Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Kogo popierasz w wyścigu po fotel prezydencki

Grzegorz Braun
    3 (3.3%)
    Andrzej Duda
    10 (11%)
    Adam Jarubas
    0 (0%)
    Bronisław Komorowski
    12 (13.2%)
    Janusz Korwin-Mikke
    40 (44%)
    Marian Kowalski
    9 (9.9%)
    Paweł Kukiz
    9 (9.9%)
    Magdalena Ogórek
    7 (7.7%)
    Janusz Palikot
    0 (0%)
    Jacek Wilk
    1 (1.1%)
    Paweł Tanajno
    0 (0%)

Głosów w sumie: 90

Autor Wątek: Wybory prezydenckie 2015  (Przeczytany 72825 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rodeel

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Wybory prezydenckie 2015
    « Odpowiedź #600 dnia: Maja 12, 2015, 11:27:13 »
    Gdzie 10 lat temu były partię antysystemowe? Otóż nigdzie.

10 lat temu był POPiS, IV Rzeczpospolita i ''4xTAK''.

O, JOW-y spod szyldu Platformy też wtedy były. Chyba sobie teraz przypomnieli o tym swoim referendum :D

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #601 dnia: Maja 12, 2015, 13:17:36 »
    IvE, jeśli chodzi o popularność partii antysytemowych to jest jedno słowo klucz - Internet. 10 lat temu mało kto miał tę przyjemność, by posiadać stałe łącze w domu. Nie było też w Internecie tylu materiałów antysytemowych, bo nie było ich gdzie zamieszczać. Teraz jest nieco inaczej. Internet jest niemal wszędzie, jest mnóstwo portali społecznościowych, więc i ludzie częściej i chętniej dzielą się informacjami. To dzięki rozwojowi Internetu (i ogólnie technologii) masz dostęp do różnych źródeł informacji i możesz porównać jak kto co podaje i samemu wciągnąć wnioski. Nie jesteś już skazany na monopol informacyjny telewizji i gazet, gdzie wszystko wykłada się ludziom w odpowiednio przygotowany sposób i jest okraszone odpowiednim komentarzem, który z góry narzuca interpretację.

Gdyby nie globalna sieć, to dalej ludzie tacy jak Korwin byliby całkowicie niewidoczni. Dalej żylibyśmy sobie jak przez ostatnie 25 lat "wolności", karmieni propagandą z TV i mało komu na myśl by przyszło, że można (i warto) się zbuntować. Wcześniej też partie odwalały niezłe numery, rozgrabiano Polskę na grube miliardy, a jakoś mało kto się buntował. Czemu? Bo dostęp do tych informacji był mocno ograniczony, większość przekrętów nie wychodziła na jaw, a ludzie nie mieli jak się jednoczyć i nie miał ich kto uświadamiać.

Problem polega na tym, że "zasięg" Internetu zawsze ma swoje granice. Wcześniej główną granicą była granica technologiczna, która przez ostatnie lata niemal całkowicie została usunięta. Obecnie dotarliśmy do granicy znacznie trwalszej - ludzkiej. Ci, którzy chcieli do Internetu, już w nim są. Zostali ci, którzy nie chcą, których to nie interesuje i ci, którzy są analfabetami komputerowymi. Owszem, z biegiem czasu coraz więcej osób z Internetu będzie korzystać, czy to w wyniku następującej "komputeryzacji" osób starszych, czy to w wyniku wymiany pokoleń, ale proces ten będzie nieporównywalnie wolniejszy. Upłyną długie lata, może dekady, zanim będzie można powiedzieć, że większość ludzi aktywnie korzysta z sieci.

W Internecie informacji politycznych szuka obecnie tylko określona, wąska część społeczeństwa. Dlatego właśnie kandydatów antysytemowych popierają głównie ludzie młodzi i ci, którzy buszują ostro po necie. Te obecne 25% dla antysystemowców to wspaniały sukces i ogromna zasługa popularności Kukiza, bo tak naprawdę nie ma w Polsce aż tak licznej grupy ludzi twardo przeciwnych systemowi. Gdyby nie Kukiz, antysystemowcy nie mieliby łącznie nawet 20%, a może nawet i do 15% by zabrakło. Tutaj da się uzbierać jeszcze więcej, ale nie w sposób, jaki proponujesz. Tylko powolne, stopniowe uświadamianie ludzi może coś tutaj zdziałać.

Twoja idea o wybieraniu większego zła, by poziom niezadowolenia osiągnął punkt krytyczny, miałaby sens w społeczeństwie, które w większości jest świadome i na tyle aktywne, że samo wyszukuje informacji. W obecnej Polsce, gdzie nadal prym opiniotwórczy wiodą takie media jak TVP, TVN, Polsat, Gazeta Wyborcza, Newsweek i cała druga, PiSowska strona barykady, nie ma na to absolutnie żadnych szans.

Do tego czyżbyś Ty sugerował, że Duda poprawi sytuację w Polsce? No chyba nie możesz być tak naiwny. Komorowski nie zrobi nic, czyli sytuacja będzie się pogarszać.

Tak, wierzę, że poprawi. Nieznacznie, ale jednak. A nawet jeśli nie poprawi, to i tak mamy wybór - głosować na kogoś, kto wiemy, że jest złym wyborem, albo głosować na kogoś, kto a nuż może się okazać złym wyborem. Dla mnie decyzja jest prosta.
    Co więcej, Duda nie jest tak umaczany w różne afery, jak Komorowski. Nie stoją za nim byli oficerowie WSI, czy inna mafia (a przynajmniej tego jeszcze nie wiemy). Nie będzie też przyklepywał automatycznie wszystkich POwskich ustaw, a trzeba pod uwagę brać to, że PO jesienne wybory może znów wygrać i w koalicji z PSLem mogą mieć większość.

Patrząc racjonalnie, nie widzę ani jednego powodu, dla którego miałbym czy to ja, czy ktokolwiek będący przeciwko systemowi, ryzykować tak wiele i oddać głos na Komorowskiego. To się po prostu kupy nie trzyma... No chyba, że faktycznie chce się zobaczyć Polskę w płomieniach.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #602 dnia: Maja 12, 2015, 20:25:09 »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #603 dnia: Maja 12, 2015, 22:26:55 »
    https://www.youtube.com/watch?v=MuH2yhr8yTU
    Hehe, mistrz :D

Komorowski odwala ostatnio takie rzeczy, że teraz bez żadnych wyrzutów sumienia mogę nazwać debilem każdego, kto chce, aby taka osoba była najważniejszą osobą i przedstawicielem czterdziestomilionowego kraju. :)

Zresztą takie samo zdanie mam na temat zwolenników PO, bo co trzeba mieć w głowie, aby popierać partię tak jawnie i w tak bezczelny sposób kpiącą sobie ze swoich wyborców:

Mnie po wysłuchaniu tego szczęka opadała, ale skoro nawet dziennikarka TVNu słucha z niedowierzaniem, to znak, że naprawdę coś się dzieje. ;)
    « Ostatnia zmiana: Maja 12, 2015, 22:52:06 wysłana przez Daedalus »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #604 dnia: Maja 12, 2015, 22:39:52 »
    Dedal, nie możesz tego tak upraszczać:P

Arthasan, nadal uważasz, że to poważna partia oraz że Komorowski to poważny kandydat? 
    « Ostatnia zmiana: Maja 12, 2015, 22:51:07 wysłana przez Oktawian »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #605 dnia: Maja 12, 2015, 22:56:41 »
    W sumie powiedział najpierw, że nie może upraszczać, a potem powiedział wprost, że referendum to cwiczenia, czyli że w sumie nie zaprzeczył Pieńkowskiej :P
    Ogólnie Olech kładzie na PO lachę, bo jest ustawiony, ale sam nie chciał wyjść z tej rozmowy bez twarzy, świetnie to było widać w reakcji na nagłe zaaferowanie prowadzącej, "kurde, no jestem szczery, a teraz muszę się tłumaczyć" :P
    W sumie to w 2010 głosowałem na tego postkomucha :P

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #606 dnia: Maja 13, 2015, 08:21:24 »
    No i bardzo dobrze. Potrzebujemy takiego skompromitowanego prezydenta. Ten system ma się ludziom obrzydzić do cna. Ja nie chcę Dudy co niepotrzebnie rozbudzi nadzieję, nie chcę szminkowania trupa. Chcę aby trup gnił jeszcze bardziej. Chcę aby ten system kojarzył się z głupkiem Komorowskim i kompromitacjami. Mój głos nadal na Komorowskiego. Tylko w ten sposób elektor antysystemowy urośnie w siłę na jesieni i dalej.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #607 dnia: Maja 13, 2015, 08:31:19 »
    Nie, IvE, nie urośnie. Chcesz tylko pogrążyć ten kraj na kolejne lata. Zbyt mądre to to nie jest.

Offline huth

« Odpowiedź #608 dnia: Maja 13, 2015, 13:37:09 »
    To jest radykalny styl myślenia a'la Korwin - niby racjonalnie, ostro, logicznie, jak symulacja komputerowa, ale jakoś w zestawieniu z rzeczywistością - marzycielsko. Korwin tyle gada o tej normalności... może on jest najbardziej normalnie myslącym człowiekiem(aha..), ale wszystko dookoła nie jest, więc - powodzenia w następnych wyborach :)

Myślę, że czy Duda czy Komor, to i tak będzie miało małe znaczenie, i będzie kiepsko(K - ch. stabilność; D - będą się żreć z PO i g. z tego będzie), dopiero wynik parlamentarnych w zestawieniu z tym kto będzie na stołku prezydenta może da jakieś zmiany.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #609 dnia: Maja 14, 2015, 18:19:06 »
    Nie mogę z tego gościa, myślałem że z premedytacją grał zawsze takiego pajaca, ale teraz zaczynam wątpić:
    https://www.youtube.com/watch?v=NUE26o1Oh3Y

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #610 dnia: Maja 14, 2015, 18:41:12 »
    Styl ma, jaki ma, ale niepełnosprawni żądający zasiłków od ludzi (żebractwo szturmowe), to jest okropieństwo.
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline huth

« Odpowiedź #611 dnia: Maja 14, 2015, 21:00:29 »
    Może i okropieństwo, ale żyć trzeba, a w tym kraju niepełnosprawni nie mieli (i w sumie dalej nie bardzo mają) takich ułatwień, żeby mogli się w tej zawężonej sferze ich możliwości realizować, aby tych zasiłków nie musieć brać.
    Poza tym prezydent powinien się zachować lepiej, a on po prostu nie wiedział co powiedzieć...  W sumie to wynika z tego, że kampanie wyborcze są w Polsce dość krótkie i 'wiecowe'(nie mówiać o braku debat), i kandydat wielu sytuacji dla niego kłopotliwych może uniknąć a błyszczeć w tv. Później jeden spacer i kandydat zupełnie zagubiony i to w sytuacji, która dla polityka powinna być przecież czymś normalnym.....

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #612 dnia: Maja 14, 2015, 21:11:43 »
    Prezydent powinien być charyzmatyczny i mieć cechy wodza, powiem nawet że króla, nie ministra ledwo ogarniającego potrafiącego się wysłowić poza gabinetem. Komorowski nie wiem do czego się nadaje, nie jest ani chyba specjalistą w niczym szczególny (mylę się?), ani nie jest specjalnie charyzmatyczny. Słaby minister i słaby prezydent. Choć nie może być chyba takim zerem, przecież był marszałkiem sejmu (czyli chyba 2.-3. najważniejszą osobą w państwie), teraz jest prezydentem, on musi mieć jakieś atuty. Albo został wypromowany.
    Dobry prezydent nie zostaje prezydentem dlatego, że ktoś tam mu pomaga być mądrym i charyzmatycznym, dyktując przez słuchawkę co ma powiedzieć, tylko dlatego, że faktycznie jest mądry i charyzmatyczny.
    Oczywiście to państwo ponosi odpowiedzialność za dzisiejszą sytuację niepełnosprawnych, uciskając z Warszawy wszystko co żyje.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #613 dnia: Maja 14, 2015, 21:20:44 »
    on musi mieć jakieś atuty

Dobrze się prowadzi i to wystarczy. ;) Ogólnie rzecz biorąc to nie są ludzie, którzy zdobyli stanowiska. To są ludzie, którzy na tych stanowiskach zostali posadzeni.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #614 dnia: Maja 14, 2015, 21:53:25 »
    Wziąłem pod uwagę taką możliwość, nawet o napisałem o tym w poście poniżej, jednak mam wielkie nadzieje, że te posadzenie na stołku nie oznacza, że taki Bronek to tylko kukiełka.