Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jak rozkładamy nową władzę? (piszemy w komentarzach na co oddaliśmy glos)

Pełne możliwości inicjatyw i władza wykonawcza dla ludu (zbiorczo)
    3 (13%)
    Robimy parlament (czyli władza wykonawcza dla stronnictw, wszyscy obywatele zachowują jednak możliwości inicjatyw)
    20 (87%)

Głosów w sumie: 23

Autor Wątek: [Kampania Forum.: I]Forumowa Kampania Online (WB) - Dyskusja ogólna  (Przeczytany 29089 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tymus3

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    Odp: Forumowa Kampania Online (WB) - Dyskusja ogólna
    « Odpowiedź #225 dnia: Maja 02, 2015, 20:11:35 »
    Ja widzę jeszcze inne rozwiązanie, a gdyby tak utworzyć parę mniejszych GM od rożnych aspektów. Każdy kontrolowałby każdego, ewentualnie można byłoby jako organ kontrolny użyć KNK.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #226 dnia: Maja 02, 2015, 20:59:11 »
    Chodziło tutaj o to, że każdy robi to, co chce. GM im nie przeszkodzi w niczym, bo tu nie ma zasad. Czyli w takim razie ja wpadam sobie do zamku, zabijam króla, wszystkich jego doradców i wszystkich innych, którzy mi się nawiną, po czym sprzedaję państwo wrogowi. Mniej więcej takie rzeczy można robić bez GM.
    Jeszcze nic takiego się nie zdarzyło, moim zdaniem to jest doskonały kontrargument oparty na faktach :P
    Jeśli ktoś takie coś robi, to:
    - wprost się ośmiesza
    - nikt go nie posłucha
    - zostanie wyrzucony z kampanii

Nie podoba mi się pomysł z GMami, chyba że będą apolityczni, co będzie raczej trudne do osiądnięcia, bo najbardziej aktywni są polityczni....
    Tzn. można to przetestować, może się sprawdzi, zawsze to lepsze niż nowe ustawy eLZetu...

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #227 dnia: Maja 02, 2015, 22:53:26 »
    Ja jestem za z tej samej przyczyny.

Offline tymus3

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    « Odpowiedź #228 dnia: Maja 02, 2015, 23:06:28 »
    Tzn. można to przetestować, może się sprawdzi, zawsze to lepsze niż nowe ustawy eLZetu...
    Czyli rozumiem, że lepiej zastosować metody pożogi? Chowanie się w kanałach i de facto nic nie robienie dla FKO. Powiedz mi ile wy zgłosiliście projektów ustaw? Ilu zwerbowaliście nowych obywateli?  Nic nie widziałem, racja lepiej zostawić to tak jak jest i jakoś się to potoczy... Chciałbym z tego miejsca przeprosić za wszystkie ustawy LZ, za naszą aktywność w kampanii ect. Od teraz przekazujemy inicjatywę wam, czekam aż się wykażecie :)

(click to show/hide)

P.S.
    Zapomniałby, jako iż ta koncepcja jest pomysłem działaczy LZ, nie ma sensu nad nią debatować. Wiadomo przecież, że my jesteśmy wcieleniem wszystkich plag jakie nawiedzają ten dział.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #229 dnia: Maja 02, 2015, 23:40:06 »
    Lets start tha drama !!! Kłóćmy się, kto zrobił więcej dla kampanii, a kto jej więcej szkodzi, to na pewno lepszy pomysł niż dyskusja nad tym jak ją ożywić !11!jeden!

Offline huth

« Odpowiedź #230 dnia: Maja 03, 2015, 00:06:50 »
    Czyli rozumiem, że lepiej zastosować metody pożogi? Chowanie się w kanałach i de facto nic nie robienie dla FKO. Powiedz mi ile wy zgłosiliście projektów ustaw? Ilu zwerbowaliście nowych obywateli?  Nic nie widziałem, racja lepiej zostawić to tak jak jest i jakoś się to potoczy... Chciałbym z tego miejsca przeprosić za wszystkie ustawy LZ, za naszą aktywność w kampanii ect. Od teraz przekazujemy inicjatywę wam, czekam aż się wykażecie :)

(click to show/hide)

P.S.
    Zapomniałby, jako iż ta koncepcja jest pomysłem działaczy LZ, nie ma sensu nad nią debatować. Wiadomo przecież, że my jesteśmy wcieleniem wszystkich plag jakie nawiedzają ten dział.

ALe z ciebie zwierzę polityczne, tak tak, wiemy, El-Zet najlepsza partia i nikt nie docenia jej wkładu, rany julek przepraszam, że nie macie 100% w każdych wyborach! Widocznie za mało ustaw :)

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #231 dnia: Maja 03, 2015, 01:32:14 »
    Ludzie, wy nawet z dobrego pomysłu rozbudowy gry musicie zrobić cyrk? Cicho tam z docinkami, u licha!
    Jeśli o mnie chodzi, to najbezpieczniej byłoby do tej roboty zaciągnąć kogoś, kto de iure obywatelem Zendaru nie jest. Taki GM z zewnątrz nie generowałby raczej kontrowersji politycznych i ryzyka stronniczości, czyż nie?
    Edit:
    Zastanawia mnie kwestia budżetu... czy nie powinno być jakiś mechanizmów kontroli nad utrzymaniem armii, zakupem ekwipunku przez króla, ogółem - jakieś uporządkowanie finansów. Przydałoby się z pewnością w zarządzaniu krajem. Dajmy na to: król składa w senacie propozycję budżetu na najbliższy tydzień. Uwzględniamy w nim koszta werbunku, szkolenia i utrzymania armii, kwoty przeznaczane na rozwój gospodarki (manufaktury), a także kwotę, którą w danym tygodniu może wydać król na zakup ekwipunku (taka kwota rzecz jasna kumulowałaby się z czasem, jeśli by król nie korzystał), dochody z podatków i taryf celnych, sumaryczne dochody z łupów wojennych i plądrowania wsi wroga etc. Rolą Senatu jest albo ów budżet zmodyfikować, albo przyjąć, albo odrzucić i podać swoją propozycję. Dzięki temu będziemy w stanie sprawniej administrować krajem, a to ułatwi nam drogę do zwycięstwa i unifikacji Caldarii pod zendarskim sztandarem!
    « Ostatnia zmiana: Maja 03, 2015, 01:46:26 wysłana przez adriankowaty »

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #232 dnia: Maja 03, 2015, 10:12:20 »
    Ludzie, wy nawet z dobrego pomysłu rozbudowy gry musicie zrobić cyrk? Cicho tam z docinkami, u licha!
    Jeśli o mnie chodzi, to najbezpieczniej byłoby do tej roboty zaciągnąć kogoś, kto de iure obywatelem Zendaru nie jest. Taki GM z zewnątrz nie generowałby raczej kontrowersji politycznych i ryzyka stronniczości, czyż nie?

Powodzenia w szukaniu takiej osoby...
    Nawet jeśli byli tacy gracze to już dawno poodchodzili z kampanii. Moim zdaniem lepiej wykorzystać pomysł tymusa.

Zastanawia mnie kwestia budżetu... czy nie powinno być jakiś mechanizmów kontroli nad utrzymaniem armii, zakupem ekwipunku przez króla, ogółem - jakieś uporządkowanie finansów. Przydałoby się z pewnością w zarządzaniu krajem. Dajmy na to: król składa w senacie propozycję budżetu na najbliższy tydzień. Uwzględniamy w nim koszta werbunku, szkolenia i utrzymania armii, kwoty przeznaczane na rozwój gospodarki (manufaktury), a także kwotę, którą w danym tygodniu może wydać król na zakup ekwipunku (taka kwota rzecz jasna kumulowałaby się z czasem, jeśli by król nie korzystał), dochody z podatków i taryf celnych, sumaryczne dochody z łupów wojennych i plądrowania wsi wroga etc. Rolą Senatu jest albo ów budżet zmodyfikować, albo przyjąć, albo odrzucić i podać swoją propozycję. Dzięki temu będziemy w stanie sprawniej administrować krajem, a to ułatwi nam drogę do zwycięstwa i unifikacji Caldarii pod zendarskim sztandarem!

Pierwsze mechanizmy ekonomiczne były już gotowe jednak sir Luca gdzieś zniknął po tym jak zgłosił się by administrować tym wszystkim jako mały GM od ekonomii.

Offline huth

« Odpowiedź #233 dnia: Maja 24, 2015, 23:26:54 »
    Czy ta nowa forma kampanii nie wydaje się wam niezrozumiała i zbyt skomplikowana?
    Tzn. ja wiem, że w takich mechaniczno-matematycznych kwestiach jestem debilem i trudno mi to ogarnąć, ale czy to nie jest też dla innych nieprzystępne?
    Co jest jeszcze aktualne, a co nie? Nieporządek wątków jest...

Czy można gdzieś w kilku zdaniach wyjaśnić, o co teraz w tym wszystkim biega? Tak jakbyście mieli przedstawiać projekt dziecku albo obrzydliwie bogatemu inwestorowi, który jest kretynem i nie ma czasu.

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    « Odpowiedź #234 dnia: Maja 26, 2015, 15:13:53 »
    Przesłałem w temacie "Zaczynamy" podsumowanie mechaniki i założeń kampanii. Starałem się rozpisać to w miarę prosto i przejrzyście.

Aktualnie problemem jest również to, że kolejny król gdzieś zdezerterował.