Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Recenzje Mount & Blade w polskiej prasie + analiza  (Przeczytany 4902 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    Recenzje Mount & Blade w polskiej prasie + analiza
    « dnia: Listopada 29, 2008, 09:51:23 »
    Po premierze Mount & Blade w Polsce ukazało się już kilka recenzji w naszej rodzimej prasie. Do tej pory tylko czasopisma Click i Play! podjęły się zrecenzjowania gry. Poniżej przedstawię kilka informacji o tych recenzjach, oraz je dokładnie przeanalizuje. Jako że wklejanie całej recenzji nie jest chyba legalne, a na stronie Clicka znalazłem metryczkę do M&B, to właśnie opiszę tylko ją a nie całą recenzję. Na razie nie ma tu Playa! ale spróbuję w najbliższym czasie znaleźć opis gry w tym piśmie. Do tego chciałbym dodać, że recenzja M&B w CD-Action jest na dniach i wkrótce ją dodam.

Click

Jedziemy od początku. Moje zastrzeżenie budzi fraza "podobne do: Heroes of Might & Magic". Rozumiem, że autor tekstu sugerował się podobieństwem do HOMM, jeśli chodzi o część strategiczną M&B (lordowie, posiadłości, kampanie wojenne itp.), ale reszta wogóle nie pasuje do tej gry. Po pierwsze, HOMM jest strategią fantasy, a po drugie, walki są rozgrywane w turach, więc nijak się to ma do M&B... Teraz przechodzimy do konfiguracji komputera - wymagania tu są odrobinę zaniżone jeśli chodzi o procesor, bo nie wierzę, że na sprzęcie z prockiem z 800 Mhz gra się włączy. Ale dobrze, ten element testu ujdzie w tłoku. Następnie najważniejsza część recenzji - tabela testowa:

Grywalność - w porządku, tu nic nie mam do zarzucenia.
    Żywotność - wg. mnie tu ocena powinna być wyższa. Autor NIC nie napisał o modach, które są idealną odskocznią od Native i czynią grę prawie nieśmiertelną!
    Różnorodność - tak jak napisał autor - wadą jest mała liczba questów.
    Sztuczna Inteligencja - tak jest, sztuczna inteligencja mogła być lepsza. Ale znów wracam do modów, które skutecznie naprawiają to (takie np. formacje).

Wygląd - tak, gra wygląda starodawnie i brzydko. Ale od czego jest Graphical Enhancement?
    Animacje - na aż tak złe to nie wyglądają. Odnoszę wrażenie, że autor recenzji grał w 0.960...

Muzyka - ledwie kilka utworów?! Wszystkich utworów jest...uwaga...64! Jak dla mnie ocena 8.00.
    Efekty - "monotonny tętent koni" - a co, konie mają śpiewać?! Jak dla mnie znowu przesada...

Sterowanie - tu nie mam zastrzeżeń. Sterowanie jest proste i intuicyjne.
    Interfejs - nie wiem o co chodzi recenzentowi z ekranem umiejętności. Może mi ktoś wyjaśnić, co ma tam jeszcze być?
    Poziom trudności - a po co komu regulacja trudności całej gry? Jak jest słabym graczem to walczy z lootersami i bandytami, a jak bardziej doświadczonym to z armiami innych lordów. Mi w zupełności wystarcza regulacja trudności bitwy.
    System pomocy - tu mocno byłem zaskoczony, że najwyżej notowanym elementem gry był samouczek i obozy treningowe.

Wykonanie techniczne bez zastrzeżeń. Po przeczytaniu całej recenzji i tak twierdzę, że gra przy użyciu kilku modów powinna dostać ocenę ogólną 8.0. No cóż, recenzent ma inną opinię o grze, a jako że o gustach się nie dyskutuje, to kończę opis recenzji.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2008, 12:25:20 wysłana przez Kolba »

Offline Credo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    Odp: Recenzje Mount & Blade w polskiej prasie + analiza
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 29, 2008, 14:43:15 »
    Nie mogę... Ile szanowny pan redaktor grał w tą grę? ;/ Tylko 6 przecinek coś?
    Sam napisał, że wciągnęło go jak cholera, a gra z taką oceną wciąga jak cholera? Co do grafiki, czy on myśli, że ta gra jest z tego roku? Ta gra była tworzona przez kilka lat, można było wtedy grać w M&B. Totalnie się nie zgadzam. Na dodatek są tego +'y, np. działa na słabszych komputerach. Nie wszyscy mają kompy na Wiedźminy, Crysisy i GoW'a 2...
    Co do sztucznej inteligencji, w modach są formacje. Czuje, że pan opisujący grę, grał w Native i jak napisał Kolba na 0.960. Niektóre mody, jak np. AoM i TLD zasługują na wyższą ocenę niż Native.
    Co do koni - mają kwiczeć, piszczeć i szczekać? o.0 Tiaa, albo jeszcze przeklinać po Polsku ^^.
    Wg. mnie gra zasługuje na 8.00.
    Pozdrawiam.
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 29, 2008, 15:25:06 »
    Zgadzam się zwami prawie we wszystkim ale co do jednego to mam wątpliwości. Mówiliście, że w modach jest BARDZO DUŻO poprawione i to jest prawda ale czy ta recenzja ocenia jakiegokolwiek moda? Nie, tu oceniana jest "goła" wersja M&B, która jest pod względem AI oraz grafiki co najmniej niespecjalna. Nie czepiajmy się recenzantów, którzy pierwszy raz widzą tę grę na oczy i nie mają w sobie tego "ducha", który pozwala nam grać prawie bez skończenie długo w M&B, a przede wszystkim w mody, które będą wiecznie żywe. W końcu to my gramy w tę grę kilka lat i to zawsze my czekaliśmy w niecierpliwości na nowszą wersje M&B, nowego moda czy różne inne poprawki. Grając 5-6h nikt nie zrozumie tego, że ta gra jest dla nas prawie że świętością i niczym są dla nas w porównaniu z M&B jakieś tam Crysisy, CoD czy inne hity na kompa. Dla nas najlepszą grą zawsze pozostanie Mount&Blade oraz mody do M&B i chyba nic tego nie zmieni.

Offline Credo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 29, 2008, 15:33:23 »
    Buu, tam jest napisane M&B, a nie Mount&Blade Native. Skoro mody nie są M&B, to są grami osobnymi? Niee.
    Pozdrawiam.
    Credo

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 29, 2008, 15:51:29 »
    Nie przesadzaj. Liczy się podstawowa gra, którą wypuścili na rynek twórcy, a nie mody stworzone prze fanów. Wiele gier ma wspaniałe modyfikacje, ale nie uwzględnia się ich przy recenzjach, bo to nie miałoby najmniejszego sensu. Można dodać jakiś punkt za np. podatność gry na modding, ale nie można oceniać gry pod względem modów, które się na nią ukazały. To już dzieła fanów, a nie produkt, który kupujemy w sklepie.

Offline Credo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 29, 2008, 16:37:44 »
    Faktycznie, przesadziłem. Ale mody to wielki walor tejże gry. Bez nich m&b szybko by się znudził. Bo ile można bić tych samych lordów i te same jednostki i tak w kółko? Nie mam już nic do powiedzenia w tym temacie, bo ekspertem nie jestem. Dodam jeszcze raz, że ocena za niska.
    Pozdrawiam.
    Credo

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 01, 2008, 08:37:43 »
    A ja jestem troche zniesmaczony opinią recenzenta....troszeczke za mało, z tą końcową oceną. Kiedyś, jak usłyszałem o grze m&b, zacząłem poszukiwać jakiś recenzji na temat tej gry w internecie, znalazłem wideorecenzje z gamecorner'a i szczerze powiedziawszy tknęło mnie jedno z ostatnich zdań, które mówiło, że w grze nie liczy się oprawa i jak ona wygląda, ale liczy się jak smakuje, jak bardzo wciąga, mam już dość gier typu crisis i temu podobnych, te gry odstawia się po paru dniach i nigdy do nich nie wraca...w receznji powinno być na plus dwa oczka za ponadczasowość i nowotorstwo...

Offline el_hombre_loco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 02, 2008, 08:05:55 »
    Rozne sa czasopisma i rozni fachowcy. Nie wiem jak wy ale ja nigdy nie brałem na powaznie gazetek recenzujacych gry 'na księgowego'. Tabelki,pomoc techniczna,obsługa kierownicy, estetyka pudełka...No ale co kto lubi :>

Raz mamy ze sterowanie jest na 8 ''Bardzo podobne do znanego z gier akcji(co za niefortunne sformułowanie),proste do opanowania''.W drugim miejscu zale ze nie najlepsze sterowanie podczas walki. Taki urok casualowych tabloido-szmatławców. :]

Moim,starajacym sie  symulować obiektywne zdaniem gra(bez modow)  zasluguje na 7 moze 7+. Bedac upierdliwym i wytykajac niedorobki,niekonczace sie poprawki i niewykorzystany w pelni potencjal to miedzy 6+ a 7-. Z perspektywy uzaleznionego 8 ;) Aha, innowacyjnosc, to bym podkreslil.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2008, 08:23:06 wysłana przez el_hombre_loco »
    dancer,feint spam noob, hammer time biacz

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 02, 2008, 12:31:47 »
    Heh w cd akcji M&B dostało ocenę 6 (tak jak od początku przewidywałem), na recenzje poświęcili jedną stronę, ogólnie olali rowinięte community i mody, autor nażeka na nudę. Recenzji nie mam czasu przeczytać, bo zaraz mam pociąg...

edit: ok, recenzja kompletnie nieciekawa, toteż nie będę jej komentował. Rzuciła mi się za to w oczy ocena nowego call of duty - 8... nie wiem jak można ocenić w taki sposób jednorazową grę, widać że teraz grafika i głupkowata akcja świadczy o "fajności" gry.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2008, 12:47:44 wysłana przez Józef Sztacheta »

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 02, 2008, 14:01:22 »
    Rzuciła mi się za to w oczy ocena nowego call of duty - 8... nie wiem jak można ocenić w taki sposób jednorazową grę, widać że teraz grafika i głupkowata akcja świadczy o "fajności" gry.
    Jeśli chodzi o FPS-y to tak jest i było zawsze, nie możesz ze sobą zostawiać gier z dwóch różnych gatunków.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Lycha4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 02, 2008, 18:12:36 »
    Kiepski koleś co oceniał tą grę, bo ja jej daję 9.0, jedyną wadą jest AI, a grafa jest zajebista (czego tu się czepiać?? kiedyś zbroje nie miały shader'ów xD). A co do Crysisa, to nie wiem o co wam chodzi ludzie, ja tam bardzo lubię tą grę, bo można się bawić w skradankę (nie chodzi  o grafę lecz o taktykę zabijania Koreańców). Nie można M&B porównać do Crysisa, bo te gry są zupełnie inne, w swoim gatunku Crysis może dostać 9/10 za to że kamuflaż zbyt szybko schodzi jak się biega, a dla M&B można dać 9/10 za słabe AI (np. Nordzi) ale grafa jest zajebista, tylko brakuje shaderów (z tego co czytałem to shadery to są jakby cienie ubrania, jak się patrzy np. na komandosów w CoD4 to jak oni mają pogniecione ubranie, to są cienie przy każdym zgięciu). W sumie oprócz tego nie mam zastrzeżeń, może mogliby zrobić 2 tryby gry: liniowa fabuła i free4all czyli to co mamy, bo mi się podoba np. w serii Gothic 3, że mimo wszystko fabuła JEST liniowa, bo są questy tzw. główne, tego mi brakuje w M&B.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 02, 2008, 19:30:57 »
    A ja z kolei dałbym Mount&Blade co najwyżej 5. Nie ma fabuły, co mnie najbardziej boli, grafika zadawalająca nie jest, ale to nieważne, dźwięki są beznadziejne, dajcie mi dyktafon, a sam zrobię lepsze. Z pojęciem AI w M&B jest jak z ufo, wszyscy słyszeli, a nikt nie widział. Gra jest za łatwa dla dziecka w przedszkolu, a co dopiero dla trochę bardziej wymagających graczy jak na przykład ja. Jest za mało przedmiotów, za mało misji, za mało wszystkiego, ale za to jest dużo wymagań sprzętowych, no i dużo trzeba wydać na coś tak niedopracowanego. A właśnie, gra posiada za wiele błędów. Gra jest nudna do bólu i po długim czasie gry nawet nie chcę się wracać na dłużej, niż parę bitew. Do plusów m&b można zaliczyć: początkowy klimat, który jednak szybko znika, pomysł i modowalność. Sam myślałem, że będzie tego więcej. Ja jestem weteranem tej gry i jakoś nie dodałbym tego punktu więcej, pomimo że gra wciągnęła mnie porządnie 2 lata temu, ale jednak szybko się znudziła. Co do Crysisa, to sprawa ma się jeszcze gorzej, bo ta gra ma tylko ładną grafikę i dźwięki. Próbowalem skradania tak jak Ty, ale to i tak przeradzało sie w bitwę ja kontra wszystko wokół, która w dodatku na najwyższym poziomie jest banalna. Crysis i Far cry 2, to jedne z najgorszych gier w jakie grałem i mógłbym im dać najwyżej 4/5 pkt. Te wszystkie gry mają beznadziejną fabułę (lub jej nie mają jak m&b), są potwornie łatwe i szybko się nudzą, no może m&b nie tak szybko jak Far Cry i Crisis. Najlepsze gry, to stare gry i niestety znajduję teraz mało zaprzeczeń do tej tezy. Acha Gothic 3 także był olbrzymim krokiem w tył tej wspaniałej serii, która budowała sobie opinię przez długi czas. Musiałem go przechodzić na siłę, aby poznać jego zakończenie, nie to co w Gothic i Gothic 2 Noc Kruka. Te dwie części chciało się przechodzić tysiące razy, bo one były prawdziwą innowacją, a teraz gry nie wnoszą praktycznie nic. Najlepsze serie to: Gothic (poza tą nieszczęsną trzecią częścią), Baldur's Gate, Icewind Dale, a z tych nowszych, to Syberia i Penumbra (chociaż ta druga była liniowa do potęgi, łatwa jak budowa cepa oraz miała oklepaną fabułę, jednak miała tak świetnie dobranych aktorów, muzykę, lokacje oraz posiadała nagłe zwroty akcji, podniosłe i czasem smutne momenty, że zasługuje na miano jednej z lepszych gier). Przypominam, że dla mnie liczy się wielowątkowa fabuła z nagłymi zwrotami akcji, dobór aktorów, wykonanie, klimat, no i gra ma być nieziemsko trudna, aby dawała dużo radości. To była opinia czystko subiektywna jak wszystkie, które będą tu wypisywane.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 02, 2008, 20:20:48 »
    Co do nowych gier: zgadzam się z Alkhadiasem. Coraz ważniejsza staje się oprawa graficzna, a coraz mniej innowacyjność i pomysłowość. Ale właśnie M&B to coś nowego, orginalniego i unikatowego. Oczywiście gra nie jest idealna (wady już były wymieniane więc nie będę ich powtarzał), ale 5 to ocena krzywdząca. Dla mnie +6/-7.   

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 02, 2008, 20:44:11 »
    Gra dała pomysł, nic więcej więc niby za co wyższa? Gra jest taka sobie, ale pomysł i unikalność trzeba jej przyznać, jednak pomysł trzeba wykorzystać do końca, aby inni nie mieli już czego kopiować. Wydali m&b jako niedopracowaną, zabugowaną i nudną, a powinni pójść swoim śladem dalej i stworzyć coś lepszego. Następne gry na podstawie m&b będą dużo lepsze, jeżeli w tych czasach jakaś gra może być lepsza od pierwowzoru, jednak od m&b wiele gier będzie lepszych, bo to nie będzie takie ciężkie, a mogę się założyć, że będą tańsze lub w tej samej cenie. Dałem jej 4 za pomysł i dobry kierunek oraz 1 za fatalną resztę, co w sumie daje 5. Gdyby gra miała ciekawą i innowacyjną fabułę, to ocena byłaby dużo wyższa.

EDIT: Nie oszukujmy się, Mount&Blade wprowadził tylko nowy wygląd starć i to wszystko z innowacyjności i tylko ze względu na stare wersje m&b nie dam 4.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2008, 21:28:34 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 03, 2008, 14:21:22 »
    To symulator rycerza, więc trudno oczekiwać po nim fabuły. Od tego są mody, i basta. A co do wymagań - są niskie w porównaniu do takiego Gothic 3, Crysis czy Farcry 2...
    ..:: KOSICIEL ::..