Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67867 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #240 dnia: Października 03, 2015, 17:09:02 »
    Głosujesz na PiS? Jeśli utożsamiasz się ze zdrajcami Polski, maniakami, którzy głosowali za zniesieniem drożdzówek i doprowadzili do sprowadzenia imigrantów do Polski poprzez akceptacje Traktatu Lizbońskiego to pogratulować! PiS liberalny? Przecież oni chcą zakazywać i narzucać gdzie tu liberalizm? PiS to konserwatywna lewica i proszę sobie to uświadomić.

Nie będę już komentował reszty, bo aż chce się śmiać, jak się tych "maniaków" widzi, ale o traktacie lizbońskim już coś pisałem.
    IvE, doucz się historii Polski XXI wieku, jeśli nie pamiętasz już ostatnich 10 lat! Ile razy można ci to powtarzać, że to PO wtedy rządziło i to PO miało więcej głosów "za", podczas gdy PiS jako jedyny miał głosy "przeciw". Mam nadzieję, że to Korwin tak na ciebie działa, bo wtedy jest szansa, że to minie, gdy ten zniknie ze sceny politycznej.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #241 dnia: Października 03, 2015, 17:45:00 »
    PiS nie jest liberalny.
      Liberałowie, w klasycznym założeniu, uważali, że bez państwa by wszystkim żyło się wspaniale. Że przed państwem, był taki fikcyjny, stan natury w którym, ludzie żyli sobie w jaskiniach szczęśliwi, bez trosk, zmartwień, ciesząc się wolnością a to państwo ograniczając ją, zniszczyło ten świat.
       Z kolei, konserwatyści także w takim klasycznym ujęciu, wierzą w wizje Hobbesa, jego stan natury. Gdy kiedyś zapytałem znajomego, o czym jest "The Walking Dead" poza zombie, to odpowiedział, że to coś mniej więcej, jak stan natury Hobbesa. Nie ma państwa, nie ma przymusu państwowego, ludzie są źli z natury i bez bata, nad sobą sprawiają, że życie jest krótkie, smutne i zwierzęce.
        Do tego trzeba dorzucić ekonomie oraz populizm polityczny, bo to o czym pisałem, to raczej taki wielki uproszczony skrót, tego co tam sobie myśliciele pisali, co miało wpływ na epoki, bo inspirowani nimi politycy dokonywali zmian.
       Stąd, PiS nazywając się partią konserwatywną, ma ku temu powody, bo sam chce wprowadzić silne państwo, ze sprawnymi sądami. To Korwin ma w nazwie Wolność, Nadzieja. To liberalizm. PiS ma tylko Prawo i Sprawiedliwość, czyli ten bat który wisi na ludźmi, tą groźbę kary, jeśli tylko za bardzo wychylą się z tym skurwysynem który drzemie w każdym z nas.
       Kwestia UE, jest skomplikowana, nie ma co się oszukiwać, że świat się globalizuje. Poza tym, co konkretnie nie podoba Ci się w traktacie lizbońskim? Tak konkretnie, konkretnie. Bo zlikwidowano głosy ważone, to nas najbardziej boli, z drugiej strony nie dziwie się ani UK ani Niemcom, że mając o wiele większą populację, chcą utrzymywać konstrukcję która nie odzwierciedlała niczego w tej Unii. Poza tym istnieje coś takiego:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Kompromis_z_Janiny

Stąd, w Unii to nie działa tak, że siedzą sobie w radzie przedstawiciele państw i:

Przedstawiciel Niemiec: Ha! Skoro dogadaliśmy się w sprawie regulacji marchwi, to rzepa, zwłaszcza  niemiecka też zasługuje na poczesne jej miejsce, w historii! Żądam rozciągnięcia tego na niemiecką rzepę!
    Przedstawiciel Najjaśniejszej RP (My nie lubimy Niemców no to): Co?! To jawny skandal, powrót do III Rzepy, znaczy Rzeszy! Stop niemieckiemu nacjonalizmowi! Zamiast tego cebulę! Cebulę każdy lubi! Cebula jest Shrek. Znaczy Shrek, jak cebula.
    Budzi się ze snu, Przedstawiciel Holandii (Przypomina sobie, że w jego kraju Polaków nie lubią no to): Co?! Polska, znowu macie jakieś problemy?!  Pasożyt, tylko kasy chcecie! Przyznajcie się lepiej, o co wam chodzi!
    Przedstawiciel Danii: Nie.
    Ale to wszyscy ignorują, bo Duńczycy, zazwyczaj są na nie. Wreszcie, wszyscy przekrzykują się nawzajem. Cebula! Marchew! Rzesza!, ktoś tam krzyczy "Adolf Hitler", ciekawe kto.

Podobny przykład, był podawany na zajęciach. Teraz luźno to przytaczam, ale serio, jak się zapyta ludzi, to ich zdaniem te dyskusje mniej więcej wyglądają o tak. Niestety. Tak ciekawie nie jest.
    « Ostatnia zmiana: Października 03, 2015, 18:18:58 wysłana przez Warder »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #242 dnia: Października 03, 2015, 18:17:40 »
    PiS to zdrajcy i PiS to kłamcy, kłamią w żywe oczy, że są partia eurosceptyczną. Do tego co to za wytłumaczenie, że część posłów była przeciw? Kandydatką na premiera jest teraz Szydło Beata, która głosowała za przyjęciem tego traktatu a więc to jawna zdrada i kpina. Do tego sam Jarosław głosował. Czyli widać czarno na białym, że teraz do sejmu kandydują znowu zdrajcy. PiS miał możliwość nie głosować za, ba miał możliwość pełnego weta i zablokowania tego traktatu ponieważ mieli prezydenta przez nich protegowanego Oto lista posłow PiS głosujących za.:

(click to show/hide)

Nie dość ze zdrajcy to jeszcze zwolennicy zakazywania drożdzówek, narzucania ludziom czego się mają uczyć w szkołach i wiele wiele wiele innych.. Oto PiS, farbowani zdrajcy. Wstyd, popierać taką partię.

Jaki problem z Traktatem Lizbońskim? Kretyńskie ustawy UE:

Posłowie przysięgali na Konstytucję RP, że będą jej przestrzegać. Tymczasem większość oddała głos sprzeczny z Konstytucją (i wbrew poslkiej opinii publicznej). Według Traktatu Lizbońskiego jest on nadrzędny nad prawami krajowymi, według Konstytucji RP najwyższym prawem decydującym o Polsce, jest Konstytucja RP.

Jawna zdrada i obrzydliwość, to powinno budzić żywą odrazę ! Sprzedać ojczyznę i zrobić z niej kolonie. Ja mam się douczać historii? Ja jestem maniakiem? To nie ja głosowałem za zrobieniem z nas koloni i to nie ja mam czelność kandydować po raz kolejny i kłamać w żywe oczy.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #243 dnia: Października 03, 2015, 18:23:07 »
       IvE, czy problemem jest ustawa czy rozporządzenie? - To tak, co do drożdżówek. Traktat z Lizbony, podpisały wszystkie państwa, Polska jako jedna z ostatnich. I to mniej więcej w takiej atmosferze: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/jesli-prezydent-zawetuje-traktat-to-czeka-go-trybunal-stanu/5fh6g.
         Poza tym, to także i polityka. Wtedy, eurosceptyków było bardzo niewielu, a społeczeństwo raczej nie popierało, negocjowania, co rząd i Tusk przedstawiali jako "awanturnictwo PiSu". Jeśli pamięć mnie nie myli, choć dzisiaj niektórzy zarzucają Kaczyńskiemu podpisanie, wtedy, bardzo wielu zarzucało mu, aż do śmierci, że psuje nam opinie swoim wtrącaniem się w sprawy rządu (prowadzenie negocjacji) oraz psucie dobrego imienia nieustanną awanturą i ksenofobią.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #244 dnia: Października 03, 2015, 18:25:36 »
    Rozporządzenie, ustawa nie ma tu żadnego znaczenia nazewnictwo. Znaczenie ma to, że obcy podmiot ma prawo decydować i narzucać nam rozwiązania i jego prawo jest nadrzędne nad naszym krajowym. To się nazywa państwo kolonialne.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #245 dnia: Października 03, 2015, 18:33:41 »
    Rozporządzenie, ustawa nie ma tu żadnego znaczenia nazewnictwo.
    Ustawy wydaje parlament.
    Art. 92.
    Rozporządzenia są wydawane przez organy wskazane w Konstytucji, na podstawie szczegółowego upoważnienia zawartego w ustawie i w celu jej wykonania. Upoważnienie powinno określać organ właściwy do wydania rozporządzenia i zakres spraw przekazanych do uregulowania oraz wytyczne dotyczące treści aktu.
      Stąd, dokładnie w temacie nie siedzę, ale z tego co mi się o uszy obiło, problemem jest dokładnie to, że w rozporządzeniu sobie określali liczbę soli w różnych produktach, a przez to drożdżówki, są zakazane. Tak, poza tym, nie ma co się oszukiwać, że problem istniał. Nie wszędzie. Ale bywały, takie stołówki, czy piekarnie, gdzie dodawano za dużo soli, bo wtedy coś ma smak, a nie trzeba kombinować, napracować się ani wydać za dużo. A sól, nie jest zdrowa. Ani cukier.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #246 dnia: Października 03, 2015, 18:35:41 »
    Rany IvE, czy tobie mózg przepaliło do reszty, czy naprawdę nie widzisz kompletnego brak logiki w swoim straszeniu PiSem?

Spójrzmy, jakie skutki przyniosłoby twoje straszenie, gdyby ktokolwiek przyjął do siebie bzdury, które piszesz. Zrzucając całość winy na PiS za rzeczy, które uważasz za sprzedanie Polski, jednocześnie ciągle przemilczając rolę PO, które w twoim toku rozumowania powinno ponosić znacznie większą winę tego, sprawiłbyś, że to PO bardziej by urosło w siłę. Jeśli PiS nie zdobędzie większości, sformuje się koalicja PO-PSL-Zjednoczona Lewica-NowoczesnaPL (czego już padają sygnały, najczęściej ze strony Lewicy i Millera). Jaki byłby skutek? Władzę utrzymałaby formacja, która znacznie bardziej przyczyniła się do tego, co opisujesz jako zdradę i podpinasz w 90% do PiSu.

I kolejna rzecz z twoich postów, które jest pokazem zaniku pamięci/braku wiedzy:
    PiS rządził całkowicie samodzielnie w latach 2005- 2007
    Nie, nikt jeszcze w III RP nie rządził całkowicie samodzielnie. A pierwszy rząd PiSu miał wyjątkowo nietrafionych koalicjantów. Dlatego tez wolałbym, aby teraz nie potrzebowali Korwina do koalicji, bo znowu skończy się to beznadziejnie.

Tylko KORWIN proponuje na ten moment nowe twarze.

Teraz to każda partia proponuje nowe twarze.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #247 dnia: Października 03, 2015, 18:39:08 »
    PiS zdradza i sprzedaje Polskę nawet jak nie rządzi a Ty chcesz oddać im pełnie władzy? Oj Dyktator

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #248 dnia: Października 03, 2015, 18:47:24 »
        Traktat z Lizbony, okazał się być trochę failem, bo Europa zmaga się z problemami których nikt się nie spodziewał. Tak, gdyby Unia dalej dbała o swobodny przepływ ludzi, towarów i usług, a instytucje tym by się zajmowały, to dalej by wszystko było okey. Wspólna polityka zagraniczna? Współpraca wymiaru sprawiedliwości? Jasne. To wszystko, powinno być załatwiane sprawnie i w interesie wszystkich. Unia Europejska powstała do osiągania wspólnych celów członków, to jest jej cel nr 1. Przez wiele lat, chodziło tylko o hajsik a przełomowe sprawy, to zazwyczaj były sprawy związane z cłami, handlem i podatkami. Stąd nawet Cameron, coś tam gadał, aby poczekać na koniec kryzysu z tym referendum, bo jak się uda uspokoić sytuację, wrócić do stanu poprzedniego, to dalej fajnie jest móc sobie handlować bez ceł i opłat. Przykład? Samochody niemieckie w Polsce, po 2004 roku. Po wejściu do Unii, wielu szanujących się dresów, zyskało możliwość lansowania się pod remizą starym golfem, na który leciały panienki 3x bardziej niż na malucha. To jedna z wielu zalet UE.
          Co do żywności, to serio, trwa kampania wyborcza, KORWiN walczy z PiSem o głosy, rozumiem to, ale wydaje mi się, że sama ustawa nie wymaga zmian. Trzeba zmienić rozporządzenie. Określić inne produkty, inne limity soli itd.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #249 dnia: Października 03, 2015, 18:52:46 »
    PiS zdradza i sprzedaje Polskę nawet jak nie rządzi a Ty chcesz oddać im pełnie władzy? Oj Dyktator

Ty w ogóle przeczytałeś mojego posta? Tak, chcę oddać im pełnię władzy, ponieważ następny sejm ma tylko dwie drogi, jak pokazują nastroje na ~20 dni przed wyborami:
    a) PiS przejmuje pełną władzę i zaczyna kooperację z prezydentem (czy wyjdzie to na dobre dla Polski, czy nie, to zapewne będzie można zacząć oceniać standardowo po 100 dniach rządów)
    b) PiS wygrywa, ale nie ma samodzielnej większości. Władzę zachowuje PO, ale tworzy koalicję z PSL(o ile wejdzie do sejmu, ale zawsze w sondażach oscyluje wokół 5%, a potem wchodzi, bo mają zawsze dobrą mobilizację swojego elektoratu), Zjednoczoną Lewicą i Nowoczesną. Oznacza to 4 lata sporów na linii rząd-prezydent, dalszy cyrk Platformy, a ewnentualnie i przedterminowe wybory, bo taka koalicja wygląda dość niestabilnie. A przedterminowe wybory oznaczałyby tak, czy siak, większość PiSu. Więc co najwyżej by się to tylko opóźniło, poświęcając przy tym kilka lat na nieustanny cyrk i chaos.

Nie mówię oczywiście, że trzeba głosować albo na PiS albo na PO, tylko jak już chcesz prowadzić kampanię przeciwko "zdrajcom Polski" (a mówili, że to wyborcy PiS oskarżają wszystkich dookoła o spiski i zdrady xD), to prowadź przeciwko wszystkim, a nie pomijasz ciągle rolę tych głównych sprawców. Dopóki tak jednostronnie to prowadzisz, nikt normalny nie weźmie tego na poważnie. No chyba, że chcesz w ten sposób odpychać ludzi od twoich przekonań, to wtedy cel spełniasz perfekcyjnie.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #250 dnia: Października 03, 2015, 19:04:56 »
    Ja jestem przeciwko całemu establishmentowi politycznemu. To chyba logiczne więc, że deprecjonuje faworytów w wyścigu tych samych mord po raz enty. PO i PiS to jedno kopyto co widać między innymi po swobodnych wymianach członków między nimi.

Dlatego gorąco namawiam na nie nabieranie się na sztuczki medialne i na zagłosowanie na partię inne od tych, którzy mają w swoich szeregach ludzi rządzących od 25 lat.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #251 dnia: Października 03, 2015, 19:13:42 »
    Ja jestem przeciwko całemu establishmentowi politycznemu. To chyba logiczne więc, że deprecjonuje faworytów w wyścigu tych samych mord po raz enty.
    Załóżmy na tą chwilę, że masz rację i obie te partie "zdradziły" Polskę. Mówisz, że logiczne jest uderzanie w takim razie w PiS, a milczenie przy tym na temat PO. A więc porównajmy to do trochę jaśniejszej sytuacji- masz dwóch złodziei. Jeden ukradł dwa razy więcej od drugiego. Ty uderzasz w tego, który ukradł mniej, doprowadzając do tego, że ten, który ukradł więcej, pozostanie na wolności i dorobi się fortuny. Tak, bardzo logiczne...

PO i PiS to jedno kopyto co widać między innymi po swobodnych wymianach członków między nimi.
    [/quote]

Świetny argument. A jak myślisz, z czyjej listy Wipler dostał się do sejmu? Poszukaj sobie w internecie, jeśli i tego nie wiesz.

A między głównymi partiami większość przechodzi z PiSu do PO, na odwrót praktycznie się nie zdarza. Jak myślisz, czemu? Czemu osobniki, takie jak Sikorski, czy Kamiński, przechodzą z PiSu, do PO? Jak dla mnie jest to tylko argument na korzyść PiSu.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #252 dnia: Października 03, 2015, 19:18:15 »
    Ja jestem przeciwko złodziejstwu i chcę aby ukarać ich wszystkich. To Ty Dyktator chcesz aby nadal nas okradali. Ja nie mam zamiaru wybierać między mniejszą a większą kradzieżą. Ja będę miał sumienie czyste przy urnie. Co zrobi reszta - to już pozostawiam Wam pod rozwagę.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #253 dnia: Października 04, 2015, 00:10:00 »
        Korwin, gra na tym, że ludzie są wkurzeni. Czują się wykluczeni, nie mogą znaleźć sobie miejsca w Polsce, a mają marzenia, chcą się rozwijać, działać. Jednakże, mówienie o tym, że Polską rządzi klika zdrajców, wskazywanie palcami wrogów, jest trochę naciągane. Zwłaszcza, że Korwin zapowiadał, że kryzys finansowy dobrze podziała dla jego partii, już wcześniej. To tak samo jak z Zajączkowską. Zresztą, wszystko to jest naciągane, grane na emocjach, popędach.
        Głosuj IvE, na kogo tylko chcesz. Jednak, wmawianie innym, że kto nie głosuje na Korwina, jest kretynem, a w najgorszym razie zdrajcą, mija się z rzeczywistością. To polityk. Mówi, to co jego wyborcy chcą usłyszeć, karmi ich tym, wyhodował ich takimi jakimi są.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #254 dnia: Października 04, 2015, 09:03:53 »
    Zedytowałem ankiete i ograniczyłem do partii będących na listach w całym kraju. Jako, że wszystko było w miszmaszu to zdecydowałem się też zresetować ankietę. Głosować można na nowo. Będziemy mieć bardziej aktualny sondaż na wybory :P Nawet partię są w kolejności według numeru na listach.

Ja nie mówię, że ludzie głosujący na kogoś tam do kretyni. Są często świetnymi murarzami, lekarzami, matkami. Po prostu nie znają się na polityce i kretyńsko robią idąc głosować. Do tego nie wyciągają żadnych logicznych wniosków głosując na te same mordy.

-Bo jak można będąc patriotą, głosować na ludzi, którzy sprawili,  że obcy podmiot może wprowadzać swoje rozporządzenia u nas? To jest jawna zdrada.

-Bo jak można, chcieć aby w kraju było lepiej ekonomicznie i głosować na ludzi, którzy podwyższają podatki?

Rozumiem, że takie czasy znieczulicy ale kiedyś w normalnych czasach za mniejsze przewinienia politycy nie mieli co się pokazywać publicznie. A teraz w sejmie to zwykłe łachudry bez krzty honoru z Bonim na czele. Teraz nawet mówienie oczywistości wielce dziwi..

KORWIN mówi to co chcą ludzie usłyszeć? Bardzo zabawne. On przecież nie obiecuje, że da coś za coś. Tak jak robią to inne partie.

Do tego ja ciągle czekam w temacie i od paru dobrych tfu lat na podanie mi alternatywny, która ma pomysł na:

-jak przeciwdziałać realnie zbliżającej się tragedii demograficznej,
    -jak spłacić długi kraju, (wszystkie Wasze partie, tylko zadłużały Polskę) - jak można nie oburzać się na fakt, że banda łachudr zadłuża nas i nasze dzieci na pokolenia?!
    -jak zmusić Polaków do powrotu zza granicę,

I to takie najbardziej podstawowe rzeczy, które powinny być priorytetem. ŻADNA z Waszych partii nie ma pomysłu na najbardziej podstawowe rzeczy. Nawet POMYSŁU. To jak mogę brać je w ogóle pod uwagę? Tylko partię spoza sejmu w tym KORWIN mają jakiś pomysł. Dlatego głosowanie na partię takie jak PiS, PO.. to sobie dopowiedzcie.
    « Ostatnia zmiana: Października 04, 2015, 09:29:03 wysłana przez ^IvE »