Po premierze Mount & Blade w Polsce ukazało się już kilka recenzji w naszej rodzimej prasie. Do tej pory tylko czasopisma Click i Play! podjęły się zrecenzjowania gry. Poniżej przedstawię kilka informacji o tych recenzjach, oraz je dokładnie przeanalizuje. Jako że wklejanie całej recenzji nie jest chyba legalne, a na stronie Clicka znalazłem metryczkę do M&B, to właśnie opiszę tylko ją a nie całą recenzję. Na razie nie ma tu Playa! ale spróbuję w najbliższym czasie znaleźć opis gry w tym piśmie. Do tego chciałbym dodać, że recenzja M&B w CD-Action jest na dniach i wkrótce ją dodam.
Click
Jedziemy od początku. Moje zastrzeżenie budzi fraza "podobne do: Heroes of Might & Magic". Rozumiem, że autor tekstu sugerował się podobieństwem do HOMM, jeśli chodzi o część strategiczną M&B (lordowie, posiadłości, kampanie wojenne itp.), ale reszta wogóle nie pasuje do tej gry. Po pierwsze, HOMM jest strategią fantasy, a po drugie, walki są rozgrywane w turach, więc nijak się to ma do M&B... Teraz przechodzimy do konfiguracji komputera - wymagania tu są odrobinę zaniżone jeśli chodzi o procesor, bo nie wierzę, że na sprzęcie z prockiem z 800 Mhz gra się włączy. Ale dobrze, ten element testu ujdzie w tłoku. Następnie najważniejsza część recenzji - tabela testowa:
Grywalność - w porządku, tu nic nie mam do zarzucenia.
Żywotność - wg. mnie tu ocena powinna być wyższa. Autor NIC nie napisał o modach, które są idealną odskocznią od Native i czynią grę prawie nieśmiertelną!
Różnorodność - tak jak napisał autor - wadą jest mała liczba questów.
Sztuczna Inteligencja - tak jest, sztuczna inteligencja mogła być lepsza. Ale znów wracam do modów, które skutecznie naprawiają to (takie np. formacje).
Wygląd - tak, gra wygląda starodawnie i brzydko. Ale od czego jest Graphical Enhancement?
Animacje - na aż tak złe to nie wyglądają. Odnoszę wrażenie, że autor recenzji grał w 0.960...
Muzyka - ledwie kilka utworów?! Wszystkich utworów jest...uwaga...64! Jak dla mnie ocena 8.00.
Efekty - "monotonny tętent koni" - a co, konie mają śpiewać?! Jak dla mnie znowu przesada...
Sterowanie - tu nie mam zastrzeżeń. Sterowanie jest proste i intuicyjne.
Interfejs - nie wiem o co chodzi recenzentowi z ekranem umiejętności. Może mi ktoś wyjaśnić, co ma tam jeszcze być?
Poziom trudności - a po co komu regulacja trudności całej gry? Jak jest słabym graczem to walczy z lootersami i bandytami, a jak bardziej doświadczonym to z armiami innych lordów. Mi w zupełności wystarcza regulacja trudności bitwy.
System pomocy - tu mocno byłem zaskoczony, że najwyżej notowanym elementem gry był samouczek i obozy treningowe.
Wykonanie techniczne bez zastrzeżeń. Po przeczytaniu całej recenzji i tak twierdzę, że gra przy użyciu kilku modów powinna dostać ocenę ogólną 8.0. No cóż, recenzent ma inną opinię o grze, a jako że o gustach się nie dyskutuje, to kończę opis recenzji.