Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 2 rodzaje jednostek do wszystkiego  (Przeczytany 14974 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rycerz woku

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: 2 rodzaje jednostek do wszystkiego
    « Odpowiedź #30 dnia: Marca 29, 2014, 12:40:16 »
    problemem jest tylko koszt utrzymania,miasto daje przeciętnie pieniądze do utrzymania ok 100 najlepszych kuszników a normalnie potrzebe jest ok 300 jednostek (taki przeciętny garnizon w miastach) a w zamkach przynajmniej 120(doświadczenie w obronie) zamek utrzyma sam jednego a wioska do ok 50. trzeba się wyruszyć za kasą by utrzymać

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Marca 29, 2014, 13:26:19 »
    Rycerz woku
    Zauważ, jakie są jednostki w miastach z garnizonem ok. 300 ludzi. Takie przeciętniaki - troche tego, tamtego itd. A u Ciebie 200 najlepszych w zupełności wystarczy. Poza tym miasto daje dużo kasy. Kasa z miasta starcza na utrzymanie garnizonu miastowego i daje jeszcze zyski. Ja z czynszów i taryf miałem ok. 6000. A to było miasto... bodajże Praven albo Suno, od Swadii.
    W zamkach jest gorzej - kasa z zamku to ok. 1000-1500 max. :/ nie miałem więcej nigdy. Tutaj musisz od siebie troche dołożyć. No ale jak masz FAKTORIE to o kase się nie martwisz :) wręcz nie masz co z nią robić i kupujesz swoim ludziom (NPCty) najlepsze zbroje, mistrzowskie miecze itd. :D
    marcin325
    Tak, ale koszt utrzymania 200 ludzi a 400 się znacznie różni :P nie wiem, jak to jest na Dyplomacy Mod`ie, ale na podstawce 200 a 400 to daje sporo kasy. Chociaż tu możesz mieć rację, nigdy, powiem szczerze, nie wrzucałem tylko jednego rodzaju jednostki do zamku. To może być dobre, salwa ze 120 kusz xD...
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline marcin325

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #32 dnia: Marca 29, 2014, 21:22:52 »
    Ja mam swoje krolestwo Gondor i 2 wierze :D ( Sargoth i Tihr)
    Jestem w stanie spokojnie utrzymac w 2 miastach lacznie 800 Rhodockich Strzelcow + swojej ekipy 100 Swadianskich Rycerzy.

Mam w KAZDYM miescie swoja fabryke, z miast duzo kasy wiec mam luz.

Co do mojego bohatera,najszybszy sposob na wbicie lvl to moim zdaniem bronienie miast / zamkow z kusza lub lukiem.

Mam 25 poziom:
    30 INT
    12 CHAR
    10 SIL

Mam 10 chirurgii / szkolenia / opatrywania ran - to daje naprawde duzo dla mojego oddzialu do tego mam 8 bohaterow po 25 lvl i kazdy ma duzo szkolenia wiec wyszkolenie jednostek to nie problem.

Przyznam sie ze staty zedytowalem, czyli to oszusto bo mialem typowego woja wczesniej.

Czy da sie np. wbic szybko 30 lvl ?
    Odrazu dalbym sobie 10 sily na swoja kusze fajna i potem full inta na chirurgie, szkolenie i opatrywanie ran i cos charyzmytak z 18 by bylo.

Zeby po prostu wbic szybko lvl a dopiero potem brac sie za zdobywanie miast, kariere itd.

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Marca 30, 2014, 00:11:30 »
    Szybko expa wbijesz na bronieniu zamków/miast. Jak ? Otóż ustawiasz się za jedną blanką między którymi jest drabina, Wyjmujesz miecz 2h albo coś do ciachania drzewcowego i uderzasz od góry tylko. Exp leci jak szalony :D
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline Rycerz woku

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Marca 30, 2014, 11:49:28 »
    w pewnym momencie zdobywanie poziomów staje się bardzo czasochłonne więc daje każdemu mojemu Bohaterowi jakąś zdolność(niektórym 3) i sam rozwijam najważniejsze(Nauczyciel,łapanie więżniów czy presfazja). Gram na starszych wersjach(1.10)

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Marca 30, 2014, 12:28:15 »
    Tak, potem trwa to naprawdę długo, mam ok. 1100 dni w MB a mam 36 lvl.
    Sobie rozwijaj SZKOLENIE i zdolności osobiste, a u każdego NPC jakąś jedną zdolność. Ja np. z Firentisa zrobiłem medyka - ma chirurgie, pierwszą pomoc i opatrywanie ran na 5. Artimmener ma inżynierię na 7 chyba itd. Wtedy coś takiego daje duże plusy dla drużyny, szczególnie orientacja w terenie i oczywiście umiejętności medyczne.
                                                     ~Albert Einstein

~S. Larsson

Offline Rycerz woku

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Marca 30, 2014, 16:36:11 »
    Istnieje ostateczny poziom doświadczenia? nawet huskarle nabijają sobie umiejętności  na coraz mniej potrzebne( jazda konna to wyglądało naprawde komicznie jak kazałem wejść piechocie na konie). Jest jakiś poziom ostateczny (np 100 )?

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Marca 30, 2014, 17:01:55 »
    Dla mnie chirurgia, opatrywanie ran - to dla mnie jest podstawa u swojego bohatera, bo gdy np kto inny to ma i padnie w boju lub ma malo zycia to nie dzialaja te umiejetnosci.

Offline Rycerz woku

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Marca 30, 2014, 17:23:17 »
    jato daje Jeremusowi (w końcu to lekarz),umiejętność chirurg ma pewną wade,jeśli dali ci łupnia i uciekasz to ciągniesz rannych i szybko cie łapią

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #39 dnia: Marca 30, 2014, 18:04:09 »
    Możesz przecieć zwolnić ludzi z drużyny.

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Marca 30, 2014, 19:27:40 »
    Ale to dziala w ten sposob:

Lezalit ma chirurgie na 10 i robie szturm.
    Jak Lezalita podczas szturmu mi oglusza to chirurgia juz nie dziala i moi ludzie zaczynaja ginac czesciej?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #41 dnia: Marca 30, 2014, 19:52:23 »
    Mhm, jeśli poziom HP postaci nie pozwala jej brać udziału w bitwie (15 albo 10 %, nie pamiętam) to jej um nie są wykorzystywane.

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Marca 30, 2014, 20:25:22 »
    To logiczne jest.
    Tak samo jak np Lezalit ma malo HP to umiejetnosc Opatrywanie ran gdy jestem w trasie tez nie dziala.

Chodzi o to czy w trakcie walki gdy ktos mi go ogluszy to jego umiejetnosci automatycznie nie dzialaja?

Bo jesli tak to zamiast grac i robic kariere... :D
    To wole sobie najpierw wbic 25 poziom, dam sobie 10 sily (na kusze i jakies uzbrojenie), max INT i reszte w CHAR.
    Dzieki temu bede mial: 10 chirurgii, 10 opatrywania ran , 10 szkolenia, 10 perswazji, 10 taktyki.
    Bede mial za to maly oddzial bo na 25 poziomie to z 70 ludzi, bede rowniez slaby wojem ale na 10 sily mozna jakos grac a do tego kusz na oblezeniach to sporo daje.

Wiec mysle ze takim bohaterem mozna sporo zdzialas i nie martwic sie o swoich kompanow, im moge zawsze dac orientacje w terenie i duzo szkolenia.

Offline Rycerz woku

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Marca 30, 2014, 21:50:02 »
    do końca bitwy umiejętność działa,potem trzeba czekać na 30% hp

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Marca 31, 2014, 11:09:53 »
    Czyli gdyby no. Lezalit caly czas stal w bezpiecznym miejscu, i mial wbite 30 int i chirurgie i opatrywanie ran to robilby to samo co ja....
    Wiecie jak szybko wbic lvl bohatera?