Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jak rozkładamy nową władzę? (piszemy w komentarzach na co oddaliśmy glos)

Pełne możliwości inicjatyw i władza wykonawcza dla ludu (zbiorczo)
    3 (13%)
    Robimy parlament (czyli władza wykonawcza dla stronnictw, wszyscy obywatele zachowują jednak możliwości inicjatyw)
    20 (87%)

Głosów w sumie: 23

Autor Wątek: [Kampania Forum.: I]Forumowa Kampania Online (WB) - Dyskusja ogólna  (Przeczytany 29134 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    Odp: Forumowa Kampania Online (WB) - Dyskusja ogólna
    « Odpowiedź #210 dnia: Maja 01, 2015, 20:44:45 »
    Witam, postanowiłem, iż zasugeruję wprowadzenie modyfikacji naszej forumowej gry, ponieważ jak widać... nieco umiera. Większość graczy po prostu się nie angażuje, a nawet tym zaangażowanym wyczerpały się tematy. Proponuję parę modyfikacji:

-Powołanie kogoś (może być kilku) na pozycje luźnych GM(którzy by po prostu wypisywali krótkie wiadomości typu: Spłonął budynek senatu czy jakieś państwo które świeżo powstało zaatakowało inne państwo). Pozwoliłoby to zapewne na uporządkowanie gry, a przede wszystkim rozruszałoby kampanię
    -zrezygnowanie z gry na SP Warbanda(jako iż to tylko spowalnia kampanię(królowie mający mało czasu mogą pchnąć kampanię raptem parę dni w skali miesiąca)), powinniśmy raczej wzorować się tylko na uniwersum(póki nie wyjdzie Bannerlord), a nie pozostać ograniczani przez grę która nie nadaje się do tego, uniwersum ma niezwykły potencjał rozwojowy, który jest jednak ograniczany przez ramy gry
    -Ewentualne rozbudowanie świata(to znaczy może dodać jeszcze jakieś wysepki skąd mogli przybyć Nordowie lub jakieś krainy na północ od Vaegirów ect., a także można by wyodrębnić parę państw niezależnych lub wasalnych w stosunku do istniejących królestw).

Co o tym myślicie?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #211 dnia: Maja 01, 2015, 22:34:05 »
    Z tymi GMami, to niegłupie, w sumie już kilku ludzi robiło coś w tym rodzaju, choć myślę, że bardziej od wyznaczania ludzi do tego, lepiej sprecyzować, czego nie można robić w takim GMowaniu i każdy mógłby coś tam wymyślić sobie, co jakiś czas.

Co do reszty, to jest to otwarte złamanie całego konceptu, moim zdaniem 'odczepienie' kampanii forumowej od kampanii w grze robi z tego wszystkiego dużą i rozlazłą sesję rpg, która się całkiem rozwali, bo nie ma czegoś, co istnieje niezależnie od sesji/kampanii i ciągnie ją dalej, bo chociaż wiadomo po co się idzie królować.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #212 dnia: Maja 01, 2015, 22:48:03 »
    Też jestem przeciw. Zamiast porzucać WB, warto byłoby wziąć na warsztat jakiś moduł do niego (Nova Aetas np.).

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #213 dnia: Maja 02, 2015, 09:08:44 »
    Tak jak pisałem Tymusowi na Steam: jestem za, ale:
    - będzie potrzeba kilku GMów z tą głową i wolnym czasem, jeśli mają symulować to, co symulowała gra
    - wypadałoby najpierw opracować jakąś mechanikę gry
    Nie zgodzę się z tobą HUtH, że nie będzie wtedy wiadomo po co się idzie królować - król będzie miał identyczne przywileje jak wcześniej, tylko zamiast robić coś w grze, w rolplejowy sposób będzie deklarował że coś robi.

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #214 dnia: Maja 02, 2015, 09:26:35 »
    Jak dla mnie, to już dawno zrobiła się z tego sesja RPG. Myślałem, że będzie lepiej, ale to się zwyczajnie nie nadaje na tę grę. Możemy co najwyżej wywołać wojnę, czy ogłosić sytuację z mapy świata. Potem doszli heretycy, palenie na stosach, straż, więzienie, naprawa umocnień i wiele innych rzeczy, na których wszyscy się teraz skupili. I tu jest problem. Ten chce wziąć tego do więzienia, ale ten nie chce tam iść. Tutaj rzeczywiście przydali by się GM.
    W dodatku te wszystkie tytuły. Będąc "kimś tam dla Zendaru" nie możesz wpływać na losy gry, więc dodajesz kolejne pierdoły, o których wspominałem wcześniej. Z tego znowu robi się sesja RPG.
    Ja byłbym za tym, żeby zrobić z tego wszystkiego sesję RPG z tymi GM albo mocno to wszystko zmienić i dostosować do gry.

Offline Dawry

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    « Odpowiedź #215 dnia: Maja 02, 2015, 09:29:38 »
    Mi się podoba ta propozycja, bo jakoś ożywiłoby to kampanię, która teraz umarła.

Też jestem przeciw. Zamiast porzucać WB, warto byłoby wziąć na warsztat jakiś moduł do niego (Nova Aetas np.).
    Kto tu mówi o porzucaniu WB? Uniwersum niech zostanie. Tu mowa tylko o singlu, ale owszem Nova Ateas to bardzo dobry mod, można spróbować na nim, jednakże to czasy renesansu, a w kampanii mamy średniowiecze. Co wtedy? Zaczynamy od nowa. Natomiast propozycja pana Rzokable może przejść bez ponownego startu kampanii.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #216 dnia: Maja 02, 2015, 09:53:26 »
    Jak to nie chce, przecież wyraźnie dawałem do zrozumienia że siedzę za kratkami...
    Tak, dobry pomysł.

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Maja 02, 2015, 09:57:37 »
    Chodziło tutaj o to, że każdy robi to, co chce. GM im nie przeszkodzi w niczym, bo tu nie ma zasad. Czyli w takim razie ja wpadam sobie do zamku, zabijam króla, wszystkich jego doradców i wszystkich innych, którzy mi się nawiną, po czym sprzedaję państwo wrogowi. Mniej więcej takie rzeczy można robić bez GM.

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #218 dnia: Maja 02, 2015, 11:27:54 »
    Chodziło tutaj o to, że każdy robi to, co chce. GM im nie przeszkodzi w niczym, bo tu nie ma zasad. Czyli w takim razie ja wpadam sobie do zamku, zabijam króla, wszystkich jego doradców i wszystkich innych, którzy mi się nawiną, po czym sprzedaję państwo wrogowi. Mniej więcej takie rzeczy można robić bez GM.
    ...
    Ten chce wziąć tego do więzienia, ale ten nie chce tam iść. Tutaj rzeczywiście przydali by się GM.
    A jaki byłby zakres włądzy tych GM? I kto by ich kontrolował?
     Bo opisujesz jedną stronę medalu, a jeśli ja powiedzmy kandyduję na zb. oboźnego, a mistrz czegoś mnie nie lubi i pisze:" Agis biegnąc na naradę potknął się był tak nieszczęśliwie, że złamał obie nogi w trzech miejscach, wobec tego wybrano...itp.?
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #219 dnia: Maja 02, 2015, 11:34:50 »
    Były by jakieś zasady. A o sytuacji przez Ciebie przedstawionej napisałem coś w poprzednim poście.

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #220 dnia: Maja 02, 2015, 11:53:34 »
    Co napisałeś?
    Nie zrozum mnie źle, nie mam nic przeciwko GM, stworzyliby jakąś ~"obiektywną rzeczywistość", przestrzeń, ale musieliby być naprawdę obiektywni i... dobrzy w te klocki. Oni, nie król, będą mieć realną władzę nad tym światem. Ja boję się sytuacji, że dorwie się jakieś dziecię, krzyknie "jestem wszechmogący!" i narobi takiego gnoju, że gra zdechnie...
    Piszesz o zasadach, ale nie można zabronić wszystkiego, musielibyśmy im zaufać. Skąd ich brać? Jak wybierać?
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline firentis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #221 dnia: Maja 02, 2015, 12:13:16 »
    Generalnie chodzi o to, że ciężko jest połączyć sesję z grą. Panuje wtedy chaos. Ja już sam się pogubiłem w tej kampanii, bo nie chciałem czytać godzinami ustaw, które nie wnoszą nic do gry, a jedynie usprawniają naszą forumową rozrywkę (nowe tytuły i ich możliwości). Póki co wydaje mi się, że główna dyskusja toczy się na tematy "inne", a gra zeszła na drugi plan.

Offline SuchaSzmata

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • If your profile picture is from an anime, your opi
    « Odpowiedź #222 dnia: Maja 02, 2015, 13:18:41 »
    Mi tam by odpowiadalo zrobienie PBF na tury,podzielić mapę warbanda na prowincję i każdy by władał swoim państwem.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #223 dnia: Maja 02, 2015, 13:23:13 »
    To już materiał na co innego SuchaSzmata. Co do pytania Agisa, ja widzę dwie opcje - "kolegium" MG, po jednym na każdą partię, albo MG nie mógł wcześniej być w żadnej partii.

Offline SuchaSzmata

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • If your profile picture is from an anime, your opi
    « Odpowiedź #224 dnia: Maja 02, 2015, 16:08:06 »
    1-2 niezależnych MG i było by spoko