Na prośbę.
Bardzo ciężko komentować jest ligę NW, gdyż zajmuje się nią tylko jedna osoba, a sam turniej chociaż stał się jądrem społeczności, nie ma własnego działu. Jedynie wątek, w którym ludzie spamują, komentują i publikują wyniki.
Przede wszystkim jednak dowolność w rozgrywaniu meczy to utrudnia, praktycznie nikt nie przestrzega terminów na rozegranie swoich spotkań, ba, niekiedy drużyny je omijają - po prostu przeciwnik A, nie ma czasu, no to pytają kogoś z kim powinni grać za 10-17 dni.
To wszystko problemy techniczne, które śmiało można olać, bo nie wpływają na wynik rozgrywek, a drużynom ułatwia to łączenie swoich większych bitew z rozgrywkami. Ale, praktycznie niewykonalnym jest pisanie takich postów, jak Prusak czy inni pisali w tematach WNL, bo w sumie, nigdy nie wiadomo kto w danym tygodniu z kim zagra.
Ligę na 100%, wygrała już 15th YR. Najprawdopodobniej przewagą 3 punktów nad 77y. To pokazuje, że po raz kolejny mieliśmy sezon w którym faworyt był z góry jeden, przewyższający o klasę inne drużyny, spośród których jeszcze jedna drużyna odstawała poziomem. Podobna sytuacja, była w drugim sezonie gdzie nr 24, wygrał wszystkie mecze, a 17e uległo tylko pułkowi Hekka.
Kolejny sezon może być ciekawszy, ponieważ organizacja ma zmniejszyć liczbę drużyn, ograniczyć możliwości zapisu i przeorganizować dywizje. Co do ograniczeń, starałem się wyperswadować to Brotowi, ale generalnie miał moje uwagi, w "głębokim poważaniu". Szkoda, bo dla mnie NWL skupiać powinien jak najwięcej drużyn i być turniejem który napędza rozwój społeczności. Jak dobre pułki chcą sobie zagrać krótszy turniej, tylko dla elity, to niech sobie taki zorganizują. W efekcie, pewnie ktoś kto nie zostanie zaakceptowany stworzy własny turniej i powtórzy się sytuacja sprzed roku, z dwoma ligami na NW.
Jeśli chodzi o ten sezon, to jak już wspominałem, mistrzostwo zgarnie 15th YR. Drugie miejsce na raczej przypadnie 77y, które zalega z dwoma meczami - przeciwko 42ndowi i 66pp, czyli średniakom. Gra o trzecie miejsce zrobiła się ciekawa. Oto bowiem, 51st ma 18 punktów, a Spartanie mają punktów 15. Dla obu zespołów, ten mecz będzie ostatnim w lidze.
Różnica rund wygranych/przegranych Spartan to +18 wobec +30 51st'u. Czyli rezultat 6:4 dla Spartan, oznaczałby, że obie drużyny powinny zająć wspólnie 3 miejsce. Chyba, że decyduje wtedy bezpośrednie starcie między drużynami.
Ciekawie wygląda sytuacja 5pp, które do tej pory ugrało zaledwie 7 rund w 10 meczach. Teraz jednak czekają ich spotkania, z dwoma średniakami i jedną mocną drużyną. Jeśli udałoby się im wywalczyć 2 zwycięstwa + remis, to zakończyliby ligę z 7 punktami, które pozwoliłyby im prześcignąć zarówno 63e i 2lhr. Wątpię aby organizacja, chciała w momencie gdy 5 czy więcej drużyn wypisało się z 1 ligi, wyrzucać z niej jakiejś drużyny do drugiej ligi, ale nawet jeśli, to wtedy piątka byłaby bezpieczna. Tyle tylko, że o ile 42nd raczej ulegnie, bo odeszło od nich wielu dobrych graczy (nie jest pewne, że dograją nawet do końca turnieju), to 63e ma kilku szwedów, którzy stanowią o ich sile. A 4e, nawet jeśli gra tylko o pietruszkę, to raczej podejdzie do meczu poważnie.