Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Puchar Polski 2014 - Temat ogólny  (Przeczytany 34866 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Puchar Polski 2014 - Temat ogólny
    « dnia: Sierpnia 13, 2014, 15:31:20 »

Logo wykonał PriNce17

Jest to temat przeznaczony na wszelkie dyskusje ogólne nt. Pucharu, jego przebiegu, czy regulaminu. Tutaj należy zgłaszać wszelkie pytania, czy propozycje. Dyskusja ze strony uczestników jest oczywiście mile widziana ;) Organizatorzy z pewnością na wszystko odpowiedzą i wszelkie wątpliwości rozwieją.

Pytania, które z jakiś powodów nie chcecie pisać tutaj, publicznie, kierować do Rome'a lub Dyktatora.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2014, 13:12:08 wysłana przez Dyktator »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Odp: Puchar Polski 2014 - Temat ogólny
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 13, 2014, 16:42:41 »
    Taka inicjatywa może pobudzić, rozwój klanów. Radziłbym najpierw ogłosić zapisy dla klanów (nie grup ) a potem zobaczyć co i jak. Równie dobrze, można to w przypadku mniejszej liczby zainteresowanych zamienić na ligę, prawda?
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2014, 12:52:20 wysłana przez Rome »

Offline lysy890

• Użytkownik
    • Piwa: 43
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 13, 2014, 22:20:02 »
    Ogłoszenie Pucharu Polski na TW = zero szans dla większości polskich klanów (nie piszę tutaj o takich klanach jak WV, SRC)
    Śmiesznie by to wyglądało, gdyby pierwsze 3 miejsca w PP zajęły klany zagraniczne ^^
    lysy890: Dzisiaj rekruci mają ten sprawdzian na fiz?
    [5pp]aroslaw46: ta
    [5pp]aroslaw46: ale ty masz fiza przecież
    lysy890: Bo wlaśnie vister ćwiczy ku chwale ojczyzny od tygodnia
    [5pp]aroslaw46: xD

O MNIE: Wielokrotny zdobywca podium na Cav Gf'ach, były podoficer 14pk, były oficer 13ph (starego), założyciel 10ph, na piechocie były członek m.in. 5pp. Reprezentant Polski na cav i inf. Dumny ojciec.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 13, 2014, 23:33:18 »
    Ogłoszenie Pucharu Polski na TW = zero szans dla większości polskich klanów (nie piszę tutaj o takich klanach jak WV, SRC)
    Śmiesznie by to wyglądało, gdyby pierwsze 3 miejsca w PP zajęły klany zagraniczne ^^
    Większość tych klanów rozpadnie się przed końcem PP a tak to przynajmniej sobie z kimś pograją. Jeśli np. SRC albo WV nie zagra to drugi klan wygra już zanim się turniej zacznie. Tour de Pologne nie wygrał żaden Polak przez 10 lat XD

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 14, 2014, 00:44:34 »
    Nie rozumiem ostatniego zdania. Co ma jeden z międzynarodowych wyścigów organizowany w Polsce do tego że długi okres nie zwyciężał Polak? "Tour de France nie wygrał dawno Francuz". To jest był i może będzie Puchar Polski z racji narodowości a nie Warband Cup: Poland jako jedna z wielu międzynarodowej edycji.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 14, 2014, 15:02:00 »
    Jak dla mnie formuła powinna pozostać taka jaka jest. Puchar Polski zawsze był szansą dla małych i tych większych klanów. Nie chciałbym aby to zamieniło się w super pro gamerska sieczę z TW. Piknikowy lajtowy puchar w którym też znajdzie się miejsce na lepsze mecze i o to chodzi. Każdy sobie pogra przynajmniej te 3 mecze, pokaże się i git. Jak się jakiś klan obrazi, powyzywa to będzie większa pikanteria. Chodzi o to, żeby wszystko było skupione na tawernę wokół jej graczy i użytkowników i klanów i basta. Ktoś chcę robić Pro Polskie Turnieje na TW droga wolna, jednak jest już WNL, w którym z lepszym czy gorszym skutkiem grają Polskie klany. Nie widzę potrzeby pakowania kolejnego turnieju, chyba, żeby się zleciała znowu banda trolli z TW.. pokroju Soty. I daję sobie dwie ręce uciać, że by to się w torllerkę zmieniło typu poland stronk, bla bla. Już jeden był taki międzynarodowy klan i pomysł w Polskim turnieju, kto pamięta ten wie jak to się skończyło. Chociaż pewnie ja się nie powinnienym wypowiadać na ten temat no ale cóż. Ja w tej chwili widzę 4 klany, które mogą fajnie powalczyć nawet te najlepsze się chyba zbiorą do kupy. Do tego dojdzie drobnica i zrobimy fajny turniej dla siebie samych i o to chodzi.. ja tak to widzę od początku i w 3 edycji też chciałbym widzieć. Argument, że nie ma sensu grać odrzucam z góry. W każdej dyscyplinie jak i w WB są faworyci a może zdarzyć się wszystko. Gdyby brać takie gadanie pod uwagę to powinniśmy rozwiązać Polską reprezentację w nogę xD Swego czasu było 22nd potem AE. W zeszłych edycjach WV było murowanym faworytem a dostało od PE, potem gdyby nie nadprogramowy zawodnik przegrali z jakimś tam klanem w zeszłej edycji, z SRC wygrali po ciężkim finale.. można?

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 14, 2014, 15:09:03 »
    ja tak to widzę od początku i w 3 edycji też chciałbym widzieć.
    To będzie piąta edycja... wiesz, Puchar Polski nie zaczął się od Twojej pierwszej edycji :P

A tak ogólnie to również nie sądzę, żeby ten "Puchar Polski" na Tale Worlds wypalił. Wystarczy, że zaraz po wakacjach ruszyłby 4-ty sezon WNL i całkowicie by nasz turniej wygryźli xD Zresztą też, jak IvE mówił- tradycja zobowiązuje, by robić to w dalszym ciągu na rodzimej scenie. To jest w sumie najpoważniejszy turniej, w którym może sobie pograć (i może nawet coś ugrać) większa część polskich klanów.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 14, 2014, 15:13:48 »
    Akurat Puchar Polski będzie miał 3 edycję. Wcześniej były turnieje o innej nazwie z innym pomysłem na siebie. Najpierw był specyficzny turniej IPL, w którym grano fight&destroy (sic!) jednak ciekawie było mimo wszystko. Potem były Mistrzostwa Polski w którym był zagraniczny kontrowersyjny klan, zasady też były inne. Stąd ta moja uwaga jako uczestnika wszystkich tych turniejów. Jednak to nie jest istotne tak bardzo, wiadomo o co chodzi. Jednak jak mnie wywołałeś do tablicy to prostuje :D

Edit:

Taka inicjatywa może pobudzić, rozwój klanów. Radziłbym najpierw ogłosić zapisy dla klanów (nie grup ) a potem zobaczyć co i jak. Równie dobrze, można to w przypadku mniejszej liczby zainteresowanych zamienić na ligę, prawda?

Zgadzam się. Sam robiłem próbne zapisy w którejś edycji i warto by to wykonać ponownie !

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 14, 2014, 15:20:22 »
    Puchar Polski to Puchar Polski. Grają w większości Polacy i to oni przede wszystkim walczą o ten turniej. Jakoś niedawno chyba odbywał się turniej niemiecki (Puchar Niemiec?) i jakoś nie widziałem tam zagranicznych drużyn.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 14, 2014, 15:35:09 »
    Akurat Puchar Polski będzie miał 3 edycję.
    Jakby to nie wyglądało, to wciąż PP :D A przynajmniej ja to uznaję za PP.

Puchar Polski to Puchar Polski. Grają w większości Polacy i to oni przede wszystkim walczą o ten turniej. Jakoś niedawno chyba odbywał się turniej niemiecki (Puchar Niemiec?) i jakoś nie widziałem tam zagranicznych drużyn.
    Nie Puchar Niemiec, a Deutsche Native League (DNL) :D. Oni mają znacznie krótszą tradycję (od końca 2012 organizują), ale i sezonów już więcej zaliczyli (chyba 7). I może nie ma tam zagranicznych drużyn, ale bardzo dużo zagranicznych graczy jest. Limity to chyba po 4 na mecz mają ,w teamach to w ogóle takie IR chyba z 10 Polaków miało xD
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 14, 2014, 17:58:22 »
    A jednak ciekawie było mimo wszystko. Potem były Mistrzostwa Polski w którym był zagraniczny kontrowersyjny klan, zasady też były inne.
    Edit:

I tak i nie, w założeniach to był Polski klan. Wyszło coś jak z "KURWĄ" na native która klanem w ścisłym tego słowa znaczeniu chyba nie jest?: 3

Moim zdaniem, ogłoszenie tego na TW raczej nie jest dobrym pomysłem. Dyktator tutaj miał fajną inicjatywę aby 12pp grało, ale niestety Ci lepsi gracze/Ci którzy wolę native'a są już w klanach a reszta raczej dostałaby wpiernicz. Dalej jednak, organizacja może coś pokombinować  aby zachęcić klany z TDL, NW, C-RPG do wzięcia udziału. Problem kryję się w tym, że już teraz można obstawiać finał i raczej WV i SRC po drodze zaliczą w 3/4 wyniki typu 16:0(Właściwie czemu nie 20 rund?:O).
         W najbliższych dniach warto przemyśleć idee turnieju. Czy ma on być skierowany do klanów "mocnych" czy raczej 4fun. Nie oszukujmy się, że wprowadzenie regulacji typu " Max 3 graczy z zagranicy, 8 graczy na drużynę" w momencie w którym większość klanów gra dla beki, może je zrazić. Raz posiedzi na ławce kilku graczy za dużo, potem nie przyjdą, oleją spotkanie z klanem który ku chwale Matki Rosji ściągnie najlepszych graczy z WNLa itd. Najlepszym wyjściem gdyby tych klanów "poważnych" było dużo, byłby podział na 2 ligi w której ta druga przypominałaby ostatnią dywizję WNLa. Ale na to nie starczy klanów.
        Oczywiście pisząc o przemyśleniu, do kogo kierujemy turniej nie mam na myśli odrzucenia SRC czy WV z rywalizacji. Raczej chodzi o zasady przyjazne dla klanów które grałyby dla beki czyli : bardzo elastyczne terminy meczy, ułatwienia z rosterem, wybór map i frakcji przez klany ( Też pomocne, bo NT zna więcej graczy niż jakieś nowsze mapy, klan mógłby też opracować taktykę na 1 mapę a nie 20 i grać zawsze ulubioną frakcją) itd.
    Chodzi mi tu raczej o zasady które nie wymagają od klanów jakichś super taktyk, znajomości map i frakcji aby móc ciułać pkt.

W przypadku gdyby zgłosiło się sporo słabszych klaników proponuje zrobić to samo co na Cav Nations Cup. Dwie grupy z każdej awansują po 2 drużyny (może być nawet 4 by było dłużej) i grają dalej. W grupie, gdzie była Polska, znalazło się wiele słabszych drużyn które urwały nam po 2,3 rundy. Między sobą, walczyły zaciekle i ten element rywalizacji o miejsce drugie był bardzo ciekawy! W takim układzie co z tego, że raczej finał to byłoby WV vs SRC skoro mecz o 3 miejsce byłby wielką niewiadomą. 

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 14, 2014, 18:22:13 »
    Faworyci są zawsze.. odczepcie się już od tego, że będą wyniki 16:0. Trudno musi tak być. Jednak co robić aby klany mniejsze mimo wszystko chciały grać po dostaniu takiego łupnia. No chyba, że rozdamy dzikie karty lepszym.. burza mózgów panowie.

W zeszłym roku była walka o dalsze miejsca jednak klany masowo rezygnowały z tej możliwości. Napisz dokładnie jaki system proponujesz lygryss, bo z tego co napisałeś  to mgliście to rozumiem.

Terminy są elastyczne jest tydzień na gre...

Ułatwienia z rosterem tzn?

Wybór mapy i frakcji do przemyślenia...

Liga odpada... szczególnie w polskich warunkach

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 14, 2014, 19:11:00 »
    Niech się zacznie w październiku, to będę miał idealną, w stu procentach polską ekipę.

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 14, 2014, 19:38:42 »
    Może odpowiem a raczej dam radę Warder tobie, byś lepiej używał stwierdzenia 4fun a nie dla beki. Dla beki to ja mogę sobie pograć na turnieju i potrollować, a dla zabawy zebrać jakiś skład ze znajomych i z nimi pograć na nim.

Zacznijmy tak - umieszczać ani zapraszać na Taleworlds żadnych klanów z zagranicy nie należy, bo to jest turniej, a raczej Puchar Polski, nie europejski światowy czy też regionalny (słowiański). Trzon klanów niech stanowią Polacy (raczej w każdym Polskim zawsze tak było), a do gry poszczególny team może zapraszać jednego, ewentualnie dwóch, z czego jeden z nich może grać w danym momencie.
    Należy porozmawiać, pozapraszać polskie klany, pułki, regimenty czy co tam jest z różnych modów. Jeśli dajmy klan A posiada graczy, jacyś nawet są lepsi którzy pozostają bez klanu na Native i to samo ma klan B, to czy nie dobrym pomysłem byłoby złożenie jednej, lepszej ekipy?
    Inną sprawą są zapisy - najpierw trzeba popytać, porozmawiać z liderami poszczególnych klanów i jeśli wyrażą zainteresowanie, to ekipa zarządzająca pucharem ma sens w tworzeniu tego turnieju, bo wiedzą przynajmniej że nie robią tego wyłącznie dla siebie. Otworzyć zapisy, poczekać. Zgłasza się dajmy 12 drużyn. Co wtedy robimy? Zamiast systemu 3 grupy po 4 ekipy w jednej tworzymy 2 grupy po 6 drużyn. Powód - w tym momencie teoretycznie słabsze drużyny mają więcej możliwości do rywalizacji między sobą. Przede wszystkim trzeba porozmawiać przed rozpoczęciem aby drużyny nie wycofywały się oraz zdeklarowały również iż wiedzą że w razie porażek nie zrobią rage, bo psują zarówno sobie jak i innym grę.

Ułatwienia z rosterem tzn?
    Pewnie Warderowi chodzi o nie wypisywanie ID graczy. Jeśli tak to dla mnie jest bezsens, za dużo możliwości różnych oszustw. Porozdawać adminy liderom na czas zapisów na TFW Battleserver i chyba znajdą czas żeby zorganizować trening, spisać ID graczy. No jeśli taki już nie znajdzie, to chyba również nie ma sensu żeby zapisywał się na ten puchar.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 14, 2014, 20:06:38 »
    Faworyci są zawsze.. odczepcie się już od tego, że będą wyniki 16:0. Trudno musi tak być. Jednak co robić aby klany mniejsze mimo wszystko chciały grać po dostaniu takiego łupnia. No chyba, że rozdamy dzikie karty lepszym.. burza mózgów panowie.
    Jeśli np na 12 klanów zgłoszonych, dojdzie do podziału na 2 grupy z których wyjdą po 2 klany to nawet w momencie gdy w jednej lidze SRC rozwali każdego 20:0 a w drugiej WV zrobi dokładnie taki sam pogrom, to dalej nie wiemy kto wyjdzie obok nich. Uniknie się też sytuacji typu "mecz otwarcia, mecz o honor, mecz o wszystko" dla mniejszych klanów. Raczej może to być nastawione o walkę o drugie miejsce między różnymi świeżymi klanami, grupami z innych modów itd. A nawet o 3 miejsce w swojej grupie, co też dla klanu który koncentruje się powiedzmy na Dzikich Polach mogłoby być poczytane za sukces.
     W przypadku zapisania się np. 16 klanów (gdyby udało się namówić część klanów TDL, NW, DP, C-Rpg itd.) dalej 2 grupy moim zdaniem mają sens. Nawet gdyby się wypisała 1/2 klanów w ostatecznej rozgrywce zagrają 4. A istnieje szansa, że turniej w tym momencie będzie szansą dla większej liczby klanów aby sobie pograć.
       Na NW od początku było jasne, że przejdą dalej UK i Francja. Polska nie była zaliczana do grona faworytów ale również wskazywano, że raczej wyjdzie. W naszej grupie, rozbiliśmy wszystkich do 2-3 rund które uciułał przeciwnik. Mimo tego, rywalizacja o drugie miejsce toczyła się do końca. Podobna sytuacja w grupie drugiej gdzie do samego końca nie wiadomo było kto wyjdzie obok dominującej Francji.
      Dla mnie to ma więcej sensu niż  modlitwa "byleby nie WV ani SRC! JEST ! GRAMY Z MAGICZNYMI MEGAZORDAMI...Ale jak wygramy to REF :/". Choć jest to na swój sposób akceptowanie faktu, że faworyci raczej nie trafią na siebie (trzeba ich aby to miało sens rozdzielić po grupach tak jak w piłce nożnej) i turniej od początku do końca zmierza do oczywistego finału. Wykluczamy element tego, że w 1/8 będziemy mieli finał i wynik 10:9 a w finale pogrom 20:0. To też ma swoje piękno i urok.

Co do ligi tutaj fakt, że Polacy często się wypisują i właśnie chyba tylko taki format o którym pisałem, który ma sporo z ligi (w przypadku 16 drużyn, jest 8 na grupę. Dalej jednak to tylko faza I wypisanie się więc klanów nie zmienia ogólnego obrazu, że potem toczy się gra między 4 najlepszymi...) ma też sens.

Co do map i frakcji, tutaj podkreślam, że musicie określić do kogo to kierujecie. Na pewno mecz faworytów na losowo wybranej mapie może być ciekawszy, ale mecz dwóch kompletnie świeżych klanów na mapie którą słabo znają może być kompletną patologią typu "siedzimy w wieży i zobaczymy gdzie tu są te flagi!". Trzeba też zaakcentować, że wybór map ma swój urok. Gdy WV pierwszy raz ograło REF bodajże, ten pokonał ich na swojej mapie by stracić wszystkie rundy na mapie WV. Kiedyś trzeba było umieć grać przeciwko przeciwnikowi, który gra na wiosce rhodokami po raz setny, urwać kilka rund i wybrać mapę która nie leży jemu (bo np. mają słabych konnych albo gorszą piechotę).

Co do rostera to chodziło mi bardziej o to, żeby może zmian dokonywać szybciej na życzenie klanów? Np. zasada tygodnia pauzy dla graczy którzy grali w innym klanie biorącym udział,  ale jeśli jakiś klan zmobilizuje wreszcie gracza by podał ID, już po terminie zamykającym zapisy to może niech to będzie edytowane szybciej? Od razu na początkowych szczeblach rywalizacji(nie chodzi o sytuacje w której czarny koń turnieju gra w meczu o III miejsce i nagle pół sceny rzuca się do nich z podaniem...) ? Taka regulacja nie wiele da większym klanom które mają skład gotowy a i spis ID zapewne też, ale dla klaniku nowego z niewielką liczbą graczy byłoby to korzystne.