Jeżeli chodzi o same recenzje w prasie komercyjnej, trudno się dziwić, że taka w sumie niskobudżetowa gra mogłaby dostać jakąś niesamowitą ocenę. Wiadomo, że w dzisiejszych czasach za wszystkim stoją $$ i lepiej skupić się na recenzjach niezależnych, niekoniecznie pozytywnych, byle obiektywnych.
Jeżeli chodzi o offtop to powiem, że początkowo myślałem, że Alkhadias to jakiś radykał który maksymalnie się w swoim subiektywizmie zatracił, ale po przeczytaniu wszystkich jego postów z tego tematu stwierdzam, że ma trochę racji w tym co pisze. Jednak pomimo subiektywnych odczuć każdego z nas, ocenę staramy się wystawić obiektywnie, a 5/10 to dobra ocena dla gry nijakiej, poprawnej, ale bez fajerwerków, z przyjemną grafiką ale bez rewelacji itp. a jak każdy chyba tutaj stwierdził M&B jest grą innowacyjną, która w połączeniu z współczesną oprawą audiowizualną i bez tych wszystkich bugów i niedociągnięć spokojnie mogłaby mieć 9/10. W połączeniu ze społecznością która gwarantuje długowieczność tytułu może wyjść na prawdę gra kultowa. Wiadomo, że oceniamy grę, a nie potencjał, więc może kiedyś w perspektywie czasu będziemy ją oceniali na te 9/10, jednak na chwilę obecną solidne 7/10 musi wystarczyć (i to obiektywnie, moja osobista ocena byłaby nieco wyższa). Przy czym, do takiej oceny trzeba, że tak powiem, 'dojrzeć' czyli trochę jednak pograć. Inna sprawa, że jak kogoś to od początku nie wciąga to trudno, żeby potrafił pozytywną ocenę wystawić.
Z drugiej strony też dla porównania kilka moich SUBIEKTYWNYCH ocen:
Wspomniane...
Crysis:WARHEAD 3/10 (przy czym CRYSIS 6/10)
Far Cry 2 2/10
ale za to COD4 spokojnie 7/10
Ghotic 3 3/10
Fallout 1 8/10
Fallout 2 8,5/10
BG 1 8/10
BG 2 9/10
NN1 2/10
NN2 4/10
Planescape:Torment 10/10 <=do dziś moim zdaniem najlepsze cRPG w historii
Generalnie przed M&B (w sensie zanim tą grę odkryłem) pojawiały się jaśniejsze punkty takie jak Wiedźmin, Fallout 3, ale ich blask był potęgowany głównie mrokiem beznadziejności pozostałych pozycji. Reasumując, obecny rynek gier PC wygląda po prostu fatalnie (bo same pięknie wyglądające, przeważnie przeznaczone głównie na konsole, są wydawane) i dlatego w życiu bym M&B tak niskiej noty jak 5/10 nie dawał.