Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67922 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #300 dnia: Października 11, 2015, 14:40:00 »
    Przykład: jeśli Piotr zamorduje żonę Pawła, a Paweł zamorduje Piotra, to w takim razie kara śmierci dla Pawła?
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #301 dnia: Października 11, 2015, 14:47:04 »
    Jest jeszcze kwestia tego, że ten ów więzień, który odsiaduje dożywocie siedzi tam z pieniędzy podatników, co imho też nie jest takie świetne.
    DANCE OR GET BANNED

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #302 dnia: Października 11, 2015, 14:48:06 »
       Adam, bez przesady. Warunki w więzieniach ulegają stopniowej poprawie, a nawet ktoś skazany na dożywocie, może mieć nadzieje, że wróci na wolność, po 25 latach. Stąd mówienie, że "dożywocie jest bardziej okrutne", to nonsens, bo skazani na śmierć, często oczekują dłuższy okres na wykonanie kary w takim napięciu.
        Tak czy siak, Polska wprowadzić kary śmierci nie może. Europa poszła do przodu, kara śmierci wymierzana przez państwo, na początku była po prostu metodą aby uniknąć zemsty rodowej, która często ciągnęła się w nieskończoność bo, niezliczone rzesze braci, szwagrów i kuzynów tłukły się nawzajem. No to lepiej, aby jakiś tam przedstawiciel władzy skazał na śmierć. Kolejnym powodem jej trwania, był brak więzień na dzisiejszym poziomie. Dzisiaj, dalsze jej utrzymywanie nie ma żadnego sensu, poza "BO TO SPRAWIEDLIWE". Żadne zabójstwo, nie jest sprawiedliwe. Najlepiej, aby ludzie się w ogóle nie zabijali, a tym bardziej aby państwo nie wymierzało kar tego typu. Morderca zasługuje na drugą szansę, jeśli dostanie wyrok 25 lat więzienia, już po 15 roku może ubiegać się o wypuszczenie na wolność. Czyli, popełniając czyn w wieku lat 20, będąc młodym gnojkiem, może w wieku 35 lat jako dojrzały facet, wyjść na wolność i zacząć od nowa.   

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #303 dnia: Października 11, 2015, 14:53:56 »
    Jak sobie ułożysz życie po 25 latach? Nie masz pracy, kwalifikacji, rodziny, przyjaciół, społeczeństwo patrzy na ciebie z podejrzeniem i pogardą, a żaden pracodawca nie zatrudni mordercy.
    Gdybym ja miał wybór pomiędzy szybką śmiercią, a dożywociem, strzeliłbym sobie w łeb.

Jest jeszcze kwestia tego, że ten ów więzień, który odsiaduje dożywocie siedzi tam z pieniędzy podatników, co imho też nie jest takie świetne.
    Też się zgadzam że płacenie na nich pieniędzy nie jest świetne, ale mimo wszystko, nawet jeżeli według mnie dożywocie jest gorsze, prawo do życia jest najważniejszym z praw, i nie można go zabarć komuś bez powodu (morderstwo/a z premedytacją np. jednak by do tego kwalifikowało). Zaletą dożywocia jest to że jeżeli ktoś zostanie uniewioniony, to można go uwolnić (chociaż strat moralnych nigdy nie można zwrócić), a zmarłemu można co najwyżej powiedzieć, "Oups, pomyłka".
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #304 dnia: Października 11, 2015, 14:57:23 »
    Jakoś nie przekonuje mnie osobiście resocjalizacja po odsiedzeniu 15 bądź 20 lat więzienia. Zostaje też inna kwestia. Jeśli ktoś spowoduje wypadek np. samochodowy i doprowadzi tym do zabójstwa drugiej osoby, zasługuje on na karę śmierci?
    DANCE OR GET BANNED

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #305 dnia: Października 11, 2015, 15:02:42 »
    Kara śmierci, innej opcji nie widzę.
    Jeden zabije umyślnie drugą osobę = odebrał komuś życie
    Drugi potrąci na drodze pieszego = odebrał komuś życie
    W tym momencie albo każdy do piachu albo wybierajmy, a wtedy czym będziemy się różnić od zwykłego mordercy? Że robimy to w majestacie prawa?
    Czy ty IvE zabiłbyś drugą osobę wiedząc, że ona skrzywdziła (świadomie lub nieświadomie) inną rodzinę, czy osobę? Najgłośniej krzyczą ci, którzy sami nie odważyliby się odebrać drugiej osobie życie.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #306 dnia: Października 11, 2015, 15:03:46 »
    Nie, chyba że zrobił to z premedytacją. Ale dyskusje kto zasługuje na karę śmierci czy nie trzeba zostawić tym którzy się tym zajmują, bo na chłopski rozum to byśmy wszystkich skazali na śmierć.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #307 dnia: Października 11, 2015, 15:09:47 »
    Nie interesuje mnie co jest gorsze. Tu chodzi o zasady i o strach. Jak widać przestępcy dożywocia i przyjemnego wiezięnia się nie boją. Ktoś odebrał komuś życie to samemu je traci - proste.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #308 dnia: Października 11, 2015, 15:22:31 »
    Zależy kto. Kierowca raczej nie pomyśli o sobie w roli przestępcy, więc kara śmierci nie wpłynie czy dowali do innego auta czy nie.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #309 dnia: Października 11, 2015, 15:30:07 »
    [...]Morduję[...]Nie nadaję się już do społeczeństwa.[...]
    Zaczynam się Ciebie bać, IvE :D
    Kara śmierci też kosztuje - dłuższy proces sądowy w celu udowodnienia winy (nie chcemy przecież zabić kogoś, kto potem okaże się niewinny, prawda?) i kwestia tego, że kara śmierci odbywa się po pewnym czasie, więc przez te parę lat trzeba skazanego tak czy inaczej utrzymywać. Artykuł do poczytania: http://www.deathpenaltyinfo.org/costs-death-penalty
    Jakoś nie przekonuje mnie osobiście resocjalizacja po odsiedzeniu 15 bądź 20 lat więzienia. Zostaje też inna kwestia. Jeśli ktoś spowoduje wypadek np. samochodowy i doprowadzi tym do zabójstwa drugiej osoby, zasługuje on na karę śmierci?
    Tutaj właśnie pojawia się kwestia rozważań nad systemem skandynawskim, gdzie życie w więzieniu przypomina jak tylko to możliwe życie na wolności - właśnie w celu zapobieżenia sytuacjom ala Shawshank Redemption ;) Uważam, że jeśli już mowa o karze śmierci, to zakładacie ją dla morderców umyślnych, czyli spowodowanie wypadku nie wchodzi w grę. Coś w stylu Josef Fritzl itp., gdzie przez dłuższy czas ktoś popełnia dany czyn lub go planuje, a nie dana zbrodnia dzieje się pod wpływem emocji, przypływu chwili...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #310 dnia: Października 11, 2015, 16:31:04 »
    Kara śmierci dla morderców umyślnych. Wypadek chyba, że koleś specjalnie chciał rozjezdzać ludzi to nie powinno podlegać karze śmierci.

Czy ty IvE zabiłbyś drugą osobę wiedząc, że ona skrzywdziła (świadomie lub nieświadomie) inną rodzinę, czy osobę? Najgłośniej krzyczą ci, którzy sami nie odważyliby się odebrać drugiej osobie życie.

Co Ty mi Panie tutaj wygadujesz. Od wykonywania wyroków jest kat. To prawo ma mnie chronić i nie pozwalać mordercą funkcjonować w społeczeństwie ja nie jestem od wykonywania kar. Kara śmierci funkcjonuje i funkcjonowała we wszelkich choćby trochę cywilizowanych państwach.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #311 dnia: Października 11, 2015, 18:51:17 »
    Tyle tylko, że za nieumyślne spowodowanie śmierci, nie grozi dożywocie, a 5 lat. Dyskutujemy tu zaś o zupełnie innym przepisie, bo nieumyślne to 155 a umyślne 148kk. Stąd, tego nie ma co się bać.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #312 dnia: Października 11, 2015, 18:54:08 »
    Za nieumyślne spowodowanie śmierci nie powinno być przewidzianej żadnej kary pozbawienia wolności a jedynie ewentualne zadośćuczynienie dla rodziny. Chociaż nie wiem co sądy orzekają, zgaduję na ślepo że niemal wszystkie wyroki padają w zawieszeniu.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #313 dnia: Października 11, 2015, 19:13:32 »
        Kara śmierci, to zabawny temat.
    hehehe, no nie, ubaw po pachy XD

Kara śmierci mogłaby być, tylko żeby ktoś odpowiadał za każdą taką śmierć, a nie 'system' czy jakieś 'zasady'. Czyli jeśli okaże się, że ktoś był niewinny, to ktoś kto skazał taką osobę albo ktoś kto wg. prawa bierze odpowiedzialność, powinien w jakiś sposób beknąć, a nie 'o kurde, no pomyłka była, szkoda gościa, ale co zrobić...'.
    Nie wie czy to jest zbyt idealistyczne podejście w stylu jakichś kodeksów rycerskich, w każdym razie takie mi się podoba

@ IvE

Co do polemiki... Mi się trudno utożsamiać czy wierzyć w takie zasady jakie głosi Korwin. Nie obchodzi mnie to, czy rzeczywiście są to takie super zasady obiektywnie, czy tylko w oczach tego człowieka, po prostu uważam, że to jest nieco zbyt wąskie i skrajne spojrzenie oraz - i to piszę niepewnie - w pewnym stopniu nie ma szans na ich powrót, bo w wyniku przemian policznych-społecznych, światopoglądowych i technologicznych się po części zdezaktualizowały. Kiedyś brudna strona kolonializmu była znana tylko dla kolonizatorów i kolonizowanych, a pierwszy świat żył w nieświadomości, czy też w bezproblemowej świadomej ignorancji, bo w końcu brutalna strona świata była bardziej widoczna te 100 i więcej lat temu(teraz się w pubach rzadko kto się bije nawet). Obecnie można bez specjalnego wysiłku dowiadywać się o wszystkim na świecie i w głowach ludzi nie ma aż takiego przyzwolenia na wyzyskiwanie reszty świata dla własnego komfortu. To tylko taka jedna przykłądowa kwestia.
       Po prostu dla Korwina to wygląda tak, że trzeba znów działać jako władcy świata z bożym błogosławieństwiem wg. męskich zasad i wszystko będzie pięknie. Tylko zastanawia mnie zawsze jak to się stało, że te wszystkie socjalistyczne i wszelkie 'lewackie' pomysły i praktyki miały poczatek i rozwój w 'ładzie' za jakim tęskni. Myślę, że zasady jakie on proponuje są do zaakceptowania tylko dla wąskiej części społeczeństwa. Już nie mówię o tym, że dla większości, czyli zwykłych uboższych ludzi to co on głosi brzmi jak arystokratyczny bełkot i nie ma szans z takim gadaniem zdobyć poklasku masowego. Wygląda to tak, że gość oczywiście zna historię, historię idei, wpływ nauki i filozofii XXw na światopogląd ludzi i prowadzenie polityki - i ideologicznie od razu ucina jakąś refleksje nad tym, bo wg. niego to są złe lewackie zgniłe eksperementy i ich skutki, i wystarczy przywrócić to, co było przed tym.
       Bardzo jestem ciekaw jak szybko po powrocie do takiego porządku znów powstałyby jakieś masowe ruchy niezadowolonych ogarniętych rewolucyjnymi ideami, kiedy wybuchłaby jakaś wielka wojna itd. Zresztą w sumei to bezsensowne spekulacje nie ma szans na powrót do świata 'zasad', jeśli upadnie obecny "porządek", to będziemy mieć jakiś chaos z jednej strony władzy korporacji, z drugiej twardych dyktatur, a wszystko podlane sosem terroryzmu i zagrożeń od cybernetycznych po biologiczne.

Skanowanie tęczówek? Dobre :) Powiem ci, że nie wierzę, żeby dało się zatrzymać - szczególnie w korpo - marsz w stronę takich zabezpieczeń, w których masz coraz mniej swobody i prywatności. Efekty postępu technologicznego ma ogromny wpływ na współczesny świat, najbardziej mi się podobają ci biedni uchodźcy ze smartfonami i że 'genialne' inicjatywy korporacji, to dostarczać na cały świat darmowy internet :D Jakby to miało naprawdę im pomóc. Przecież to jest zarzucanie sieci, w której uwięziony jest już pierwszy świat. W sumie - to jest nieco wg. myśli Korwina, w końcu to są amerykańskie firmy, więc to chyba ta jeszcze 'słuszna' cywilizacja? Nawet jeśli ta sieć balonów czy dronów zostanie wyprodukowana w Chinach, hahhaha - to jest właśnie tragizm idei reakcjonistycznych: ta 'słuszna' cywilizacja jest chyba jeszcze bardziej zależna od 'niesłusznych' niż w czasach kolonializmu :)
       btw czy cywilizacja Chińska nie jest rónież całkiem 'słuszną' cywilizacją? kilka tysięcy lat historii, spore wpływy, i w sumie teraz jakby kopie doły pod Zachodem (tak wiem.... to dlatego, że Zachód już nie jest taki jaki powinien być - normalnie wszystko tak się da wytłumaczyć... kocham humanistyczne spory, w których nie da się niczego zfalsyfikować)

W każdym razie o ile system nie pierdyknie w jakiś spektakularny sposób, to możlwości kontroli, utrzymania porządku, wdrażania społecznych zmian w systemach politycznych będą coraz większe a odpowiedzialność konkretnych ludzi coraz bardziej rozmyta z władzą coraz trudniejszą do ruszenia i to jest jeden z powodów, dlaczego myślę, że unifikacja Europy jako wieloetnicznego tworu może mieć w przyszłości miejsce. Nie będzie żadnych kolejnych 'wiosen ludów' i rewolucji, bo zmniejszy się również wpływ natury na społeczeństwo(istotna kwestia zmian politcznych kiedyś). Jak na razie to pewne rzeczy idą za szybko inne za wolno, robi się burdel i dlatego jestem obecnie za postulatami bliskimi Kukizowi i w sumie Korwina też, ale bez tej całej ideolo reakcjonistycznego do XIX wieku.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #314 dnia: Października 12, 2015, 07:38:09 »
    Nie interesuje mnie co jest gorsze. Tu chodzi o zasady i o strach. Jak widać przestępcy dożywocia i przyjemnego wiezięnia się nie boją. Ktoś odebrał komuś życie to samemu je traci - proste.

Zwłaszcza widać to po ilości przestępstw i ludzi w więzieniach w USA i np Szwecji.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii