Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaki (wg. was) powinien być event?

MAST BI ROŁ PLEJ! - mapa Monte Cassino
    11 (23.9%)
    MAST BI ROŁ PLEJ! - mapa Powstanie Warszawskie
    11 (23.9%)
    MAST BI ROŁ PLEJ! - inna mapa
    2 (4.3%)
    Najlepiej Role-Play, ale może być też inny. - mapa Monte Cassino
    3 (6.5%)
    Najlepiej Role-Play, ale może być też inny. - mapa Powstanie Warszawskie
    5 (10.9%)
    Najlepiej Role-Play, ale może być też inny. - inna mapa
    1 (2.2%)
    Nie Role-Play. - mapa Monte Cassino
    4 (8.7%)
    Nie Role-Play. - mapa Powstanie Warszawskie
    5 (10.9%)
    Nie Role-Play. - inna mapa
    4 (8.7%)

Głosów w sumie: 46

Autor Wątek: Reanimacja Festunga - Opis i dyskusja ogólna  (Przeczytany 23552 razy)

Opis tematu: Reanimacja Festunga by SzymonPolska. Co i jak.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Reanimacja Festunga - Opis i dyskusja ogólna
    « Odpowiedź #45 dnia: Listopada 13, 2014, 16:11:25 »
    Mod jest niestety martwy - nie ma on żadnego zaplecza jeśli chodzi o ludzi (bo kogo, jakieś śmieszne 10 osobowe KOP?, czy zagranicznych ludzi zwerbowanych przez Peterova (jak się w ogóle to odbyło? hej, może pograsz kolego w Festung Breslau?? - Ich verstehe nicht was sie sagen - Festunk, play, mod - a ok np dude)).

Czy ty zawsze pojawiasz się tam, gdzie ciebie zbytnio nie chcą? Nudzi mnie już ciśnięcie po Tobie. Zacytuje Ci ostatni post, gdyż nie mam zamiaru się wykłócać.
    Dziękujemy za twoją inteligentną i pełną poparcia dla nas wypowiedzi, tam są drzwi -> http://www.mountblade.info/forum/index.php

Offline Koziol

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Szerzej znany jako Braciszek Tuck
    « Odpowiedź #46 dnia: Listopada 13, 2014, 17:21:36 »
    lllew to chyba nie za bardzo chodziło o mnie tylko o SzymonPolska. Wiem że może tak nie powinienem  mówić, ale muszę się z Prusakiem zgodzić, bo tylko my tu coś robimy (staramy się),a niestety wychodzi na to że ten drugi Szymon tylko posty pisze raz na dzień. Ja np pomagam robić tego moda, bo chce sobie udowodnić, że nie ucząc się w kierunku informatycznym coś potrafię sam zrobić, ale też chcę żeby coś tu po mnie zostało, bo raczej moje dni na warbandzie są już policzone

Nie oto chodzi, że tam kogoś lubię to mu przytakuję, rozumiem zdanie każdych, oraz prosiłbym SzymonaPolskę o jakąś większą pomoc niż tylko to co na dzień dzisiejszy.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #47 dnia: Listopada 13, 2014, 18:24:22 »
    @Peterov
    Myślałem że sprawy na Deluge nie mają żadnego związku z Festungiem, ale widocznie dla ciebie to za dużo i nie potrafisz pojąć prostych faktów.

Chcę Was przestrzec przed pracą na marne, wszystko musi mieć ręce i nogi. Zadałem pytanie SzymonowiPL czy potrafi coś w ogóle robić, bo po prostu wiem jak taka sytuacja może wyglądać. Mogę nawet powiedzieć, że sam mam takie doświadczenie, bo sam próbowałem swego czasu ogarniać moda i dawać innym zadania i cele. Po dobrym początku mój brak wiedzy na temat programowania, robienia modeli czy tekstur wyszedł i straciłem czas nie tylko ja, a również osoby które pomagały mi przy nim. Tu tkwił problem, jednak nie ma sensu pisania na ten temat dalej, bo ten okres jest już dawno zamknięty i nie ma nic do dodawania.

Zacznę więc jeszcze raz. Mod jest praktycznie nieżywy - policzmy graczy. Ilu ludzi grało w to (randomowo) podczas czasów najlepszej świetności? Boje się stwierdzić, że mniej niż w złym okresie The Deluge. Mówicie, że to przez brak serwerów. Okej, nie było, w porządku. Może więc zadajcie pytanie trochę inaczej - dlaczego nie było na tym module serwerów? 100 graczy wchodziło dziennie na FB, patrzyli i mówili "o, nie ma serwerów do świetnego modu, szkoda"  i wychodzili. Czy czasem ich nie było, bo po prostu nie trafił do gustu ludziom? Śmiem stwierdzić, że druga opcja jest bardziej prawdopodobna. Nie twierdzę przy tym, iż mod najzwyczajniej ssie. Nic z tych rzeczy, sam grałem na evencie (z 2 lata temu?) i była fajna zabawa. Tylko do gry randomowej był już niezbyt przyjemny, pograło się w go 30 minut i w sumie można wyrzucić, lepiej iść na coś innego. Żeby ożywić mod, trzeba najpierw tego, by kiedykolwiek był on licznie odwiedzany. Żaden nekromanta nie ożywi człowieka, który nigdy się nie narodził, pamiętajcie! Nie mam zamiaru pisać złotej recepty, ale wystarczą okolicznościowe eventy, zapraszać pułki, regimenty z NW, czy też klany z innych modyfikacji. Nie nastawiajcie się na nic więcej, bo po prostu większość tych pomysłów jest do niezrealizowania i tyle. Są ludzie którym spodobał się Festung Breslau i jeśli będą w ogóle odbywały się jakieś wspólne gry to oni w to będą grali. Czy z reanimacją czy bez - zagrają! Tylko pytanie, co ważniejsze - czy pierdolenie pewnego jegomościa o czymś co zapewne się nie uda, czy po prostu nie lepiej ruszyć swoje dupsko i zamiast pisania jedynie co będzie, co się stanie, zorganizować event i zainteresować tym graczy?
    Chciałbym więc drogi SzymoniePolska byś rozwiał wątpliwości i napisał co tak dokładnie potrafisz. Bo jeśli chcesz popisać sobie na Tawernie pierdu pierdu co byś zrobił z modem rękami innych, to możesz spokojnie iść, bo sam potrafię lepsze bajki wymyślać. A co do reszty składu - jeśli jednym mogę zaufać,  że mają zamiar pracować, to tak z Matim44 (nie twierdzę że brak ci chęci, bynajmniej!) wątpie by podołał czemuś więcej niż robienie tekstur. Tak samo Shanty, chcesz być mapperem, a nie potrafisz zorganizować jednego prostego eventu. Pomyślcie, czy poprzez swoją początkową chęć nie robicie innym krzywdy!
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #48 dnia: Listopada 13, 2014, 19:40:42 »
    Nie jestem żadnym mapperem jak to nazywasz. Zrobiłem jedną mapkę bo miałem pomysł i chciałem spróbować co i jak. Tylko jedna rzecz mnie zastanawia xD , co ma robienie map do organizowania eventu ? :D

Offline Maciek.

• Użytkownik
    • Piwa: 164
    « Odpowiedź #49 dnia: Listopada 13, 2014, 21:35:02 »
    Event gra się na mapie, proste :P
    Może i mam zblazowany umysł ale przynajmniej jestem jebnięty :////

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #50 dnia: Listopada 13, 2014, 21:42:35 »
    To faktycznie wiele ma do organizacji całego eventu , w tym zapisów , wątku a przede wszystkim zebrania ludzi ;) 

Offline SzymonPolska

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Well, well, well...
    « Odpowiedź #51 dnia: Listopada 13, 2014, 21:55:33 »
    Witom,

Nie założyłem tego tematu, po to, żeby ludzie tacy jak Prußak pisali, żebym chciał:
    popisać sobie na Tawernie pierdu pierdu
    Tylko do gadania o reanimacji.

Prußak:

W jednym masz rację, niewiele umiem z moddowania. Jednak myślę żeby to wszystko miało
    mieć ręce i nogi.
    to ktoś się tym musi zająć, chociażby ZACZĄĆ. Jeżelibym nic nie zaczął, to by nic nie było. A jak teraz chcecie sobie sami wszystko ogarniać, to droga wolna! Ja zacząłem, wy skończycie (zwalony system). Problem polega na tym, że pisząc "odpuście sobie, to nic nie da, jak Szymon potrafi tylko pisać i nic więcej, to może sobie wsadzić taką pomoc." dobra, proszę bardzo. Tak zabija się coś czego pewnie nie znasz i nie rozumiesz: INICJATYWĘ, inicjatywę, która pozwala COKOLWIEK zrobić.
    jeśli chcesz popisać sobie na Tawernie pierdu pierdu co byś zrobił z modem rękami innych, to możesz spokojnie iść, bo sam potrafię lepsze bajki wymyślać
    A potrafisz organizować? Czy tylko "bajki wymyślać"?
    Jeżeli zacząłeś pisać w temacie, po to, żeby krytykować i zniechęcać, to daj sobie spokój. Zachowaj swoją nic nie znaczącą krytykę "nic nie potrafisz, więc sobie odpuść" do innych reanimacji, pewnie tam ci się uda.

Największe pytanie, które mnie interesuje, to czy ty chcesz mnie (nas) zniechęcić do reanimacji? Jeżeli tak, to nie ma co z tobą gadać, bo zawsze będziesz na "nie". Zresztą, czy ty tak na prawdę chcesz, żebyśmy jej nie robili? Co ci w tym modzie nie pasuje?

Jeszcze rozumiałbym, gdybyś się uwziął na mnie, ponieważ głównie organizuję i ogarniam, to nie, czepnąłeś się także matiego i Shantiego dla mnie niezrozumiale. Co oni winni? Tego, że mati potrafi sporo robić, i Shanty zrobił świetną mapę, a nie "zorganizował event". Co, może potrafisz więcej? Jeżeli tak, to czemu się na nas uwziąłeś i hejtujesz, a nie dołączyłeś się, próbując coś konstruktywnie zmienić, zamiast zwyczajnie, chamsko hejtować?

Ja na twoje pytanie

Chciałbym więc drogi SzymoniePolska byś rozwiał wątpliwości i napisał co tak dokładnie potrafisz.

Odpowiadam:

Podstawowe tekstury i modele w Blenderze,
    Dźwięki i muzyka (obróbka, znajdowanie itp.)
    "Zarządzanie zasobami ludzkimi"

Nie ogarniam:

Skryptów,
    Zaawansowanych modeli,
    Tworzenia map,

A co do twoich wcześniejszych zastrzeżeń:

Najpierw przeczytaj, potem hejtuj, zdanie, że
    Jeszcze wczoraj nie znałeś podstawowych komend z modu, widziałeś że jest wątek na event Westerplatte, ale to że on się nie odbył nawet nie wiedziałeś.
    Pokazuje, że nie zadałeś sobie nawet trudu przeczytania wcześniejszych postów.

Podstawowe komendy z modu, hmm, chodzi o MS? Czy o header_operations.py? Bo MS-a to ogarnąłem, co wyjaśniłem w innym poście (tutaj!), headera, cóż, tego mnie uczył kolega informatyk, a ja nie wiedziałem, iż jest to w jakimś pliku.

Westerplatte... przeczytałem, zrozumiałem, ogarnąłem, a ty się hejtersko czepnąłeś.

Nie będę dłużej się nad tobą rozwodził, ale serio: odczep się od tej reanimacji i idź szukać szczęścia gdzie indziej.

Shanty:

Masz rację, co ma zrobienie mapy, do ogarnięcia eventu? Tyle, co piernik do wiatraka. Za to twoja mapa pokazuje, że potrafisz mapować całkiem ładnie, więc dlaczego się nie zapiszesz? Z pomocą twoją, Peterova, i kilku innych kartografów zrobienie mapy bd dziecinnie proste.

lllew:

W tym, że mało kto ogarnia tyle co Mat, to szczera prawda, a w reszcie masz dużo racji, a to, że wam nie pomagam, jest spowodowane tym, iż nie mam wiele czasu (listopad w SP), a także nie zbyt wiem czego wam potrzeba. Jakieś spotkanie i chętnie wam pomogę, a nie tylko będę "zarządzał materiałem ludzkim i rozdawał prace innym". Sory, jeżeli nie było widać mojego faktycznego wkładu, musicie zrobić spotkanie twórców, byśmy się logicznie podzielili, żebyśmy w fazie 2 (która będzie krótka, bo chodzi tylko o zrobienie kilku profili, i napisania kilku postów) mogli już być ogarnięci, i przygotowani na fazę 3.

Szymon98:

Dobra, powtarzam to co lllwowi powiedziałem, mianowicie to, że będę wam pomagam, tylko dajcie wytyczne co wam jest akurat potrzebne, albo prześlijcie mi, co zrobiliście do tej pory.

ZdzisiuDywersant:

Reanimacja, to właśnie jest TYLKO dla moda, który gnije w grobie. Nic dodać, nic ująć.

Serio Prußak, nie hejtuj[/size]
    SzymonPolska
    Jestem Polska. Szymon Polska
    Gdziekolwiek, jakkolwiek, jakikolwiek nick jest
    SzymonPolska, to wiedz, że to ja.

Offline Koziol

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Szerzej znany jako Braciszek Tuck
    « Odpowiedź #52 dnia: Listopada 13, 2014, 22:12:51 »
    Słuchaj spotkanie twórców to trwa codziennie od około 16 do 22 aktualnie na ts 3pp ale niedługo się przenosimy. Tam na kanale dyskutujemy, pracujemy i przyjmujemy ludzi, którzy chcą nam dorywczo pomóc. Więc nie ma nawet co ustalać tylko wystarczy przyjść i z nami pogadać.

Offline SzymonPolska

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Well, well, well...
    « Odpowiedź #53 dnia: Listopada 14, 2014, 13:00:29 »
    Witom,

To fajnie. Być może nawet nie będzie fazy 3-ciej, bo skończy się druga, i już wszystko będzie :). Powodzenia, być może dzisiaj będę. A tak w ogóle, to co wam jest potrzebne z modeli? Pytam się, żebym mógł już pracować.

SzymonPolska
    Jestem Polska. Szymon Polska
    Gdziekolwiek, jakkolwiek, jakikolwiek nick jest
    SzymonPolska, to wiedz, że to ja.

Offline Peterov

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Listopada 14, 2014, 15:43:28 »
    Wejdź to CI przydzielę zadanie.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #55 dnia: Listopada 14, 2014, 17:56:16 »
    Wymień mi osoby ogarniające MS w stopniu takim jak Mat, które, dodatkowo, mają czas teraz robić przy FB. No właśnie. Jest takie przysłowie: "Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma."

Kilka dni temu ofiarowałem swoją tymczasową pomoc przy modzie, bo akurat mam luźniejszy tydzień. Jednak chyba coś nie za bardzo Wam zależy, bo przeszło echem. ;) Gdybym od razu dostał pliki, to dzisiaj mielibyście już oczyszczone z niepotrzebnych rzeczy i działające na 1.161 źródło, które można by spokojnie dalej rozwijać.

Offline Peterov

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Listopada 14, 2014, 18:30:14 »
    Kilka dni temu ofiarowałem swoją tymczasową pomoc przy modzie, bo akurat mam luźniejszy tydzień. Jednak chyba coś nie za bardzo Wam zależy, bo przeszło echem. ;) Gdybym od razu dostał pliki, to dzisiaj mielibyście już oczyszczone z niepotrzebnych rzeczy i działające na 1.161 źródło, które można by spokojnie dalej rozwijać.

Nie, że nie zależy, co znaleźć MS w starych plikach na dysku też wymagało czasu którego mi brakowało :).
    Sprawdź PW

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #57 dnia: Listopada 15, 2014, 19:54:22 »
    Cześć, wpadłem na pewien pomysł.
    Zorganizujmy serie eventów odnośnie kampanii wrześniowej.
    Przy odpowiednim wsparciu, jest  to do osiągnięcia, powiedzmy, że co dwa tygodnie, bitwa, czy tam oblężenie na jednej mapie.
    Myślę, że gdyby udało się skupić z 60 osób na jednym evencie byłby to sukces.
    Zaczęlibyśmy od Westerplatte oczywiście. Dalej Bzura, Mława i kilka innych bitew, byłoby super , żeby w końcu wykorzystać potencjał polskich ułanów :p
    To tylko taki luźny pomysł jest :p

Offline JakubII

• Użytkownik
    • Piwa: 11
      • 9
    « Odpowiedź #58 dnia: Listopada 15, 2014, 19:58:40 »
    Mam problem, w Festungu na niektórych mapach pojawiają się randomowe drzewa, które mają czelność pojawiać się na środku drogi i w budynkach.

2 pytania:

Czy da się to wyłączyć?

Jeśli tak to jak?

@Shanty

Dobry pomysł.
    (click to show/hide)

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #59 dnia: Listopada 15, 2014, 20:11:06 »
    Nie zdarzyło mi się nic takiego przy tworzeniu mapki, ale zawsze możesz je po prostu usunąć. Chyba, że pojawiają się po każdym włączeniu to nie wiem :p