Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Czemu nie rzucić kłodą w pikinierów?  (Przeczytany 74044 razy)

Opis tematu: ciekawostki militarne - co by byo gdyby?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Czemu nie rzucić kłodą w pikinierów?
    « Odpowiedź #435 dnia: Stycznia 31, 2015, 20:21:04 »
    Być może popełniasz elementarny błąd zakładając ze to "coś" w ogóle można rozwinąć...
    nie napisałeś "że" tylko "ze" - straszne!
    No cóż - z jakiegoś powodu program szkolenia żołnierzy jest ustalany według pewnego systemu, ale z zadziwiającą regularnością spotyka się przypadki całkowicie zaskakujące. I tu możemy zadać pytanie czy można rozwinąć czy nie? Pewnych rzeczy na pewno nie.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #436 dnia: Lutego 04, 2015, 18:07:00 »
    nie napisałeś "że" tylko "ze" - straszne!

No cóż - z jakiegoś powodu program szkolenia żołnierzy jest ustalany według pewnego systemu, ale z zadziwiającą regularnością spotyka się przypadki całkowicie zaskakujące. I tu możemy zadać pytanie czy można rozwinąć czy nie? Pewnych rzeczy na pewno nie.
    Pewne rzeczy na pewno nalezą do cech wrodzonych, stąd testy fizyczne i psychologiczne dla kandydatów do służb specjalnych. Ale testy pokazują "tylko" predyspozycje i wielokrotnie kandydat odpada w trakcie szkolenia.

Inne na pewno da się rozwinąć, przynajmniej do pewnego stopnia, stad różnorodność wszelkich szkoleń, choć one zwykle tez wymagają określonych predyspozycji.

Ponadto w XX wieku doszło dodatkowe kryterium dla wojskowych, wcześniej mało istotne, poziom znajomości technologii. Trudno było wziąć chłopaka ze wsi, który raz w życiu z daleka widział samochód i wyszkolić na czołgistę czy pilota.
    W tym przypadku to "coś" było nabyte, kandydat który "na co dzień" był obeznany z samochodem czy traktorem, znał ich obsługę i potrafił wykonać proste naprawy, stawał się bezcenny.

BTW. Żeby wątek nie umarł, albo nie zmienił się w strumień świadomości Octaviana :P,
    co sądzicie o użyteczności militarnej takiej konstrukcji WildCat (link do youtube).
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #437 dnia: Lutego 04, 2015, 18:33:34 »
    Do czego ma to służyć?

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #438 dnia: Lutego 04, 2015, 20:49:50 »
    Sepuku - ponadczasowe.
    Robot - robot ponoć ma nosić sprzęt. Dla mnie zamontują mu karabin z wykrywaczem ciepła, czy coś w tm stylu i puszczą to na ludzi.
    Robot ma same plusy - nie ma problemy z psychiką, nie załamie się, nie wpadnie w szał, nie ma morale, nie będzie uciekał, ani gonił bez rozkazu. Może wybić dowolną liczbę ludzi i wrócić po nową amunicję, wykona samobójczy rozkaz, bez problemu zdetonuje się pod czołgiem i jeszcze naprowadzi lotnictwo w ostatnim ułamku sekundy.
    Trzeba przyznać, że galopujący robot wygląda strasznie.

Wątek o psychice możemy uznać za luźno otwarto/zamknięty - ja nie ma nic do dodania, nawet mój "strumień świadomości" - czyli pitulenie kiedyś się kończy, no ile można.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #439 dnia: Lutego 04, 2015, 21:28:10 »
    Konstrukcja wygląda na mało wytrzymałą. Poza tym, morale to nie wszystko. Liczy się też siła ognia, a taki robot to tylko wygląda na jednostkę szybką, ale beznadziejną w walce.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #440 dnia: Lutego 04, 2015, 22:26:56 »
    Ja pierdziele, jak zobaczyłem jak to coś zasuwa, jak jakieś mechy z GITSa czy innego cyberpunka, spieprzałbym gdzie pieprz rośnie...
    Jest takie jedno z ulubionych moich opowadiań Dukaja "Ziema Chrystusa", tam 'występuje' taki mech, totalna maszyna śmierci.

A co do tej psychiki, to teraz ten film Eastwooda "american sniper" wyszedł, nie wiedziałem, ponoć nieco przeinacza sylwetkę głównego bohatera, ale facet ma prawie 200 udokumentowanych zabójstw i żałował, że nie zabił więcej, bo w tej sposób 'chronił' Amerykę. W ogóle epicki z niego skurczybyk był, ci komandosi po ich szkoleniach, co niby innego mają robić, jak nie być maszynami do zabijania...

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #441 dnia: Lutego 04, 2015, 22:41:27 »
    W ogóle epicki z niego skurczybyk był, ci komandosi po ich szkoleniach, co niby innego mają robić, jak nie być maszynami do zabijania...
    No to nam zapętla rozmowę, bo słuszne uwagi Waldziosa jednak nie zamykają sprawy.
    Z jakoś te szkolenia są jednak programowane. Co tam takiego się uwypukla, lub wkleja ludziom?

Robot istotnie robi straszne wrażenie! Nie wiem czemu miałby być nieskuteczny, z takim systemem prowadzenia ognia jaki jest np. w helikopterach. A ja wam powiem żóczki, że to jest jeszcze straszniejsze niż się wydaje i wcale nie chodzi o siłę ognie, bo moc obliczeniowa komputera który ciągnie coś takiego musi być straszna. To jest coś w stylu komputera kwantowego, albo jakiegoś ustrojstwa z elementami na bazie biologicznych komórek - czy coś kosmicznego. W każdym razie coś co wymyka się naszemu codziennemu doświadczeniu i rozwój tych technologii to jest dopiero problem.
    No w każdym razie Waldzios walnął ciekawostkę, nie ma co!

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #442 dnia: Lutego 04, 2015, 22:58:51 »
    Szczerze wątpię. Taki robot wymaga kontroli, doszlifowania. To szybkość poruszania ma wysoką - nic nadzwyczajnego, plemiona stepowe też takową miały.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #443 dnia: Lutego 04, 2015, 23:03:40 »
    Z jakoś te szkolenia są jednak programowane. Co tam takiego się uwypukla, lub wkleja ludziom?
    Przypuszczam, że oprócz świetnej edukacji z całego przekroju militarnie przydatnych umiejętności, to jakieś totalnie wykańczające człowieka treningi, że przekracza swoje granice(bo musi być gotowy do podobnych akcji) + pranie mózgu, żeby taki ktoś nie zbzikował już na akcji, tylko lepiej wcześniej...
    Jest taki fajny brazylijski film(i kontynuancja) "Elitarni', oczywiście to nie wojsko, ale nieźle pokazuje takie szkolenie, tzn. udane złudzenie wiarygodności, bo kto wie jak to jest naprawdę... O szkoleniach Specnazu, to już w ogóle słyszy się jakieś niestworzone historie...

No w każdym razie Waldzios walnął ciekawostkę, nie ma co!
    No... :) W ogóle co jakiś czas pojawiają się te nowe technologie i wynalazki i nie wiem czy tylko ci, którzy się naczytali sci-fi mają takie wrażenie, ale jak widzę coraz bardziej zaawansowane AI, przeróżne maszyny i w ogóle inne takie jakby wyciągnięte z cyberpunku pomysły, to rośnie jakaś obawa, że rzeczywiście będziemy mieć kiedyś taki cyberpunkowy świat. Ja osobiście zawsze do tego podchodziłęm tak, że to są literacko przekoloryzowane mroczne wizje, ale jakoś zmienia mi się perspektywa :P

Szczerze wątpię. Taki robot wymaga kontroli, doszlifowania. To szybkość poruszania ma wysoką - nic nadzwyczajnego, plemiona stepowe też takową miały.
    Ulepszyć motorykę, obudować jakimś pancerzem biernym i aktywnym, zamontować niezależny system AI, który potrafiłby wykrywać uzbrojonego wroga i działać w koordynacja z innymi jednostkami, dodać broń i takie małe, bezosobowe coś wejdzie wszędzie tam, gdzie żołnierz ma zbyt duże ryzyko. Zawsze też możnaby tym sterować. Główny problem jaki widzę, to spory hałas jaki to wytwarza...
    Zresztą już Niemcy stosowali goliaty

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #444 dnia: Lutego 06, 2015, 18:56:16 »
    Żeby nie być stronniczym ;), rosyjski odpowiednik: youtube;

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #445 dnia: Lutego 06, 2015, 20:37:02 »
    Wygląda jak dla piechoty zmotoryzowanej.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #446 dnia: Lutego 06, 2015, 22:40:25 »
    Matko Boska, jaki ten film z Putinem jest dobry! Od razu można z tego zrobić MLG!
    Mina Putina rozwalająca, robot nadzwyczajny! GENIALNE! :)

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #447 dnia: Lutego 06, 2015, 23:03:38 »
    Hm... imponujące doprawdy. Dalej jednak sądzę, że powinna mieć karabin.
    BTW, Waldzios - ty i Wald to ta sama osoba?

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #448 dnia: Lutego 07, 2015, 00:00:55 »
    BTW, Waldzios - ty i Wald to ta sama osoba?
    Zdecydowanie nie.

Offline b@rtu$

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #449 dnia: Marca 09, 2015, 11:07:35 »
    Ten Ruski robot wygląda mało autentycznie i jakby się nad tym zastanowić to jest to trochę mało przydatne w takiej Rosji gdzie jest dużo ludzi i dużo piechoty(chyba czołówka jeśli chodzi o liczebność piechoty).

W ich przypadku jakieś uzbrojone drony latające byłyby lepszym wyjściem, bo zdaje się że lotnictwo mają słabsze w porównaniu do USA.

Waldzios podałeś dwa ciekawe przykłady robotów, bardzo skrajne.
    Moim zdaniem WildCat z nawet najprostszym karabinem na grzbiecie będzie bardziej skuteczny niż taki ruski humanoid.
    No chyba że będzie wytrzymały jak łada ;).