Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: tarcze dla noobów?  (Przeczytany 7767 razy)

Opis tematu: tarcza w pojedynku

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: tarcze dla noobów?
    « Odpowiedź #15 dnia: Marca 31, 2014, 22:56:39 »
    Powiem Ci tak. Jeżeli nauczysz się/ogarniesz manuala (1h/2h), to tarcza czy nie tarcza tak czy siak jesteś op. Walka z tarczą jest interesująca, teamwork i te sprawy, ale wszyscy weterani jednak preferują walkę "S2W". Proponowałbym, poćwiczyć 2h, daje to wiele możliwości, przykładowo: Jeb, jeb, dwa hity z 2h topora i twoja tarcza na nic się nie zdała, musisz wtedy polegać na swoich umiejętnościach walki, które jesteś w stanie opanować ćwicząc Duele.

jednak czy po pewnym czasie wygranie z tarczą w pojedynku nie stanie się coraz trudniejsze?

Nie, nie stanie się. Wystarczy opanować pewien schemat grania przeciw tarczownikom (np: Hitslash'e).
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 01, 2014, 21:21:55 »
    Brawo Baldwin! Ładnie, wszystko prawda. Teraz tylko co rozumiesz przez hitslash i czym się to różni od zastunowania? Jeśli rozumiemy przez to tłuczenie z lewa na prawo, przy wsparciu myszy - czyli szybką zmianą "kamery", to ja nie umiem z tego wyjść cało mając tarczę. Jeśli puszcze blok to kunic, a jak nie puszcze to dostaje w plecy i też kunic. Swoją drogą czy istnieje coś takiego jak Player Tactics z Mount Blade Wiki, ale po polsku? Dzięki temu "hitslash" znalazłem wątek - teoretyczne porady dla tarczownika, z którego wyciągnąłem genialną taktykę - "Lolspin". Na pewno tarcza fajnie też współgra z bronią miotaną i oczywiście macie rację możliwość odparcia kilku ataków na raz i przyjemność z "pracy zespołowej", to radości tarczownika.
    Myślę, że w interesie twórców gry leży jej zbalansowania, dlatego dziwi mnie ta dominacja 2h na duelach. Może 2h lepiej współgrają z super inteligentnymi myszami, które zwiększają szybkość i precyzję ciosów, motywują graczy prowadząc z nimi szczere rozmowy i zajmując się ich pocztą i rachunkami, żeby mogli skupić się na grze?

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 01, 2014, 22:52:30 »
    Brawo Baldwin! Ładnie, wszystko prawda. Teraz tylko co rozumiesz przez hitslash i czym się to różni od zastunowania?

Zależy co rozumiesz po przez stuna. Well, hitslash polega na uderzeniu mieczem (a konkretnie rękojeścią) w odpowiedni sposób, tak by tarczownik po takim ataku nie był w stanie wyprowadzić ataku szybszego od naszego. Seria 3 hitslash'ów i tarczownik jest bez szans w przypadku np: Two Handed Sworda.

Swoją drogą czy istnieje coś takiego jak Player Tactics z Mount Blade Wiki, ale po polsku?

Nie ma.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 02, 2014, 21:26:43 »
    Amerykanie mają takie powiedzonko - "już nie jesteśmy w Kansas, Toto", w przypadku gdy rozmowa osiąga właśnie taki punkt.
    Jak to rękojeścią! To można uderzać rękojeścią?! Jak się to robi? Przecież to wszystko zmienia!
    Przyznaje, że twoje wypowiedzi Baldwin świetnie się czyta, kojarzy mi się to z Edgarem Allanem Poe. Pełne inteligentnych, w pokręcony sposób, uwag wypowiedzi formujące  niepodważalne przesłanki prowadzące do wewnętrznie sprzecznych wniosków, których nie można obalić ani do końca zrozumieć. To kapitalnie oddziałuje na wyobraźnie!
    W zaskakujący sposób bronisz koncepcji tarczy - jak sam zauważyłeś:
    "Seria 3 hitslash'ów i tarczownik jest bez szans"
    lub poetyckie zdanie:
    "Jeb, jeb, dwa hity z 2h topora i twoja tarcza na nic się nie zdała"
    Czy umiesz wyjaśnić dlaczego jak sam piszesz - "wszyscy weterani jednak preferują walkę "S2W""?
    Popełniłem błąd, jeśli twórcą gry zależy na równowadze to broń dwuręczna musi być lekko promowana w walce jeden na jednego. Inaczej jaki miałaby sens, skoro tarcze mają inne zalety, o których już się rozpisywaliśmy.

Panowie i Panie - piszcie, przysyłajcie film, zeznania świadków i obrazki! Historia postawiła przed nami wielkie ZADANIE, lecz myślę, że mu sprostamy - JAK UDERZA SIĘ RĘKOJEŚCIĄ!

Offline Mati44

• Użytkownik
    • Piwa: -78
    • Zbieram piwo dla Peterova
    « Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 02, 2014, 21:35:01 »
    To jest magia Lannisterów na PW modzie, więc szanse że Baldwin to zna jako ofiara są 100%-we. Zresztą musisz praktykować zmyłki i udzierać lewym(jest szybszy), jak to opanujesz to każdego zniszczysz.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 02, 2014, 23:05:20 »
    To jest magia Lannisterów na PW modzie, więc szanse że Baldwin to zna jako ofiara są 100%-we.

"11. Jesli masz mniej niz 13 lat, przemyśl porządnie rejestracje na forum, ponieważ dzieciaki nie będą tu traktowane ulgowo, a wręcz przeciwnie... administracja zastrzega sobie prawo do usuwania użytkowników, którzy zaniżają poziom forum."

Amerykanie mają takie powiedzonko - "już nie jesteśmy w Kansas, Toto", w przypadku gdy rozmowa osiąga właśnie taki punkt.
    Jak to rękojeścią! To można uderzać rękojeścią?! Jak się to robi? Przecież to wszystko zmienia!

Well, tu nie chodzi o jakąś animacje, czy dodatkową funkcje. Używając lewego ataku (tego od prędkości, nie od zasięgu) gdy podejdziesz do tarczownika na odległość kopniaka - jesteś w stanie uderzyć go rękojeścią broni. To spowalnia jego atak ... a w zasadzie to nie, przyspiesza twój! Podczas uderzania usłyszysz inny, charakterystyczny dźwięk. Gdy nauczysz się tego (tj. Hitslash'e) wystarczy, że opanujesz system by nie dać się kopnąć ^^.

Czy umiesz wyjaśnić dlaczego jak sam piszesz - "wszyscy weterani jednak preferują walkę "S2W""?

Skill2Win - U mnie pojawiło się to jakieś 8/9 miesięcy temu, kiedy to stwierdziłem, że pokonywanie wrogów z tarczą czy też z dystansu jest zbyt banalne. Gra Mount&Blade Warband wprowadziła system z którym się wcześniej nie spotkałem tj. Walka/Blokowanie na podstawie kierunku myszy. To natomiast, pozwala graczowi nabywać pewnych umiejętności w grze które to są rozwijane przez nieustaną praktykę. Powiedz mi, czy grając Tarcza vs Tarcza odczuwasz jakieś emocje ? Towarzyszy Ci przy tym strach przed przegraną ? A może cieszysz się gdy pokonasz przeciwnika ? To normalne na początku, tarcza daje Ci dużą przewagę, jesteś w stanie blokować serie ataków przeciwnika bez odpowiedniego blokowania myszą. Po pewnym czasie stwierdzasz, że to zbyt nudne/łatwe i wtedy odzywa się w tobie S2W.

Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2014, 23:17:25 wysłana przez Baldwin »

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 02, 2014, 23:11:58 »
    A ja proponuję Ci nie słuchać porad noobów, którzy nic pożytecznego nie mówią, tylko wejść na IG_Battlegrounds i tam ginąć. I ginąć. I ginąć. A gdy nie żyjesz, oglądać tych najlepszych z kamery obserwatora (wyszukuj graczy z dobrych klanów, takich jak: IG, AE, CoR, IR, SRC, Legend, PaD, Wolfpack, Nameless, WQ, WW (takie teraz mi do głowy przyszły). Generalnie obserwuj dużo i staraj się naśladować graczy, którzy zabijają innych.

Gdybyś miał jakieś pytania - pisz na PW :)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 02, 2014, 23:13:46 »
    A ja proponuję Ci nie słuchać porad noobów, którzy nic pożytecznego nie mówią, tylko wejść na IG_Battlegrounds i tam ginąć. I ginąć. I ginąć. A gdy nie żyjesz, oglądać tych najlepszych z kamery obserwatora (wyszukuj graczy z dobrych klanów, takich jak: IG, AE, CoR, IR, SRC, Legend, PaD, Wolfpack, Nameless, WQ, WW (takie teraz mi do głowy przyszły). Generalnie obserwuj dużo i staraj się naśladować graczy, którzy zabijają innych.

Gdybyś miał jakieś pytania - pisz na PW :)
    Legend, PaD, Nameless< WW, WQ dobrymi clanami XDDDDDDDDDDDDDDDDD lets start teh drama1!1!11!

(click to show/hide)

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 02, 2014, 23:17:30 »
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Rooster1999GER

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • DEEP♀DARK♀FANTASY
    « Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 02, 2014, 23:19:01 »
    Taa, te klany są na bardzo wysokim poziomie... Ogólnie, naśladowanie dobrych graczy może być jako tako ok, ale samo granie na IG i dostawanie ostrego łomotu nikogo nie nauczy, może jedynie irytować. Na dodatek sami ,,pro" się udzielają w tym temacie, widzę że polska scena nie tylko się nie poprawiła, może nawet się pogorszyła.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 02, 2014, 23:20:21 »
    Ech, Ciastko... Nagle się pojawiłeś i piszesz nie wiadomo co. To podaj mi klany, jakie niby są na bardzo wysokim poziomie w takim razie. Skąd możesz to wiedzieć, skoro nie grasz?

Offline Rooster1999GER

• Użytkownik
    • DEEP♀DARK♀FANTASY
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 02, 2014, 23:22:31 »
    Gram, widzę i jadę większość członków tych klanów. IG jest dobre, KURWA i AE.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 02, 2014, 23:23:11 »
    W Legend jest dobry tylko Paulo i OeS!11
    Najlepiej to kup trzy tarcze, dwie dla siebie a trzecią do Arthasana.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 02, 2014, 23:27:51 »
    Gram, widzę i jadę większość członków tych klanów. IG jest dobre, Legend i AE.
    KURWA
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Rooster1999GER

• Użytkownik
    • DEEP♀DARK♀FANTASY
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 02, 2014, 23:28:44 »