Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaki (wg. was) powinien być event?

MAST BI ROŁ PLEJ! - mapa Monte Cassino
    11 (23.9%)
    MAST BI ROŁ PLEJ! - mapa Powstanie Warszawskie
    11 (23.9%)
    MAST BI ROŁ PLEJ! - inna mapa
    2 (4.3%)
    Najlepiej Role-Play, ale może być też inny. - mapa Monte Cassino
    3 (6.5%)
    Najlepiej Role-Play, ale może być też inny. - mapa Powstanie Warszawskie
    5 (10.9%)
    Najlepiej Role-Play, ale może być też inny. - inna mapa
    1 (2.2%)
    Nie Role-Play. - mapa Monte Cassino
    4 (8.7%)
    Nie Role-Play. - mapa Powstanie Warszawskie
    5 (10.9%)
    Nie Role-Play. - inna mapa
    4 (8.7%)

Głosów w sumie: 46

Autor Wątek: Reanimacja Festunga - Opis i dyskusja ogólna  (Przeczytany 23541 razy)

Opis tematu: Reanimacja Festunga by SzymonPolska. Co i jak.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SzymonPolska

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Well, well, well...
    Reanimacja Festunga - Opis i dyskusja ogólna
    « dnia: Listopada 03, 2014, 17:03:44 »
    Witam,

Jak już napisałem w innym temacie (klik) to pracuję nad reanimacją tego moda. Na ogół wszystko byłoby fajnie i prosto, gdyby nie jedna drobna, rzecz. Mianowicie, kiedy reanimuje się coś (kogoś) jest potrzebne spore "kopnięcie", w tym przypadku powinna być to nowa wersja moda. Oczywiście będzie także event, otwarcie nowych serwerów, wznowienie działalności drużyn itp. ale nowa wersja jest najważniejsza. Oto jak (wg. mnie) powinna wyglądać reanimacja:

1. Ustalenie co, kto, gdzie i jak. W tej fazie ludzie, klany i inne organizacje powinny się zgłaszać do reanimacji, wszystko jest w fazie "wstępnego przygotowania"

2. Kampania informacyjna, utworzenie profilu na Facebooku, Google (YouTubie), TS-a i emaila Festunga. Rozpowszechnianie wiedzy o Festungu (że się reanimuje) na portalach M&B, a także w samej grze, stworzenie strony moda.

3. Najdłuższa faza, w niej odbywają się najcięższe roboty, czyli tworzenie moda, mapy eventowej, a także ogarnianie profilów i strony. Kilku ludzi powinno ogarniać Facebooka, i nadzorować maila.

4. Ogłoszenie, że niedługo start, ustalenie daty, i godziny, kończenie wszystkich prac. Kiedy wszystko będzie gotowe czekamy tylko na oficjalny start. Pod koniec tej fazy będzie udostępniona nowa wersja.

5. Oficjalny start. Zbiórka, potem event, (w trakcie którego będzie się gadać na TS-ie), koniec eventu (wtedy powinne być już odpalone serwery) pokazanie relacji z eventu na YouTubie,  Kilka tekstów rekrutacyjnych, potem granie i zabawa do pierwszej nad ranem :).

Dużo roboty, ale bez niej nie może być reanimacji, do tego jeszcze serwerów, wg. mnie powinno być zrobionych tyle:

1. Serwer eventowy - permanentny
    2. Jeżeli jakieś grupy bedą chciały mieć swój serw, to droga wolna (pewnie będzie serw KOP-u),
    3. Kilka (2-3) serwery, na których po prostu będzie można sobie pograć - najlepiej permanentne
    4. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł albo fajną mapkę, a nie podpada pod żaden z tych punktów, to tworzy swój własny, i wysyła nam link do tej mapy, po czym my albo akceptujemy i wrzucamy na stronę, albo nie.

Co do nowej wersji, to jeżeli byłoby w niej to co napisałem w innym poście (klik) to by była wersja na miarę 1.0, tyle, że najlepiej gdyby na 1.0 była kampania jednoosobowa, albo walki samolotów. Na ogół celem reanimacji jest pokazanie ludziom, że jest taki mod a do tego pokazanie tym którzy go mają, że on ciągle żyje, ponieważ z tego co widziałem i słyszałem to nastawienie jest: "Mod spoko, ale nikt w niego nie gra, więc co ja będę się pchał...". Trzeba pokazać, że tak nie jest.

To by było na tyle, jakby co powinien być to duży event (chociażby 50 osób) temat to albo Powstanie Warszawskie, albo Monte Cassino. Jeżeli będzie można zrobić Role - Play, to chwała Panu i należy go robić w pierwszej kolejności.  Fazę pierwszą rozpocznę jak będę mógł (ok 5-6 listopada). O honorowy ( i nie tylko ;) ) patronat nad akcją proszę MataBerserkera i KOP :).
    Jeżeli ktoś ma pomysły, zastrzeżenia albo coś, to pisać śmiało w tym temacie, albo na adres antlek@wp.pl.

Cześć!

SzymonPolska
    « Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2014, 08:27:52 wysłana przez SzymonPolska »
    Jestem Polska. Szymon Polska
    Gdziekolwiek, jakkolwiek, jakikolwiek nick jest
    SzymonPolska, to wiedz, że to ja.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Reanimacja Festunga
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 03, 2014, 17:18:16 »
    Nie chcę być zgryźliwy, ale kto będzie tym "murzynem" (nie chodzi tu bynajmniej o pochodzenie, więc z małej :P) od punktu 3. ? Bo ty chyba nie posiadasz takiej wiedzy w moddowaniu?

Offline Mati44

• Użytkownik
    • Piwa: -78
    • Zbieram piwo dla Peterova
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 04, 2014, 12:04:31 »
    Mat dał wam MS?

Offline SzymonPolska

• Użytkownik
    • Well, well, well...
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 04, 2014, 12:15:20 »
    Witom,

Illew:

Dlaczego od razu murzynem? Wiem, że KTOŚ (Mati44, Peterov) pracuje nad tym, więc raczej chodzi o to, żeby można było się zgrać i nową wersję wydać w czasie reanimacji. Ja nie mam dużego doświadczenia w modowaniu, i tak naprawdę to dopiero zaczynam modować (chociaż, jeżeli ktoś mi będzie chciał wytłumaczyć o co kaman to jestem otwarty :D ). Tutaj nie chodzi o to żeby zrobić całkowicie nowy projekt, tylko żeby raczej, poskładać do kupy wszystkie te "miniprojekty". Bo nie chcę, żeby tego moda spotkał los "WWII war in Finland". Zawsze lepiej robić jeden wielki niż 10 małych. ;)

A co do zgryźliwości... to wg. mnie krytyka (konstruktywna!) jest - przeze mnie - czymś raczej pożądanym a nie niechcianym, chociaż oczywiście lepsze są dla mnie pozytywne komenty. :)

Mati44:

Nie, nie dał. A tak na przyszłość: do zielonych w moddingu pisz pełną nazwą, nie skrótami. ;)

[SzymonPolska

//Kolory są dozwolone tylko i wyłącznie dla administracji i moderacji. Nie używaj ich. - Corleone
    « Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2014, 14:18:55 wysłana przez Corleone »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 04, 2014, 13:29:43 »
    MS - Module System. Proponuję poczytać dział Poradniki i tutoriale w Modding, jeśli chcesz cokolwiek robić.
    A czemu murzynem? Jak myślisz, czemu w żadnym - zdaje się - modzie nie ma czołgów poza FB i na pewno w żadnym modzie nie ma samolotów? Bo nie dość, że jest to (z mojego punktu widzenia, Mat to sobie wyobraża zapewne inaczej :D) baaaaardzo trudne, a do tego strasznie czasochłonne. Nawet najprostsze skrypty, powiedzmy, dodanie mapy świata do przeglądania w raportach, to "trochę" linijek kodu, a te samochody, o których gdzieś wspomniałeś - wiele więcej.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2014, 15:13:08 wysłana przez lllew »

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 04, 2014, 18:40:46 »
    Możemy zrobić tak.

Jestem za tym by jak najwięcej osób pomogło mi i Matiemu (głownie Matiemu, bo jestem zajęty osobiście maturą ).
    Potrzebujecie mapy eventowej? A co powiecie na całkiem nowe serie map? Jeśli chodzi o mapowanie to jestem jak najbardziej ZA. Chętnie posiedzę kilka godzin/dni/tygodni nad tym.

Od razu chciałem przeprosić Matiego, że go zlewałem tyle czasu, lecz z wiekiem przyszło mi wiele obowiązków. Szymonie musisz mi wyjaśnić wszystko kompleksowo na TS, wtedy gdy to wyda się sensowne, pomożemy Ci.

Offline JakubII

• Użytkownik
    • Piwa: 11
      • 9
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 04, 2014, 20:13:35 »
    Chętnie zgłosił bym się do mapowania, trochę już się bawiłem editem w festungu i umiem tam co nie co.

(click to show/hide)

1. Serwer eventowy - permanentny
    2. Jeżeli jakieś grupy bedą chciały mieć swój serw, to droga wolna (pewnie będzie serw KOP-u),
    3. Kilka (2-3) serwery, na których po prostu będzie można sobie pograć - najlepiej permanentne
    4. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł albo fajną mapkę, a nie podpada pod żaden z tych punktów, to tworzy swój własny, i wysyła nam link do tej mapy, po czym my albo akceptujemy i wrzucamy na stronę, albo nie.
    No, plany wielkie, ciekawe co z tego wyniknie.

Jeżeli będzie można zrobić Role - Play, to chwała Panu
    TAK! ROŁ PLEJ TAK!
    Sam scenariusz i pomysł na dość ciekawy Role Play mogę wyciągnąć od pewngo jegomościa, sam role play jest o Afrika Korbs
    Trzecia Rzesza + Nietypowi cywile grani przez Sułtanat Sarranidzki
    I oczywiście mapa do zrobienia.
    (click to show/hide)

Offline SzymonPolska

• Użytkownik
    • Well, well, well...
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 04, 2014, 20:19:13 »
    Witam,

Dzięki za pozytywny odbiór projektu, obawiałem się, że spotkam się tylko z krytyką, chociażby i konstruktywną. :)

Illew:

No, bez przesady. Ja mu tylko powiedziałem, żeby do zielonych pisał pełnymi nazwami a ty od razu sądzisz, że nie wiem nawet co to Module System. Zapewniam cię, że przejrzałem już ten dział, i chociaż brak mi praktyki, to staram się coś ogarnąć. ;).

Peterov:

Dzięki, za zaangażowanie się. Jak już mówiłem jutro, albo pojutrze postaram się rozpocząć fazę 1. Jeżeli chodzi o mapowanie, to mapa eventowa (że przypomnę: najlepiej Powstanie '44 albo Monte Cassino), albo kilka nowych bardzo by się przydały. CO do TS-a to mam swój serw, ale niestety nie potrafię go odblokować (czyt. podłączyć do routera) więc, jak będziesz mógł, to chyba na oficjalnym, nie wiem jeszcze kiedy ale się zgadamy.

Mati:

Z tego co powiedział Peterov, to ty się zajmujesz nową wersją. z takich "must be" dla mnie to są (klik):

1. Ogarnąć wizualnie menu. Dla mnie jest to ważne, na przykład żeby nie było ekranu z Warbanda z tipami np. ("Twoi ludzie będą się leczyć szybciej podczas odpoczynku w tawernach") tylko inny, usunąć kampania i samouczek, ponieważ to myli tych którzy nie poczytali itp.
     2. Ogarnąć AK. Nie Rhodokowie tylko AK, nie Rhodocki włócznik tylko Żołnierz AK i inne tego typu rzeczy.
     3. Trochę nowych teksturek, np. żeby morfinka wyglądała jak strzykawka, losowy pistolet maszynowy jak szara ikonka karabinu z znakiem zapytania, miotacz płomieni żeby MIAŁ jakąś teksturkę, itp.
     4. (wg. mnie najważniejsze) Zrobić samouczek, jak zdejmować/zakładać bagnet, leczyć ludzi, wsiadać do pojazdów, budować fortyfikacje... tego jest naprawdę dużo i potrzebny jest jakiś przewodnik o tym.
     5. Jak karabin nie ma bagnetu to bije kolbą ;)
     6. Kilka nowych map // for Peterov ;)
     7. Zrobić działa, moździerze i inne takie bronie, mogą być nawet jak te z NW tylko ze zmienioną teksturą i wyrzuconym elementem "dopychania" pocisku. // ten punkt dodałem głównie po to, żeby były jakieś istotne zmiany w nowej wersji, chociaż wiem jakie to trudne. Jeżeli jest to niewykonalne, to trudno, można pominąć.

Naturalnie lepiej by było, jak by dodano także to co by mogło być (wiadomo, klik) ale wiem jakie trudne jest dodanie chociażby oddzielnego zdejmowanego bagnetu, dlatego jakby były chociaż te "must be" to i tak by było świetnie.

Cześć!

SzymonPolska

PS: Jak pisałem, to Jakub napisał swojego posta :). Dzięki za dołączenie się do projektu.  // fajny Spoiler ;)
    Serwery nie są takie trudne, zauważ że my musimy zrobić min. 3 serwy. Na ogół role-play z Afrika Corps mógłby być, ale lepiej żeby było coś bardziej z Polakami (czyt. Powstanie '44, Monte Cassino)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 04, 2014, 22:12:25 »
    Najwyraźniej nadinterpretowałem twoją wypowiedź :D W każdym razie przed rozpoczęciem zabawy z MS proponuje zajrzeć do header_operations.py, bardzo pomoże.

Offline SzymonPolska

• Użytkownik
    • Well, well, well...
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 04, 2014, 23:44:33 »
    Witam,

Nie nadinterpretowałeś mojej wypowiedzi, tylko faktycznie trochę się nie jasno wyraziłem. :) Faktycznie, można było uznać, że sam nie wiem, tyle, że już przeglądałem trochę ten dział, i trochę mnie zirytowało przypuszczenie, że nie wiem nawet co to MS. ;)
    header_operations.py... hmmm nic mi to nie mówi. A tak w ogóle rozszerzenie .py to od Pythona czyli coś jakby .exe czyli plik wykonywalny. A jak można przejrzeć coś co jest plikiem wykonywalnym? I w ogóle gdzie on się znajduje? Sory, ale nie znam takiego dziwa, więc gdybyś mi dał namiary na niego to byłbym ci wdzięczny.

A zabawa z MS-em, to trudna rzecz, więc zanim zacznę robić cuś do Festunga muszę popracować na "minimodach" dla wprawy. Za to mapy można robić, byleby po 1 fazie.

SzymonPolska

PS. Pierwsza faza jutro, będzie w nowym temacie, w trakcie je będzie przeprowadzana "rekrutacja" do reanimacji, więc nie przegapcie. ;)

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    Odp: Reanimacja Festunga - Opis i dyskusja ogólna
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 05, 2014, 10:15:23 »
    Może zamiast usuwać samouczek to go zmienić?
    @edit 1

Ahh zapomniałem, wystarczyło poszukać :D

Krótki poradnik by Peterov.

1. Mina

Potrzebujesz ją postawić? Musisz spełnić 2 warunki.
    -Być 3 jednostką w danej frakcji.
    -Mając minę w ręku wciskasz klawisz H.

2. Zasieki/Okopy

Potrzebujesz je postawić? Musisz spełnić 2 warunki.
    -Mając Okop/Zasiek w ręku wciskasz klawisz H.

3. Morfina
    Potrzebujesz je postawić? Musisz spełnić 2 warunki.
    -Mając Morfinę w ręku wciskasz klawisz H przy NIEŻYWYM towarszyszu(Uwaga, działa zarówno na TDM jak i innych trybach).
    Morfina może "Wskrzesić" nieżywego przyjaciela jak i oponenta, więc uważajcie kogo wstajecie.
    Przy użyciu morfiny postać "Respi się" bez broni, więc lepiej zginąć z bronią w ręku.

4. Krytyczne rany
    Chyba każdego z was szlag trafia jak dostajecie kulkę i z połową życia padacie w agonii i czekacie aż ktoś Was dobije lub sami zginiecie poprzez wykrwawienie czy wyjście na Spectatora.
    Otóż mówię wam iż jest sposób na to aby tego uniknąć, a raczej 2.
    - Wyłączyć opcję Krytyków w panelu admina na serwerze.
    Lub
    - Podejść 3 jednostką bez niczego w ręce i wcisnąć H aby rozpocząć "Leczenie" - Po tej czynności pacjent otrzymuje swobodę ruchów ale niestety nie ma sposobu na uleczenie utraconych już przedtem Punktów Zdrowia(HP).

5. Broń PPANC(Przeciw Pancerna)
    Tutaj krótko. Jest to broń do zwalczania pancernych jednostek typu teściowa czołg czy samochód.
    UWAGA: Broni upuszczonej już nie podniesiemy. Wsiadając do czołgu/samochodu postać sama wyrzuca broń ppanc.

6. Salutowanie
    W tym modzie możecie salutować. Naciskając klawisz K.

7. Kucanie
    Możecie także kucać klawiszem C.
    Z pozycji klęczącej możecie dalej walczyć!

8. Leżenie
    Możecie paść na ziemię i udawać że Was nie ma wciskając klawisz C dwa razy.
    Aby powstać wciskacie klawisz ruchu w przód.

9. CKM'y
    Na niektórych mapach są zamontowane stacjonarne CKM'y.
    Aby ich używać, musicie być 3 jednostką dowolnej frakcji i podchodząc do karabinu od tyłu wciskając klawisz E.
    Ostrzał prowadzimy klawiszem Q.
    UWAGA:Im więcej osób obsługuje 1 KM tym szybciej on strzela.

10. Czołgi
    Aby użyć czołgu musisz być 3 jednostką.
    Wsiadamy klawiszem F.
    Wysiadamy klawiszem B.
    Strzelamy z działa klawiszem Q.
    Strzelamy z KM'u klawiszem E.
    Poruszamy się WASD lub strzałkami.
    W czołgu mogą być max 2 osoby.
    Aby zmienić się z kierowcy na działowego wystarczy klawisz P.
    Czołg nie rozjeżdża ludzi ani otoczenia.
    UWAGA: Czasami pod koniec rundy możecie "zrespić się" z widokiem czołgu. Wtedy wystarczy klawisz B wciśnięty kilkakrotnie.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2014, 10:26:01 wysłana przez Peterov »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 05, 2014, 10:49:52 »
    Header_operations.py to plik w MS, zawierający wszystkie komendy dostępne w MS. Odwołuje się oczywiście do pliku .py w fokderze MS.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2014, 13:59:52 wysłana przez lllew »

Offline SzymonPolska

• Użytkownik
    • Well, well, well...
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 05, 2014, 18:00:32 »
    Witom,

Jakby ktoś nie zauważył, to faza 1 już się rozpoczęła. Nie ukrywam, że liczę na ciebie lllew. ;)

Peterov:

Dobra, jak prościej będzie zmienić, to zmienić. A co do internetowego, to oczywiście można by było wejść na temat NW i tam znaleźć sterowanie, tyle że z samouczkeim wszystko jest szybsze i prostsze. :)

lllew:

Dzięki, faktycznie bez tego byłoby dość trudno. :)

SzymonPolska

PS: Jeżeli ktoś może, niech zrobi logo Festunga.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2014, 18:32:11 wysłana przez SzymonPolska »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 05, 2014, 19:36:18 »
    Rozczaruję cię: pomoc w reaktywacji Festunga byłaby czymś chwalebnym, ale ja zwyczajnie nie mam czasu. Ja nie mam czasu nawet pisać skryptów i questów do Sclavinii, która jakby nie patrzeć, jest priorytetem, a miałbym znaleźć go na FB? Póki co nie mam praktycznie wolnego czasu. Jeśli go znajdę i wyjdę na prostą ze Sclavinią, to mogę pomóc (póki co nie zanosi się na to).

Offline SzymonPolska

• Użytkownik
    • Well, well, well...
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 09, 2014, 13:26:51 »
    Witom,

Taki mały news. Ankieta w której głosujecie zostanie zamknięta pod koniec fazy 2-giej, więc macie jeszcze trochę czasu. Widzę, że dużo ludzi głosuje na Monte Cassino, fajnie bo sam chciałem zrobić jakiś event na ten temat.

SzymonPolska