tygodniu możliwa by była ich zamiana, a przez resztę tygodnia w tym dziale byłaby wyłączona możliwość edytowania postów- to oszczędziłoby problemu z oszustami, którzy statystyki za bardzo zmieniają).Jako kategorie statystyki u każdej karty mogłyby być: jednostki wpisane na karcie oraz dowodzenie. Za wygrywane mecze gracze otrzymywaliby punkty, które mogliby właśnie raz w tygodniu wydawać na ulepszanie kart. Oczywiście, aby uniknąć sytuacji, że ktoś kilka kart tylko rozwija, byłaby jakaś ograniczona ilość rund, w jakich może zagrać dana karta w przeciągu jednej kolejki).

4) Przebieg meczy: wybralibyśmy kilka map (w sesji próbnej naprawdę niewiele, by potestować) i każdą z nich oceniło by się procentowo, jak "traktuje" daną jednostkę (np. Ruiny miałyby największy procent dla kawalerii i strzelców, a zdecydowanie mniejszy dla piechoty). Poziomy rozwoju jednostek poszczególnych kart byłyby przemnażane przez te procenty. Do tego wypadałoby to dowodzenie wykorzystać (jedna karta na mecz byłaby wybierana jako dowódca). Tylko to jest punkt do największej dyskusji, bo nie wiem co dalej i w ogóle jakby to miało rozstrzygać spotkania :P

Oczywiśćie po przedyskutowaniu zasad, można zrobić sesję próbną, krótszą niż zakładalibyśmy normalną.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 09, 2015, 22:20:58 »
    szczerze mówiąc, to myślałem o takiej czystej karciance, a tu widzę, że jakieś strategiczne karciane heroesy niemal z tego wychodzą

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #56 dnia: Lipca 10, 2015, 11:57:41 »
    Pomysł skomplikowany... ale mogę wziąć w tych testach udział.
    Jeśli gra ma być realistyczna, to przy wybraniu kokosza jako dowódcy powinna być opcja zadeklarowania w połowie meczu zmianę dowódcy bo kokosz wyszedł z gry i deinstaluje wb

Offline Maciek.

• Użytkownik
    • Piwa: 164
    « Odpowiedź #57 dnia: Lipca 10, 2015, 15:14:23 »
    Jeśli gra ma być realistyczna, to przy wybraniu kokosza jako dowódcy powinna być opcja zadeklarowania w połowie meczu zmianę dowódcy bo kokosz wyszedł z gry i deinstaluje wb
    Realizm ponad wszystko! Brakuje tylko teamkilli.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2015, 15:32:41 wysłana przez kokosz »
    Może i mam zblazowany umysł ale przynajmniej jestem jebnięty :////

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    « Odpowiedź #58 dnia: Lipca 10, 2015, 17:36:46 »
    Myślę, że jak ten pomysł ma wypalić to potrzebujemy prostych zasad (takich jak np. gwint z Wiedźmina 3). Jeśli przekombinujemy, to obawiam się, że wyjdzie tak jak z kampanią forumową.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #59 dnia: Lipca 10, 2015, 17:57:35 »
    Też zapisuje się na rozgrywki próbne, chociaż uważam że ten pomysł Dyktatora nie wyczerpuje tematu. Obawiam się, że dałoby radę przedstawić inny pomysł na model rozgrywki z wykorzystaniem karteczek PP 2015, który mógłby być lepszy, bardziej atrakcyjny, równie emocjonujący choć w inny sposób.
    Planowanie tego jak miała by wyglądać mecze, czy turnieje to świetny pomysł ale należy najpierw skupić się na zasadach samej rozgrywki, żeby nie dzielić skóry na misiu, misia należy wziąć w teczkę.
    Problemem nie będzie stopień skomplikowania zasad, ale przystępność ich przedstawienia. Gdyby opracować ładny poradniczek z ilustracjami, wtedy można sobie komplikować.