Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67661 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 29, 2015, 11:28:29 »
    Masz rację Dykciu, ale tak naprawdę Duda i tak z tych obietnic, które złożył, to i tak nie spełni zbyt dużo, bo większość po prostu jest dla niego niemożliwa do wykonania (choćby obniżenie wieku emerytalnego, bo coś takiego musi przejść przez parlament, i chyba przez senat, zanim prezydent to podpisze). Poza tym ja to już wcześniej przewidywałem, że tak będzie, bo w zasadzie kto na tych stołkach będzie siedział, to i tak niewiele się zmieni, a politycy będą robić dalej co chcą.
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 29, 2015, 13:46:41 »
    Masz rację Dykciu, ale tak naprawdę Duda i tak z tych obietnic, które złożył, to i tak nie spełni zbyt dużo, bo większość po prostu jest dla niego niemożliwa do wykonania (choćby obniżenie wieku emerytalnego, bo coś takiego musi przejść przez parlament, i chyba przez senat, zanim prezydent to podpisze).

Ekhem.. i to ma być problem? Nie wierzysz chyba w to, że PO utrzyma władzę? Od października najpewniej będzie rząd PiSu, ewentualnie PiSu-Kukiza. A więc rząd przychylny Dudzie.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 29, 2015, 17:12:38 »
    To, że PO wyleci to jest pewne. Teraz będą w opozycji, i będą podobne szopki robić, jak wcześniej PiS. A tak wogóle, to nawet, jeśli rząd będzie współpracował że tak powiem z Dudą, to i tak nie wydaje mi się, by sobie pozwolili na te obietnice typu obniżenie wieku emerytalnego, albo kwoty wolnej od podatku. Ja tylko liczę, że może wkońcu wyp****lą ten NFZ w cholerę, bo z tego, co wiem, to też mieli to zrobić. Zresztą wcześniej IvE miał rację, bo pisał, że PiS to też partia taka trochę populistyczna, więc u nich głównie chodzi o to, by dobrze mówić, a potem róbta co chceta. Zresztą z rządem PO jest podobnie.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 29, 2015, 18:29:13 »
    Jeszcze nie zaczął a już się wycofał z obietnicy. Niezły początek, nie? Ciekawe czy przyśpieszy
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Lipca 02, 2015, 01:39:20 »
    No to z czego w takim razie się wycofał.

Jak mówiłem- to bardzo typowe dla wyborców PO. Duda nie rozpoczął prezydentury, a już próbują go rozliczać. Za to Komorowskiego wciąż nie rozliczyli. Wręcz teraz robi się z niego ofiarę ataku "czarnego PRu".
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #35 dnia: Lipca 02, 2015, 12:30:29 »
    Może i masz racje, ale tak naprawdę nie jestem pewien, czy Komorowski coś obiecywał, gdy były wybory w 2010, ale na pewno mogę powiedzieć, że mam mu za złe, że podpisywał dosłownie wszystko, co mu pod nos podstawiali. I to chyba był jego największy bubel, jaki popełniał. Oczywiście, już nie wspominając o jego perfekcyjnej "polszczyźnie", chociaż nie wiem, ile jest w tym prawdy, bo dopiero jakiś czas temu zaczęto to jakoś nagłaśniać. I masz rację, moi rodzice (bo wtedy miałem 14 lat, więc nie mogłem) głosowali na PO, no i teraz chyba wiedzą, jak bardzo się mylili.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Lipca 02, 2015, 12:46:11 »
    Zadaniem opozycji jest krytykowanie władzy, czyż nie po to demokracja zakłada wiele partii, które wzajemnie się sprawdzają. Wy już się nakrytykowaliście PO i Komorowskiego, teraz strony się zmieniają. Szykuje się dużo fanu, bo Duda jeszcze nie zaczął a już się wycofuje. Co dopiero gdy napotka realną opozycję i trudności.
    Prawda jest taka że ile to on się naobiecywał- 235 mld jak to chyba określili, podczas gdy Komorowski tylko 35 mld (oczywiście, możesz powiedzieć że nie jest to dokładne i pewnie temu zawyżyli, a temu zmniejszyli, ale nie mogli się pomylić o 1000%), że nie ma bata że z 95% się wycofa (oczywiście oskarżając PO). Te obietnice to był czysty populizm, co widać bardzo wyraźnie, bo gdy tylko wygrał zaczął się z nich wycofywać.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #37 dnia: Lipca 02, 2015, 12:56:13 »
    I niech se obiecuje, to nie ma żadnego znaczenia, on to oleje na 100, zobaczymy jaki z niego prezydent jak nim zostanie.
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Lipca 02, 2015, 12:59:07 »
    @Guzarow
    Akurat to z jego problemami w pisaniu poprawną polszczyzną zaczęło się w 2010, kiedy napisał "bulu" zamiast "bólu" w księdze kondolencyjnej.

@AdamKur
    Ładnie się tłumaczysz. Tylko wciąż zapominasz, że przy władzy jest jeszcze Komorowski, nie Duda. Krytykujesz w dalszym ciągu opozycję. Wciąż też nie wytknąłeś z czego to się wycofał, czy której obietnicy nie dotrzymał prezydent Duda w swoim hmmm... pierwszym przedmiesiącu kadencji.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #39 dnia: Lipca 02, 2015, 13:02:37 »
    Znając życie, to może już teraz się nie wycofał z obietnic, ale jak to u nas w Polsce bywa, wydaje mi się, że jak zacznie prezydenturę, to tak będzie ;)

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #40 dnia: Lipca 02, 2015, 13:07:12 »
    Zdaje się, że chodzi o jego sztandarowy projekt czyli przywrócenie w Polsce poprzedniego wieku emerytalnego. Tuż po wygranej stwierdził, że owszem, przywróci ten wiek ale tylko dla tych którzy przepracowali 40 lat.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Lipca 02, 2015, 13:10:50 »
    Nie rozumiem twojej logiki- twoim zdaniem to że wycofuje się z cofnięcia wieku emerytalnego (to jest ta obietnica o której mówiłem, jedna z jego sztandarowych, bo lista obietnic jest długa) przed rozpoczęciem kadencji to jest plus? Mógł zachować się w porządku i ją odwołać gdy tylko napotykał by sprzeciw w Sejmie czy Senacie- co może oznaczać że w czasie kadencji odwoła inne, ta jest tylko na "przystawkę".

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Lipca 02, 2015, 13:11:39 »
    Znając życie, to może już teraz się nie wycofał z obietnic, ale jak to u nas w Polsce bywa, wydaje mi się, że jak zacznie prezydenturę, to tak będzie ;)

Ale Adam podaje to jakby stało się to teraz, podczas gdy nie miało to miejsca. Szczerze, to nie słyszałem o tym wycofywaniu się (a śledzę wiadomości z polityki na bieżąco), więc od razu zacząłem googlować o co chodzi, gdy zobaczyłem wpis Adama. Znalazłem tylko "informacje" o tym, że Duda wycował się z obietnicy obniżenia wieku emerytalnego, podczas gdy jest to kłamstwo. Duda współpracuje z Szydło (i będzie współpracować z rządem PiS, jeśli Szydło zostanie premierem) i nawet teraz próbują zgłosić do referendum dodatkowe pytania, w tym właśnie to o obniżenie wieku emerytalnego. Zacytuję propozycję pytania do referendum: "Czy jest Pani/Pan za przywróceniem powszechnego wieku emerytalnego wynoszącego 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn?"
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #43 dnia: Lipca 02, 2015, 13:16:36 »
    Taak, wszystko fajnie, tylko jak taki pan Iksiński będzie miał emeryturę w 65. roku życia, albo wogóle paini Iksińska w wieku 60 lat, to kto im potem te wcześniejsze emerytury wypłaci? Bo się nagle okaże, że w Polsce przyjdzie znacznie więcej ludzi, którzy według tego już dawno powinni być na emeryturze.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #44 dnia: Lipca 02, 2015, 20:59:43 »
    Jeśli Duda zacznie się wycofywać z obietnic po objęciu urzędu, to nie pozostanie nam nic innego, jak tylko się cieszyć. :)

Zadaniem opozycji jest krytykowanie władzy, czyż nie po to demokracja zakłada wiele partii, które wzajemnie się sprawdzają. Wy już się nakrytykowaliście PO i Komorowskiego, teraz strony się zmieniają.

Tak tylko przypominam, że żadnej zmiany jeszcze nie było - wciąż rządzi PO-PSL, a prezydentem nadal jest Komorowski i to jego powinniśmy rozliczać. Chociaż w sumie to za bardzo nie ma z czego, bo po sraczce legislacyjnej, której dostał po pierwszej turze, znów zaszył się w czeluściach pałacu i słychać o nim tylko wtedy, gdy zrobi jakiś wałek (umowy pracowników kancelarii) czy ponownie coś wybitnego palnie. Po takich tekstach jak z tymi odnośnie dopisków do referendum widać, jak bardzo zależy mu na demokracji i zdaniu obywateli. Na szczęście jeszcze tylko trochę i już nie będziemy zmuszeni oglądać jego wrednej, zarozumiałej gęby. :)