Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 68080 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #330 dnia: Października 17, 2015, 22:23:20 »
       Wyborcy Korwina (Nie wszyscy, ale odnoszę wrażenie, że większość), wpadli w jakąś manię prześladowczą. Nawet Kukiz, jest dla nich człowiekiem systemu, który ma kraść głosy jedynej słusznej opcji.
        Sam Korwin, obiecuje rzeczy, których nie da rady zrealizować, równie często co inne partie. Przy czym PiS obiecując niektóre rzeczy, które wymagałyby zmiany konstytucji np. wprowadzenie ustroju prezydenckiego, ma ten argument, że wiele wskazuje, że układ sił w sejmie, może temu sprzyjać (Kukiz+Korwin+ PiS). Tymczasem Korwin, mówiący o karach cielesnych, no to cóż.
        Nie mniej jednak Korwina szanuję. Ale to taki sam polityk jak inni. Będzie obiecywał, do skutku. Sorry, taki mamy klimat.

PS.
    Jestem za PiSem, ale gdybym mieszkał w Łodzi oddałbym głos na PO, bo po prostu jedynka ich listy jest moim zdaniem tam najlepsza. W takich sytuacjach, program Kukiza, z Jowami jawi się jako naprawdę dobry, bo upraszcza takie sytuacje. Głosujesz na konkretną osobę. A nie, że jakieś karyny, wejdą do sejmu siłą popularności wodza partii.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #331 dnia: Października 17, 2015, 22:36:40 »
    Jest jeden zasadniczy problem Drodzy państwo. To nie jest żadna mania czy widzimisie wyborców KORWINa. Sam znam sporo poczciwych ludzi popierających, ba ! nawet będących w PiSie czy w PO.

Problem jest taki.. Ci poczciwi ludzi sami ze swojej głupoty lub naiwności popierają takich zdrajców jak Ci co głosowali za przyjęciem dyktatu z Lizbony. A my jako zwolennicy jedynej i powtarzam jedynej aktualnie antysystemowej partii do sejmu negujemy i zawsze będziemy potępiać zło.

Jeśli ktoś nawet w dobrzej wierze czyni zło to trzeba mu przeszkodzić,informować i nazywać rzeczy po imieniu.. Proste.

Dlatego jak Wy jesteście zwolennikiem PiSu, który ma w planach ubożenie Polaków poprzez dalsze zadłużanie państwa, ingerowanie w ich życie poprzez durne prikazy, dyktowanie czego mają się uczyć dzieci, patrzeć z założynymi rękami jak po wolności chadzają mordercy 5- latek.. co jest oczywistym złem i robieniem z ludzi bezmózgich niewolników .

To nie dziwcie się, że ktoś Wam wypomina głupotę lub naiwność.

A co do tego Kukiza.. żadna to mania prześladowcza. Jeśli człowiek, który zmienia średnio co 3 lata opcje polityczne.. startuje do sejmu i deklaruje się jako antysystemowiec a jednocześnie umieszcza na listach ludzi głęboko siedzących w systemie od lat, to nie dziwne, że nie jesteśmy tak naiwni żeby mu ufać. Są ku temu solidne podstawy.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #332 dnia: Października 18, 2015, 00:00:23 »
         Kukiz, popierał PO gdy to głosiło bardzo liberalne hasła. Ba. PiS wygrał wybory w 2005 roku, hasłem "Polska solidarna, a nie liberalna". Mało kto mógł przypuszczać, że partia która głosiła te hasła, nawet po przegranych wyborach nagle kompletnie zmieni program, a jej przewodniczący który zarzucał PiSowi wodzowską strukturę, sam na długie lata stanie się w Polsce symbolem, takiego bezwzględnego wodza partii. Wodza, który potrafił zmarginalizować Schetynę czy powierzyć jedno z trudniejszych ministerstw, swojemu rywalowi w partii Gowinowi.
          Tu nawiasem, co do propozycji PiSu aby Gowin został ministrem obrony, dodam, że to średni ruch. Gowin poradzi sobie z naprawą armii, w to wierzę. Ale nie jest wojskowym geniuszem, kimś kto nie tylko naprawi ale przegoni sąsiadów. Bo tu nie o to chodzi, aby doganiać, ale aby wymyślić coś dzięki czemu sami w jakiejś dziedzinie wojskowej, przegonimy resztę, zrobimy coś innowacyjnego. Mamy wspaniałe jednostki typu Grom, raczej lepiej oddać ludziom z nimi związanymi to ministerstwo i budować takie specjalne jednostki. Zgadzam się też z Korwinem, że zamiast helikopterów warto by zakupić rakiety. Jasne, w sytuacji USA czy Niemiec, to rakiety nic nie dadzą takiego, jak wróg będzie maszerował lądem. No tyle co Niemcom w czasie 2 wojny. Ale gdy się jest bardzo mocno rozbrojonym, to jedyne co może coś dać, to broń która wysyła jasny sygnał do sąsiadów "Okey, zajmiesz nas, ale zanim to zrobisz, twoja stolica spłonie".
         IvE, no rozumiem o co Ci chodzi, ale państwo musi pobierać pieniądze. Z czego pobudujesz drogi, utrzymasz policję, urzędy, uniwersytety i długa lista takich wydatków koniecznych się ciągnie. 

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #333 dnia: Października 18, 2015, 10:46:31 »
      IvE, no rozumiem o co Ci chodzi, ale państwo musi pobierać pieniądze. Z czego pobudujesz drogi, utrzymasz policję, urzędy, uniwersytety i długa lista takich wydatków koniecznych się ciągnie.

Drogi z akcyzy na min. alkohol i VAT. Policję i najbardziej podstawowe urzędy (bo 95% zostanie zlikwidowane typu Urzędy Pracy, ZUSy) równiez z VATu. VAT to 2/3 przychodów państwa. Jest szkodliwym podatkiem ale musi zostać dopóki nie spłacimy długów po III RP.Już nawet teraz, gdyby obciąć te koszty, które chcemy zlikwidować to państwo spokojnie by się utrzymało z VATu i akcyz. A trzeba też wziąć poprawkę na to, że wpływy z VATu się zwiększą gdy ludzie będą mieli więcej pieniędzy w kieszeni nawet kilkakrotnie do tego wpływy z licytacji majątku państwowego typu kopalnie i urzędy. Dlatego obniży się go maksymalnie. To tyle gdyby udało nam się dojść do władzy.

Co do realii politycznych. Gdy KORWIN zdobędzie tyle % aby koalicja musiała odbyć się z jego udziałem to zrezygnuje ze stołków a będzie negocjować jak największą liczbę ustaw do realizacji. Nawet gdyby wprowadzić tylko 1/4 z tych najbardziej podstawowych to i tak jest o co walczyć bo sytuacja szarego obywatela poprawi się znacznie. To tyle jeśli chodzi o tę kadencję. Jest o co walczyć dlatego warto zagłosować i to tłumnie. Tym bardziej, że w dalszej perspektywie jest szansa na realizacje większej ilości ustaw.

Tutaj takie najbardziej podstatowe punkty wstawie w spoiler, mógłbym wstawić też cały program ale tego nawet ja nie przeczytałem całego jeszcze dzisiaj skończe to nawet się nie łudzę, że ktoś inny przeczyta.

(click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #334 dnia: Października 18, 2015, 11:50:52 »
       Jakiś program to jest, ale wiele punktów budzi zastrzeżenia. Po pierwsze, zmniejszenie liczby posłów, może osłabić poziom aktów prawnych, bo posłowie generalnie pracują w komisjach. Mniejsza ich liczba = mniej komisji.
        Co do państwowego szkolnictwa, tutaj uwierz mi: szkoły prywatne są lepsze, jeśli chodzi o licea i gimnazja. Gorsze jeśli chodzi o podstawówki, a o wiele, wiele gorsze jeśli chodzi o wyższe. Serio.
        Najbardziej dziwi mnie ta prywatna prokuratura. Nawet dotarłem do posta Korwina-Mikkego, który tłumaczy, a przynajmniej tak zrozumiałem, że zamiast wielu prokuratorów, byłoby ich mniej, ale mieliby oni kompetencję aby w danej sprawie wynająć prawnika specjalistę, który by reprezentował państwo i oskarżał. To może działać. Ale nie wiem, czy obecny system, że są po prostu prokuratorzy którzy się tym zajmują i w tym się specjalizują, nie jest prostszy.  Stąd raczej szedłbym w stronę, udoskonalania tego co jest, niż rewolucyjnych zmian.

To jest jakiś program. Ale moim zdaniem, jest on średni. Lepiej by było gdyby Polska wróciła do czasów konstytucji kwietniowej, z silną władzą wykonawczą, senatem reprezentującym interesy elity narodu ( Było dość zawężone prawo wyborcze do osób które np. miały odpowiednie ordery, wykształcenie, zaufanie publiczne i takie tam). Albo systemu który obowiązuje w USA.
        Najlepsze systemy to te, w których jest prezydent i on sobie powołuję rząd, swoją radę. Ci ludzie są odpowiedzialni przed nim i to prezydent, może ich odwołać. Posłowie powinni pochodzić z jednomandatowych okręgów wyborczych. Senatorowie, natomiast wybierani powinni być w zwykłych wyborach, ale z mocno zawężonym kręgiem wyborców, do różnych profesorów, naukowców, wojskowych, ludzi bogatych itd.
    To uprzątnie tą wadę demokracji o której mówił Korwin, że menele przegłosują profesora. Sama demokracja na tym nie ucierpi, bo prezydent będzie wybrany przez cały naród. Za to władza ustawodawcza, która ma go kontrolować, te władze mają się hamować nawzajem, będzie w 1/2 "elitarna".

Co do systemu sprawiedliwości, należy rozwijać dobrowolne poddanie się karze oraz pracę społeczną i grzywny, zamiast kar więzienia.
    Korwin krytykuje to, że postępowanie jest dwuinstancyjne, a momentami to się ciągnie nawet dłużej (administracja). No ale tego nie da się zmienić, ograniczając instancyjność, bo to by chyba nawet naruszyło zobowiązania międzynarodowe i nic nie dało :D Taka nasza cecha narodowa, o której pisała Fredro:
    Czapkę przedam, pas zastawię,

A Cześnika stąd wykurzę;

Będzie potem o tej sprawie

Na wołowej pisał skórze.
    Polacy to naród pieniaczy. Podnoszenie kosztów, ograniczanie tego nic nie da. Trzeba więc aby to ukrócić, rozwijać arbitraż, mediacje itd.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #335 dnia: Października 18, 2015, 16:11:34 »
    Mówiłeś o identycznych spotach PO i PiS IvE, to masz dla porównania dwa najnowsze PiSu:

(click to show/hide)

(click to show/hide)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #336 dnia: Października 18, 2015, 19:17:28 »
     Brawo dla PiSu - więcej podatków. Szkoda tylko, że banki i sklepy po prostu zwiększą sobie marże i odbiję się to na zwykłych ludziach w postaci wyższych cen.

A spoty nienawiści do PO ze strony PiSu są. Wystarczy wejść w ich youtuba. Nie jest to jednak istotne bo każda partia ma swoją propogande.

Mnie tam nie szokuje i nie nabieram się na wojnę polską-polską kreowaną przez media. Jak po tylu latach można nadal to łykać jak pelikan?

Bardziej mnie szokują te propozycje PiSu..  No ale czego wymagać od ludzi którzy głosują za zakazaniem drożdzówek.
    « Ostatnia zmiana: Października 18, 2015, 19:28:08 wysłana przez ^IvE »

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #337 dnia: Października 18, 2015, 19:36:41 »
    A spoty nienawiści do PO ze strony PiSu są. Wystarczy wejść w ich youtuba. Nie jest to jednak istotne bo każda partia ma swoją propogande.

A ty udajesz, że nie czytacz, do czego ja nawiązuję, czy po prostu przerasta cię to?
    Mówiłem tutaj wyraźnie, co mnie bulwersuje w spocie PO - powoływanie się na JAWNE kłamstwo, za które autorzy kilka dni wcześniej PUBLICZNIE przeprosili. I robienie z tego UDOWODNIONEGO kłamstwa spotu atakującego rywali politycznych.

A co do spotów nienawiści, jak to określasz, to racja- każda partia ma swoją propagandę. PiS uderza w PO, PO uderza w PiS, a Korwin uderza we wszystkich innych, a szczególnie tych, z którymi walczy o elektorat. Proszę, tutaj chociażby przykład spotu nienawiści Korwina: https://www.youtube.com/watch?v=RWinnDYapdo
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline emanuel

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • No pasarán!
    « Odpowiedź #338 dnia: Października 18, 2015, 20:28:03 »
    Jako Polak na emigracji mój głos jest zaliczany do komisji na Żoliborzu. Do Senatu bodajże wybrałem kandydatkę niezależną, panią Piotrowską, a do Sejmu panią Miriam Shaded z listy KORWIN.
    W każdym systemie - ktoś walczy, a ktoś ora ziemię
    I w każdym rządzie - ktoś tyra, a ktoś ma pieniądze...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #339 dnia: Października 18, 2015, 20:57:16 »
    A co do spotów nienawiści, jak to określasz, to racja- każda partia ma swoją propagandę. PiS uderza w PO, PO uderza w PiS, a Korwin uderza we wszystkich innych, a szczególnie tych, z którymi walczy o elektorat. Proszę, tutaj chociażby przykład spotu nienawiści Korwina: https://www.youtube.com/watch?v=RWinnDYapdo

No i o tym też napisałem. Każda partia ma swoją propagandę.

Jako Polak na emigracji mój głos jest zaliczany do komisji na Żoliborzu. Do Senatu bodajże wybrałem kandydatkę niezależną, panią Piotrowską, a do Sejmu panią Miriam Shaded z listy KORWIN.

Witamy ;)

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #340 dnia: Października 18, 2015, 21:58:36 »
    Supermarkety nie podniosą cen, bo rywalizują o klienta. Jeśli to zrobią, zyskają mali polscy przedsiębiorcy, którzy cenowo mocno odstają od takich marketów.
    Problem istnieje, że te sklepy typu biedra, zarabiają w Polsce krocie, odprowadzają zaś z tego malutki procencik. Kombinują i nieźle im to idzie, a to te zmiany nazwy, a to umowy spółek matek z córkami itd. To tłumi uczciwą rodzimą konkurencję.
    Banki i supermarkety, powinny płacić odpowiednio do swoich zysków, a nie robić tu sobie eldorado, wywozić hajs za granice, a koszty utrzymania państwa przerzucać na szaraków.

Oczywiście, zawsze padnie argument, że banki i markety odbiją to sobie na nas. Faktycznie, można założyć scenariusz, że instytucje te celem obalenia rządu PiSu, zrobią to, licząc, że doprowadzi to do odwrócenia się Polaków od tej partii. Jednakże, na dłuższą metę, to będzie dla nich samobójstwo. Dodatkowo musiałyby wszystkie markety na to pójść, bo wystarczy, że jeden zamiast podwyższyć ceny, w tym czasie je obniży, to reszta pójdzie z torbami. U mnie w mieście są 2 duże supermarkety w odległości 100 metrów od siebie - wielkie Tesco i kaufland. Jakieś 700 metrów dalej jest lidl. Jest też kilka biedronek. Przy takiej konkurencji, pojawia się pytanie, kto zaryzykuje przerzucenie kosztów na klienta...

Najbardziej stracą dostawcy, bo to od nich te supermarkety będą starały się wyciągnąć więcej, za mniej, aby wyjść na swoje. Ale tu też nie mogą przedobrzyć.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #341 dnia: Października 18, 2015, 22:10:41 »
    Supermarkety nie podniosą cen, bo rywalizują o klienta. Jeśli to zrobią, zyskają mali polscy przedsiębiorcy, którzy cenowo mocno odstają od takich marketów.
    Problem istnieje, że te sklepy typu biedra, zarabiają w Polsce krocie, odprowadzają zaś z tego malutki procencik. Kombinują i nieźle im to idzie, a to te zmiany nazwy, a to umowy spółek matek z córkami itd. To tłumi uczciwą rodzimą konkurencję.
    Banki i supermarkety, powinny płacić odpowiednio do swoich zysków, a nie robić tu sobie eldorado, wywozić hajs za granice, a koszty utrzymania państwa przerzucać na szaraków.

Co ty pleciesz za bzdury?

Kapitał nie ma narodowości. Czy to będzie polski czy zagraniczny przedsiębiorca nie ma to różnicy dla polskiego obywatela. Mam kupować badziewie albo drożej bo polskie? Ty chyba nie masz bladego pojęcia co to ekonomia albo jesteś sabotażystą ekonomiczną. Zrozum człowieku, że to odbiję się na kieszeniach zwykłych ludzi. I to nie nowe podatki się powinno się tworzyć tylko likwidować ulgi, które te markety dostały. Każdy powinien mieć równe szanse. PiS zamiast upraszczać prawo aby nie można było omijać niepłacenia podatków chcę dowalać kolejne ustawy i nowe podatki.

I ludzie nie przesiądą się do mniejszych sklepów bo markety będą mogły sobie pozwolić na podwyżkę cen z tego co zapłacą z nowego podatku bo i tak będzie taniej niż w tych sklepikach. Dlaczego bo chociażby ceny hurtowe i nałożenie podatku i tak nic nie da bo potworzą sobie spółki matki w Lichensteinie i zapłacą tylko grosze podczas gdy inni nadal będą mieli na łbie składki, dochodowe i inne lewicowe fanaberie.

Jak już kompletnie nie rozumiesz, że kapitał nie ma narodowości to obrazowe przedstawienie jak dla dziecka, kretynizmu myślenia:

Skoro banany sprowadzamy z miejsc gdzie one rosną i są tańsze i lepsze i się to wszystkim opłaca i konsumentom i handlarzom. To mamy budować szklarnie w Polsce i robić je w Polsce ponieważ wtedy będzie to ok? Haha.. nie no boki zrywać.

JKM

• Gość
    « Odpowiedź #342 dnia: Października 19, 2015, 13:37:34 »
    Popieram partię KORWIN

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #343 dnia: Października 19, 2015, 15:14:42 »
    IvE, skoro dopuściłeś się głosowania z obu kont, to sfałszowałeś wyniki tawernianego sondażu :P

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #344 dnia: Października 19, 2015, 17:09:41 »
       Kapitał może i nie ma narodowości (chociaż gdy fiat miał problemy, z tego co mi się obiło o uszy, to ograniczali produkcje u nas. Choć to tutaj w Polsce, pracowali efektywniej. Jednak włoska spółka, nie chciała podpaść samym Włochom), ale państwo z którego kapitał wypływa, jest w dość kiepskiej sytuacji.
        Serio, to się nazywa ekonomiczna kolonizacja, co zrobiono z naszą produkcją, bankami i rynkiem. Polacy równie dobrze co wódkę, mogą pić wino, to puszenie się, że "hehe polska wódeczka", ma tyle wspólnego z prawdą (bo prawie każda dostępna w sklepie wódka, to zagraniczny koncern), co stwierdzenie, że oto jestem cesarzem Monako.
         http://www.pch24.pl/zielona-wyspa-czy-neokolonia-,20198,i.html