Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Recenzje Mount & Blade w polskiej prasie + analiza  (Przeczytany 4913 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    Odp: Recenzje Mount & Blade w polskiej prasie + analiza
    « Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 03, 2008, 15:49:30 »
    To symulator rycerza, więc trudno oczekiwać po nim fabuły. Od tego są mody, i basta. A co do wymagań - są niskie w porównaniu do takiego Gothic 3, Crysis czy Farcry 2...
    HAHAHAH! Tak są niższe, ale jednak tamte gry są "trochę" ładniejsze....
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 03, 2008, 15:57:13 »
    Kosicielu ja nie oceniam modów tylko samą grę, bo mody mogą być różne. W M&B nie ma nic z symulatora i nawet nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy. Racja Pablo77 Wymagania nie są dużo niższe w porównaniu do jakości i od razu widać jak słabo to wszystko zoptymalizowane. M&B wygląda jak gra sprzed paru lat, a Crysis wygląda świetnie pod każdym względem.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 03, 2008, 16:39:21 »
    Crysis nie wygląda na sprzęcie, na którym M&B hula z włączonym HDR i hi-res teksturkami (albo w ogóle nie odpala na sprzęcie, na którym działa M&B bez dodaktów całkiem zadowalając). Zresztą od grafiki i efektów to mam filmy :) Tekst o symulatorze rycerza pochodzi z którejś z recenji bądź zapowiedzi. Community i modding powinny być brane pod uwagę, szczególnei w wypadku takich (nie oszukujmy się) niskobudżetowych gier.
    ..:: KOSICIEL ::..

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 03, 2008, 16:47:41 »
    Oczywiście, ale nie powinno się brać pod uwagę modów lecz podatność na modding. Każdy mod mógłby dostać inną ocenę. Gra jest niskobudżetowa, a jednak kosztuje o jakieś 70 zł więcej niż powinna biorąc pod uwagę co nam oferuje, tak właśnie zarabia się na ludziach. W mojej ocenie wziąłem pod uwagę modowanie i dosyć długo się zastanawiałem na ile ta gra zasługuje i 5 to maksimum. M&B nie wprowadza w końcu aż takich nowości, a w zasadzie wprowadza tylko wygląd walk, ale o tym już chyba wspominałem. Gra potrafi wciągnąć lecz jest mocno przeciętna. Myślę, że ocena z prasy jest dobra, a nawet lekko za dobra.

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 03, 2008, 18:04:57 »
    To Twoje zdanie, szanuję je, acz się z nim nie zgadzam :)

Fakt, że cena nieco zawyżona, powinna oscylować w granicach 30-40 zł. Może za jakiś czas...

Offline el_hombre_loco

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 05, 2008, 02:35:00 »
    Nie oszukujmy się, Mount&Blade wprowadził tylko nowy wygląd starć i to wszystko z innowacyjności i tylko ze względu na stare wersje m&b nie dam 4.
    A moze tylko tyle i az tyle? Po trzecim gta kazda gra chciala miec otwarty teren... Po MB kazdy crpg i hacknslash zechce walk w wielko-bitewnym stylu? Heroes 6 z nowa formuła starc?:P
    dancer,feint spam noob, hammer time biacz

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 05, 2008, 08:14:09 »
    Tylko tyle biorąc pod uwagę resztę, która jest po prostu słaba. Otwarty teren to podstawa ciekawej gry, która nie będzie liniowa, więc tu się nie ma czego czepiać, a co do m&b to miejmy nadzieję, ze ktoś to skopiuje i zrobi coś lepszego. Wielko-bitewny styl, to Ty możesz mieć w serii Total War i ogólnie strategiach, a nie m&b. Tysiąc ludzi wygląda na ekranie tak imponująco, bo mapka jest strasznie mała, co jest kolejnym minusem tej gry. Heroes z takimi bitwami jak w M&B straciłby swój klimat, tzn. Stracił go już dawno, ale teraz urok Heroes zostałby zniszczony. Ja tu nie chcę specjalnie krytykować tej gry, ale przez to, że ta gra nie potrafi mnie już wciągną moja ocena jest bliższa właściwej, niż te Wasze 9/10 lub 8/10, ponieważ Wy jesteście tak podjarani tą grą, że nie patrzycie na jej błędy, a ci, co już wypadli z tego klimatu mogą spojrzeć na M&B tak jak na każdą inną grę i wyłapać oczywiste braki i niedoróbki. Oczywiście ja patrzę i oceniam dokładnie biorąc pod uwagę wszystkie czynniki nawet moje ulubione gry, dlatego żadna gra nie otrzymałaby u mnie 10/10, bo idealnej gry po prostu nie ma.
    Porównanie M&B do gier, które zasłużyły u mnie na miano ulubionych:
    Gothic- 9/10
    Gothic 2 Noc Kruka- 9/10
    Gothic 3- 5,5/10
    Seria Gothic ogólnie- 7,5/10
    To jest najlepsza seria gier w jakie grałem, ale jednak patrzę na wszystko i nie umiem postawić wyższej oceny.
    Penumbra Antologia- 6/10
    Tzar: Ciężar Korony- 8/10
    Mount & Blade- 5/10
    Wszystko z wyjątkiem M&B zaliczam do moich ulubionych gier, a jednak moja ocena zawsze pozostaje "czysta" i nic poza dokładnym "obadaniem" danego tytułu nie ma na to wpływu.

EDIT: Kosicielu nie ma co tu robić offtopu o ocenach gier. Podałem przykłady dla porównnia i nie trzeba dalej wygłaszać swoich subiektywnych opinii. Nie ma co nabijać postów odbiegających od tematu.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2008, 14:59:14 wysłana przez Alkhadias »

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 05, 2008, 10:39:44 »
    Trochę wysoko pierwszy i drugi Gothic... Ale każdy ma własne zdanie. Zatem z perspektywy czasu:
    Gothic...7.5/10
    Gothic 2+NK...8/10
    Gothic 3...5/10
    Tzar...7/10
    Kingdom Under Fire...7/10
    Disciples 2...8/10
    Fallout...8/10
    Fallout 2...8.5/10
    Baldur's Gate...6.5/10
    Baldur's Gate 2...7.5/10
    Neverwinter Nights z dodatkami...7/10
    Neverwinter Nights 2 z dodatkami...7/10
    Mount&Blade...7.5/10

I przyznam, że w tą ostatnią nadal gra mi się rewelacyjnie.

Offline el_hombre_loco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 07, 2008, 13:22:54 »
    W Total War owszem wielko-bitewny ale jednak to co innego. Wizja Herosów czysto teoretyczna i karkołomna,nie znaczy ze forsuje :P
    Zrobił sie dysput o ulubionych grach widze.Gry od Black Isle/Trojki byly najlepsze z crpg :)

Dostane warna jak powiem ze jesli Tale Worlds zmarnuje moje ciezko zainwestowane pieniadze i MB2 nie bedzie tym czym chcemy zeby bylo (patrz odpowiedni topic) to z zimna krwia zpirace ta gre i jeszcze rozdam znajomym ?? :D
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2008, 13:31:30 wysłana przez el_hombre_loco »

Offline jarvis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 08, 2008, 16:02:48 »
    Jeżeli chodzi o same recenzje w prasie komercyjnej, trudno się dziwić, że taka w sumie niskobudżetowa gra mogłaby dostać jakąś niesamowitą ocenę. Wiadomo, że w dzisiejszych czasach za wszystkim stoją $$ i lepiej skupić się na recenzjach niezależnych, niekoniecznie pozytywnych, byle obiektywnych.

Jeżeli chodzi o offtop to powiem, że początkowo myślałem, że Alkhadias to jakiś radykał który maksymalnie się w swoim subiektywizmie zatracił, ale po przeczytaniu wszystkich jego postów z tego tematu stwierdzam, że ma trochę racji w tym co pisze. Jednak pomimo subiektywnych odczuć każdego z nas, ocenę staramy się wystawić obiektywnie, a 5/10 to dobra ocena dla gry nijakiej, poprawnej, ale bez fajerwerków, z przyjemną grafiką ale bez rewelacji itp. a jak każdy chyba tutaj stwierdził M&B jest grą innowacyjną, która w połączeniu z współczesną oprawą audiowizualną i bez tych wszystkich bugów i niedociągnięć spokojnie mogłaby mieć 9/10. W połączeniu ze społecznością która gwarantuje długowieczność tytułu może wyjść na prawdę gra kultowa. Wiadomo, że oceniamy grę, a nie potencjał, więc może kiedyś w perspektywie czasu będziemy ją oceniali na te 9/10, jednak na chwilę obecną solidne 7/10 musi wystarczyć (i to obiektywnie, moja osobista ocena byłaby nieco wyższa). Przy czym, do takiej oceny trzeba, że tak powiem, 'dojrzeć' czyli trochę jednak pograć. Inna sprawa, że jak kogoś to od początku nie wciąga to trudno, żeby potrafił pozytywną ocenę wystawić.
    Z drugiej strony też dla porównania kilka moich SUBIEKTYWNYCH ocen:
    Wspomniane...
    Crysis:WARHEAD 3/10 (przy czym CRYSIS 6/10)
    Far Cry 2 2/10
    ale za to COD4 spokojnie 7/10
    Ghotic 3 3/10
    Fallout 1 8/10
    Fallout 2 8,5/10
    BG 1 8/10
    BG 2 9/10
    NN1 2/10
    NN2  4/10
    Planescape:Torment 10/10 <=do dziś moim zdaniem najlepsze cRPG w historii
    Generalnie przed M&B (w sensie zanim tą grę odkryłem) pojawiały się jaśniejsze punkty takie jak Wiedźmin, Fallout 3, ale ich blask był  potęgowany głównie mrokiem beznadziejności pozostałych pozycji. Reasumując, obecny rynek gier PC wygląda po prostu fatalnie (bo same pięknie wyglądające, przeważnie przeznaczone głównie na konsole, są wydawane) i dlatego w życiu bym M&B tak niskiej noty jak 5/10 nie dawał.

Offline Willen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 08, 2008, 21:04:04 »
    Nie wiem dlaczego temat zszedł na off-top ;)
    Ja bynajmniej mam dla was artykuł z najnowszego CD-Action o... Mount&Blade oczywiście.
    Skaner nie jest najlepszy, ale mam nadzieję że "przybliży" wam o czym mniej więcej biega, przybliżyłem też tabelkę z ocenami.

O, jednak zdjęcie jest na tyle widoczne że nie potrzebne jest drugie przybliżenie. Enjoy!:)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2008, 21:06:21 wysłana przez Willen »

Offline el_hombre_loco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 09, 2008, 17:55:18 »
    Brawo za odwage .Dobra robota.

Mysle ze gdyby w grze pojawiła fabuła na dobrym poziomie noty podskoczylyby o 1. Gdyby jeszcze do gry wsadzono wiecej dobrych patentow (np ubogie oblezenia) to nawet średnia grafika nie powstrzymalaby zachwytów. Ale przy tak mayłm teamie i budżecie...

Offline adekgol10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 10, 2008, 20:28:07 »
    zgadzam się z poprzednikami. Rynek gier schodzi na psy. Chodzi tylko o to, żeby popisać się nowymi możliwościami fizyki, grafiki...

A takie gry jak Mount&Blade to rzadkość. Trudno doszukać się fabuły. Ale tak jak recenzent z programu HYPER...

"To jest gra, w której nie ma fajnej grafiki, żadnych nowinek technicznych, ale ( może to śmiesznie zabrzmi) można tu poczuć się jak taki prawdziwy rycerz z mieczem uwalający łby z konia itd." TOMASZ ZIELIŃSKI

I dla mnie to wystarczy, żeby ją mieć :-)