Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 2 rodzaje jednostek do wszystkiego  (Przeczytany 14975 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rycerz woku

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: 2 rodzaje jednostek do wszystkiego
    « Odpowiedź #15 dnia: Marca 27, 2014, 20:31:43 »
    przy oblężeniach rycerze nie mają szans z sierżantami

Offline Frugo xD

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • "im alive"
    « Odpowiedź #16 dnia: Marca 27, 2014, 20:55:04 »
    przy oblężeniach rycerze nie mają szans z sierżantami

Głównie dlatego, że rycerz jest dużo wolniejszy od sierżanta. W oblężeniu podczas obrony najlepiej spisują się kusznicy/łucznicy, a piechota podczas ataku, natomiast w polu najlepsza jest konnica.

Offline Rycerz woku

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Marca 27, 2014, 21:08:42 »
    Huskarle to też w sumie strzelcy =D

Offline Frugo xD

• Użytkownik
    • "im alive"
    « Odpowiedź #18 dnia: Marca 27, 2014, 21:15:42 »
    Huskarle to też w sumie strzelcy =D

Nie wiem czym oni strzelają. Oszczepami czy może obelgami ?

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Marca 27, 2014, 22:29:51 »
    Powiedzmy 400 Rhodockich Kusznikow da sobie rade z obrona mojego miasta ? Gdy zatauje je 1000 wojakow?

Bo jesli da rade to ja wole w polu miec 50 Swadianskich Rycerzy a do tego 70 Rhodockich Kusznikow gdy zajdzie potrzeba zdobyc jakies miasto.

Offline ALbatrOS

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Marca 27, 2014, 22:37:13 »
    400 na 1000 to dość duża przewaga, lecz nie zdziwiłbym się. Wszystko zależy od tego jak wielkie bitwy masz ustawione, moim zdaniem. Masowy ostrzał 400 kuszników skutecznie zatrzyma już na początku szarżujące wojska, ale problem może się pojawić gdy jednak pomimo przelatujących bełtów uda się ofensorom wkroczyć na mury. Jednak w tym wypadku nie byłbym zwolennikiem kusz. Łuki jak dla mnie lepiej się w tej sytuacji sprawdzą- znacząco przyśpieszają ostrzał, choć obrażenia mają mniejsze. Jednak im bardziej wyprowadzi się z szyku wojska atakujące (w czym łuki mogą okazać się lepsze) tym dłużej zajmie im wyjście na mury.
    (click to show/hide)

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Marca 27, 2014, 23:02:05 »
    No moze ale tak naprawde wojska nie opancerzone sa dla strzelcow w walce wrecz marnym przeciwnikiem, 5 dobrych opancerzonych rycerzy moze zrobic wiele zlego jak dojdzie na mury, a kusza robi swoje na takich wojakow.

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Marca 28, 2014, 13:06:28 »
    Strzelcy są naprawdę celni, uwierzcie. W pełnym galopie nie raz dostałem headshota odsłaniając się na chwilę tylko.
    Co do pytań :
    1.Czy Swadianski Rycerz poradzi sobie przy szturmie / obronie jesli bedzie go chronil kusznik?
    2.Czy Rhodocki Piknier bedzie tak samo lub nawet lepszy w polu / do obrony zamkow przy asyscie kusznikow jak Huskarl?

1. Nie, nie ma znaczenia czy będzie go chronić Bóg czy kusznik. Pan na murach schowa się za blanką i go bełty nie dosięgną a on i tak przywali któremuś headshota.
    2. Huskarl ma przewagę toporka bojowego i włóczni do rzucania. Tutaj, jeśli chodzi o oblężenie i pole jednocześnie - postawiłbym ich obok siebie :)

@marcin325
    Nie zapominaj, że jak piechota wejdzie na mury to nadal jest ostrzeliwana przez kuszników od boków. W zasadzie każdy do nich strzela, jeśli tylko położenie mu na to pozwala.
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline Rycerz woku

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Marca 28, 2014, 16:14:25 »
    żeby nie weszli na mur ustawić trzeba huskarli i zakazać im strzelać(mają tarcze gdzie tylko stopy są niechronione)i w momencie jak przeciwnik zaczyna się wspinać leci grad włóczni i toporów,z wież dostają bełty po głowie.Jeśli wybiją pierwszych obrońców ustawić strzelców na dalszych wieżach i punktach obrony  (jeśli to możliwe) i puścić huskarli na schody i ciaśniejsze miejsca.łuków można użyć szybko ale na 34 pociski może 4 wrogów padnie a kusznik zdejmnie np 7 mając mniej pocisków

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #24 dnia: Marca 28, 2014, 21:30:38 »
    łuków można użyć szybko ale na 34 pociski może 4 wrogów padnie
    Co za nonsens. Wystarczy dobry łuk i mieć trochę zdolności w strzelaniu z niego, by "4 wrogów" zostawić przy życiu...

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Marca 28, 2014, 23:24:44 »
    A wracajac do tematu.
    Sami Kusznicy obronia moje miasta / zamki ;) ?

Bo co do zdobywania to ja stosuje taka taktyke:
    - Z 80 Rhodockich Strzelcow ustawiam przed murami na granicy zasiegu ognia i oni strzelaja do tych na murach i ich wybijaja, jak sie skoncza belty to przerywam oblezenie i od nowa zaczynam.

Offline Sinlasil

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #26 dnia: Marca 28, 2014, 23:30:19 »
    A wracajac do tematu.
    Sami Kusznicy obronia moje miasta / zamki ;) ?

Wydaje mi się że tak. Zanim wróg wtargnie na mury to kusznicy już trochę ich zestrzelą, a w zwarciu też są nawet dobrzy.

Bo co do zdobywania to ja stosuje taka taktyke:
    - Z 80 Rhodockich Strzelcow ustawiam przed murami na granicy zasiegu ognia i oni strzelaja do tych na murach i ich wybijaja, jak sie skoncza belty to przerywam oblezenie i od nowa zaczynam.

Przez przerywanie walki tracisz morale drużyny, a przez to twoi ludzie będą dezerterować.

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Marca 28, 2014, 23:43:51 »
    Gdy przerywam oblezenie to tylko wtedy gdy moim kusznikom skoncza sie belty, do tej pory zadadza takie straty ze po przerwniu walki mam komunikat:
    -twoja druzyna stracila 3 pkt morale
    - twoja druzyna zyskala np. 11 pkt morale

Wiec i tak jestem na plusie.

Mialem bawic sie w robienie jeszcze piechoty ale:
    - Rycerze wymiataja w polu
    - Jak Kusznicy sprawdza sie w samodzielnej obronei twierdzy to juz niczego mi nie potrzeba.

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Marca 29, 2014, 09:56:21 »
    To prawda - morale wychodzi na plusie. To całkiem niezła taktyka, też tak robiłem :P Mimo wszsytko warto mieć huskarli na murach i właśnie zakazać im strzelać. Jak wróg wejdzie na drabiny/machinę to dopiero wtedy wydać taki rozkaz. A toporki i włócznie do rzucania są zabójcze :D
    W mieście wystarczy Ci 125 strzelców rhodockich i 75 huskarli. W zamku o 25 mniej strzelców i huskarli. Przez taką obronę mało kto się przedrze :)
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Marca 29, 2014, 11:42:43 »
    Tak ale ja wole 2 rodzaje jednostek, wiec zamiast tycg 125 strzelcow i 75 huskarli walne 400 strzelcow ;p
    Wychodzi na to ze zamiast 1 huskarla bede mial prawie 4 strzelcow, mysle ze to sie powinno sprawdzic.
    Gram na Dyplomacy modzie wiec latwo jest mi uzyskac takie ilosci, aby kasa byla.
    Ogolnie ja tylko dla swoich 2 miast takie garnizony robie, dla wasali tez szkole jednostki i wysylam do ich zamkow (ale za zold  juz nie place tylko oni)