Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Kogo popierasz w wyścigu po fotel prezydencki

Grzegorz Braun
    3 (3.3%)
    Andrzej Duda
    10 (11%)
    Adam Jarubas
    0 (0%)
    Bronisław Komorowski
    12 (13.2%)
    Janusz Korwin-Mikke
    40 (44%)
    Marian Kowalski
    9 (9.9%)
    Paweł Kukiz
    9 (9.9%)
    Magdalena Ogórek
    7 (7.7%)
    Janusz Palikot
    0 (0%)
    Jacek Wilk
    1 (1.1%)
    Paweł Tanajno
    0 (0%)

Głosów w sumie: 90

Autor Wątek: Wybory prezydenckie 2015  (Przeczytany 72820 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Wybory prezydenckie 2015
    « Odpowiedź #105 dnia: Lutego 17, 2015, 11:48:35 »
    Miałem odpisywać na poszczególne fragmenty Twojego posta, ale doczytałem do końca i okazało się, że można go skomentować krótko: argumenty - poziom TVN/Newsweek. :) Do kompletu zapomniałeś jeszcze tylko wrzucić zdjęcie Wiplera w umorusanej koszulce i napisać jaki to pijak oraz bandyta kopiący bezbronne policjantki. :)

A ten gość, co to 100mln każdemu obiecywał, to akurat był po "waszej" stronie barykady, czyż nie? Co, pamięć już zawodzi? :)

Swoją drogą, nie wiem czy widzieliście ostatnie wystąpienie Kopaczowej i jej tekst o płacach w budżetówce. Wzorowy przykład populizmu. Streszczając: "urzędnicy, głosujcie na nas, to wam w przyszłym roku podniesiemy pensje (chociaż nie ma z czego)!". Piękne. :)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #106 dnia: Lutego 17, 2015, 11:59:26 »
    No nic tylko ręce załamywać i płakać. Waldziosa to ja rozumiem po prostu ma osobistą antypatię do JKM. Ma prawo. Szkoda tylko, że posługuje się argumentami niskiego rzędu.

Dziwi mnie tylko Leinnan, stwierdzenie oczywistej katastrofy demograficznej i oczywistego bankructwa kraju zadłużonego na ponad bilard złotych to jest sianie propagandy korwinowskiej? WAT?!!>?!@

Przykro mi ale takie zagrywki są poniżej wszelkiej godności. Powtarzam każdy kandydat który nie podejmie tych kwestii i pomysłów ich rozwiązania to jawny kryminalisty albo kretyn. Ja rozumiem można być lewakiem albo mieć swój specyficzny umiarkowany pogląd jak Waldzios. Jednak pójście głosować na kandydata, który jawnie pluje w twarz wyborcom i ma głęboko gdzieś co będzie z narodem za parędziesiąt lat no to skrajny masochizm. W tej chwili widzę tylko 3 kandydatów co mają coś do powiedzenia JKM, Deska, Wilk.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #107 dnia: Lutego 17, 2015, 13:50:44 »
    Waldzios...

1. Jeżeli to co napisałem jest domysłem, to wszystko równie dobrze może być domysłem. To dla mnie praktycznie rzecz biorąc oczywiste. :))

2. Też tak słyszałem...

3. Ale zlikwidują stopniowo setki tysięcy (?) urzędów i wyprzedadzą pewno spory majątek (tak, żydom od putina, uprzedzam odpowiedź a'la Gierej).

4. Jestem ciekaw, kto kiedykolwiek dokładnie obliczył na kalkulatorze ewentualne zyski i straty związane z tak radykalną zmianą systemu, która doprowadziłaby do radykalnego wzrostu przedsiębiorczości i napływu zagranicznych przedsiębiorców. Zwolnienia tysięcy niepotrzebnych urzędników...

5. aha

6. Zobacz sobie, co Wipler robił, a potem na niego pluj.

7. Mówienie, że Korwin nic nie robi w parlamencie i podsyłanie takich obrazków to jest, przepraszam bardzo, ku***two.

8. (tu jest odpowiedź do odpowiedzi do IvEgo) Jestem pewien że Korwin aż tak bardzo nie zajmuje sobie teraz głowy ewentualnością przejęcia władzy absolutnej, tylko co najwyżej zostania liderem pewnej frakcji... Zauważ, że KORWiN miałby w razie czego możliwosć konsultacji z zaprzyjaźnionymi  organizacjami (Instytut imienia Adama Smitha). Tam z pewnością znajdziesz wielu fachowców którzy by się takowymi wyliczeniami zajęli.
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #108 dnia: Lutego 17, 2015, 14:23:17 »
      Ad4. Jeśli, oczekujesz, napływu zagranicznych przedsiębiorców w momencie gdy dojdzie do władzy polityk, zakładający opuszczenie Unii, to serio przestań myśleć o polityce, bo Ci to nie wychodzi.

Ad7. To jest akurat argument. Parlament Europejski, to instytucja której znaczenie cały czas rośnie, a która jest pewnym fenomenem. Unia jest organizacją międzynarodową, która jak żadna inna uwzględnia interesy społeczeństw a nie państw. Bardzo bawi mnie hejcik kucyków korwyn, gdy posłanka Pawłowicz sobie jadła w sejmie gdy porówna się go do pełnych uwielbienia komentarzy na temat śpiącego Korwina. To jest akurat hipokryzja.

Ad8. Bo przejęcie władzy absolutnej nigdy nie było możliwe.

Nawiasem, mój znajomy z Niemiec, o mało nie popłakał się ze śmiechu gdy mu napisałem, że Janusza Korwina-Mikke obalono w partii która nazywała się Nowa Prawica-Janusza Korwina Mikke. xDDDD

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #109 dnia: Lutego 17, 2015, 14:52:27 »
      Ad4. Jeśli, oczekujesz, napływu zagranicznych przedsiębiorców w momencie gdy dojdzie do władzy polityk, zakładający opuszczenie Unii [...]
    A od kiedy to przedsiębiorcy kierują się tym, czy ktoś jest w UE, czy nie? Chiny oraz Indie nie są w UE, a jakoś sporo europejskich przedsiębiorców ma tam swoje fabryki, czy też podwykonawców. Dla dużych firm liczy się w pierwszej kolejności zysk, więc jak gdzieś się opłaca inwestować to tam inwestują.

Debata Marian Kowalski vs Jacek Wilk:
    (click to show/hide)
    Zbyt ciekawa, to ona nie jest, ale do obiadu można sobie puścić :P.

@Milczmen, popraw swoją wypowiedź, bo jest totalnie nieczytelna. Nie mam zielonego pojęcia o co ci w tym zdaniu chodzi.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2015, 18:26:46 wysłana przez hubtus »

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    « Odpowiedź #110 dnia: Lutego 17, 2015, 15:55:31 »
    Czysto teoretycznie, hubtus, nie sądzisz, że dojście do władzy polityka w kraju UE, który zakłada wyjście z niej, a Chiny, czy Indie, nigdy w niej nie będące, to całkiem spora róźnica?

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #111 dnia: Lutego 17, 2015, 19:02:58 »
    Mam do Was Drodzy pytanie, iż mam własne zdanie na ten temat, ale chciałbym znać również zdanie innych w tym. Pytanie jest: Dlaczego Andrzej Duda chce (a bynajmniej priorytetowo) debaty z Bronisławem Komorowskim? Są również inni kandydaci. Co o tym sądzicie?

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #112 dnia: Lutego 17, 2015, 19:12:15 »
    Dlaczego Andrzej Duda chce (a bynajmniej priorytetowo) debaty z Bronisławem Komorowskim?

Słowo "priorytetowo" jest tu kluczem. Andrzej Duda wcale nie zamyka się na innych kandydatów, ale to oczywiste, że jego głównym kandydatem (i działa to w obie strony) jest Komorowski i to z nim się zmierzy w II turze, jeśli do niej dojdzie. A jeśli w takiej debacie pokaże się lepiej będąc bezpośrednio obok obecnie urzędującego prezydenta, to najpewniej odbije się to w słupkach sondażowych.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Lutego 17, 2015, 19:26:02 »
    Bo ta debata zapełniła by mu najprawdopodobniej zwycięstwo bo Bronek to najgorszy i najłatwiejszy do pokonania kandydat. W zupełnie innym przypadku gdyby stanął w szranki z innym to już by pewnie przegrał.

Ja jednak będę powtarzał jak mantrę bo widocznie trzeba. Dopóki Duda i jego koledzy z sejmu kandydujący na prezydenta, nie ustosunkują się do kwestii:

a) jak spłacić dług państwa
    b) recepta na katastrofę demograficzną państwa

No to oznacza jawnego kryminalistę albo kretyna. Co mnie obchodzi, że on będzie funkcjonował maksymalnie 8 lat jako prezydent. Ich katastrofalne pomysły przyczynią się do zrujnowania młodych ludzi na starość, a ich już dawno nie będzie.

Ustosunkuję się też bo wypowieści Lygryssa. Z czystej sympatii bo wierzę, że chłopak da radę wrócić na ziemię.

Ad4. Jeśli, oczekujesz, napływu zagranicznych przedsiębiorców w momencie gdy dojdzie do władzy polityk, zakładający opuszczenie Unii, to serio przestań myśleć o polityce, bo Ci to nie wychodzi.

Unia co najwyżej może przyczynić się do odpływu przedsiębiorców poprzez różnego rodzaju regulację oraz ograniczenie wolności gospodarczych, nawału przepisów i tak dalej. Chyba, że jak przypuszczam bo to bardzo powszechne mylisz Unię z Schengen. Schengen owszem ułatwia bardzo przepływ kapitału choć i bez tego da się spokojnie ściągać przedsiębiorców. Jednak jedna najważniejsza kwestia Schengen jest niezależne od Unii i można być członkiem Schengen nie będą w Unii. Jest parę takich państw w Europie. Nawet powiem więcej, można być w Unii i nie być w Schengen. Zdziwiony? No to poczytaj proszę jesteś człek inteligetny to dasz radę. Ba powiem Ci więcej, nawet do Białorusi na którą myśl pewnie trzęsą Ci się ręce ze strachu wprowadza się więcej przedsiębiorców od nas. A to dzięki temu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Białoruski_Park_Wysokich_Technologii

Nawiasem, mój znajomy z Niemiec, o mało nie popłakał się ze śmiechu gdy mu napisałem, że Janusza Korwina-Mikke obalono w partii która nazywała się Nowa Prawica-Janusza Korwina Mikke. xDDDD

Niech poczyta o prawie szariatu w którym przyjdzie mu żyć jak nadejdą jego sędziwie lata. Nie, w sumie nawet wcześniej. To dopiero "beczka śmiechu"

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #114 dnia: Lutego 17, 2015, 19:29:46 »
    Mam do Was Drodzy pytanie, iż mam własne zdanie na ten temat, ale chciałbym znać również zdanie innych w tym. Pytanie jest: Dlaczego Andrzej Duda chce (a bynajmniej priorytetowo) debaty z Bronisławem Komorowskim? Są również inni kandydaci. Co o tym sądzicie?
    Dla mnie to oczywiste. Taka debata byłaby próbą pokazania którzy kandydaci się liczą.

Swoją drogą, nie wiem czy widzieliście ostatnie wystąpienie Kopaczowej i jej tekst o płacach w budżetówce. Wzorowy przykład populizmu. Streszczając: "urzędnicy, głosujcie na nas, to wam w przyszłym roku podniesiemy pensje (chociaż nie ma z czego)!". Piękne. :)
    To akurat niezłe. Odmrozić płace, podczas gdy niedawno podwyżki były :D

Dziwi mnie tylko Leinnan, stwierdzenie oczywistej katastrofy demograficznej i oczywistego bankructwa kraju zadłużonego na ponad bilard złotych to jest sianie propagandy korwinowskiej? WAT?!!>?!@

Katastrofa demograficzna- okej. Tylko sposób w jaki to opisujesz przypomina mi artykuły z niezależnych(od myślenia) stron i po prostu odrzuca.
    Bankructwo to jednak wyraźne nadużycie.
    Dodatkowo mówiąc o propagandzie miałem na myśli teksty o kalifatach i rządzeniu światem przez Europejczyków. Tylko należy pamiętać za kogo nas mieli i jak traktowali ci Europejczycy rządzący światem.

Przykro mi ale takie zagrywki są poniżej wszelkiej godności. Powtarzam każdy kandydat który nie podejmie tych kwestii i pomysłów ich rozwiązania to jawny kryminalisty albo kretyn. Ja rozumiem można być lewakiem albo mieć swój specyficzny umiarkowany pogląd jak Waldzios. Jednak pójście głosować na kandydata, który jawnie pluje w twarz wyborcom i ma głęboko gdzieś co będzie z narodem za parędziesiąt lat no to skrajny masochizm. W tej chwili widzę tylko 3 kandydatów co mają coś do powiedzenia JKM, Deska, Wilk.
    Co ma do powiedzenia Deska?

Zagrywką poniżej wszelkiej godności jest wymaganie odnoszenia się do swoich wypowiedzi przy jednoczesnym ignorowaniu treści drugiego dyskutanta, co właśnie praktykujesz.

Czysto teoretycznie, hubtus, nie sądzisz, że dojście do władzy polityka w kraju UE, który zakłada wyjście z niej, a Chiny, czy Indie, nigdy w niej nie będące, to całkiem spora róźnica?

Ciii, przecież Korwin mówi, że powinniśmy robić to co kraje bogate gdy dopiero się bogaciły i były na dorobku. Jednak jednocześnie proponuje co innego niż te kraje robiły. Ktoś tu zapomina, że chociażby Korea Południowa była interwencjonistyczna gdy się dorabiała. Przecież to zaporowe cła USA korzystny dla Północy i niekorzystny dla Południa były jedną z przyczyn wojny secesyjnej. Kto wygrał i jaką pozycję dzisiaj ma USA?

Ja jednak będę powtarzał jak mantrę bo widocznie trzeba. Dopóki Duda i jego koledzy z sejmu kandydujący na prezydenta, nie ustosunkują się do kwestii:

a) jak spłacić dług państwa
    b) recepta na katastrofę demograficzną państwa

No to oznacza jawnego kryminalistę albo kretyna. Co mnie obchodzi, że on będzie funkcjonował maksymalnie 8 lat jako prezydent.
    Receptą Korwina jest obciążyć każdego, nawet tego zarabiającego poniżej obecnej płacy minimalnej(bo jej też nie ma być) podatkiem pogłównym który wyniesie do tysiąca złotych. Dlaczego nie nazywasz go jawnym kryminalistą albo debilem? Tak wiem, to są inwektywy, jednak to ty je stale stosujesz.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Lutego 17, 2015, 19:36:34 »
    Słowo "priorytetowo" jest tu kluczem. Andrzej Duda wcale nie zamyka się na innych kandydatów, ale to oczywiste, że jego głównym kandydatem (i działa to w obie strony) jest Komorowski...
    Czy to nie jest tak, iż Andrzej Duda lekko lekceważy innych kandydatów na urząd prezydenta RP, pokazując, że nie są mu rywalem, a bardziej tylko i wyłącznie kandydatem. Jednym z dość głośnym postulatem jak dla mnie jest głos Adama Jarubasa. Mam wrażenie, że Bronisław Komorowski mógłby rozumiem swoje "niezagrożone" stanowisko i traktować w taki sam sposób Andrzeja Dude.

...i to z nim się zmierzy w II turze, jeśli do niej dojdzie. A jeśli w takiej debacie pokaże się lepiej będąc bezpośrednio obok obecnie urzędującego prezydenta, to najpewniej odbije się to w słupkach sondażowych.
    Co do debat. Bardzo zainteresowałem się tym, w jakim rozumieniu mają to inne strony świata. Najciekawszą jest amerykańska, iż oni byli na tyle kreatywni, że stworzyli książkę/procedurę niczym kodeks. Szkoda, że czegoś takiego nie ma w Rzeczypospolitej Polskiej.

Lecz patrząc na debatę, to jest ona niczym starożytny pokaz igrzysk dla społeczności. Bardzo nie chciałbym, aby większość kierowała się emocjami przy wyborach a bardziej racjonalnymi możliwościami, atutami oraz osiągnięciami kandydatów.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #116 dnia: Lutego 17, 2015, 19:43:17 »
    Bo ta debata zapełniła by mu najprawdopodobniej zwycięstwo bo Bronek to najgorszy i najłatwiejszy do pokonania kandydat. W zupełnie innym przypadku gdyby stanął w szranki z innym to już by pewnie przegrał.

Zgadzam się z pierwszym zdaniem- debata z Komorowskim, to dla większości kandydatów zwykły spacer. Nic dziwnego, że jej unika, licząc, że wygra w I turze i  że nigdy jej nie będzie.
    Ale w drugim zdaniu to cię chyba poniosło. Sugerujesz, że Duda nie dałby rady w debacie z Ogórek, Jarubasem, Palikotem, czy Grodzką? Nie jestem w stanie się niestety odnieść do Brauna i Deski, bo niewiele o nich wiem. Kukiz za to jest ok, ale małe ma szansę, by wystarczająco dobrze się przygotować na debatę z kandydatem PiS, ze względu na wciąż za małe doświadczenie polityczne i poziom zorganizowania sztabu wyborczego Dudy. Nie wiem też, co by miał niby takiego dobrego zaprezentować Wilk? Albo Kowalski? Dla odmiany ciekawa mogłaby być taka debata, gdyby w szranki stanął do niej Korwin. Wraz z Dudą i Komorowskim (ten ostatni po to, by stracił na niej w notowaniach) oczywiście.

pokazując, że nie są mu rywalem, a bardziej tylko i wyłącznie kandydatem. Jednym z dość głośnym postulatem jak dla mnie jest głos Adama Jarubasa. Mam wrażenie, że Bronisław Komorowski mógłby rozumiem swoje "niezagrożone" stanowisko i traktować w taki sam sposób Andrzeja Dude.

A nie są nimi w większości przypadków? Ogórek to tylko zryw SLD, które i tak nie ma zbyt wiele do stracenia. "Kandydatka całej lewicy", którą ta lewica krytykuje. Palikot, który próbuje odzyskać tytuł naczelnego błazna, czy Jarubas, który wraz ze sztabem PSL udają, że rywalizują z Komorowskim.

Komorowski ma bardzo zagrożone stanowisko. Przez 5 lat chował się pod żyrandolem, gdy były poruszane ważne kwestie społeczne, w których musiał wybrać stronę albo społeczeństwa albo rządu. Wszystko, by nie tracić w notowaniach. Teraz robi to samo, unikając debaty.

Bardzo nie chciałbym, aby większość kierowała się emocjami przy wyborach a bardziej racjonalnymi możliwościami, atutami oraz osiągnięciami kandydatów.

Skoro już stoisz murem za Komorowskim, to może podasz jakie ma atuty, czy osiągnięcia? Albo "racjonalne możliwości"? :D
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #117 dnia: Lutego 17, 2015, 19:45:18 »
    Co do Korwina polecam jeszcze ten krótki filmik:
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Lutego 17, 2015, 19:57:29 »
    Skoro już stoisz murem za Komorowskim, to może podasz jakie ma atuty, czy osiągnięcia? Albo "racjonalne możliwości"? :D
    Przyznam się, że Komorowski nie jest do końca moim kandydatem na prezydenta, ale słyszę o nim od 1997. Przyznam również, że reszty kandydatów nie znam tak mocno... no może jeszcze Janusz Korwin-Mikke, ale to już stary weteran-polityk... dla niego czas się zatrzymał - w dobrym tego znaczeniu, iż czuje się jeszcze na siłach, aby walczyć. Lecz on nie jest mi perspektywą. Poczytam trochę waszych wypowiedzi, to może wyciągnę z nich również coś pozytywnego do mojej decyzji, co skłoni mnie do indywidualnego poczytanie o innych kandydatach.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Lutego 17, 2015, 20:09:38 »
    A więc mój Drogi Leinnanie.

1) Posłużyłem się ukazaniem pozycji Europejczyków przed I WŚ. No i co z tego? Skąd te negatywne konotacje że panowaliśmy nad światem? Co to zresztą ma za znaczenie teraz. Europa zdycha my zdychamy wraz z nią a więc należało by coś zrobić. No i to silniejszy ma rację pamiętaj. Tak funkcjonuje świat czy tego chcesz czy nie. A więc trzeba być silnym.

2)
    Ciii, przecież Korwin mówi, że powinniśmy robić to co kraje bogate gdy dopiero się bogaciły i były na dorobku. Jednak jednocześnie proponuje co innego niż te kraje robiły. Ktoś tu zapomina, że chociażby Korea Południowa była interwencjonistyczna gdy się dorabiała. Przecież to zaporowe cła USA korzystny dla Północy i niekorzystny dla Południa były jedną z przyczyn wojny secesyjnej. Kto wygrał i jaką pozycję dzisiaj ma USA?

Panie to, że jeden raz na setki przypadków interwecjonizm państwa przyczynił się do wzrostu znaczenia państwa to nie znaczy, że jest to korzystne dla obywateli. Zaporowe cła odbiły się na obywatelach. Tu chodzi o to, żeby pogodzić i to i to. Teraz też państwu czyli urzędasom żyję się bardzo dobrze. Tylko jak widzisz no kosztem innych. Do tego USA po wojnie secesyjnej nadal było w drugiej lidze i w Europie śmiano się z zacofanej Ameryki. Jednak to by trzeba znać trochę historii. Nie chcę Cię pouczać bo to nie o to chodzi tylko jak już coś piszesz to z sensem.

Co do Kowalskiego.

No i? A gdzie Korwin mówił, że chcę wyjść z Unii :D Cały czas powtarza o obniżeniu do maksimum podatków według tego co dopuszcza Unia. Pozostania w niej ale ignorowania jej na ile się da tak jak Orban. Jak widać Węgry jakoś nie upadły jeszcze.