Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: tarcze dla noobów?  (Przeczytany 7770 razy)

Opis tematu: tarcza w pojedynku

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    tarcze dla noobów?
    « dnia: Marca 30, 2014, 13:36:53 »
    Hej, stawiam pierwsze kroki w multi, ale od razu widać, że w pojedynkach większość graczy faworyzuje broń dwuręczną. Walka z tarczą funkcjonuje na tej zasadzie co walka toporami, czy młotami, czyli to sporadyczne przypadki. Oczywiście inne tryby jak bitwa, czy deathmatch mają swoje prawa, ale też bardzo często gracze osłaniający się tarczą w walce jeden na jeden starają się przejść na broń dwuręczną. Na planszy do pojedynków "Capua", czyli takiej gdzie walczy się najczęściej bez zbroi z tarczami walczy dosłownie kilku ludzi, na tłum, który się tam przewala. Często widzę też jak ktoś kto ma tarczę i broń półtoraręczną "chowa" tarczę przed walką. Czy to wynika z samej mechaniki, czyli w walce z tarczą ma się większy "stun", czyli przerwa po wyjściu z bloku do zadania ciosu jest większa z tarczą, czy może jest to tylko kwestia zwyczaju? No, ostatecznie pojedynki z bronią dwuręczną są krótsze :) Zdecydowany atut tarczy to jej "łatwość w obsłudze", można ją polecić początkującym, jednak czy po pewnym czasie wygranie z tarczą w pojedynku nie stanie się coraz trudniejsze?

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: tarcze dla noobów?
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 30, 2014, 13:56:47 »
    Pograj na dobrych serwerach i zobaczysz że prawie każdy piechur używa tarczy, nawet łucznicy nordyccy którzy mogą wziąć 2h zwykle biorą tarczę i miecz jeśli ktoś zginął i leży na ziemi. Do tego na meczach klanowych dziś mało kto gra z 2h.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 30, 2014, 18:17:44 »
    Ok, postaram się to jakoś obczaić. Na razie raczej szukam gier dla słabszych graczy, bo walka z lepszymi nic mi nie daje - ginę po ułamku sekundy i nawet nie wiem co się stało :)
    Czy istnieje jakieś opóźnienie gdy walczysz z tarczą, jeśli nie to po co ją chować przy walce? Czyli wychodzi na to, że walką bronią 2h - rozumiem przez to też miecze, to takie średniowieczne "spray i pray"? :)

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2014, 19:18:09 »
    Graj na IG, a nie na noobskich czy duelowych serwerach jak chcesz poćwiczyć grę z tarczą.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 30, 2014, 21:55:25 »
    Grałem z kimś kto ma ksywkę Prusak - to ty?
    Mocnym ograniczeniem jest dla mnie ping - tak więc siłą rzeczy, gram tam gdzie akurat mogę. Mam taką teorię, że skaczący w kosmos ping to zemsta duchów Zagłoby, Skrzetuskiego i całej reszty za to, że to tureckie studio - więc NIEWIERNI, zrobili o nich grę :)
    Dla takich bidoków jak ja dobrym wyjściem jest opcja obserwator, żeby nie wylecieć zanim się coś zauważy! Myślę, że najpierw w ten sposób wskoczę na serwery o których mówicie Tym niemniej gracze pro, czy nooby - dobra taktyka powinna działać wszędzie.
     No ale jak to jest - z tarczą walczy się wolniej czy nie?
    Czy ktoś zna jakiś fajny film z pojedynkami z użyciem tarczy?
    Dzięki za porady - :)

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 30, 2014, 23:01:34 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:28:24 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Zus_Tremo

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    • "Chciałem dobrze,a wyszło,jak zwykle"-Hubal
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 30, 2014, 23:54:30 »
    Kto co lubi. Tarcza nie spowalnia ataków, chyba, że masz miecz półtoraręcznyy. Jeżeli gracz posiada miecz półtoraręczny i tarczę, to zakłada ją na plecy po to, by szybciej machać mieczem. Przy broniach jednoręcznych nie ma różnicy czy z tarczą czy bez, ataki są takie same. No i przy tarczach nie musisz mieć manuala, gorzej jak pęknie, możesz też się nią zasłonić przed nachyloną lancą oraz bronią zasięgową. Ja sam preferuję tarcza + topór(1h) u nordów.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 31, 2014, 12:55:12 »
    Jeśli to Rosjanie zrobili Mio, to nawet Dziki Gon na niebie nie może dziwić!
    Dzięki Black Jack za wyczerpującą wypowiedź -  w sumie rozwiałeś moje wątpliwości. Tym niemniej zostaje jeszcze opóźnienie jakie powoduje tarcza w ruchu. Przypuszczam, że taki serwer jak Capua, przyciąga nie tyle noobów, co graczy, którzy uwielbiają żerować na lukach w grze. Znam to z sieciowego Total War - są ludzie, którzy non stop siedzą na jednej mapie i do znudzenia zajeżdżają jedną głupią sztuczkę w rodzaju pale wbite w miejscu przez które musi przejść konnica. Coś czuje, że czymś takim mogą być np. swadiańskie kujki mieczem dwuręcznym :).
    W temacie bieganie w okół pana z tarczą polecam film:

https://www.youtube.com/watch?v=VCJsRFmBMsc&hd=1

Póki co mi świetnie się na "Capule" gra i chciałbym zrozumieć co się w zasadzie tam dzieje, ale w najlepszym razie z tarczą osiągają tam ludzie średnie wyniki. Na pewno duży wpływ ma wybór nacji - co innego 2h w Swadii, co innego u Rhodoków, czy Vaeirów.

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 31, 2014, 14:05:30 »

Po co dajesz link do jakiegoś nooba sprzed 3 lat który gra na drużynowym dt gdzie 3/4 graczy nie blokuje??
    Póki co mi świetnie się na "Capule" gra i chciałbym zrozumieć co się w zasadzie tam dzieje, ale w najlepszym razie z tarczą osiągają tam ludzie średnie wyniki. Na pewno duży wpływ ma wybór nacji - co innego 2h w Swadii, co innego u Rhodoków, czy Vaeirów.
    Po prostu chodzisz z tarczą na serwerze czysto duelowym, który przeznaczony jest przede wszystkim do walki 2h, na 1h z tarczą trudno trafić, zazwyczaj to w drodze umówienia się z drugą osobą na duele.
    Jak chcesz pograć na tarczy to graj na IG, popatrz jak to wszystko działa i ćwicz. A jak chcesz być duelerem i kiepskim graczem to siedź sobie na Ludusie i basta..
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 31, 2014, 14:33:59 »

Lol gość nawet nie blokuje pchnięcia włócznią, może fajny filmik i groźna muzyka ale to kompletny noob ::D:D::D:D

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 31, 2014, 16:52:12 »
    No dobra, film to była taka mała prowokacja myślałem, że to zadziała na zasadzie - "e to nic, zobacz ten film".
    Ale z tego co rozumiem jednak nawet jeśli jest to kwestia serwera to w tym przypadku 2h dostaje pewną przewagę. No to też chciałem wiedzieć.
    Jasne, że skocze na te serwery o których mówicie, postaram się jeszcze dziś.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 31, 2014, 18:00:41 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:28:11 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 31, 2014, 18:45:39 »
    Lepiej grać jako tarczownik, bo łuczniki-pedoły będą miały mniej fragów.
    Wszystko zależy od umiejętności, łucznik który potrafi strzelać może bez problemu nabić pierwszą trójkę w teamie.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 31, 2014, 18:47:22 »
    No dobra, film to była taka mała prowokacja myślałem, że to zadziała na zasadzie - "e to nic, zobacz ten film".

http://www.youtube.com/watch?v=k3yac9nuCfA&

Co do czego - dobry tarczownik rozwali każdego 2h "d00lera' w bitwie. Do tego w clashu nieraz dostajesz kilka ciosów naraz albo w krótkim odstępie czasu, czego 2h nie da się obronić.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 31, 2014, 21:53:35 »
    Na filmie, który zamieściłeś promującym idiotyczne zachowania i zachęcającym do obrażania ludzi nikt nawet nie dotknął tarczy.
    Rozdzielmy dyskusje o walce po za pojedynkami - czyli jak mówicie w żargonie duelami. Żeby oddać sprawiedliwość, każde zawężanie się w specjalizacji, zamykanie się na jednym rodzaju planszy to nakładanie klapek na oczy, dotyczy to nie tylko dueli. Na serwerze z początkiem IG w nazwie mam genialny ping - 1000, przez chwilę byłem tam jako obserwator, ale od razu widać, że walka z tarczą w "terenie zabudowanym", w momencie gdy inni gracze mogą się nawzajem blokować ma dużo sensu, dokładnie na odwrót w pojedynku. Cudowna właściwość nieograniczonego sprintu do tył wiele zmienia - powiedzmy to głośno!
    W zasadzie zostaje już tylko jedna kwestia - tarcza w momencie, w którym się rozpada zawiesza na moment gracza - to musi być upierdliwe - zgadłem?

Jeśli ktoś ma jakiś fajny film, który łamałby moje przekonanie co do sensu tarczy w pojedynku proszę nie wahać się poprzeć swojej wypowiedzi ilustracją.